Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Πας μη Έλλην βάρβαρος» — Την Τετάρτη απολογούνται οι ναζί πρώην βουλευτές

Δίκη Χρυ­σής Αυγής: Την Τετάρ­τη ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σουν οι απο­λο­γί­ες της θεω­ρού­με­νης διευ­θυ­ντι­κής ομά­δας της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης “Χρυ­σή Αυγή”, μετά την ολο­κλή­ρω­ση κατά τη σημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση των απο­λο­γιών των τελευ­ταί­ων κατη­γο­ρού­με­νων ως μελών της οργάνωσης.

Οι απο­λο­γί­ες των πρώ­ην βου­λευ­τών θα είναι οι τελευ­ταί­ες που θα ακου­στούν στο Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των για την υπό­θε­ση της Χρυ­σής Αυγής, μετά από σχε­δόν 400 συνε­δριά­σεις του δικα­στη­ρί­ου, στο οποίο η συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα τους δεν εμφα­νί­στη­καν στην αίθουσα.

Στο δικα­στή­ριο θα κλη­θεί, με αλφα­βη­τι­κή σει­ρά, ολό­κλη­ρη η κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του κόμ­μα­τος της περιό­δου 2012–2013, η οποία βαρύ­νε­ται με την κατη­γο­ρία της διεύ­θυν­σης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης. Οι δύο πρώ­τοι που ανα­μέ­νε­ται να βρε­θούν στο βήμα του δικα­στη­ρί­ου είναι ο Χρυ­σο­βα­λά­ντης Αλε­ξό­που­λος και ο Μιχα­ήλ-Αβρά­μης Αρβα­νί­της , με τον δεύ­τε­ρο να είναι πιθα­νό­τα­τα αυτός που θα απο­λο­γη­θεί την Τετάρτη.

Σήμε­ρα απο­λο­γή­θη­καν στο δικα­στή­ριο οι Βασί­λης Σια­τού­νης, Αθα­νά­σιος Στρά­τος, Νίκος Παπα­βα­σι­λεί­ου και η αστυ­νο­μι­κός Βενε­τία Πόπορη.

«Πας μη Έλλην βάρβαρος»

Ο Νίκος Παπα­βα­σι­λεί­ου γνω­στός και από την εμπρη­στι­κή επί­θε­ση σε νυχτε­ρι­νό κέντρο Καμε­ρου­νέ­ζου στην Πλα­τεία Αμε­ρι­κής, πριν από έξι χρό­νια, αδί­κη­μα για το οποίο έχει κατα­δι­κα­στεί σε κάθειρ­ξη ενός έτους, υπο­στή­ρι­ξε ότι ήταν κάτοι­κος της περιο­χής και «μετά από επί­θε­ση μετα­νά­στη στη μητέ­ρα μου, άρχι­σα να έχω μένος απέ­να­ντι σε αυτούς τους ανθρώ­πους». Έτσι έγι­νε χρυ­σαυ­γί­της, ήρθε σε επα­φή για πρώ­τη με τη Χρυ­σή Αυγή, στην τοπι­κή οργά­νω­ση της Νίκαιας για να του βρουν δου­λειά. Ο πυρη­νάρ­χης Γιώρ­γος Πατέ­λης, του πρό­τει­νε να εργα­στεί σε βεν­ζι­νά­δι­κο, αλλά αρνή­θη­κε για­τί ήταν μακριά από το σπί­τι του.

«Απο­φά­σι­σα να είμαι υπο­στη­ρι­κτής, να πηγαί­νω σε τοπι­κές οργα­νώ­σεις και να παρα­κο­λου­θώ τα δρώ­με­να. Μου άρε­σε που συνα­να­στρε­φό­μουν με Έλλη­νες», ανέ­φε­ρε ο Νίκος Παπα­βα­σι­λεί­ου ο οποί­ος περιέ­γρα­ψε την επί­θε­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σε με άλλο ένα άτο­μο στο νυχτε­ρι­νό κέντρο «Cointreau», του οποί­ου ιδιο­κτή­της ήταν ένας μετα­νά­στης από το Καμε­ρούν. «Πήγα­με τη νύχτα, σπά­σα­με τη τζα­μα­ρία και πετά­ξα­με ένα στου­πί με βεν­ζί­νη. Ήταν πολύ προ­κλη­τι­κός, συνέ­βαι­ναν συνέ­χεια έκτρο­πα έξω από το μαγα­ζί του», υπο­στή­ρι­ξε.

Πρό­ε­δρος: Το «πας μη Έλλην βάρ­βα­ρος» σας εκφράζει;

Παπα­βα­σι­λεί­ου: Ναι βέβαια.

Πρό­ε­δρος: Ο μαί­αν­δρος τι νόη­μα έχει;

Παπα­βα­σι­λεί­ου: Είναι σύμ­βο­λο της Χρυ­σής Αυγής

Πρό­ε­δρος: Τον είχα­τε σπί­τι σας;

Παπα­βα­σι­λεί­ου:  Ναι στη ντου­λά­πα μου.

Σε ερώ­τη­ση της έδρας για περι­πο­λί­ες του με άλλα άτο­μα στην περιο­χή, προ­κα­λώ­ντας φόβο στους αλλο­δα­πούς, ο κατη­γο­ρού­με­νος απά­ντη­σε: «Δεν ήταν περι­πο­λί­ες, ήταν βόλ­τες, για να δεί­ξου­με ότι είμα­στε Έλλη­νες. Πηγαί­να­με τέσ­σε­ρα άτο­μα στη γει­το­νιά, μιλού­σα­με με τον κόσμο, για­τί ήταν φοβι­σμέ­νοι. Προ­σπα­θού­σα­με να φτιά­ξου­με την παρέα της γει­το­νιάς. Η Χρυ­σή Αυγή δεν είχε ρατσι­στι­κές από­ψεις. Υπο­στή­ρι­ζε ότι πρέ­πει να υπάρ­χει μια ποσό­στω­ση και ότι οι αλλο­δα­ποί πρέ­πει να έχουν νόμι­μα έγγρα­φα. Δεν μπο­ρεί στα Κάτω Πατή­σια να υπάρ­χουν 30 Έλλη­νες και 130 μετα­νά­στες. Αλλιώς να πάμε κι εμείς αλλού».

Η χρυσαυγίτισσα υπαστυνόμος

Ανά­με­σα στους κατη­γο­ρού­με­νος που απο­λο­γή­θη­καν σήμε­ρα ήταν και η ανθυ­πα­στυ­νό­μος Βενε­τία Πόπο­ρη, η οποία φέρε­ται να χρη­σι­μο­ποιού­σε την ιδιό­τη­τα της για να δίνει πλη­ρο­φο­ρί­ες στους χρυ­σαυ­γί­τες καθώς και οι Βασί­λης Σια­τού­νης και Αθα­νά­σιος Στρά­τος οι οποί­οι έχουν ήδη κατα­δι­κα­στεί σε κάθειρ­ξη 10 ετών για επί­θε­ση σε στέ­κι αντιεξουσιαστών.

Η κατη­γο­ρου­μέ­νη δέχθη­κε δεκά­δες ερω­τή­σεις από την Έδρα για όπλα, σιδη­ρο­γρο­θιές και μαχαί­ρια, αλλά και φυσίγ­για που είχε στο σπί­τι της. Η αστυ­νο­μι­κός είπε πως οι δύο συνο­μι­λί­ες που είχε πριν και μετά τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα με κατη­γο­ρού­με­νο στην υπό­θε­ση, τον οποίο γνω­ρί­ζει πολ­λά χρό­νια, ήταν απο­λύ­τως άσχε­τες με το έγκλημα.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της εγκληαματικής οργάνωσης

Ο κ. Σια­τού­νης έχει κατα­δι­κα­στεί σε ποι­νή κάθειρ­ξης 10 χρό­νων για από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε βάρος 4 ατό­μων που δέχτη­καν επί­θε­ση στον χώρο “Αντί­πνοια” στα Πετρά­λω­να τον Ιού­νιο του 2018. Στο δικα­στή­ριο ο κατη­γο­ρού­με­νος δήλω­σε υπο­στη­ρι­κτής και όχι μέλος της Χρυ­σής Αυγής, αν και στη δικο­γρα­φία υπάρ­χει έγγρα­φο που τον περι­λαμ­βά­νει στα εγγε­γραμ­μέ­να μέλη της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του κόμ­μα­τος. Δήλω­σε επί­σης ότι δεν γνώ­ρι­ζε απο­λύ­τως τίπο­τε για συμπλο­κή που είχε γίνει έξω από τα δικα­στή­ρια της πρώ­ην σχο­λής Ευελ­πί­δων, μετα­ξύ μελών της Χρυ­σής Αυγής και αντιε­ξου­σια­στών την ημέ­ρα που δικα­ζό­ταν για την επί­θε­ση στα Πετρά­λω­να. Όπως ανέ­φε­ρε, δεν γνώ­ρι­ζε τίπο­τα για τη συγκέ­ντρω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης έξω από τη δικα­στι­κή αίθου­σα, αλλά ανα­γνώ­ρι­σε ανά­με­σα στους συγκε­ντρω­μέ­νους τους πρώ­ην βου­λευ­τές Ηλία Κασι­διά­ρη και Γιάν­νη Λαγό, τους οποί­ους ‑υπο­στή­ρι­ξε- δεν γνώ­ρι­ζε προσωπικά.

Πρό­ε­δρος: Το σκε­πάρ­νι για­τί το είχα­τε μαζί σας?

Σια­τού­νης: Το κου­βα­λού­σα από τη δου­λειά μου. Το χρη­σι­μο­ποί­η­σα για να φτιά­χνω ράφια στο ξενο­δο­χείο που δούλευα.

Πρό­ε­δρος: Είχα­τε και μαχαί­ρι μαζί σας; Τι είχε πάνω?

Σια­τού­νης: Κάτι σαν σβά­στι­κα είναι. Το πήρα από ένα πανη­γύ­ρι στα Σούρμενα.

Πρό­ε­δρος: Για­τί το είχα­τε μαζί σας?

Σια­τού­νης:  Για ψάρια το είχα.

Σύμπτωση… τα μαχαίρια

Στην ίδια γραμ­μή κινή­θη­κε και ο συγκα­τη­γο­ρού­με­νός του Αθα­νά­σιος Στρά­τος, ο οποί­ος επί­σης είχε κατα­δι­κα­στεί σε ποι­νή κάθειρ­ξης 10 ετών για την ίδια υπόθεση.

«Πήγα­με μόνο για να πετά­ξου­με φυλ­λά­δια στα Πετρά­λω­να και τίπο­τα άλλο», υπο­στή­ρι­ξε κατά την απο­λο­γία του και πρό­σθε­σε: «Κάνα­με 4,5 χρό­νια φυλα­κή και δεν ακου­μπή­σα­με άνθρω­πο. Πλη­ρώ­σα­με τα λάθη και τις παρα­δρο­μές των απο­λο­γιών μας. Δε θα μπλε­κό­μα­σταν σε περι­στα­τι­κό βίας».

Εισαγ­γε­λέ­ας: Το ότι είχα­τε και οι δύο μαχαί­ρια πάνω σας πώς το εξηγείς?

Στρά­τος: Σύμ­πτω­ση ήταν. Ο καθέ­νας για άλλο λόγο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο