Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ναζισμός χωρίς εγκληματική πράξη δεν υπάρχει — Να ανακαλέσει η Αδαμαντία Οικονόμου την πρότασή της

Να ανα­κα­λέ­σει την πρό­τα­σή της, που αθω­ώ­νει τη ναζι­στι­κή δολο­φο­νι­κή Χρυ­σή Αυγή, κάλε­σε την εισαγ­γε­λέα Αδα­μα­ντία Οικο­νό­μου ο εκ των συνη­γό­ρων Πολι­τι­κής Αγω­γής των Αιγύ­πτιων αλιερ­γα­τών, Κ. Παπα­δά­κης, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας σήμε­ρα, την αγό­ρευ­σή του. Επί­σης κάλε­σε το δικα­στή­ριο να μην επι­τρέ­ψει να νομι­μο­ποι­η­θεί η ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή βία.

Και πρό­σθε­σε: «Το δικα­στή­ριό σας βρί­σκε­ται μπρο­στά σε μία ιστο­ρι­κή ευθύ­νη, με τα βλέμ­μα­τα όχι μόνο της ελλη­νι­κής, αλλά και της παγκό­σμιας κοι­νής γνώ­μης στραμ­μέ­να πάνω του και με έκδη­λη την αγω­νία αν η ναζι­στι­κή εγκλη­μα­τι­κή βία θα νομι­μο­ποι­η­θεί 65 χρό­νια μετά τη δίκη της Νυρεμ­βέρ­γης…». «Ο δικη­γό­ρος Χανς Λίντεν, αυτός που έφε­ρε τον Χίτλερ στο δικα­στή­ριο, δυστυ­χώς δεν πρό­λα­βε να ζητή­σει το λόγο από τους δικα­στές που έδει­ξαν τέτοια ευπι­στία στα ψέμα­τα του Χίτλερ. Ήταν από τους πρώ­τους που συνε­λή­φθη­σαν με την ανα­στο­λή των ατο­μι­κών δικαιω­μά­των το 1933, φυλα­κί­στη­κε, βασα­νί­στη­κε και τερ­μά­τι­σε τη ζωή του το 1938 στο στρα­τό­πε­δο του Ντα­χά­ου. Στη μνή­μη του και στη μνή­μη όλων των αγω­νι­στών δικη­γό­ρων που σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο υπε­ρα­σπί­ζο­νται δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και ελευ­θε­ρί­ες αφιε­ρώ­νω την αγό­ρευ­σή μου αυτή, προ­σμέ­νο­ντας την από­φα­σή σας», είπε.

Νωρί­τε­ρα, ο συνή­γο­ρος ανα­φέρ­θη­κε στις επι­θέ­σεις της Χρυ­σής Αυγής από μαρ­τυ­ρί­ες, απο­λο­γί­ες, κατα­δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις και έγγρα­φα που απο­δει­κνύ­ουν την εγκλη­μα­τι­κή δρά­ση της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης. Παρέ­πεμ­ψε σε πλη­θώ­ρα περι­στα­τι­κών από το 1992, με απο­κο­ρύ­φω­μα τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στον Δ. Κου­σου­ρή, το 1998. Επι­σή­μα­νε την κλι­μά­κω­ση των επι­θέ­σε­ων από το 2012, όταν η Χρυ­σή Αυγή μπή­κε στη Βου­λή, παρα­πέ­μπο­ντας και σε άρθρο του αρχη­γού Μιχα­λο­λιά­κου στον τοπι­κό Τύπο, το οποίο εξήγ­γε­λε την έναρ­ξη πολι­το­φυ­λα­κής! Ο Κ. Παπα­δά­κης έφτα­σε μέχρι και στην πρό­σφα­τη επί­θε­ση στο Σύνταγ­μα σε δημο­σιο­γρά­φο — συν­δη­μιουρ­γό του ντο­κι­μα­ντέρ «Χρυ­σή Αυγή: Προ­σω­πι­κή υπόθεση».

Για τη σωρεία επι­θέ­σε­ων των ταγ­μά­των εφό­δου σε μετα­νά­στες, επι­σή­μα­νε ότι τα θύμα­τα στε­ρού­νταν το δικαί­ω­μα απο­τε­λε­σμα­τι­κής δικα­στι­κής προ­στα­σί­ας, αλλά και τα χρή­μα­τα και φοβού­νταν κι έτσι πολ­λά περι­στα­τι­κά δεν κατα­γρά­φη­καν. Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στο υπό­στρω­μα αστυ­νο­μι­κής ανο­χής και συγκά­λυ­ψης, παρα­πέ­μπο­ντας σε σχε­τι­κά παρα­δείγ­μα­τα (Σκά­ρας ΑΤ Αγ. Παντε­λε­ή­μο­να, Γιο­βα­νί­δης ΑΤ Νίκαιας κ.λπ.). «Υπό τις συν­θή­κες αυτές και την κλι­μά­κω­ση της επι­θε­τι­κό­τη­τας στο δρό­μο για τη Βου­λή, οι δρά­στες της επί­θε­σης στους Αιγύ­πτιους μου θυμί­ζουν δρο­μείς που περι­μέ­νουν στο σημείο εκκί­νη­σης την πιστο­λιά του αφέ­ντη, που δεν είναι άλλη από την ομι­λία Λαγού», σημεί­ω­σε, ανα­φε­ρό­με­νος στη γνω­στή πλέ­ον προ­α­ναγ­γε­λία Λαγού, την προη­γού­με­νη μέρα της δολο­φο­νι­κής επί­θε­σης, ότι «οι Αιγύ­πτιοι ψαρά­δες θα δίνουν λογα­ρια­σμό στη ΧΑ».

«Σαν πολλά δεν σας φαίνονται;»

Ο συνή­γο­ρος ανα­φέρ­θη­κε και στην επί­θε­ση στην Λιά­να Κανέλ­λη από τον Ηλ. Κασι­διά­ρη στις αρχές του 2012, κατά την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο, για την οποία ο Μιχα­λο­λιά­κος επί­χαι­ρε ότι «ανε­βή­κα­με στις δημο­σκο­πή­σεις», ενώ σημεί­ω­σε και τις ευχα­ρι­στί­ες του το βρά­δυ των εκλο­γών στα «παι­διά με τις μαύ­ρες μπλού­ζες». «Έχου­με τρι­πλα­σια­σμό των περι­στα­τι­κών βίας το δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο του 2012 σε σχέ­ση με το πρώ­το», υπογράμμισε.

«Σαν πολ­λά δεν σας φαί­νο­νται, κυρία εισαγ­γε­λέα, για να είναι μεμο­νω­μέ­να και ασύν­δε­τα μετα­ξύ τους αυτά τα περι­στα­τι­κά;», τόνι­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. «Η εξέ­λι­ξη της Χρυ­σής Αυγής είναι αλλη­λέν­δε­τη με την κλι­μά­κω­ση της εγκλη­μα­τι­κής δρά­σης της», πρόσθεσε.

Φτά­νο­ντας στο Σεπτέμ­βρη του 2013, τόνι­σε μετα­ξύ άλλων: «Έχου­με κατά μέτω­πο σύγκρου­ση κατά του ΚΚΕ, κόμ­μα­τος με μεγά­λη Ιστο­ρία. Άλλο να τα βάζεις με αναρ­χι­κούς, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γενι­κό­τε­ρα με τους μικρούς, και άλλο με το ΚΚΕ. Ψάχνουν τον πρό­ε­δρο (σ.σ. του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου), τον Που­λι­κό­γιαν­νη, για να τον χτυ­πή­σουν, για να δια­λύ­σουν το σωμα­τείο». «Μετά από δυο μέρες έχου­με τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα», ενός προ­σώ­που στο­χο­ποι­η­μέ­νου, αλλά «μια συνά­ντη­ση μη προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη δημιουρ­γεί συντο­νι­σμέ­νη, πολυ­πρό­σω­πη, οργα­νω­μέ­νη επί­θε­ση σε βάρος του», συμπλήρωσε.

Ειδι­κή ανα­φο­ρά έκα­νε στην κατά­θε­ση του αστυ­νο­μι­κού Δ. Κου­ρε­τζή, που συνέ­λα­βε τον Ρου­πα­κιά και απέ­δει­ξε ότι οι αστυ­νο­μι­κοί δεν έκα­ναν τίπο­τα — ο Ρου­πα­κιάς επι­χεί­ρη­σε να δια­φύ­γει και στη συνέ­χεια τους είπε «είμαι δικός σας, της Χρυ­σής Αυγής». «Η κατά­θε­ση δόθη­κε στις 8/5/2014, δηλα­δή 8 μήνες μετά τη δολο­φο­νία του Παύ­λου», είπε και σχο­λί­α­σε ότι η ολι­γω­ρία των αρχών «επέ­τρε­ψε για μήνες στη ΧΑ να σπε­κου­λά­ρει και να έχει την πολυ­τέ­λεια να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι δεν είχε σχέ­ση με το έγκλημα».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο κατα­στα­τι­κό της Χρυ­σής Αυγής που έχει κατα­θέ­σει στις αρχές ο δημο­σιο­γρά­φος Δ. Ψαράς και το αρνεί­ται ο αρχη­γός της Χρυ­σής Αυγής, επει­δή απο­δει­κνύ­ει την εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία και την «Αρχή του Αρχη­γού», ανα­ρω­τή­θη­κε «ποιον κοροϊ­δεύ­ει ο Μιχα­λο­λιά­κος» και ποιοι ήταν οι «ηττη­μέ­νοι του 1945» των οποί­ων δηλώ­νει «σπο­ρά» ο Μιχα­λο­λιά­κος. «Είναι προ­φα­νές ότι κάθε εγκλη­μα­τι­κή πρά­ξη δεν είναι ναζι­στι­κή, αλλά ναζι­σμός χωρίς εγκλη­μα­τι­κή πρά­ξη δεν υπάρ­χει», υπογράμμισε.

Επι­σή­μα­νε τη σπου­δαιό­τη­τα των ανα­γνω­στέ­ων εγγρά­φων. «Δεν είχαν την πεποί­θη­ση ότι το υλι­κό αυτό θα αξιο­ποι­η­θεί ενα­ντί­ον τους», πρό­σθε­σε, ενώ ανα­φέρ­θη­κε και στα στοι­χεία για τον οπλι­σμό της οργά­νω­σης, τη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των ταγ­μά­των εφό­δου κ.λπ. «Είχαν το θρά­σος να τα κρύ­βουν μέχρι και σε σπί­τια αστυ­νο­μι­κών», τόνισε.

«Η εισαγ­γε­λέ­ας», συνέ­χι­σε, «δέχε­ται τον ισχυ­ρι­σμό του Μιχα­λο­λιά­κου ότι οι ναζί φύγα­νε από τη ΧΑ το 1992 στο συνέ­δριο — το είπαν ο Μιχα­λο­λιά­κος και οι μάρ­τυ­ρες υπε­ρά­σπι­σης. Από πού προ­κύ­πτει αυτό; Άπει­ρα αντί­θε­τα στοι­χεία μέχρι και το 2013. Η επί­κλη­ση του Χίτλερ, της Βαϊ­μά­ρης, τα άρθρα του Κασι­διά­ρη για τον Χίτλερ, οι ορκω­μο­σί­ες, τα τατουάζ, όλοι αυτοί τι είναι, απο­χω­ρή­σα­ντες από το ’92; Δου­λευό­μα­στε τώρα;».

Για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Για τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες, τόνι­σε ότι ανα­δεί­χθη­καν «η οργά­νω­ση, η πρό­βλε­ψη, η εξα­σφά­λι­ση και συγκέ­ντρω­ση των όπλων ‑δηλα­δή των λοστών, των ξύλων και των πυρο­σβε­στή­ρων. Η άρι­στη γνώ­ση της περιο­χής. Η άνε­ση της μετα­με­σο­νύ­κτιας κυκλο­φο­ρί­ας στην περιο­χή και, μάλι­στα, παρά το νεα­ρό της ηλι­κί­ας, και με δίκυ­κλα. Η πολυ­πρό­σω­πη, απο­φα­σι­στι­κή και αιφ­νι­δια­στι­κή επί­θε­ση. Η προ­ε­τοι­μα­σία του χώρου της επί­θε­σης. Η αναμ­φι­σβή­τη­τη προη­γού­με­νη κατό­πτευ­ση για εντο­πι­στούν τόσο ο Αμπου­ζίντ, που κοι­μό­τα­νε στην ταρά­τσα, όσο και τα σημεία από τα οποία θα επι­τί­θε­ντο στο σπί­τι. Ο εντο­πι­σμός του στό­χου της ταρά­τσας, του χώρου της εισό­δου του σπι­τιού για την επι­λο­γή των μέσων της επί­θε­σης. Η επι­λο­γή του χώρου απα­ρα­τή­ρη­της στάθ­μευ­σης των δικύ­κλων προ­κει­μέ­νου να κατα­στεί δυνα­τή η αθό­ρυ­βη προ­σέγ­γι­ση στο χώρο της επί­θε­σης. Η αιφ­νι­δια­στι­κή, αδί­στα­κτη και πολυ­πρό­σω­πη χρή­ση βίας από πολ­λούς, απρό­κλη­τα και κατά ανυ­πε­ρά­σπι­στου, μέχρι ανθρω­πο­κτό­νου απο­τε­λέ­σμα­τος. Η ψυχραι­μία και η όλη εκτί­μη­ση και ο συντο­νι­σμός, οργα­νω­τι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά τα οποία δυσκο­λεύ­ε­ται κανείς να πιστέ­ψει ότι άνθρω­ποι που ενε­πλά­κη­σαν για πρώ­τη φορά σε βίαιες ενέρ­γειες τα έχουν πραγ­μα­τώ­σει. Σχέ­διο δια­φυ­γής και εξα­φά­νι­ση των πει­στη­ρί­ων. Θρα­σύ­τα­τη επί­δει­ξη ισχύ­ος με φωνές και με μπλού­ζες της Χρυ­σής Αυγής μέχρι και τη στιγ­μή της σύλ­λη­ψης. Δια­κρι­τοί ρόλοι και ιεραρ­χία μετα­ξύ των δραστών».

Έκα­νε επί­σης ανα­φο­ρά στην προη­γη­θεί­σα, σύμ­φω­να με τις κατα­θέ­σεις των μαρ­τύ­ρων, προ­σπά­θεια εισβο­λής στο ψαρά­δι­κο, που δεί­χνει ότι ήταν απο­φα­σι­σμέ­νοι εκεί­νο το βρά­δυ, οπωσ­δή­πο­τε, να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τους εγκλη­μα­τι­κούς τους σκο­πούς. «Τι κάνει την εισαγ­γε­λέα να πιστεύ­ει ότι αν κάποιος πάρει ένα λοστό και χτυ­πή­σει κάποιον στο κεφά­λι, δεν έχει ανθρω­πο­κτό­νο δόλο; Ότι δεν ακο­λού­θη­σε μετά το πέμ­πτο χτύ­πη­μα έκτο ή έβδο­μο;», ανα­ρω­τή­θη­κε ο συνήγορος.

Σημεί­ω­σε δε τη γνω­στή τακτι­κή συγκά­λυ­ψης της Χρυ­σής Αυγής, όχι μόνο στην υπό­θε­ση των Αιγύ­πτιων αλιερ­γα­τών, αλλά από τα χρό­νια του «Περί­αν­δρου», πριν και μετά. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η υπο­κρι­σία του Μιχα­λο­λιά­κου, ανέ­φε­ρε, ο οποί­ος σε σχε­τι­κή συνέ­ντευ­ξή του στις 14/6/2012 μιλού­σε για πρά­κτο­ρες που φορού­σαν μπλού­ζες ΧΑ.

Καλός μαθητής του Γκέμπελς

Σχο­λιά­ζο­ντας, τέλος, το βίντεο με τον Τάκη Μπαλ­τά­κο και τον Κασι­διά­ρη, είπε: «Τίθε­ται θέμα πότε βιντε­ο­σκο­πή­θη­κε. Είναι λίγο μετά την κατά­θε­σή του στις ανα­κρι­τι­κές αρχές, τον Οκτώ­βριο του 2013, και δημο­σιεύ­τη­κε τον Απρί­λιο του 2014. Για­τί έξι μήνες μετά; Να βάλου­με λίγο το μυα­λό μας σε αυτό. Μήπως είναι ανά­στρο­φη η σχέ­ση με τον Μπαλ­τά­κο; Μήπως θέλει ο Μπαλ­τά­κος να πιέ­σει την κυβέρ­νη­ση για να μην τους διώ­ξει; Μήπως για να δια­πραγ­μα­τευ­τεί με αυτόν με τον οποίο συνο­μι­λού­σε; Μόνο έτσι μπο­ρεί να εξη­γη­θεί. Πού είναι το βίντεο που λέχθη­κε από την υπε­ρά­σπι­ση ότι θα εισφέ­ρε­το; Ποτέ δεν ήρθε. Καλός μαθη­τής του Γκέ­μπελς ο Κασιδιάρης».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο