Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέσεις από την οικογένεια του Π. Φύσσα — Νέες προκλήσεις των φασιστών

Με τις κατα­θέ­σεις του πατέ­ρα του Παύ­λου Φύσ­σα, Πανα­γιώ­τη, και της αδερ­φής του, Ειρή­νης, συνε­χί­στη­κε σήμε­ρα η δίκη της Χρυ­σής Αυγής, σε δεύ­τε­ρο βαθμό.

Αρχι­κά ολο­κλη­ρώ­θη­κε η κατά­θε­ση της Μάγδας Φύσ­σα, με τις τελευ­ταί­ες ερω­τή­σεις της υπε­ρά­σπι­σης, αλλά προ­κλή­θη­κε ξανά έντα­ση όταν η δικη­γό­ρος του Κασι­διά­ρη θέλη­σε να υπο­βά­λει ερω­τή­σεις στη μάρ­τυ­ρα, αφού είχε ολο­κλη­ρώ­σει την κατά­θε­ση της και αφού είχε ολο­κλη­ρω­θεί και η κατά­θε­ση του συζύ­γου της.

Η Πολι­τι­κή Αγω­γή δια­μαρ­τυ­ρή­θη­κε έντο­να ότι δεν τηρεί­ται η δικο­νο­μι­κή τάξη και ότι δεν μπο­ρεί κάθε δικη­γό­ρος να επα­να­φέ­ρει μάρ­τυ­ρες προς εξέταση.

Ωστό­σο, με την ανε­κτι­κό­τη­τα της έδρας, η Μ. Φύσ­σα επα­νήλ­θε στο βήμα του μάρ­τυ­ρα, αλλά δεν απά­ντη­σε σε καμία ερώ­τη­ση, καθώς η δικη­γό­ρος του Κασι­διά­ρη τη ρώτα­γε αν θεω­ρεί ότι η στά­ση της όλα αυτά τα χρό­νια βοη­θά­ει ώστε οι χρυ­σαυ­γί­τες… να τη συλ­λυ­πη­θούν, αν γνω­ρί­ζει ότι ο Κασι­διά­ρης έχει μετα­νιώ­σει για το χαστού­κι στη βου­λευ­τή του ΚΚΕ, Λιά­να Κανέλ­λη ή αν ξέρει ότι ο τότε βου­λευ­τής και εκπρό­σω­πος Τύπου της Χρυ­σής Αυγής είχε υπερ­ψη­φί­σει πρό­τα­ση στη Βου­λή για ενός λεπτού σιγή μετά τη δολο­φο­νία Φύσσα.

Η Μάγδα Φύσ­σα απο­χώ­ρη­σε από το βήμα του μάρ­τυ­ρα φωνά­ζο­ντας «δεν θα απα­ντή­σω σε αυτές τις ερω­τή­σεις, είμαι η μάνα του δολο­φο­νη­μέ­νου» και την ίδια ώρα ο Γ. Λαγός απο­χω­ρού­σε από την αίθου­σα σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την άρνη­ση της Μ. Φύσ­σα να απα­ντή­σει στις ερωτήσεις.

«Αν γινό­ταν πριν από μια βδο­μά­δα θα βλέ­πα­με το παι­χνί­δι μαζί με τον Παύ­λο. Τελευ­ταία στιγ­μή μού λέει ότι θα πάει σε μια καφε­τέ­ρια, του λέω “Κοράλ­λι τη λένε”, αλλά δεν ξέρα­με ούτε εγώ ούτε ο Παύ­λος ότι ήταν άντρο χρυ­σαυ­γι­τών», κατέ­θε­σε ο Πανα­γιώ­της Φύσ­σας και περιέ­γρα­ψε τις στιγ­μές αφού ειδο­ποι­ή­θη­κε για τη δολο­φο­νία του γιου του και έτρε­ξε στο σημείο.

«Γύρω στις 12:05 χτύ­πη­σε το τηλέ­φω­νο. Μου λένε “τρέ­χα, έχουν μαχαι­ρώ­σει το παι­δί”. Πήρα το αμά­ξι, δεν είναι μακριά, γύρω στα 200 μέτρα. Στα 100 μέτρα βλέ­πω δύο μηχα­νά­κια που έχουν κλεί­σει τον δρό­μο και ένα της αστυ­νο­μί­ας. Νόμι­ζα ότι ήταν για το ασθε­νο­φό­ρο. Μετά κατά­λα­βα τι έγι­νε… Είδα τον Παύ­λο πεσμέ­νο με τα μάτια ανοι­χτά. Της λέω της Χρύ­σας (σ.σ. της κοπέ­λας του Παύ­λου). Τι έχει ο Παύ­λος; Πίστευα ότι θα συνέλ­θει», κατέ­θε­σε ο μάρ­τυ­ρας και συνέ­χι­σε περι­γρά­φο­ντας τις επό­με­νες στιγ­μές στο νοσοκομείο.

«Φτά­σα­με στο Κρα­τι­κό, ρώτη­σα τους τραυ­μα­τιο­φο­ρείς, “πεί­τε μου, ζει ο Παύ­λος;” Μου είπαν “θα σας πει ο για­τρός”. Μπαί­νω μέσα, από τα μάτια μπο­ρού­σα να κατα­λά­βω ότι είχε φύγει ο Παύ­λος. Το χτύ­πη­μα ήταν επαγ­γελ­μα­τι­κό, είχε στρί­ψει το μαχαί­ρι ο τύπος, δεν θα μπο­ρού­σα­με να κάνου­με τίποτα».

Σύμ­φω­να με τον μάρ­τυ­ρα, το έγκλη­μα ήταν οργα­νω­μέ­νο, οι χρυ­σαυ­γί­τες ενη­με­ρώ­θη­καν από τον κατη­γο­ρού­με­νο Άγγο που ήταν στην καφε­τέ­ρια και ότι σκό­τω­σαν τον Παύ­λο λόγω ιδεολογίας.

Η Πολι­τι­κή Αγω­γή δεν υπέ­βα­λε ερω­τή­σεις στον μάρ­τυ­ρα, σεβό­με­νη την ψυχι­κή οδύ­νη του όλα αυτά τα χρό­νια. Ο Πανα­γιώ­της Φύσ­σας δεν απά­ντη­σε σε καμία ερώ­τη­ση της υπε­ρά­σπι­σης, ούτε στις ερω­τή­σεις του Γιάν­νη Λαγού.

«Τελευ­ταία φορά που είδα τον αδελ­φό μου ήταν 17 του μηνός, είχε έρθει σπί­τι μου, είχα­με περά­σει μαζί μια απλή οικο­γε­νεια­κή μέρα, χαι­ρε­τη­θή­κα­με λέγο­ντας “θα τα πού­με μετά” και αυτό το μετά δεν ήρθε ποτέ. Την επό­με­νη φορά που είδα τον αδελ­φό μου ήταν στο νεκρο­το­μείο», ξεκί­νη­σε την κατά­θε­σή της η αδερ­φή του Π. Φύσ­σα, Ειρή­νη και συνέχισε:

«Για­τί; Επει­δή το τάγ­μα εφό­δου της Νίκαιας ήρθε στο Κερα­τσί­νι για να τον δολο­φο­νή­σει. Τα έχω πολύ απλά τα πράγ­μα­τα στο μυα­λό μου. Ξέρω ότι πήγε να δει μπά­λα και δεν γύρι­σε. Δολο­φο­νή­θη­κε μέσα στη γει­το­νιά μας».

Η Ειρή­νη Φύσ­σα ανα­φέρ­θη­κε και στην ψυχι­κή ταλαι­πω­ρία που υφί­στα­ται η ίδια και οι γονείς της: «Κάθε φορά που ερχό­μα­στε εδώ φεύ­γου­με πολύ ταραγ­μέ­νοι, πέρα από το πέν­θος μας. Ερχό­μα­στε εδώ και νιώ­θου­με θύτες, βλέ­που­με το μίσος στα πρό­σω­πά τους, ενώ έχου­με χάσει τον άνθρω­πό μας».

Η Ειρή­νη Φύσ­σα, που δεν ήταν αυτό­πτης μάρ­τυ­ρας, στο δικα­στή­ριο κατέ­θε­σε όσα γνω­ρί­ζει από την κοπέ­λα του Παύ­λου που ήταν παρού­σα: «Φεύ­γο­ντας από την καφε­τέ­ρια υπήρ­χαν 10–15 άτο­μα με όπλα, άρβυ­λα και ρού­χα παραλ­λα­γής, υπήρ­χε αστυ­νο­μία στο σημείο. Ο Παύ­λος και η παρέα απλά ήθε­λαν να φύγουν. Δεν μπο­ρού­σαν να πάρουν τα αμά­ξια τους και ανέ­βη­καν προς την οδό Τσαλ­δά­ρη (…) Περ­νώ­ντας τον δρό­μο ο αδελ­φός μου και οι φίλοι τους, πήγαι­ναν οι άλλοι από πίσω τους και φώνα­ζαν “θα σας γαμή­σου­με κότες”. Ένας φίλος του ρώτη­σε τον Παύ­λο “τι κάνου­με τώρα;” Και ο Παύ­λος είπε “τώρα τρέ­χου­με”. Ο Παύ­λος δεν έτρεξε».

Η δια­δι­κα­σία θα συνε­χι­στεί την Τετάρτη.

Πηγή: 902.gr

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο