Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής — Κ. Παπαδάκης: «Ράπισμα στην εισαγγελική αξιοπιστία» η σημερινή διαδικασία

Μετά την εκ νέου δια­κο­πή της δίκης της Χρυ­σής Αυγής, σχο­λιά­ζο­ντας το «ράπι­σμα» ‑όπως το χαρα­κτή­ρι­σε- προς την εισαγ­γε­λία, ο συνή­γο­ρος πολι­τι­κής αγω­γής Κώστας Παπα­δά­κης δήλω­σε ότι «η σημε­ρι­νή δικά­σι­μος επε­φύ­λα­ξε μια μεγά­λη απο­κά­λυ­ψη, τόσο για το δικα­στή­ριο, όσο και για την εισαγ­γε­λέα της έδρας» αφού, όπως είπε ο ίδιος, «η πρό­ε­δρος του δικα­στη­ρί­ου απο­κά­λυ­ψε το γεγο­νός ότι έντε­κα από τους κατα­δι­κα­σθέ­ντες είχαν και προη­γού­με­νες αμε­τά­κλη­τες κατα­δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις για κακουρ­γή­μα­τα, όπως προ­έ­κυ­ψε από τα ποι­νι­κά τους μητρώα, πράγ­μα το οποίο η εισαγ­γε­λέ­ας απο­σιώ­πη­σε στη χθε­σι­νή της αγό­ρευ­ση που ζήτη­σε να δοθούν σε όλους ανα­σταλ­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα για τις εφέσεις».

Μάλι­στα, σύμ­φω­να με τον κ. Παπα­δά­κη, η πρό­ε­δρος «κάλε­σε μετά από αυτό την εισαγ­γε­λέα να συμπλη­ρώ­σει την πρό­τα­σή της και η εισαγ­γε­λέ­ας απρο­κά­λυ­πτα, θυμί­ζο­ντας ένα παλαιό­τε­ρο εισαγ­γε­λι­κό φθέγ­μα “για όσα ξέχα­σα, ένο­χοι”, αυτή τη φορά είπε “και για όλους αυτούς που έχουν κατα­δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις προ­τεί­νω να δοθούν ανα­στο­λές”». «Δεν μένει καμία αμφι­βο­λία», υπο­γράμ­μι­σε ο δικη­γό­ρος των Αιγυ­πτί­ων ψαρά­δων, «για την εμμο­νή της εισαγ­γε­λι­κής πρό­τα­σης στην αθώ­ω­ση και στην ευμε­νή συμπε­ρι­φο­ρά προς τους κατη­γο­ρού­με­νους, όσο και αν η σημε­ρι­νή δια­δι­κα­σία είναι το μεγα­λύ­τε­ρο ράπι­σμα που δέχτη­κε ποτέ εισαγ­γε­λι­κή αξιο­πι­στία μέσα από δικα­στή­ριο της έδρας».

Επι­πλέ­ον, στη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση, η πρό­ε­δρος έθε­σε το ζήτη­μα «της ορθό­τη­τας της εισαγ­γε­λι­κής πρό­τα­σης για το αν οι κατη­γο­ρού­με­νοι έχουν παρα­βιά­σει ή όχι περιο­ρι­στι­κούς όρους», όπως σημεί­ω­σε ο συνή­γο­ρος πολι­τι­κής υπε­ρά­σπι­σης. Η εισαγ­γε­λέ­ας χθες στην αγό­ρευ­ση της υπο­στή­ρι­ξε ότι κανέ­νας κατη­γο­ρού­με­νος δεν έχει παρα­βιά­σει περιο­ρι­στι­κούς όρους. «Είχα­με επι­ση­μά­νει σε δηλώ­σεις μας από χθες, πέρα από τις κατα­δί­κες όσων προ­α­νέ­φε­ρα, ότι ο κατη­γο­ρού­με­νος Λαγός είχε παρα­βιά­σει περιο­ρι­στι­κό όρο δια­μο­νής στο σπί­τι του και γι’ αυτόν το λόγο είχε επα­να­προ­φυ­λα­κι­στεί στην προ­δι­κα­σία και μάλι­στα με συμ­με­το­χή του ανα­πλη­ρω­τή εισαγ­γε­λέα της έδρας στις σχε­τι­κές συν­θέ­σεις που εξέ­δω­σαν τα βου­λεύ­μα­τα, λόγος για τον οποίο η πρό­ε­δρος χθες του απηύ­θυ­νε το λόγο “εάν έχει να συμπλη­ρώ­σει κάτι”, γνω­ρί­ζο­ντας τη συμ­με­το­χή του, αλλά εκεί­νος προ­τί­μη­σε να σιω­πή­σει άλλη μια φορά για να καλύ­ψει την κ. Οικο­νό­μου» εξή­γη­σε ο κ. Παπαδάκης.

«Σήμε­ρα η πρό­ε­δρος ζήτη­σε να δια­κο­πεί η δίκη προ­κει­μέ­νου με την μέρι­μνα της εισαγ­γε­λί­ας να προ­σκο­μι­στούν μέχρι αύριο στις 11 στη δικο­γρα­φία όλα τα βου­λεύ­μα­τα που αφο­ρούν τους περιο­ρι­στι­κούς όρους του Λαγού και τις προ­φυ­λα­κί­σεις του στην προ­δι­κα­σία και βεβαί­ως θα προ­σκο­μι­στούν και αυτά τα βου­λεύ­μα­τα» συμπλή­ρω­σε ο συνή­γο­ρος, ο οποί­ος ωστό­σο επί­σης επε­σή­μα­νε ότι «η υπε­ρά­σπι­ση του Λαγού προ­σπά­θη­σε να παρα­πλα­νή­σει το δικα­στή­ριο, εμφα­νί­ζο­ντας το τελευ­ταίο βού­λευ­μα του 2019, που εκδό­θη­κε μετά την εκλο­γή του ως ευρω­βου­λευ­τή και του επι­τρέ­πει να πηγαι­νο­έρ­χε­ται στις Βρυ­ξέλ­λες, προ­σπα­θώ­ντας να δημιουρ­γή­σει την παρα­πλα­νη­μέ­νη εντύ­πω­ση ότι το βού­λευ­μα αυτό δέχε­ται ότι δεν υπήρ­ξε εκ μέρους του παρα­βί­α­ση περιο­ρι­στι­κών όρων». Όμως, σύμ­φω­να με τον κ. Παπα­δά­κη, το συγκε­κρι­μέ­νο βού­λευ­μα «αφο­ρά το χρο­νι­κό διά­στη­μα μετά τη δεύ­τε­ρη απο­φυ­λά­κι­ση του Λαγού, για­τί ανά­με­σα στην πρώ­τη και τη δεύ­τε­ρη προ­φυ­λά­κι­ση υπήρ­ξε παρα­βί­α­ση περιο­ρι­στι­κών όρων, γι’ αυτό και δια­τά­χθη­κε εκ νέου η προφυλάκιση».

Ανα­φε­ρό­με­νος στις σημε­ρι­νές εξε­λί­ξεις, ο δικη­γό­ρος των Αιγύ­πτιων ψαρά­δων δήλω­σε ότι φαί­νε­ται ότι «το δικα­στή­ριο δεν είναι δια­τε­θει­μέ­νο να δεχτεί αμά­ση­τα τα ατεκ­μη­ρί­ω­τα και στρε­βλά εισαγ­γε­λι­κά επι­χει­ρή­μα­τα και να δώσει συγ­χω­ρο­χάρ­τια και ανα­στο­λές σε όλους όσους κατα­δί­κα­σε», συμπλη­ρώ­νο­ντας «οι συνή­γο­ροι πολι­τι­κής αγω­γής δικαιω­νό­μα­στε άλλη μια φορά, τόσο για την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα των δρα­στών που προ­κύ­πτει από προη­γού­με­νες κατα­δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις, όσο και για την πεποί­θη­σή μας ότι η εισαγ­γε­λέ­ας λει­τουρ­γεί απο­κά­λυ­πτα ως συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης των ναζί κατηγορουμένων».

Σχε­τι­κά με το εάν είναι αισιό­δο­ξος ως προς την έκβα­ση του ζητή­μα­τος των ανα­στο­λών, ο κ. Παπα­δά­κης απά­ντη­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «οφεί­λω να είμαι αισιόδοξος».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο