Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της;

– Η δίκη της Χρυ­σής Αυγής κλεί­νει τέσ­σε­ρα χρό­νια. Πού οφεί­λε­ται αυτή η μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση να ολο­κλη­ρω­θεί η δίκη και ποια είναι η ευθύ­νη της κυβέρνησης;

– Χ. Στρα­τής: Η δίκη καταρ­χάς άρχι­σε μόλις στις 20 Απρί­λη 2015, όταν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ολο­κλη­ρω­νό­ταν το δεκα­ο­κτά­μη­νο της προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης για πολ­λούς από τους κατη­γο­ρου­μέ­νους. Ωστό­σο, ο πρώ­τος μάρ­τυ­ρας, ο πατέ­ρας του δολο­φο­νη­μέ­νου Παύ­λου Φύσ­σα, άρχι­σε να κατα­θέ­τει μόλις στις 29/9/2015, καθώς όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα η υπε­ρά­σπι­ση ανα­λώ­θη­κε σε τελεί­ως αβά­σι­μες και παρελ­κυ­στι­κές ενστά­σεις για το κατη­γο­ρη­τή­ριο και για την παρά­στα­ση των θυμά­των των επι­θέ­σε­ών της ως Πολι­τι­κής Αγω­γής, οι οποί­ες απερ­ρί­φθη­σαν από το Δικαστήριο.

Την ίδια τακτι­κή ακο­λού­θη­σε και στη συνέ­χεια, όταν, για παρά­δειγ­μα, κατά τη δια­δι­κα­σία της ανά­γνω­σης εγγρά­φων, αντί να απο­πει­ρα­θεί να απα­ντή­σει στο ιδιαί­τε­ρα βαρύ κατη­γο­ρη­τή­ριο και τα συντρι­πτι­κά στοι­χεία που είχαν εισφερ­θεί, έφερ­νε για έξι μήνες τελεί­ως άσχε­τα με τη δίκη και τις κατη­γο­ρί­ες έγγρα­φα, ιδί­ως χιλιά­δες Ερω­τή­σεις και Επε­ρω­τή­σεις που είχαν κάνει κατά και­ρούς οι χρυ­σαυ­γί­τες βου­λευ­τές στη Βουλή!
Από την άλλη, η Πολι­τι­κή Αγω­γή, αντι­λαμ­βα­νό­με­νη εξαρ­χής τη σπου­δαιό­τη­τα της δίκης και το τερά­στιο απο­δει­κτι­κό υλι­κό της δικο­γρα­φί­ας, που θα έπρε­πε να εξε­τα­στεί με προ­σο­χή, είχε προ­τεί­νει έγκαι­ρα τη διά­θε­ση της αίθου­σας εκδη­λώ­σε­ων του Εφε­τεί­ου Αθή­νας για την απο­κλει­στι­κή διε­ξα­γω­γή της δίκης, που λόγω του μεγέ­θους και της εγγύ­τη­τάς της στο κέντρο της Αθή­νας είναι η πλέ­ον κατάλ­λη­λη για την πρό­σβα­ση δικη­γό­ρων και κοι­νού, όπως και την απο­κλει­στι­κή ενα­σχό­λη­ση των συμ­με­τε­χό­ντων δικα­στών με τη δίκη, ώστε να είναι δυνα­τόν να επι­τυγ­χά­νε­ται ο μέγι­στος αριθ­μός δικα­σί­μων ανά μήνα.

Αντ’ αυτού, με κύρια ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, η δίκη εξο­ρί­στη­κε αρχι­κά και για πολ­λούς μήνες στην παντε­λώς ακα­τάλ­λη­λη αίθου­σα συνε­δριά­σε­ων των φυλα­κών Κορυ­δαλ­λού, που δημιουρ­γού­σε προ­βλή­μα­τα πρό­σβα­σης στο κοι­νό και στους μετέ­χο­ντες στη δίκη. Μάλι­στα, κατά δια­στή­μα­τα, λόγω των εξε­τά­σε­ων που έδι­ναν οι μαθη­τές στα σχο­λεία της περιο­χής, ορί­ζο­νταν ελά­χι­στες δικάσιμοι.

Παρό­τι αργό­τε­ρα πάρ­θη­κε από­φα­ση για την κατά κανό­να διε­ξα­γω­γή αυτής στο Εφε­τείο, τεχνηέ­ντως μετα­φέρ­θη­κε ξανά στον Κορυ­δαλ­λό. Επι­πλέ­ον, μόλις τους τελευ­ταί­ους μήνες απο­φα­σί­στη­κε, κατό­πιν πάλι έντο­νων πιέ­σε­ων και δια­μαρ­τυ­ριών της Πολι­τι­κής Αγω­γής, η απαλ­λα­γή όλων των δικα­στών από άλλες υπο­χρε­ώ­σεις, ώστε να είναι δυνα­τόν να έχου­με 14 συνε­δριά­σεις κατά μήνα, αντί των 8 με 10 που είχα­με το προη­γού­με­νο διά­στη­μα. Αν πράγ­μα­τι υπήρ­χε η πολι­τι­κή βού­λη­ση να παρ­θούν τα μέτρα αυτά από την αρχή, η δίκη θα μπο­ρού­σε σήμε­ρα να είχε ολοκληρωθεί.

(Από­σπα­σμα από συνέ­ντευ­ξη των συνη­γό­ρων της Πολι­τι­κής Αγω­γής για τη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ στο Πέρα­μα, στον Ριζοσπάστη)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο