Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Νέο σόου του φασίστα Λαγού

Με έντα­ση, εξαι­τί­ας της δια­μαρ­τυ­ρί­ας του Γιάν­νη Λαγού για τις “λίγες δικά­σι­μους” του δικα­στη­ρί­ου, ξεκί­νη­σε η σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση του Πεντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των που δικά­ζει σε δεύ­τε­ρο βαθ­μό την Χρυ­σή Αυγή.

Ο κατα­δι­κα­σμέ­νος για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης ευρω­βου­λευ­τής με το που εκφω­νή­θη­κε το όνο­μα του ζήτη­σε τον λόγο. Αν και η πρό­ε­δρος του είπε να περι­μέ­νει να ολο­κλη­ρώ­σει τον κατά­λο­γο των κατη­γο­ρου­μέ­νων, ο κ. Λαγός που δηλώ­νει κάθε φόρα “πολι­τι­κός κρα­τού­με­νος” άρχι­σε να φωνά­ζει: “Θέλω να δια­μαρ­τυ­ρη­θώ. Δεν μπο­ρεί να βάζε­τε τέσ­σε­ρις δικά­σι­μους τον μήνα. Πότε θα τελειώ­σει αυτή η δίκη; Είναι απα­ρά­δε­κτη αυτή η κατάσταση”.

Η πρό­ε­δρος του ζήτη­σε να περι­μέ­νει την εκφώ­νη­ση όλων των ονο­μά­των και όταν πλέ­ον έλα­βε τον λόγο ο Γιάν­νης Λαγός, έξαλ­λος άρχι­σε πάλι να δια­μαρ­τύ­ρε­ται για τις λίγες συνε­δριά­σεις. “Έχε­τε απαλ­λα­χθεί από άλλα καθή­κο­ντα και δίνε­τε τέσ­σε­ρις δικά­σι­μους; Ντρο­πή σας. Θα εκτί­σου­με δηλα­δή επει­δή είστε ανίκανοι;”

Όταν η πρό­ε­δρος επι­χεί­ρη­σε να του μιλή­σει, ο κρα­τού­με­νος ναζί ύψω­σε ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την φωνή του

Λαγός: Ντρο­πή σας.. Ανί­κα­νοι! Βγάλ­τε και την από­φα­ση που σας έχουν πει.

Πρό­ε­δρος (προς αστυ­νο­μι­κούς): Παρα­κα­λώ βγάλ­τε τον κύριο έξω να ηρεμήσει

Λαγός (ενώ οδη­γεί­ται από αστυ­νο­μι­κούς προς την έξο­δο): Είστε ανά­ξιοι να δικά­σε­τε, είστε ανθρω­πά­κια. Δει­λοί και ανάξιοι.

Αφού μετα­φέρ­θη­κε εκτός της αίθου­σας ο Γιάν­νης Λαγός, η πρό­ε­δρος κάλε­σε στο βήμα τον αστυ­νο­μι­κό της ΔΙΑΣ Χρή­στο Δελη­γιάν­νη που κατέ­θε­σε στην προη­γού­με­νη συνε­δρί­α­ση, καθώς συνή­γο­ρος κατη­γο­ρου­μέ­νων είχε ζητή­σει να έρθει ο μάρ­τυ­ρας προ­κει­μέ­νου να υπο­βάλ­λει ερω­τή­σεις. Ωστό­σο, συνερ­γά­της της συνη­γό­ρου σήμε­ρα δήλω­σε πως δεν θα υπο­βά­λει τελι­κά ερωτήσεις.

Πρό­ε­δρος: Κύριε Δελη­γιάν­νη ζητά­με συγ­γνώ­μη που σας φέρα­με και σήμε­ρα. Μπο­ρεί­τε να φύγε­τε. Συγγνώμη.

Στο βήμα του μάρ­τυ­ρα κλή­θη­κε ο αδελ­φός του ιδιο­κτή­τη της καφε­τέ­ριας Κοράλ­λι Δημο­σθέ­νης Δημητράτος.

Ο μάρ­τυ­ρας κατέ­θε­σε ότι το μοι­ραίο βρά­δυ της δολο­φο­νί­ας, ο Παύ­λος Φύσ­σας με την παρέα του πήγαν στην καφε­τέ­ρια για να δουν ποδο­σφαι­ρι­κό αγώ­να. Είπε επί­σης πως στο καφέ βρι­σκό­ταν και ο κατη­γο­ρού­με­νος Ιωάν­νης Αγγος, ο οποί­ος καθό­ταν σε από­στα­ση περί­που 3 μέτρων από το τρα­πέ­ζι του μουσικού.

Σύμ­φω­να με τον μάρ­τυ­ρα, εντός του μαγα­ζιού δεν αντι­λή­φθη­κε να έγι­νε τίπο­τε περί­ερ­γο. Μετά την λήξη του αγώ­να, όπως κατέ­θε­σε, την ώρα που βγή­κε να πετά­ξει τα σκου­πί­δια είδε τον Φύσ­σα, έναν ακό­μη άνδρα και μία κοπέ­λα να βρί­σκο­νται έξω από το μαγα­ζί. Απέ­να­ντι, είπε ο κ. Δημη­τρά­τος, είδε τέσ­σε­ρις φιγούρες.

Σε ερω­τή­σεις της προ­έ­δρου, ο μάρ­τυ­ρας είπε πως “τα παι­διά ήταν ανή­συ­χα” και πως “ένα από τα παι­διά μου είπε κάτι για “φασί­στες στην γει­το­νιά μας “.

Όπως είπε ο μάρ­τυ­ρας ο ίδιος ζήτη­σε από τον θαμώ­να της καφε­τέ­ριας Δημή­τρη Χατζη­στα­μά­τη (το πρό­σω­πο που φέρε­ται να έκα­νε μεσο­λά­βη­ση ανά­με­σα στις δύο πλευ­ρές έξω από την καφε­τέ­ρια) να παρα­μεί­νει στον χώρο. Ταυ­τό­χρο­να είπε στα παι­διά να μην ανη­συ­χούν για­τί “είναι εδώ ένας αστυνομικός”.

Ο μάρ­τυ­ρας κατέ­θε­σε πως ο ίδιος ‚συνέ­χι­σε την δου­λεία του εντός του καφέ, και πως ενώ είχαν ήδη καθα­ρί­σει το μαγα­ζί και είχαν αρχί­σει να σβή­νουν τα φώτα ‚άκου­σε “ποδο­βο­λη­τα, κάποιες μηχα­νές και αστυ­νο­μί­ες” χωρίς ωστό­σο να θυμά­ται τι άκου­σε πρώ­τα και τι μετά.

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος κινή­θη­κε στην κατά­θε­ση του ο ιδιο­κτή­της της καφε­τέ­ριας, Πανα­γιώ­της Δημη­τρά­τος, αδελ­φός του προη­γού­με­νου μάρ­τυ­ρα, ο οποί­ος είπε πως κατά την διάρ­κεια του αγώ­να δεν έγι­νε τίπο­τα μέσα στο μαγα­ζί του.

Λίγη ώρα μετά την μετα­φο­ρά του εκτός της αίθου­σας, ο Γιάν­νης Λαγός ζήτη­σε μέσω αστυ­νο­μι­κού να επα­νέλ­θει. “Κυρία πρό­ε­δρε ο κατη­γο­ρού­με­νος δηλώ­νει ότι έχει ηρε­μή­σει. Μπο­ρεί να μετα­φερ­θεί στην αίθου­σα;” είπε ο φρου­ρός, για να λάβει θετι­κή απά­ντη­ση από Έδρας.

Στο δικα­στή­ριο σήμε­ρα παρα­κο­λου­θεί τη δια­δι­κα­σία στο πλάι της Μάγδας Φύσ­σα, η συγ­γρα­φέ­ας Ιωάν­να Καρυστιάνη.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο