Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Χωρίς να λάβει από­φα­ση για την ανα­γνώ­ρι­ση ή μη ελα­φρυ­ντι­κών, το δικα­στή­ριο διέ­κο­ψε για σήμε­ρα στις 11 το πρωί, προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θούν οι δευ­τε­ρο­λο­γί­ες συνη­γό­ρων υπε­ρά­σπι­σης των πολι­τι­κών προ­σώ­πων στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής.

Το δικα­στή­ριο θα ανα­κοι­νώ­σει την από­φα­ση επί των ελα­φρυ­ντι­κών και στη συνέ­χεια θα εισέλ­θει στον σκλη­ρό πυρή­να της από­φα­σης με την ανα­κοί­νω­ση των ποι­νών, αφού προη­γου­μέ­νως προη­γη­θεί η πρό­τα­ση της Εισαγγελέως.

Χθες Πέμ­πτη, η εισαγ­γε­λέ­ας της έδρας ειση­γή­θη­κε να δοθεί μία ελα­φρυ­ντι­κή περί­στα­ση που αφο­ρά μη συμ­με­το­χή μέλους σε κακουρ­γη­μα­τι­κή πρά­ξη εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, ερμη­νεύ­ο­ντας τη διά­τα­ξη 187 του ποι­νι­κού κώδι­κα παρά­γρα­φος 6. Η εισαγ­γε­λι­κή πρό­τα­ση δεν αφο­ρού­σε την διευ­θυ­ντι­κή ομά­δα αλλά μόνο όσους κρί­θη­καν ένο­χοι για έντα­ξη και δεν έχουν τελέ­σει ή δεν βαρύ­νο­νται με κακουρ­γη­μα­τι­κή πρά­ξη που σχε­τί­ζε­ται με αυτήν.

Η ετυ­μη­γο­ρία των δικα­στών επί των ελα­φρυ­ντι­κών έχει μεγά­λη σημα­σία. Και αυτό για­τί η ανα­γνώ­ρι­ση ελα­φρυ­ντι­κών συνε­πά­γε­ται μειω­μέ­νες ποι­νές για όσους κρί­θη­καν ένο­χοι. Αρκεί να ανα­φερ­θεί πως για το αδί­κη­μα της διεύ­θυν­σης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης (για το οποίο κρί­θη­καν ένο­χοι οι Νίκος Μιχα­λο­λιά­κος, Ηλί­ας Κασι­διά­ρης, Ιωάν­νης Λαγός, Γιώρ­γος Γερ­με­νής, Ηλί­ας Πανα­γιώ­τα­ρος, Χρ. Παπ­πάς και Αρτέ­μης Ματ­θαιό­που­λος) το πλαί­σιο της ποι­νής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρ­ξης. Αν όμως, ανα­γνω­ρι­στούν ελα­φρυ­ντι­κά, τότε οι προ­βλε­πό­με­νες ποι­νές πέφτουν σημα­ντι­κά και κυμαί­νο­νται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρ­ξης. Αντι­στοί­χως, για όσους κατα­δι­κά­σθη­καν για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση το πλαί­σιο ποι­νής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρ­ξη. Αν όμως ανα­γνω­ρι­στεί ελα­φρυ­ντι­κό οι ποι­νές ξεκι­νούν από 1 έτος και φτά­νουν τα 5 έτη κάθειρ­ξης. Σε ό,τι αφο­ρά στο αδί­κη­μα της ανθρω­πο­κτο­νί­ας προ­βλέ­πο­νται ισό­βια ενώ για τις από­πει­ρες ανθρω­πο­κτο­νιών πολυ­ε­τείς καθείρξεις.

Η τελι­κή από­φα­ση για ποι­νές και για το ποιός θα οδη­γη­θεί στη φυλα­κή, θα εκδο­θεί, πιθα­νό­τα­τα, τη Δευτέρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο