Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Περαστικοί» και «διαπραγματευτές» οι εγκληματίες χρυσαυγίτες

Δίκη Χρυ­σής Αυγής: Με τον γνω­στό χρυ­σαυ­γί­τη, μέλος του πεντα­με­λούς του Περά­μα­τος Χρ. — Αντ. Χατζη­δά­κη, συνε­χί­στη­καν σήμε­ρα στη δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή οι απο­λο­γί­ες μελών του τάγ­μα­τος εφό­δου για τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ το βρά­δυ της 12ης Σεπτέμ­βρη 2013. Ο εν λόγω αν και πρω­το­στά­τη­σε μαζί με τον συγκα­τη­γο­ρού­με­νό του Αναστ. Παντα­ζή (γνω­στός και ως «Τάσος» ή «Τασά­ρας») της ομά­δας των τρα­μπού­κων και ανα­γνω­ρί­στη­κε από τους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ που υπέ­στη­σαν την επί­θε­ση, το έπαι­ζε ως ο δια­πραγ­μα­τευ­τής και… φίλος των εργα­τών που προ­σπά­θη­σε να μετα­λα­μπα­δεύ­σει την αλλη­λεγ­γύη μετα­ξύ των δύο μερών (!).

Απο­κο­ρύ­φω­μα, η προ­σπά­θειά του να πεί­σει το δικα­στή­ριο για τις καλές σχέ­σεις που είχε ο ίδιος με το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου και με τον πρό­ε­δρό του, Σωτ. Που­λι­κό­γιαν­νη, τον οποί­ον οι χρυ­σαυ­γί­τες χτύ­πη­σαν με ιδιαί­τε­ρα δολο­φο­νι­κό μένος και έπε­σε κάτω αιμό­φυρ­τος μετά από ισχυ­ρό χτύ­πη­μα στο κεφά­λι. Μάλι­στα, του επι­ση­μάν­θη­κε από το δικα­στή­ριο αλλά και από την Πολι­τι­κή Αγω­γή ότι με τόσο καλά λόγια που λέει για το σωμα­τείο είναι άξιο απο­ρί­ας πώς είχε στε­λε­χι­κή θέση στην ΤΟ Περά­μα­τος της Χρυ­σής Αυγής. Χαρα­κτη­ρι­στι­κός ο σχο­λια­σμός της προ­έ­δρου Μαρ. Λεπε­νιώ­τη: «Αν είναι οι σχέ­σεις σας τόσο καλές, δεν μπο­ρεί να εξη­γη­θεί η παρου­σία σας στο σημείο. Εσείς μιλά­τε για τον Που­λι­κό­γιαν­νη και τους υπό­λοι­πους με τα καλύ­τε­ρα λόγια. Αυτά που λέτε δεν συνη­γο­ρούν με το ότι ήσα­σταν στο δρό­μο. Λέτε “φίλος”, λέτε “αγα­στή συνεργασία”…».

Ισχυ­ρί­στη­κε επί­σης, πως 15 χρυ­σαυ­γί­τες που βγή­καν για να πετά­ξουν δήθεν τρι­κά­κια και να μοι­ρά­σουν εφη­με­ρί­δες και να κάνουν μοτο­πο­ρεία τα μεσά­νυ­χτα, τυχαία συνά­ντη­σαν τους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ. Ομο­λό­γη­σε όμως επί της ουσί­ας ότι η συμπλο­κή, όπως τη χαρα­κτή­ρι­σε, έγι­νε για το χρυ­σαυ­γί­τι­κο «σωμα­τείο». «Οταν συνα­ντη­θή­κα­με, υπήρ­χε μία ενό­χλη­ση, ήταν και το νέο σωμα­τείο στη Ζώνη που επρό­κει­το να γίνει». Μάλι­στα, επει­δή σε αντί­θε­ση με άλλους συγκα­τη­γο­ρού­με­νούς του υπο­στή­ρι­ξε ότι παρά το ότι δεν κρα­τού­σαν στει­λιά­ρια, «εκεί­νοι (σ.σ. οι κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ) μας είδαν, έβα­λαν κρά­νη και βγή­καν μπρο­στά», ρωτή­θη­κε χαρα­κτη­ρι­στι­κά από το δικα­στή­ριο «πώς χτυ­πή­θη­καν οι άλλοι; (σ.σ. συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ). Με τα χαρ­τιά που κρα­τού­σα­τε;». Μάλι­στα, εν τη ρύμη του λόγου του ανέ­φε­ρε: «Δεν κρα­τού­σα­με σημαί­ες, αλλά μπο­ρεί και να υπήρ­χαν… αν ήρθαν άτο­μα μετά, συμπλη­ρω­μα­τι­κά, δεν μπο­ρώ να ξέρω». Τα όσα είπε έρχο­νται σε αντί­φα­ση όχι μόνο με τους 9 σοβα­ρά τραυ­μα­τι­σμέ­νους ανθρώ­πους, αλλά και με το ότι το τάγ­μα εφό­δου χτύ­πη­σε και τα αυτο­κί­νη­τα του συνερ­γεί­ου της αφι­σο­κόλ­λη­σης, με απο­τέ­λε­σμα να προ­κα­λέ­σουν ακό­μα και τρύ­πες στις λαμαρίνες.…

Εμμέ­σως ομο­λό­γη­σε επί­σης ότι έδω­σε και το παράγ­γελ­μα της λήξης της επί­θε­σης (υπάρ­χουν σχε­τι­κές μαρ­τυ­ρί­ες) «Τέλος, πάμε να φύγου­με. Το Πέρα­μα εδώ». Και αυτό το δικαιο­λό­γη­σε στο πλαί­σιο της όλης του δια­πραγ­μα­τευ­τι­κής προ­σπά­θειας για να «ηρε­μή­σει τα πνεύματα»…

Ο… μεσολαβητής και οι συνομιλίες με τον Λαγό

Παρά τις ερω­τή­σεις του δικα­στη­ρί­ου, ο Χρ. — Αντ. Χατζη­δά­κης δεν μπό­ρε­σε να δώσει απά­ντη­ση για το πώς κατέ­λη­ξε μετά τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση να μιλά­ει στο τηλέ­φω­νο με το στέ­λε­χος της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Ι. Λαγό, υπεύ­θυ­νο της Χρυ­σής Αυγής στον Πει­ραιά και στο Πέρα­μα. Ισχυ­ρί­στη­κε ότι «μιλή­σα­με για να δει αν είμαι καλά, για­τί είχα χτυ­πή­σει (…) Δεν ξέρω αν με πήρε εκεί­νος τηλέ­φω­νο ή εγώ, ούτε πώς έμα­θε ότι χτύ­πη­σα». Σημειω­τέ­ον ότι από την άρση τηλε­φω­νι­κού απορ­ρή­του κινη­τού, προ­κύ­πτει ότι ο Ι. Λαγός ήταν ενή­με­ρος για την επί­θε­ση στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ και ενη­με­ρώ­νο­νταν πριν, κατά τη διάρ­κεια και μετά την επί­θε­ση. Επί­σης, υπάρ­χει τηλε­φω­νι­κή συν­διά­λε­ξη του Ι. Λαγού με το στέ­λε­χος της Χρυ­σής Αυγής και σωμα­το­φύ­λα­κα του αρχη­γού της, Σωτ. Δεβε­λέ­κο, κατά την οποία ο Λαγός ενη­με­ρώ­νει για το «τσά­κι­σμα» του ΠΑΜΕ, δίνο­ντας λεπτο­με­ρή ανα­φο­ρά της επί­θε­σης, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στι­κά «τους μακελέψαμε».

Πάντως, τον σχο­λια­σμό του δικα­στη­ρί­ου προ­κά­λε­σαν και τα όσα είπε ο Χρ. — Αντ. Χατζη­δά­κης απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, όταν ισχυ­ρί­στη­κε ότι προ­σπά­θη­σε να μεσο­λα­βή­σει για να φέρει σε επα­φή τον πρό­ε­δρο του Συν­δι­κά­του Μετάλ­λου με το στέ­λε­χος της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή Ι. Λαγό, για να τα βρουν το Συν­δι­κά­το με το δουλεμπορικό!

Νωρί­τε­ρα, απο­λο­γή­θη­κε και ο Ι. Καστρι­νός, που υπο­στή­ρι­ξε ότι δεν είχε σχέ­ση με τη Χρυ­σή Αυγή και ότι δεν συμ­με­τεί­χε στη συμπλο­κή, όπως τη χαρα­κτή­ρι­σε, αλλά ήταν περα­στι­κός από το σημείο. Σε αντί­θε­ση με τον συγκα­τη­γο­ρού­με­νο του Χατζη­δά­κη είδε κοντά­ρια και φουλ-φέις από την πλευ­ρά των χρυ­σαυ­γι­τών. Ο εν λόγω έχει ανα­γνω­ρι­στεί, εκτός από τους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ, και από συγκα­τη­γο­ρού­με­νούς του ότι συμ­με­τεί­χε. Σήμε­ρα, ο Χατζη­δά­κης, όπως χθες και ο Αντω­να­κό­που­λος, τα «γύρι­σε» και είπε ότι δεν τα είπε έτσι στην προ­α­νά­κρι­ση για τη συμ­με­το­χή Καστρι­νού, ότι μπο­ρεί να έγι­νε φρα­στι­κό λάθος κ.ο.κ. Ρωτή­θη­κε επί­σης ο κατη­γο­ρού­με­νος από την Πολι­τι­κή Αγω­γή για το αν έχει κατη­γο­ρη­θεί για επι­κίν­δυ­νη σωμα­τι­κή βλά­βη κατά αλλο­δα­πού με σιδε­ρο­γρο­θιά, αλλά δεν απάντησε.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο