Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Με φόντο τη φυλακή για όσους καταδικάστηκαν σε πρόσκαιρες καθείρξεις, συνεχίζεται η δίκη για τις αναστολές

Με φόντο την φυλα­κή ξεκι­νά σήμε­ρα στις 10 το πρωί η προ­σπά­θεια των κατη­γο­ρου­μέ­νων που κατα­δι­κά­στη­καν σε πρό­σκαι­ρες καθείρ­ξεις , πλην του δρά­στη της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσ­σα, να πεί­σουν το δικα­στή­ριο να χορη­γή­σει ανα­σταλ­τι­κό απο­τέ­λε­σμα στις εφέ­σεις τους ώστε να μην κρατηθούν.

Η από­φα­ση για τις ανα­στο­λές των ποι­νών εκτι­μά­ται πως θα εκδο­θεί είτε αργά το βρά­δυ σήμε­ρα είτε την Παρασκευή.

Στην διάρ­κεια αυτής της προ­σπά­θειας οι κατη­γο­ρού­με­νοι δικαιού­νται να εξε­τά­σουν μάρ­τυ­ρες και η υπε­ρά­σπι­σή τους να επι­χει­ρη­μα­το­λο­γή­σει νομι­κά για το “αχρεί­α­στο” της φυλά­κι­σης ή την ζημιά στον οικο­γε­νεια­κό βίο που θα επι­φέ­ρει η κρά­τη­ση . Ήδη χθες το από­γευ­μα κατέ­θε­σε η πρώ­τη μάρ­τυ­ρας προς στή­ρι­ξη κατη­γο­ρου­μέ­νου που διεκ­δι­κεί να μην οδη­γη­θεί σε κατά­στη­μα κρά­τη­σης και θα συνε­χι­στεί σήμε­ρα από τις 10 το πρωί.

Από την άλλη πλευ­ρά, τα θύμα­τα και οι εκπρό­σω­ποί τους στο δικα­στή­ριο, ανα­μέ­νουν την από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου που θα δικαιώ­σει νεκρούς και τους οικεί­ους τους καθώς και εκεί­νους που γλύ­τω­σαν με μικρές ή μεγα­λύ­τε­ρες πλη­γές στα σώμα­τά τους από τις βίαιες ενέρ­γειες που κατα­λο­γί­ζο­νται στην εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση. Μία οργά­νω­ση που σύμ­φω­να με την δικα­στι­κή από­φα­ση κατα­γρά­φει δύο δολο­φο­νί­ες , μία από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας και πολ­λές επι­θέ­σεις που άφη­σαν πίσω τους τραυ­μα­τί­ες και ζημιές. Η πολι­τι­κή αγω­γή θεω­ρεί πως οι ποι­νές που επέ­βα­λε το δικα­στή­ριο στην ηγε­τι­κή ομά­δα “τεί­νουν προς το ανώ­τα­το όριο”. Όμως, οι συνή­γο­ροι των θυμά­των θεω­ρούν πως οι ποι­νές για τις συνέρ­γειες σε ανθρω­πο­κτο­νία Φύσ­σα και για την από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε βάρος Αιγύ­πτιου αλιερ­γά­τη Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ είναι σαφέ­στα­τα μικρό­τε­ρες από την δυνα­τό­τη­τα που είχαν οι δικαστές.

Σύμ­φω­να με την από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου για τις συνο­λι­κές ποι­νές, πλην του Γιώρ­γου Ρου­πα­κιά εκεί­νοι που κατα­δι­κά­στη­καν σε μεγα­λύ­τε­ρες ποι­νές είναι οι επτά της διευ­θυ­ντι­κής ομά­δας, με τους έξι στα 13 χρό­νια και έναν στα 10 χρό­νια αλλά και οι δύο πυρη­νάρ­χες Νίκαιας Γιώρ­γος Πατέ­λης και  Περά­μα­τος Ανα­στά­σιος Παντα­ζής. Μαζί τους και ο, κατά την δικο­γρα­φία, άμε­σος συνερ­γός στην δολο­φο­νία Φύσ­σα και υψη­λό­βαθ­μο στέ­λε­χος, κάτω από τον πυρη­νάρ­χη στη Νίκαια, Ιωάν­νης Καζαν­τζό­γλου. Οι δύο πυρη­νάρ­χες έχουν παρα­πεμ­φθεί μαζί με τους βου­λευ­τές ως μέλη της διοί­κη­σης της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης πλην όμως απο­δε­χό­με­νο το δικα­στή­ριο την πρό­τα­ση της Εισαγ­γε­λέ­ως κατα­δι­κά­στη­καν ως μέλη.

Οι πιο υψη­λές ποι­νές που επέ­βα­λε το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των αφο­ρούν τον Νίκο Μιχα­λο­λιά­κο και πέντε μέλη του πολι­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Χρυ­σής Αυγής , δηλα­δή τους Γιάν­νη Λαγό, Ηλία Κασι­διά­ρη, Γιώρ­γο Γερ­με­νή, Χρή­στο Παπ­πά και Ηλία Πανα­γιώ­τα­ρο με 13ετή κάθειρ­ξη. Η επό­με­νη ομά­δα είναι ο έβδο­μος του πολι­τι­κού συμ­βου­λί­ου Αρτέ­μης Ματ­θαιό­που­λος , οι δύο πυρη­νάρ­χες και το στέ­λε­χος της Τοπι­κής Νίκαιας, με 10ετή κάθειρξη . 

Ακο­λου­θούν εννέα κατη­γο­ρού­με­νοι, όλοι συνερ­γοί στην δολο­φο­νία Φύσ­σα, που η συνο­λι­κή τους ποι­νή είναι 9 χρό­νια κάθειρ­ξης . Οι υπό­λοι­ποι κατη­γο­ρού­με­νοι μετα­ξύ των οποί­ων και οι πρώ­ην βου­λευ­τές που κρί­θη­καν μέλη της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης , αλλά και οι κατα­δι­κα­σθέ­ντες για από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας , κατα­δι­κά­στη­καν είτε σε καθείρ­ξεις 6 ή 7 ετών είτε σε φυλα­κί­σεις 2 έως και 5 ετών.

Να σημειω­θεί πως αν το δικα­στή­ριο απο­φα­σί­σει τον εγκλει­σμό κατη­γο­ρου­μέ­νων η παρα­μο­νή τους στην φυλα­κή, ανά­λο­γα με την ποι­νή καθε­νός, θα κυμαί­νε­ται κατά μέσο όρο από τα 3 έως τα 4,8 έτη με βάση τις ευνοϊ­κές δια­τά­ξεις για απο­φυ­λά­κι­ση με την συμπλή­ρω­ση έκτι­σης των 3/5 της ποι­νής και αφού αφαι­ρε­θούν οι χρό­νοι προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης όσων προ­φυ­λα­κί­στη­καν. Σε αυτόν τον μέσο όρο δεν υπο­λο­γί­ζο­νται οι περι­πτώ­σεις όπου θα προ­σφέ­ρε­ται εργα­σία εντός της φυλα­κής , τα λεγό­με­να “μερο­κά­μα­τα” όπου η κάθε μέρα μετρά διπλή . Με την συμπλή­ρω­ση, κατά μέσο όρο, 3,3 ετών έκτι­σης κάθε κρα­τού­με­νος για την υπό­θε­ση της Χρυ­σής Αυγής θα μπο­ρεί να ζητή­σει από­λυ­ση υπό όρους από τα αρμό­δια δικα­στι­κά συμβούλια. 

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο