Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των χρυσαυγιτών — Τι είπαν

Ολο­κλη­ρώ­θη­καν στη δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή οι κατα­θέ­σεις των μαρ­τύ­ρων υπε­ρά­σπι­σης του αρχη­γού Ν. Μιχα­λο­λιά­κου και ξεκι­νούν από αύριο Πέμ­πτη οι απο­λο­γί­ες των κατη­γο­ρού­με­νων χρυσαυγιτών.

Υπό το βάρος της πίε­σης των συντρι­πτι­κών στοι­χεί­ων που έχουν απο­κα­λυ­φθεί, τα λεγό­με­να των μαρ­τύ­ρων υπε­ρά­σπι­σης που ο ίδιος ο αρχη­γός έχει προ­τεί­νει, βρί­θουν από αντι­φά­σεις, αλλη­λο­συ­γκρουό­με­να στοι­χεία και από προ­σπά­θεια απα­ξί­ω­σης των κατω­τέ­ρων ιεραρ­χι­κά και της δρά­σης τους. Οι χρυ­σαυ­γί­τες ανά­λω­σαν τις κατα­θέ­σεις τους, στη γνω­στή προ­σπά­θεια να κρύ­ψουν την ύπαρ­ξη μελών στη ναζι­στι­κή οργά­νω­ση, αλλά δεν τους βγή­κε… Αντί­θε­τα, ανα­δεί­χθη­καν τα ναζι­στι­κά στοι­χεία που μάταια προ­σπα­θεί να κρύ­ψει η τακτι­κή υπε­ρά­σπι­σης της οργά­νω­σης. Ολο­φά­νε­ρη ήταν και η προ­σπά­θεια απε­νο­χο­ποί­η­σης του αρχη­γού της με… σκαν­δα­λώ­δη αντι­στρο­φή της πραγματικότητας.

Ο Αρης Σπί­νος, δημο­σιο­γρά­φος και υπο­ψή­φιος με τους ναζι­στές, έσπευ­σε να …ξεκα­θα­ρί­σει πριν ακό­μα ερω­τη­θεί ότι δεν είναι μέλος της οργά­νω­σης. Και αυτός, αντί­θε­τα με τον επό­με­νο μάρ­τυ­ρα υπε­ρά­σπι­σης, κατέ­θε­σε ότι μέλη είναι μόνο τα υψη­λό­βαθ­μα στε­λέ­χη του ανώ­τε­ρου οργά­νου (!). Προ­σπα­θώ­ντας να δικαιο­λο­γή­σει τη ρητο­ρι­κή μίσους του αρχη­γού για τα τάγ­μα­τα εφό­δου και τις ξιφο­λόγ­χες που ακο­νί­ζο­νται στα πεζο­δρό­μια, για φασί­στες, ναζι­στές, τις δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις κ.λπ., έκα­νε λόγο για χρυ­σαυ­γί­τες βλαμ­μέ­νους, βλά­κες και χαζούς, που δεν μπο­ρού­σαν να κατα­λά­βουν βαθύ­τε­ρα τον εμπνευ­σμέ­νο λόγο του αρχη­γού Μιχα­λο­λιά­κου που έχει πάνω από 400.000 βιβλία στις βιβλιο­θή­κες του και τα έχει δια­βά­σει πάνω από δύο φορές (!). Μάλι­στα, δίνο­ντας μια άλλη εκδο­χή, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Για να γίνεις μέλος πρέ­πει να μπο­ρέ­σεις να κατα­λά­βεις το λόγο του Ν. Μιχα­λο­λιά­κου και να μη νομί­ζεις ότι σου λέει πήγαι­νε σκό­τω­σε, αυτά που λέει θέλει και­ρό κάποιος να τα κατανοήσει…» (!).

Ανα­γνω­ρί­ζο­ντας σε σχε­τι­κή φωτο­γρα­φία τον αρχη­γό Μιχα­λο­λιά­κο με φόντο τη ναζι­στι­κή σημαία, κατέ­θε­σε: «Είναι ο Μιχα­λο­λιά­κος με αρχαιο­ελ­λη­νι­κό χαι­ρε­τι­σμό και πίσω του ο μαί­αν­δρος ανάποδα…» (!).

Ομο­λό­γη­σε επί της ουσί­ας τη στρα­τιω­τι­κή πει­θαρ­χία των ταγ­μά­των εφό­δου, μη δίνο­ντας όμως πιστευ­τή απά­ντη­ση για την ανα­ντι­στοι­χία της σιδη­ράς πει­θαρ­χί­ας — της εσω­τε­ρι­κής πει­θαρ­χί­ας όπως την χαρα­κτή­ρι­σε — που οφεί­λε­ται στην ιδε­ο­λο­γία των χρυ­σαυ­γι­τών και της απου­σί­ας δια­γρα­φής από τη Χρυ­σή Αυγή των δήθεν βλαμ­μέ­νων, που μετέ­φρα­ζαν λάθος τον αρχη­γό και επι­δί­δο­νταν σε εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις. Με την κατά­θε­σή του απο­κά­λυ­ψε και …τρί­το κατα­στα­τι­κό της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης σε συνέ­δριό της το 1992. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο δημο­σιο­γρά­φος Δ. Ψαρ­ράς έχει κατα­θέ­σει ότι το κατα­στα­τι­κό της ΧΑ τού στάλ­θη­κε στο περιο­δι­κό «Σχο­λια­στής» το 1987. Μέχρι σήμε­ρα η Χρυ­σή Αυγή κάνει λόγο για ένα και μονα­δι­κό κατα­στα­τι­κό, αυτό που κατα­τέ­θη­κε το 2012.

Νέα στοιχεία

Στρο­φή 180 μοι­ρών υπήρ­ξε και στα όσα είπε ο μάρ­τυ­ρας υπε­ρά­σπι­σης για το πότε πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε ο Ν. Μιχα­λο­λιά­κος τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα. Μέχρι τώρα ο αρχη­γός έλε­γε ότι έμα­θε για τη δολο­φο­νία την επό­με­νη μέρα το μεση­μέ­ρι από τα ΜΜΕ. Ο Αρ. Σπί­νος είπε ότι από τις 3 τη νύχτα της δολο­φο­νί­ας συνο­μι­λού­σε μαζί του για το θέμα, «υπήρ­χε μια εμπλο­κή της μιας ομά­δας από ανθρώ­πους που αυτο­νο­μά­ζο­νταν μέλη της ΧΑ (…) ο κ. Μιχα­λο­λιά­κος προ­σπα­θού­σε να κατα­λά­βει τι είχε συμ­βεί ακρι­βώς. Σύμ­φω­να με αυτά που έμα­θα, μέλη της ΧΑ ελάμ­βα­ναν μηνύ­μα­τα να πάνε σ’ ένα συγκε­κρι­μέ­νο μέρος…».

Ενδει­κτι­κή ήταν και η κατά­θε­ση του Αθ. Κων­στα­ντί­νου, από­στρα­του και υπο­ψή­φιου ευρω­βου­λευ­τή μαζί με τον Ι. Λαγό με τη ναζι­στι­κή οργά­νω­ση. Ο εν λόγω δήλω­σε συνερ­γά­της του αρχη­γού από την ίδρυ­ση της ΧΑ στις αρχές της δεκα­ε­τί­ας του ’80 και επι­κε­φα­λής του «Ιδρύ­μα­τος Ερευ­νών» «ΑΙΓΙΣ» φορέα μελε­τών εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κών ιδε­ών, που υπο­τί­θε­ται ότι απο­πέμ­φθη­καν το ’92. Και αυτός προ­σπά­θη­σε να… εξη­γή­σει στο δικα­στή­ριο τα ανε­ξή­γη­τα, όπως π.χ. για το αν υπάρ­χουν μέλη, υπο­στη­ρι­κτές κ.λπ., τον ναζι­στι­κό χαρα­κτή­ρα της οργά­νω­σης. Σε ερώ­τη­ση της προ­έ­δρου για τα λεγό­με­να του Ν. Μιχα­λο­λιά­κου «περί σεβα­σμού στη Γερ­μα­νία του Χίτλερ», το 2011, κατέ­θε­σε ότι το έκα­νε για να μην απο­κολ­λη­θεί από το κοι­νό του, δηλα­δή τους Ελλη­νες ναζί που υπο­τί­θε­ται ότι απο­πέμ­φθη­καν όπως ο ίδιος είπε το ’92…

Πρώ­τη φορά, επί­σης, σε μια προ­σπά­θεια να σωθεί ο αρχη­γός, ακού­στη­κε από μάρ­τυ­ρα υπε­ρά­σπι­σης ότι μετά τη δολο­φο­νία Φύσ­σα, δια­γρά­φη­κε από το Πει­θαρ­χι­κό ο πυρη­νάρ­χης Πατέ­λης, το στέ­λε­χος δηλα­δή της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης που μετά από εντο­λή του Ι. Λαγού ενερ­γο­ποί­η­σε με μηνύ­μα­τα το τάγ­μα εφό­δου που τον δολο­φό­νη­σε. Ας σημειω­θεί ότι το Πει­θαρ­χι­κό, σύμ­φω­να με τις κατα­θέ­σεις των περισ­σο­τέ­ρων μαρ­τύ­ρων υπε­ρά­σπι­σης, είναι ανύ­παρ­κτο. Μάλι­στα, ο χρυ­σαυ­γί­της προ­χώ­ρη­σε ένα βήμα παρα­πέ­ρα, ανα­φέ­ρο­ντας ότι διε­γρά­φη όλη η ΤΟ Νικαί­ας και ο Πατέ­λης, γεγο­νός που δεν προ­κύ­πτει από κανέ­να στοι­χείο και μαρτυρία.

Αγανάκτηση και αντιδράσεις

Αγα­νά­κτη­ση στο ακρο­α­τή­ριο προ­κά­λε­σαν και οι κατα­θέ­σεις των υπό­λοι­πων μαρ­τύ­ρων υπε­ρά­σπι­σης του αρχη­γού. Σύμ­φω­να με τον Ν. Παπα­δη­μη­τρί­ου, καθη­γη­τή στο Δημο­κρί­τειο, ψηφο­φό­ρο, ο Ν. Μιχα­λο­λιά­κος είναι «απλός, λεπτός άνθρω­πος», πολύ θρή­σκος, ο οποί­ος ξοδεύ­ει σε προ­σω­πι­κά έξο­δα μόνο 250 το χρό­νο! Μάλι­στα, ο κ. καθη­γη­τής ανα­κά­λυ­ψε όπως κατέ­θε­σε στο δικα­στή­ριο ότι ο Μιχα­λο­λιά­κος είναι «πυρ και μανία ενα­ντί­ον των ναζί» ως εχθρών του έθνους. Στην «επι­στη­μο­νι­κή» του ανά­λυ­ση, η Χρυ­σή Αυγή δεν έχει ρατσι­στι­κή λογι­κή προς τους ξένους, απλώς επει­δή είναι πολ­λοί και δεν χωρά­νε στη χώρα μας θεω­ρεί ότι πρέ­πει να φύγουν… Προ­κλη­τι­κός ήταν και ο μάρ­τυ­ρας Κ. Μπουρ­τζά­λας, δικη­γό­ρος. Δίνο­ντας μια θρα­σύ­τα­τη αλλά και γελοία «βερ­σιόν» στην κατά­θε­σή του για την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και την Ιστο­ρία, όταν ρωτή­θη­κε τι εννο­ού­σε ο αρχη­γός της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης με τη φρά­ση «είμα­στε η σπο­ρά των ηττη­μέ­νων του ’45», προ­σπά­θη­σε να θολώ­σει τα νερά απα­ντώ­ντας «το 1945 τον Γενά­ρη ηττη­μέ­νος ήταν και ο ΕΑΜ — ΕΛΑΣ…» (!). Τα λεγό­με­νά του προ­κά­λε­σαν τη θυμη­δία μέχρι και της έδρας του δικα­στη­ρί­ου. Νευ­ρι­κό γέλιο προ­κά­λε­σε στο ακρο­α­τή­ριο και ο ισχυ­ρι­σμός ότι δεν γνω­ρί­ζει το «αίμα — τιμή — Χρυ­σή Αυγή». «Πατρι­κή φιγού­ρα» χαρα­κτή­ρι­σε ο αστυ­νο­μι­κός Ζ. Καρα­κώ­στας (σ.σ. ήταν στη συνο­δεία του) τον Ν. Μιχαλολιάκο.

Την αντί­δρα­ση Πολι­τι­κής Αγω­γής και ακρο­α­τη­ρί­ου προ­κά­λε­σε με την κατά­θε­σή του και ο Α. Καρ­ράς, που επι­χεί­ρη­σε και αυτός χυδαί­ους συμ­ψη­φι­σμούς, λέγο­ντας για τον ναζι­στι­κό χαι­ρε­τι­σμό ότι οποιοσ­δή­πο­τε, ακό­μα και ο Λαμπρά­κης (!) μπο­ρεί να φωτο­γρα­φη­θεί με ατυ­χή τρό­πο, ενώ χαι­ρε­τά κανο­νι­κά. Η κατά­θε­ση του αρχι­συ­ντά­κτη της «Χρυ­σής Αυγής», από το 2012, Ν. Κων­στα­ντί­νου, επι­βε­βαί­ω­σε ότι υπάρ­χουν μέλη και δια­δι­κα­σία εγγρα­φής με παρα­κο­λού­θη­ση ιδε­ο­λο­γι­κών ομιλιών.

Τέλος, ο Δ. Βλα­χό­που­λος, οικο­νο­μι­κός διευ­θυ­ντής της Χρυ­σής Αυγής και υπεύ­θυ­νος των κεντρι­κών γρα­φεί­ων της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης, επι­βε­βαί­ω­σε στην κατά­θε­σή του τη στε­λε­χια­κή και επαγ­γελ­μα­τι­κή σχέ­ση με τη Χρυ­σή Αυγή των Πατέ­λη, Καζαν­τζό­γλου και Μπα­ρέ­κα (της Τοπι­κής Νίκαιας) και τη θέση τους και ως μελών Ασφά­λειας της Κεντρι­κής Διοί­κη­σης. Επί­σης επι­βε­βαί­ω­σε και την επα­φή των Πατέ­λη, Ρου­πα­κιά ως υπεύ­θυ­νων επι­κοι­νω­νί­ας της Τοπι­κής Νίκαιας με την Κεντρι­κή Διοίκηση.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο