Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προκλητικός ο Λαγός, δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη — Περαστικός ο Ρουπακιάς

Δίκη Χρυ­σής Αυγής: Κάνο­ντας σαφές εξ αρχής ότι «ο μόνος λόγος που απο­λο­γεί­ται είναι για να ακου­στεί η φωνή του», ο πρώ­ην βου­λευ­τής της Χρυ­σής Αυγής Γιάν­νης Λαγός δήλω­σε ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των ότι δεν έχει εμπι­στο­σύ­νη στην ελλη­νι­κή Δικαιο­σύ­νη, για­τί «δεν ασχο­λή­θη­κε με την υπό­θε­ση Σαμα­ρά και το σχε­τι­κό βίντεο». Όπως ανέ­φε­ρε, στό­χος ήταν «να δημιουρ­γή­σουν μια εντύ­πω­ση για μας ότι είμα­στε δολο­φό­νοι και κακούρ­γοι και ότι οι υπο­ψή­φιοί μας πρέ­πει να τρομοκρατηθούν».

Όπως ισχυ­ρί­στη­κε, οι πρά­ξεις που του απο­δί­δο­νται είναι ομι­λί­ες, τηλέ­φω­να και μηνύ­μα­τα από συρραφή.

«Ήρθα για να ακου­στεί η φωνή μου, για­τί έξι χρό­νια μετά το τρα­γι­κό περι­στα­τι­κό δεν μας δόθη­κε ο λόγος και το δικαί­ω­μα να απα­ντή­σω σε αυτά που με κατηγορούσαν».

Ανα­φε­ρό­με­νος στον Νίκο Μιχα­λο­λιά­κο, έκα­νε λόγο για δια­φω­νί­ες που είχε μαζί του, οι οποί­ες τον οδή­γη­σαν στην απο­χώ­ρη­σή του από τη Χρυ­σή Αυγή μετά τις ευρω­ε­κλο­γές και τη δημιουρ­γία ενός νέου φορέα.

«Ο Νίκος Μιχα­λο­λιά­κος επέ­λε­ξε μία αλλη ομά­δα ανθρω­πων. Εγώ πίστευα σε ένα μεγα­λύ­τε­ρο άνοιγ­μα, σε ανθρώ­πους που μπο­ρεί να μην ήταν τόσο πατριώ­τες όσο θα θέλα­με, αλλά και εκεί­νοι ήθε­λαν να αντι­στα­θούν σε αυτά που μας συνέ­βαι­ναν. Θα έπρε­πε να βγά­λου­με έξω τις δια­φω­νί­ες και να ενώ­σου­με δυνά­μεις» εξή­γη­σε στο δικα­στή­ριο και πρό­σθε­σε ότι δια­φώ­νη­σε και για τη στά­ση που κρά­τη­σε το κόμ­μα ανα­φο­ρι­κά με τη δίκη: «Πίστευα ότι η δίκη έπρε­πε να είναι δημό­σια και όχι να υπάρ­χει ένα πέπλο μυστη­ρί­ου για το ποιοί είναι οι χρυ­σαυ­γί­τες» είπε.

Για τη δολοφονία Φύσσα

Υπό το βλέμ­μα των γονιών του Παύ­λου Φυσ­σα, ο Γιάν­νης Λαγός υπο­στή­ρι­ξε ότι ενη­με­ρώ­θη­κε για τη δολο­φο­νία  από τον Γ. Πατέ­λη με τον οποίο είχαν συχνές τηλε­φω­νι­κές κλή­σεις, ωστό­σο, αν και, όπως είπε, μίλη­σε τη νύχτα με τον Νίκο Μιχα­λο­λιά­κο, δεν του ανέ­φε­ρε απο­λύ­τως τίπο­τα, για­τί «δεν ήταν κατι βέβαιο».

«Στις 00:40 τη νύχτα με πήρε τηλε­φω­νο για να μου πει το προ­γραμ­μα της επό­με­νης ημέ­ρας. Δεν απά­ντη­σα εκεί­νη τη στιγ­μή, για­τί προ­σπα­θώ να μιλή­σω με τον Γ. Πατέ­λη και να μάθω τί έγι­νε. Τον καλώ μετά, αλλά δεν του ανα­φέ­ρω τίπο­τα και μιλά­με για άλλα ζητή­μα­τα. Την άλλη μέρα το πρωί μιλά­με για να τον πάρου­με από το σπί­τι με μία ομα­δα περι­φρού­ρη­σης για να πάμε στη Μεσο­γεί­ων. Δεν τον ενη­μέ­ρω­σα ποτέ για όσα μου είπε ο Πατέ­λης. Το πρωί ήταν ήδη ενη­με­ρω­μέ­νος. Έκρι­να ότι δεν ειναι σκό­πι­μο εκεί­νη την ώρα, για­τί δεν είχα κάτι βεβαιο. Όταν βρε­θή­κα­με απο κοντά, το συζη­τή­σα­με» ανέφερε.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος υπο­στή­ρι­ξε ότι ο Γ. Πατέ­λης τον ενη­μέ­ρω­σε ότι είχε προ­σα­χθεί κάποιος από τη Χρυ­σή Αυγή, χωρίς όμως να του ανα­φέ­ρει τον λόγο. «Μου είπε ότι ήταν ασή­μα­ντος ο λόγος, μετά ότι κάποιος μαχαί­ρω­σε και ότι ο ανθρω­πος κιν­δυ­νεύ­ει να πεθά­νει. Έγι­ναν δυο-τρία τηλε­φω­νή­μα­τα. Ο Πατέ­λης νομί­ζω είχε μιλή­σει με τον Ρου­πα­κιά, αλλά δεν είμαι βέβαιος. Δεν μου μίλη­σε για άλλα άτο­μα. Την επό­με­νη μέρα μέσα από Δια­δί­κτυο προ­σπα­θου­σα να μάθω τί είχε γινει».

 Πρό­ε­δρος: «Σας πήρε άλλος από την τοπι­κή Νίκαιας;».

 Κατη­γο­ρού­με­νος: «Ίσως να είχα δεχθεί κλή­ση. Δεν θυμά­μαι απο ποιόν, αλλά δεν ενη­με­ρώ­θη­κα απο τον Άγγο για το περι­στα­τι­κό. Το κινη­τό μου το είχαν οι πάντες. Η Χρυ­σή Αυγή ήταν πολυ­πλη­θής. Και όταν μου ζητού­σαν το κινη­τό μου, εγώ το έδινα».

 Πρό­ε­δρος: 21:45 η πρώ­τη επι­κοι­νω­νία, στη συνέ­χεια εμφα­νί­ζο­νται κλή­σεις 23:50, 00:15 ‑42 δεύ­τε­ρα- … (σ.σ. του ανα­φέ­ρει όλες τις τηλε­φω­νι­κές συνο­μι­λί­ες που είχε με το Γ. Πατε­λη σε στα­θε­ρό και κινη­τά τηλέ­φω­να το βρά­δυ της δολο­φο­νί­ας). Τί λέγατε;

Λαγός: Είχε συμ­βεί μια δολο­φο­νία. Μου έλε­γε τί συμ­βαί­νει, ποιος είναι αυτός, αν έχει σχέ­ση η Χρυ­σή Αυγή. Εμείς δεν το περι­μέ­να­με, χάσα­με τη γη κάτω από τα πόδια μας. Να είστε βέβαιοι ότι αν υπήρ­χε κάτι ενο­χο­ποι­η­τι­κό θα είχε γίνει γνωστό.

Ο Γιάν­νης Λαγός μάλι­στα χαρα­κτή­ρι­σε τον Γιώρ­γο Ρου­πα­κιά ως «περα­στι­κό» στο κόμ­μα, αφού «η Χρυ­σή Αυγή ήταν μία μόδα τότε», ενώ τόνι­σε για ακό­μα μία φορά ότι δεν απο­δέ­χε­ται την ελλη­νι­κή Δικαιοσύνη.

Ο Γιάν­νης Λαγός ανέ­φε­ρε οτι τα γρα­φεία της Νίκαιας έκλει­σαν για λόγους ασφα­λεί­ας. «Στα­μα­τή­σα­με τη λει­τουρ­γία τους για λίγες ημέ­ρες. Ο δολο­φό­νος έχει ομο­λο­γή­σει κι έχει πει ότι μόνος του το έκα­νε» είπε ο κατη­γο­ρού­με­νος, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι «η Χρυ­σή Αυγή δεν είχε σχέ­ση με το Κερα­τσί­νι. Τι δου­λειά είχα εγώ ή ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας; Όταν οπα­δοί ομά­δων συμ­με­τέ­χουν σε επει­σό­δια, έχει συλ­λη­φθεί ποτέ καποιος απο το διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο της αντί­στοι­χης ΠΑΕ;» διερωτήθηκε.

Η δράση του Γ. Λαγού

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι Λαγός διο­ρί­στη­κε στο Πολι­τι­κό Συμ­βού­λιο από τον αρχη­γό Μιχα­λο­λιά­κο. Επί­σης, με εντο­λή αρχη­γού είχε διο­ρι­στεί εκτός από περι­φε­ρειάρ­χης Πει­ραιά, «υπεύ­θυ­νος της οργά­νω­σης του κινή­μα­τος» πανελ­λα­δι­κά, όπως προ­κύ­πτει από σχε­τι­κό βίντεο από τον σκλη­ρό δίσκο Μιχα­λο­λιά­κου. Ο Λαγός ήταν ακό­μα πρό­ε­δρος του Πει­θαρ­χι­κού Συμ­βου­λί­ου. Εμπλέ­κε­ται και στις τρεις συνεκ­δι­κα­ζό­με­νες υπο­θέ­σεις της ναζι­στι­κής οργά­νω­σης, στη δολο­φο­νία Παύ­λου Φύσ­σα, στη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση στους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες και στους κομ­μου­νι­στές και συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ στο Πέρα­μα, αλλά και σε πολ­λές από τις συσχε­τι­ζό­με­νες, είτε ως ο περι­φε­ρειάρ­χης που ενορ­χή­στρω­σε και ενέ­κρι­νε τις επι­θέ­σεις είτε ακό­μα και ως αυτουρ­γός όπως π.χ. «Συνερ­γείο», Μελι­γα­λάς, «Αντί­πνοια» κ.ά.

Ο άλλο­τε περι­φε­ρειάρ­χης Πει­ραιά της Χρυ­σής Αυγής, Γιάν­νης Λαγός, με σωρεία στοι­χεί­ων εμφα­νί­ζε­ται στη δικο­γρα­φία της Δίκη της Χρυ­σής Αυγής ως το πρό­σω­πο από το οποίο ξεκι­νούν και στο οποίο κατα­λή­γουν όλα τα κρί­σι­μα τηλε­φω­νή­μα­τα, τόσο τη νύχτα και την επο­μέ­νη της δολο­φο­νί­ας του μου­σι­κού όσο και τη νύχτα της επί­θε­σης κατά μελών του ΠΑΜΕ. Είναι, επί­σης, αυτός που μόνο λίγες ώρες πριν η ομά­δα χρυ­σαυ­γι­τών επι­τε­θεί στους αλλο­δα­πούς, είχε πει σε καφε­τέ­ρια πως οι Αιγύ­πτιοι «από δω και πέρα θα δίνουν λογα­ρια­σμό στη Χρυ­σή Αυγή». Μέλη της ομά­δας των χρυ­σαυ­γι­τών που επι­τέ­θη­κε στους αλλο­δα­πούς μέσα στο σπί­τι που ζού­σαν στο Ικό­νιο Περά­μα­τος φορού­σε μπλου­ζά­κια της οργά­νω­σης. Απο­λο­γού­με­νος ο Νίκος Μίχος είπε πως όταν το είχε ανα­φέ­ρει αυτό στον Γιάν­νη Λαγό εκεί­νος του είχε απα­ντή­σει «ναι, έγι­νε μαλακία».

Σύμ­φω­να με όσα ακού­στη­καν στο δικα­στή­ριο, ο Γιάν­νης Λαγός κινη­το­ποιού­σε δρά­σεις και ενέρ­γειες ενώ ακό­μη και η απλή επί­κλη­ση του ονό­μα­τός του στα μηνύ­μα­τα που έστελ­ναν σε μέλη οι υπεύ­θυ­νοι των Τοπι­κών είχε άμε­ση αντα­πό­κρι­ση. Το «εντο­λή Λαγού» ήταν αρκε­τό για να κινη­το­ποι­η­θεί ο μηχα­νι­σμός των Τοπι­κών και να δρά­σουν τα μέλη τους.

Ο πιο δυνα­μι­κός αρχη­γός μίας από τις πιο δρα­στή­ριες Τοπι­κές της Χρυ­σής Αυγής, εκεί­νης της Νίκαιας, που απο­τε­λού­σε το «καμά­ρι» του κόμ­μα­τος, ο Γιάν­νης Λαγός, κατα­δι­κά­στη­κε πρό­σφα­τα από το Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο μαζί με τον Νίκο Μίχο σε οκτά­μη­νη φυλά­κι­ση με ανα­στο­λή για ηθι­κή αυτουρ­γία στην επί­θε­ση στον κοι­νω­νι­κό χώρο «Συνερ­γείο» στην Ηλιού­πο­λη. Μία επί­θε­ση που χρο­νι­κά προη­γεί­ται, μόνο λίγους μήνες πριν, εκεί­νης κατά του ΠΑΜΕ και της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσ­σα. Και σε αυτήν την υπό­θε­ση το κινη­τό του Γιάν­νη Λαγού παί­ζει καί­ριο ρόλο στην όλη οργά­νω­ση της ομά­δας που είχε εισβά­λει στον χώρο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο