Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε … ενδοοικογενειακό καβγά εξελίχθηκε η απολογία Ν. Μίχου — «Κάρφωσε» τον Μιχαλολιάκο

Δίκη Χρυ­σής Αυγής: Ο ναζί πρώ­ην βου­λευ­τής Νίκος Μίχος, που έχει ανε­ξαρ­τη­το­ποι­η­θεί από τη Χρυ­σή Αυγή από το 2017, στην απο­λο­γία του παρέ­μει­νε στη γραμ­μή της «σκευω­ρί­ας» επι­κα­λού­με­νος την εμπλο­κή του Τ. Μπαλ­τά­κου, πρώ­ην γενι­κού γραμ­μα­τέα της κυβέρ­νη­σης Σαμα­ρά, κατα­λή­γο­ντας: «Εκμε­ταλ­λεύ­τη­καν το φόνο, που είναι κατα­δι­κα­στέ­ος, και έστη­σαν μια σκευω­ρία, ύστε­ρα από την άνο­δο που είχε η Χρυ­σή Αυγή».

Ο κατη­γο­ρού­με­νος στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής Νίκος Μίχος είπε ότι ο Νικ. Μιχα­λο­λιά­κος ήταν ενή­με­ρος για τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα ήδη από το βρά­δυ, καθώς «τα τηλέ­φω­να έσπα­σαν», καταρ­ρί­πτο­ντας ένα από τα επι­χει­ρή­μα­τα των ναζί για το αν ήξε­ραν για τη δολο­φο­νία και το πότε το έμα­θαν. Ο Ν. Μίχος κατά την διάρ­κεια της εξέ­τα­σης του έδω­σε δια­φο­ρε­τι­κές εκδο­χές για κομ­βι­κές υπε­ρα­σπι­στι­κές θέσεις του άλλο­τε αρχη­γού του Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου, αλλά και εξέ­φρα­σε σκε­πτι­κι­σμό για μία σει­ρά θεμά­των όπως η οικο­νο­μι­κή δια­χεί­ρι­ση αλλά και η χαλα­ρή αντι­με­τώ­πι­ση του κόμ­μα­τος κατά όσων ενε­πλά­κη­σαν στην δολο­φο­νία Φύσσα.

Ωστό­σο, ήταν οι ιδε­ο­λο­γι­κές δια­φο­ρές που οδή­γη­σαν τους συνη­γό­ρους Μίχου και Μιχα­λο­λιά­κου να τσα­κώ­νο­νται κατά τη διάρ­κεια της συνεδρίασης .

Έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του συνήγορου του Νίκου Μίχου με την πλευρά των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου

Λίγο πριν κλεί­σει η απο­λο­γία του πρώ­ην βου­λευ­τή, που απο­χώ­ρη­σε το 2017 από την Χρυ­σή Αυγή, σημειώ­θη­κε φρα­στι­κό επει­σό­διο μετα­ξύ του συνη­γό­ρου του και ενός εκ των συνη­γό­ρων του Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου με αφορ­μή την προ­τρο­πή του πρώ­του προς τον εντο­λέα του να ανα­φερ­θεί στις ιδε­ο­λο­γι­κές του δια­φο­ρές με το κόμμα.

Ο κ. Μίχος ξεκί­νη­σε να απα­ντή­σει λέγο­ντας πως δεν είναι μεγά­λες, με τον συνή­γο­ρο του αρχη­γού του κόμ­μα­τος να του φωνά­ζει «δεν σου βγή­κε ε;».

Ακο­λού­θη­σε έντα­ση με τον μεν συνή­γο­ρο του κ. Μιχα­λο­λιά­κου να φωνά­ζει «γελοίο» τον συνή­γο­ρο του κ. Μίχου και τον δικη­γό­ρο να απα­ντά προς όλη την ομά­δα των δικη­γό­ρων του αρχη­γού της Χρυ­σής Αυγής «άντε ρε γελοί­οι, καρα­γκιό­ζη­δες» και απευ­θυ­νό­με­νος ειδι­κά προς τον συνή­γο­ρο που του επι­τέ­θη­κε πρώ­τος να λέει «άντε ρε φασιστάκο».

Ν. Mίχος: Ήταν πολύ μικρές οι ιδε­ο­λο­γι­κές δια­φω­νί­ες, δεν ήταν μεγάλες.
Ν. Μιχα­λό­λιας: Δε σου βγή­κε ε;
Στ. Γρη­γο­ρί­ου: Σε μένα μιλάς;
Ν. Μιχα­λό­λιας: Ναι σε σένα, ρε γελοίε
Στ. Γρη­γο­ρί­ου: Αντε βρε γελοί­οι καραγκιόζηδες
Ν. Μιχα­λό­λιας: Που είσαι 1,30!
Στ. Γρη­γο­ρί­ου: Φασιστάκο…

Το δικα­στή­ριο αμέ­σως απο­χώ­ρη­σε χωρίς ωστό­σο να κατευ­να­στεί αμέ­σως η έντα­ση καθώς ο συνή­γο­ρος του κ. Μίχου άρχι­σε να φωνά­ζει προς τους δικα­στές που έφευ­γαν «ωραία προ­στα­σία. Τους έχε­τε ασύ­δο­τους τόσα χρό­νια» και από την πλευ­ρά των συνη­γό­ρων του αρχη­γού της Χρυ­σής Αυγής να ακού­γε­ται «πάμε έξω να μου τα πεις αυτά».

Ν. Μιχα­λό­λιας: Πάμε έξω να μου το πεις
Στ. Γρη­γο­ρί­ου: Σας πονά­ει ε;
Ν. Μιχα­λό­λιας: Έλα έξω ρε να τα πούμε.

Η κατά­στα­ση εξο­μα­λύν­θη­κε μετά από λίγο και ενώ είχαν πλη­σιά­σει τα έδρα­να των συνη­γό­ρων οι αστυ­νο­μι­κοί ώστε να απο­τρα­πεί ενδε­χό­με­νη κλι­μά­κω­ση της έντασης.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Απο­λο­γού­με­νος ο Νίκος Μίχος ανέ­φε­ρε πως το βρά­δυ της δολο­φο­νί­ας Φύσ­σα, όταν ο ίδιος ήταν στην Εύβοια, τον ειδο­ποί­η­σαν πως «έγι­νε ένα περι­στα­τι­κό με κάποιον Ρου­πα­κιά τον οποίο δεν ήξε­ρα». Όπως είπε ο κ. Μίχος «Πέσα­με όλοι από τα σύν­νε­φα. Όλοι βρί­ζα­με. Έγι­νε ένα μπά­χα­λο εκεί­νο το βρά­δυ. Ξυπνή­σα­με και δεν ξέρα­με τι είχε συμ­βεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολι­τι­κός αντί­πα­λος κι αν είσαι με κάποιον δεν κάνεις τέτοιο πράγ­μα. Το κατα­δι­κά­σα­με. Δεν ξέρα­με τι έχει γίνει. Μας είπαν στην αρχή για καβγά στο ποδό­σφαι­ρο, μετά είπαν ότι είχαν προη­γού­με­να, αλλά ό,τι και να ήταν το κατα­δι­κά­σα­με όλοι. Είχα­με τρε­λα­θεί όλοι για­τί ήταν το κόμ­μα σε άνο­δο και θα έπε­φτε από τέτοιο πράγ­μα. Ήταν χοντρό για εμάς. Μας στοί­χι­σε πολύ».

Κατά τον πρώ­ην βου­λευ­τή οι υπεύ­θυ­νοι για την δολο­φο­νία «ας πάνε ισό­βια, αυτό τους αξί­ζει. Αλλά όχι άνθρω­ποι που δεν έχουν σχέ­ση με την τοπι­κή του Πει­ραιά. Δεν μπο­ρεί άνθρω­ποι από όλη την Ελλά­δα να κατα­δι­κα­στούν. Δεν έχουν σχέ­ση. Οι τοπι­κές δεν είχαν σχέ­ση μετα­ξύ τους».

Ο πρώ­ην βου­λευ­τής ωστό­σο έδω­σε για την επί­μα­χη νύχτα και μία άλλη εκδο­χή από εκεί­νην που έδω­σε η σύζυ­γος του Νίκου Μιχα­λο­λιά­κου ως προς τον χρό­νο που ενη­με­ρώ­θη­κε η ίδια και ο αρχη­γός για την δολο­φο­νία. Έτσι ενώ η κ. Ζαρού­λια απο­λο­γού­με­νη δήλω­σε πως έμα­θαν για την δολο­φο­νία την επό­με­νη μέρα, ο κ. Μίχος σήμε­ρα είπε: «Είχα μιλή­σει εκεί­νη τη νύχτα με όλους. Ο Πανα­γιώ­τα­ρος ήταν; Ο Λαγός; Θυμά­μαι με τον Λαγό που μίλη­σα έβρι­ζε θεούς και δαίμονες».

Πρό­ε­δρος: Και ο αρχηγός;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Αν θυμά­μαι καλά μου είπε ότι μίλη­σε με τον Μιχα­λο­λιά­κο και έβρι­ζε κι εκεί­νος. Είχε γίνει χαμός σας λέω. Του λέω ποιος το έκα­νε ρε Γιάν­νη; Μου λέει εκεί­νος ο ηλίθιος!

Πρό­ε­δρος: Τον ήξε­ρε δηλαδή;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Δεν ξέρω.

Αιχμές για τα οικονομικά και για το ότι δεν διαγράφηκαν οι εμπλεκόμενοι στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ο Νν. Μίχος, είπε επί­σης πως μετά την δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα «έπρε­πε να δια­γρα­φούν οι υπεύ­θυ­νοι της Τοπι­κής» κάτι που δεν έγι­νε και το οποίο τον πεί­ρα­ξε όπως είπε για­τί τους είχαν πει πως όταν «βγει ο αρχη­γός από την φυλα­κή θα γίνουν όσα πρέ­πει». Επέ­κρι­νε επί­σης τον άλλο­τε αρχη­γό του και για το θέμα της ανά­λη­ψης πολι­τι­κής ευθύ­νης λέγο­ντας :«Βγή­κε μια μέρα ο Μιχα­λο­λιά­κος και ανέ­λα­βε την πολι­τι­κή ευθύ­νη χωρίς να ξέρου­με τίπο­τα. Έπρε­πε να την ανα­λά­βει και να προ­χω­ρή­σου­με σε δια­γρα­φές. Αυτός το έκα­νε προ­ε­κλο­γι­κά, μόνος του, σε λάθος χρό­νο και χωρίς διαγραφές».

Άφη­σε επί­σης αιχ­μές για την οικο­νο­μι­κή δια­χεί­ρι­ση λέγο­ντας πως «Ένα άλλο θέμα που με πεί­ρα­ξε ήταν το που πήγαι­ναν τα λεφτά από τις συν­δρο­μές και όχι μόνο. Οι δρά­σεις είχαν στα­μα­τή­σει. Που πήγαι­ναν τα χρήματα;».

Τοπο­θε­τώ­ντας τον εαυ­τό του ως «πατριώ­τη από τα γεν­νο­φά­σκια του» με οικο­γέ­νεια αντί­στοι­χης τοπο­θέ­τη­σης, ο πρώ­ην βου­λευ­τής είπε πως ουσια­στι­κά μπή­κε ενερ­γά στην Χρυ­σή Αυγή μετά τα Ίμια, στην δεκα­ε­τία του 1990 οπό­τε: «Άρχι­σα να πηγαί­νω σε εκδη­λώ­σεις, όπο­τε μπο­ρού­σα για­τί ήταν μακριά από το χωριό μου. Έχω πάνω απ’ όλα τη σημαία και την πατρί­δα μου, αλλά προ­τι­μού­σα στον ελεύ­θε­ρο χρό­νο να πηγαί­νω ταξί­δια με τη μηχα­νή μου. Δεν ήταν ο έρω­τας μου η Χρυ­σή Αυγή, αλλά η μηχα­νή. Μου είπε ο Μιχα­λο­λιά­κος να κατέ­βω βου­λευ­τής. Του είπα ότι δεν έχω τελειώ­σει πανε­πι­στή­μια, ούτε είμαι από πολι­τι­κή οικο­γέ­νεια. Εκεί­νος απά­ντη­σε ότι με εμπι­στεύ­ε­ται και να φτιά­ξω ένα ψηφο­δέλ­τιο. Δεν περί­με­νε να πάρω 7.500 ψήφους. Χρη­σι­μο­ποί­η­σα και τις γνω­ρι­μί­ες του πατέ­ρα μου και οι άνθρω­ποι με στήριξαν».

Νίκος Κούζηλος: Πολιτική η δίωξη

Η δια­δι­κα­σία σήμε­ρα ξεκί­νη­σε με την απο­λο­γία του πρώ­ην βου­λευ­τή Νίκου Κού­ζη­λου, ο οποί­ος δηλώ­νο­ντας αθώ­ος είπε πως είναι καθα­ρά πολι­τι­κή η δίω­ξη της Χρυ­σής Αυγής.

Ο πρώ­ην βου­λευ­τής αρνή­θη­κε την ύπαρ­ξη στρα­τιω­τι­κής δομής στην οργά­νω­ση, λέγο­ντας ότι «όπως είπε και ο Ηλί­ας ο Κασι­διά­ρης ήταν μια προ­σπά­θεια να πηγαί­νουν συντε­ταγ­μέ­νοι στο σημείο, (σσ το μνη­μείο στον Μελι­γα­λά) να υπάρ­χει μια ωραία εικό­να. Τα παραγ­γέλ­μα­τα ήταν για να υπάρ­χει ωραία εικό­να.. Αυτά που λένε περί ιεραρ­χί­ας και εντο­λών Μιχα­λο­λιά­κου δεν ισχύ­ουν. Ιεραρ­χία υπάρ­χει σε όλα τα κόμ­μα­τα αλλά όχι αυτό που αφή­νουν να εννοη­θεί για εμάς. Εμάς μας έλε­γε να είμα­στε σωστοί και να κάνου­με ότι νομίζουμε».

Ο κ. Κού­ζη­λος υπο­στή­ρι­ξε ότι ανή­κει πολι­τι­κά στον «πατριω­τι­κό χώρο» και ότι δεν θέλη­σε να εντα­χθεί σε άλλο κόμ­μα μετά την Χρυ­σή Αυγή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο