Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα το δικαστήριο θα αποφασίσει ποιοι ναζί θα οδηγηθούν στη φυλακή

Στις 12:30 το μεση­μέ­ρι συνε­δριά­ζει εκ νέου το δικα­στή­ριο με την αγό­ρευ­ση της εισαγ­γε­λέ­ως Αδα­μα­ντί­ας Οικο­νό­μου επί των ελα­φρυ­ντι­κών, καθώς ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι αγο­ρεύ­σεις των συνη­γό­ρων υπε­ρά­σπι­σης για τα ελα­φρυ­ντι­κά των κατη­γο­ρου­μέ­νων. Θα ακο­λου­θή­σει δευ­τε­ρο­λο­γία των συνη­γό­ρων υπε­ρά­σπι­σης και αφού απο­συρ­θεί το δικα­στή­ριο θα ανα­κοι­νώ­σει στη συνέ­χεια την από­φα­ση  σε ποιους και ποια ελα­φρυ­ντι­κά θα αναγνωριστούν. 

Αντί­στοι­χη δια­δι­κα­σία, με πρό­τα­ση εισαγ­γε­λέ­ως, αγο­ρεύ­σεις και από­φα­ση δικα­στη­ρί­ου, θα ακο­λου­θή­σει και για τις ποι­νές που θα επι­βάλ­λει το δικα­στή­ριο.  Πιθα­νο­λο­γεί­ται ότι σήμε­ρα το δικα­στή­ριο θα απο­φα­σί­σει και για το κρί­σι­μο θέμα των ανα­στο­λών, δηλα­δή ποιοι κατη­γο­ρού­με­νοι θα οδη­γη­θούν στη φυλα­κή εάν δεν δοθεί ανα­στέλ­λου­σα δύνα­μη στην έφε­σή τους. Σε μια τέτοια περί­πτω­ση θα δια­τα­χθεί η προ­σα­γω­γή στο δικα­στή­ριο των κατηγορουμένων. 

Σημειώ­νε­ται ότι η ελλη­νι­κή Δικαιο­σύ­νη ομό­φω­να απο­φάν­θη­κε ότι η Χρυ­σή Αυγή είναι εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση «ενδε­δυ­μέ­νη με τον μαν­δύα πολι­τι­κού κόμ­μα­τος», σύμ­φω­να με το παρα­πεμ­πτι­κό βού­λευ­μα της υπό­θε­σης. Η από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου δίνει πολ­λά μηνύ­μα­τα, τόσο απο­δε­χό­με­νη τη ναζι­στι­κή φύση της οργά­νω­σης όσο και για τα ιδε­ο­λο­γι­κά κίνη­τρα με τα οποία κινή­θη­καν τα μέλη της.

Σύμ­φω­να με τη δικα­στι­κή από­φα­ση, η οποία έχει πολ­λα­πλό αντί­κτυ­πο στην κοι­νω­νι­κή και πολι­τι­κή σκη­νή της χώρας, επτά πρώ­ην βου­λευ­τείς της ΧΑ κρί­θη­καν ένο­χοι για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Συγκε­κρι­μέ­να πρό­κει­ται για τους Νίκο Μιχα­λο­λιά­κο, Χρή­στο Παπ­πά, Ηλία Κασι­διά­ρη, Ιωάν­νη Λαγό, Γιώρ­γο Γερ­με­νή, Ηλία Πανα­γιώ­τα­ρο, Αρτέ­μη Ματ­θαιό­που­λο. Το δικα­στή­ριο με την ίδια από­φα­ση κήρυ­ξε ενό­χους για έντα­ξη και συμ­με­το­χή στην εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση της ΧΑ τους πρώ­ην βου­λευ­τές Πανα­γιώ­τη Ηλιό­που­λο, Πολύ­βιο Ζησι­μό­που­λο, Αντώ­νιο Γρέ­γο, Νικό­λαο Μίχο, Νικό­λαο Κού­ζη­λο, Κων­στα­ντί­νο Μπαρ­μπα­ρού­ση, Ευστά­θιο Μπού­κου­ρα, Χρυ­σο­βα­λά­ντη Αλε­ξό­που­λο, Μχιά­λη Αρβα­νί­τη, Ελέ­νη Ζαρού­λια και Δημή­τριο Κου­κού­τση. Ως μέλη της ίδιας εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης κρί­θη­καν ένο­χοι και οι δυο απο­κα­λού­με­νοι πυρη­νάρ­χες Γιώρ­γος Πατέ­λης και Ανα­στά­σιος Πανταζής.

Νωρί­τε­ρα, οι δικα­στές επί­σης ομό­φω­να έκρι­ναν ένο­χο για την υπό­θε­ση της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσ­σα τον καθ’ ομο­λο­γία δολο­φό­νο Γιώρ­γο Ρου­πα­κιά και 15 ακό­μη από τους συνο­λι­κά 18 κατη­γο­ρού­με­νους για τη συγκε­κρι­μέ­νη εγκλη­μα­τι­κή πρά­ξη. Για την από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε βάρος των Αιγύ­πτιων αλιερ­γα­τών, ένο­χοι κρί­θη­καν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο