Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των χρυσαυγιτών για τη δολοφονία Φύσσα — Τι είπαν

Δίκη Χρυ­σής Αυγής: Με την απο­λο­γία του τελευ­ταί­ου κατη­γο­ρού­με­νου για τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής, έκλει­σε σήμε­ρα η απο­δει­κτι­κή δια­δι­κα­σία για την υπό­θε­ση που κινη­το­ποί­η­σε τις αρχές και οδή­γη­σε την ηγε­σία και μέλη του κόμ­μα­τος κατη­γο­ρού­με­νους για δρά­σεις εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Η δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, ξημε­ρώ­μα­τα της 18ης Σεπτεμ­βρί­ου 2013, στο Κερα­τσί­νι, ήταν η πρώ­τη από τις τρεις υπο­θέ­σεις που εξε­τά­ζει το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των το οποίο μετά τις θερι­νές δια­κο­πές θα ανοί­ξει τον κύκλο απο­λο­γιών των κατη­γο­ρου­μέ­νων για την επί­θε­ση σε βάρος Αιγυ­πτί­ων ψαρά­δων στις 12 Ιου­νί­ου 2012, στο Πέραμα.

Οι απο­λο­γί­ες των 18 κατη­γο­ρου­μέ­νων για τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, με μία πρώ­τη εκτί­μη­ση, φαί­νε­ται να μην εισέ­φε­ραν στο δικα­στή­ριο σημα­ντι­κά στοι­χεία. Ουσια­στι­κά επρό­κει­το για μία ομο­λο­γία, αυτήν του Γιώρ­γου Ρου­πα­κιά, με ουσια­στι­κές αλλα­γές σε προη­γού­με­νους ισχυ­ρι­σμούς του και 17 απο­λο­γί­ες με βασι­κό χαρα­κτη­ρι­στι­κό την άρνη­ση κάθε εμπλο­κής με το έγκλη­μα. Από τους 17 απο­λο­γού­με­νους μόνο δύο, οι Αθα­νά­σιος και Νικό­λα­ος Τσόρ­βας, τοπο­θέ­τη­σαν εαυ­τούς στο σημείο του εγκλή­μα­τος, το οποίο όμως δεν είδαν.

Η απο­τί­μη­ση των ισχυ­ρι­σμών τους από το δικα­στή­ριο, πιθα­νό­τα­τα θα προ­έλ­θει πολύ περισ­σό­τε­ρο κατά τις «δεύ­τε­ρες και τρί­τες ανα­γνώ­σεις» όσων ακού­στη­καν στη δικα­στι­κή αίθου­σα από τις 20 Ιου­νί­ου έως και σήμε­ρα. Το δικα­στή­ριο καλεί­ται, σύμ­φω­να με το νόμο, να ανα­ζη­τή­σει την ουσια­στι­κή αλή­θεια και επο­μέ­νως αξιο­λο­γεί πολύ δια­φο­ρε­τι­κά ακό­μη και τις φαι­νο­με­νι­κά ασή­μα­ντες λεπτομέρειες.

Τα σημεία που επικεντρώθηκαν οι κύριες ερωτήσεις του δικαστηρίου

Οι ερω­τή­σεις της Έδρας προς κάθε απο­λο­γού­με­νο είχαν συγκε­κρι­μέ­νη δομή και αφο­ρού­σαν κυρί­ως αρχι­κά τη σχέ­ση ενός εκά­στου με τη Χρυ­σή Αυγή. Οι 18 κλή­θη­καν να απα­ντή­σουν σε δεκά­δες ερω­τή­σεις για το πώς εντά­χθη­καν στο κόμ­μα και τη σχέ­ση τους με αυτό. Επί­σης, για την αντί­λη­ψή τους σε κρί­σι­μα θέμα­τα, όπως η δομή και η οργά­νω­ση που είχε τόσο το κόμ­μα όσο και η τοπι­κή της Νίκαιας, η ιεραρ­χία της οργά­νω­σης και τα καθή­κο­ντα που είχαν σε αυτήν, οι σχέ­σεις τους με την ομά­δα των βου­λευ­τών και ειδι­κά με τον τοπι­κό, τότε, βου­λευ­τή Γιάν­νη Λαγό, και η συμ­με­το­χή τους σε διά­φο­ρες εκδη­λώ­σεις, είτε δια­νο­μής τρο­φί­μων είτε σε συγκε­ντρώ­σεις στον Μελι­γα­λά, στις Θερ­μο­πύ­λες κ.ά, αλλά και σε άλλες διορ­γα­νώ­σεις, όπως οι εκδρο­μές στη Νέδα. Επί­σης, πολ­λές ήταν οι ερω­τή­σεις για τις στο­λές που φορού­σαν, για τους περί­φη­μους όρκους των μελών, αλλά και για τα ναζι­στι­κά σύμ­βο­λα με τα οποία πολ­λοί από αυτούς έχουν φωτογραφηθεί.

Όλοι οι κατη­γο­ρού­με­νοι αρνή­θη­καν κάθε σχέ­ση τους με τα σύμ­βο­λα, ενώ ο καθέ­νας περιέ­γρα­ψε τη σχέ­ση του με τη Χρυ­σή Αυγή είτε πιο στε­νή με ενερ­γό συμ­με­το­χή του στις δρά­σεις της είτε πιο απο­στα­σιο­ποι­η­μέ­νη απλά ως μία «ενδια­φέ­ρου­σα» πολι­τι­κή πρό­τα­ση που «έδει­χνε ενδια­φέ­ρον για τους Έλλη­νες». Ένας μόνο, ο Λέων Τσα­λί­κης είπε πως η σχέ­ση του με τη Χρυ­σή Αυγή ήταν ότι πήγε να πάρει τρό­φι­μα δύο φορές.

Πού ήταν το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα οι κατηγορούμενοι;

Εκτός από τα δύο ξαδέλ­φια, κανέ­νας άλλος κατη­γο­ρού­με­νος δεν είπε ότι βρέ­θη­κε στο σημείο που ξεψύ­χη­σε ο Παύ­λος Φύσ­σας. Οι Αθα­νά­σιος και Νικό­λα­ος Τσορ­βάς είπαν πως ακο­λού­θη­σαν το αυτο­κί­νη­το του Ρου­πα­κιά και έφθα­σαν στον τόπο του εγκλή­μα­τος, όπου ο μεν πρώ­τος δεν είδε τον Ρου­πα­κιά ο δε δεύ­τε­ρος αναί­ρε­σε ότι είχε δει συνο­δη­γό στο αυτο­κί­νη­το του δράστη.

Σύμ­φω­να με τις απο­λο­γί­ες τους, ο Ιωάν­νης Άγγος, μαζί με τον Λέο­ντα Τσα­λί­κη, ήταν στην καφε­τέ­ρια Κοράλ­λι για να παρα­κο­λου­θή­σουν τον αγώ­να Ολυ­μπια­κός-Παρί Σεν Ζερ­μέν και έφυ­γαν πριν από τη λήξη του. Στην καφε­τέ­ρια βρι­σκό­ταν και ο Φύσ­σας με την παρέα του. Ο Άγγος ισχυ­ρί­ζε­ται πως, επει­δή έγι­νε δέκτης λεκτι­κής επί­θε­σης από μέλη της παρέ­ας του Φύσ­σα, ειδο­ποί­η­σε συγκα­τη­γο­ρού­με­νούς του. Ο Τσα­λί­κης ισχυ­ρί­στη­κε πως δεν είδε τίπο­τα τέτοιο και πως όταν του είπε περί ενό­χλη­σης ο Άγγος, δεν έδω­σε σημα­σία. Και οι δύο πήγαν στο σπί­τι τους μετά την καφετέρια.

Ο Ανα­στά­σιος Ανα­διώ­της ήταν σε κρί­σι­μα σημεία και σε κρί­σι­μους χρό­νους πλην, όμως, όπως είπε, ήταν καθα­ρά εξαι­τί­ας συμ­πτώ­σε­ων. Ο κατη­γο­ρού­με­νος βρέ­θη­κε και στο Γενι­κό Κρα­τι­κό Νίκαιας όταν δια­κο­μί­σθη­κε εκεί ο Φύσ­σας. Όπως είπε, πήγε στο Νοσο­κο­μείο για τη για­γιά ενός φίλο του.

Οι Ιωάν­νης Καζα­ντό­γλου και Γιώρ­γος Πατέ­λης ήταν στην Τοπι­κή ως αργά και μετά στο σπί­τι τους. Επί­σης, στα σπί­τια τους ήταν, σύμ­φω­να με τις απο­λο­γί­ες τους, οι Ελπι­δο­φό­ρος Καλα­ρί­της, Ιωάν­νης-Βασί­λειος Κομια­νός, Κων­στα­ντί­νος Κορ­κο­βί­λης, Γιώρ­γος Τσα­κα­νί­κας, Ανα­στά­σιος Μιχά­λα­ρος και Σταύ­ρος Σαντο­ρι­ναί­ος. Ο Γιώρ­γος Στα­μπέ­λος ήταν στην Τοπι­κή και μετά επέ­στρε­ψε σπί­τι του.

Οι Γιώρ­γος Δήμου και Γιώρ­γος Σκάλ­κος πήγαν μαζί, με ένα μηχα­νά­κι, στην Τοπι­κή μετά το κάλε­σμα. Ο Δήμου ‑είπε, απο­λο­γού­με­νος- πως είδε μηχα­νά­κια μαζε­μέ­να και ανα­γνώ­ρι­σε τον Κομια­νό, ο οποί­ος του είπε ότι «πάμε σε μάχη» για να απε­λευ­θε­ρώ­σουν «δικούς μας στο Κερα­τσί­νι». Ο Σκάλ­κος απο­λο­γή­θη­κε πως η Τοπι­κή ήταν κλει­στή και φεύ­γο­ντας είδαν από μακριά τον Κομια­νό με το μηχα­νά­κι του να «πηγαί­νει ήρεμα».

Η απολογία χρυσαφίτη

Ο Αρι­στο­τέ­λης Χρυ­σα­φί­της ήταν σε γιορ­τή φιλι­κού του προ­σώ­που στον Άγιο Παντελεήμονα.

Οι απα­ντή­σεις του κατη­γο­ρού­με­νου για τις αλλε­πάλ­λη­λες τηλε­φω­νι­κές κλή­σεις με συγκα­τη­γο­ρού­με­νούς του (Άγγος, Πατέ­λης, Καζαν­τζό­γλου) ήταν μη πει­στι­κές καθώς ισχυ­ρί­στη­κε ότι αφρού­σαν είτε τον Ολυ­μπια­κό είτε προ­σω­πι­κά θέματα.

Εντύ­πω­ση προ­κά­λε­σε στην έδρα ο ισχυ­ρι­σμός ότι μίλη­σε με τον Γιώρ­γο Πατέ­λη για τρό­φι­μα την ώρα που ο ίδιος ο πυρη­νάρ­χης έχει παρα­δε­χτεί ότι έχει πλη­ρο­φο­ρη­θεί τη σύλ­λη­ψη του Ρου­πα­κιά. Όπως ανέ­φε­ρε η πρό­ε­δρος, «έχου­με ακού­σει ότι κάποια στιγ­μή ο Πατέ­λης δεν σήκω­νε το τηλέ­φω­νο, ότι έβγαι­νε η γυναί­κα του και τον απέ­τρε­πε να μιλή­σει εκεί­νος. Μου κάνει εντύ­πω­ση να κάθε­ται ο Πατέ­λης να συζη­τά­ει με εσάς για τα τρό­φι­μα. Νομί­ζω ότι είναι μεί­ζον. Έχει μάθει για το μαχαί­ρω­μα του Ρου­πα­κιά και κάθε­ται και συζη­τά­ει με εσάς από πού θα πάρε­τε τα τρόφιμα;»

Ο Αρ. Χρυ­σα­φί­της είπε ότι δεν του είχε περά­σει ποτέ από το μυα­λό ότι θα μπο­ρού­σε ο Γ. Ρου­πα­κιάς να δια­πρά­ξει έγκλη­μα. «Έπε­σα από τα σύν­νε­φα. Δεν το περί­με­να», σημείωσε.

Η δίκη θα συνε­χι­στεί στις 9 Σεπτεμ­βρί­ου με τις απο­λο­γί­ες των υπό­λοι­πων 50 κατη­γο­ρού­με­νων, ξεκι­νώ­ντας με όσους κατη­γο­ρού­νται για τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση σε βάρος Αιγύ­πτιων αλιερ­γα­τών στο Πέραμα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο