Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζεται αύριο — Τι επικαλέστηκαν για την αναστολή των ποινών σήμερα

Αύριο στις 10.30 θα συνε­χι­στεί η δια­δι­κα­σία για τις ανα­στο­λές. Τελευ­ταία σήμε­ρα μίλη­σε η υπε­ρά­σπι­ση του κατα­δι­κα­σμέ­νου ως μέλος της διευ­θυ­ντι­κής ομά­δας της Χρυ­σής Αυγής σε κάθειρ­ξη 13 ετών, Ηλία Πανα­γιώ­τα­ρου. Αύριο η δια­δι­κα­σία θα συνε­χι­στεί με τους ισχυ­ρι­σμούς των υπο­λοί­πων κατη­γο­ρου­μέ­νων, μετα­ξύ των οποί­ων και των περισ­σο­τέ­ρων πρώ­ην βουλευτών.

Η εισαγ­γε­λέ­ας θα προ­τεί­νει επί της ανα­στο­λής εκτέ­λε­σης των ποι­νών όταν ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία κατά­θε­σης μαρ­τύ­ρων και τοπο­θε­τή­σε­ων συνη­γό­ρων υπεράσπισης.

Τρεις πρώ­ην βου­λευ­τές (Αρτέ­μης Ματ­θαιό­που­λος, Πανα­γιώ­της Ηλιό­που­λος και Κων/νος Μπαρ­μπα­ρού­σης) έδω­σαν σήμε­ρα το «παρών» στη δικα­στι­κή αίθουσα.

Πώς εξελίχθηκε η διαδικασία σήμερα

(Πηγή πλη­ρο­φο­ριών: Εφη­με­ρί­δα των Συντακτών)

«Κάθε φυλά­κι­ση από μόνη της δημιουρ­γεί ανε­πα­νόρ­θω­τη βλά­βη», σημεί­ω­σε ο συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης του πρώ­ην βου­λευ­τή της Χρυ­σής Αυγής Ηλία Πανα­γιώ­τα­ρου, ο οποί­ος κατα­δι­κά­στη­κε σε κάθειρ­ξη 13 ετών για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Υπέ­ρο­χο άνθρω­πο και σωστό οικο­γε­νειάρ­χη χαρα­κτή­ρι­σε τον Γιώρ­γο Πατέ­λη η φίλη του που κατέ­θε­σε ως μάρ­τυ­ρας. Στον Γιώρ­γο Πατέ­λη έχει επι­βλη­θεί κάθειρ­ξη δέκα ετών και δύο μηνών για συνέρ­γεια στη δολο­φο­νία Φύσ­σα και για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργάνωση.

Για τον Ιωάν­νη Καζαν­τζό­γλου κατέ­θε­σε η αρρα­βω­νια­στι­κιά του. Ο υπεύ­θυ­νος ασφα­λεί­ας της Τοπι­κής Οργά­νω­σης της Χρυ­σής Αυγής στη Νίκαια κατα­δι­κά­στη­κε ως συνερ­γός στη δολο­φο­νία του Παύ­λου και για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση και του επι­βλή­θη­κε ποι­νή δέκα ετών και δύο μηνών.

Το απο­φυ­λα­κι­στή­ριό του για την επί­θε­ση στο στέ­κι «Αντί­πνοια» προ­σκό­μι­σε στην έδρα ο Βασί­λης Σια­τού­νης, που κατα­δι­κά­στη­κε σε κάθειρ­ξη έξι ετών για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση. Ο Βασί­λειος Σια­τού­νης είναι πρώ­ην μέλος της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής της Χρυ­σής Αυγής και υπο­ψή­φιος δημο­τι­κός σύμ­βου­λος στην Αθή­να το 2010 με τον Μιχαλολιάκο.

Αμέ­σως μετά επι­χει­ρη­μα­το­λό­γη­σε υπέρ της ανα­στο­λής της εκτέ­λε­σης της ποι­νής του ο Αθα­νά­σιος Στρά­τος (κατα­δι­κά­στη­κε με ποι­νή έξι ετών για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση). Ο Αθ. Στρά­τος είναι ο δεύ­τε­ρος δρά­στης της επί­θε­σης στην «Αντί­πνοια» και έχει και εκεί­νος αποφυλακιστεί.

«Γνω­ρί­ζω πολ­λά χρό­νια τη Βενε­τία Πόπο­ρη, απ’ όταν ήμουν διερ­μη­νέ­ας στα δικα­στή­ρια Πει­ραιά», κατέ­θε­σε μάρ­τυ­ρας και πρό­σθε­σε: «Δεν έχω δει οτι­δή­πο­τε άσχη­μο, είναι πολύ καλός άνθρω­πος». Η ανθυ­πα­στυ­νό­μος Βενε­τία Πόπο­ρη κατα­δι­κά­στη­κε για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση με ποι­νή 7 ετών και 4 μηνών. Στις 18.09.2013, λίγες ώρες μετά τη δολο­φο­νία Φύσ­σα και λίγο πριν γίνει η έρευ­να της αστυ­νο­μί­ας στα γρα­φεία της Χρυ­σής Αυγής στον Πει­ραιά, προει­δο­ποιού­σε τους συνα­γω­νι­στές της με μήνυ­μα που έγρα­φε «εντός ολί­γου ντου στα γρα­φεία στον Πει­ραιά». Κατά την έρευ­να στο σπί­τι της κατα­σχέ­θη­καν όπλα, εκα­το­ντά­δες φυσίγ­για, πολ­λά μαχαί­ρια, σιδη­ρο­γρο­θιές κ.ά., για τα οποία κατέ­θε­σε απο­λο­γού­με­νη ότι τα κατεί­χε παρά­νο­μα αλλά ήταν για… συλ­λε­κτι­κή χρήση.

Για τον πρώ­ην βου­λευ­τή Νίκο Κού­ζη­λο (κατα­δι­κά­στη­κε σε ποι­νή επτά ετών για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση) κατέ­θε­σε συγ­γε­νής του, ο οποί­ος υπο­στή­ρι­ξε ότι από εκεί­νον εξαρ­τά­ται όλη η οικο­γέ­νειά του και θα πρέ­πει να μην οδη­γη­θεί στη φυλακή.

Ο αδερ­φός του Αρι­στό­δη­μου Δασκα­λά­κη, που κατα­δι­κά­στη­κε σε ποι­νή 5 ετών για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση (έχει κατα­δι­κα­στεί και για την επί­θε­ση σε μετα­νά­στες στο χωριό Βαΐ­νιά της Ιερά­πε­τρας), υπο­στή­ρι­ξε την ανα­γκαιό­τη­τα της ανα­στο­λής εκτέ­λε­σης της ποινής.

Ποι­νή δέκα ετών και 24 μηνών επέ­βα­λε το δικα­στή­ριο στον τότε πυρη­νάρ­χη Περά­μα­τος, Γιάν­νη Παντα­ζή, για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας στους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες και πρό­κλη­ση επι­κίν­δυ­νης βλά­βης στους συν­δι­κα­λι­στές του ΠΑΜΕ. Για την ανα­στο­λή της ποι­νής του κατέ­θε­σε στο δικα­στή­ριο γεί­το­νάς του, ο οποί­ος τον χαρα­κτή­ρι­σε ήσυ­χο άνθρω­πο και εκτί­μη­σε ότι δεν είναι ικα­νός να κάνει αξιό­ποι­νες πρά­ξεις. Τον ηγε­τι­κό ρόλο του Παντα­ζή στην επί­θε­ση στο ΠΑΜΕ έχει παρα­δε­χτεί ο Λαγός σε γρα­πτά μηνύ­μα­τα που ανταλ­λάσ­σει με τον Σ. Δεβε­λέ­κο. «Κάνα κοκα­λά­κι μένει για μας;» ρωτά­ει ο Δεβε­λέ­κος, με τον περι­φε­ρειάρ­χη να απα­ντά­ει «Θα στε­να­χω­ρη­θεί ο Τάσος», και τον Δεβε­λέ­κο να συνε­χί­ζει: «Α ρε Τάσο, θεέ!»

Η κόρη του Γιώρ­γου Δήμου, κατα­δι­κα­σθέ­ντος για συνέρ­γεια στην ανθρω­πο­κτο­νία Φύσ­σα (του ανα­γνω­ρί­στη­κε ελα­φρυ­ντι­κό) και για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, κατέ­θε­σε για τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας του πατέ­ρα της. Ο Δήμου είναι πρώ­ην μέλος της Χρυ­σής Αυγής στη Νίκαια και μίλη­σε με τον Ρου­πα­κιά αμέ­σως μετά τη δολο­φο­νία. Σε συνέ­ντευ­ξή του στον δημο­σιο­γρά­φο της εφη­με­ρί­δας «Καθη­με­ρι­νή», Γιάν­νη Παπα­δό­που­λο, στις 3.5.2015 κατήγ­γει­λε απει­λές από την οργά­νω­ση, τις οποί­ες επα­νέ­λα­βε κατά την απο­λο­γία του. «Τώρα που θα ανοί­ξουν τα τηλέ­φω­να από την αστυ­νο­μία θα πεις ότι τυχαία βρέ­θη­κες εκεί­νο το βρά­δυ στο Κερα­τσί­νι, είδες φασα­ρία και πήρες τον Ρου­πα­κιά τηλέ­φω­νο. Είσαι ο μόνος που τον πήρε τηλέ­φω­νο», είπε ο Δήμου ότι του ζητή­θη­κε να κατα­θέ­σει στις αρχές αλλά, όπως είπε, εκεί­νος αρνή­θη­κε και άρχι­σαν οι απει­λές προς τον ίδιο και την οικο­γέ­νειά του.

Mάρ­τυ­ρας επί της ανα­σταλ­τι­κής δύνα­μης της Έφε­σης ο πατέ­ρας του Κ. Μπαρ­μπα­ρού­ση:

Ο Ηλί­ας Μπαρ­μπα­ρού­σης κατέ­θε­σε ότι ο γιος του μένει στην Αιτω­λο­α­καρ­να­νία και πλη­ρώ­νει 1.500 ευρώ δια­τρο­φή των τριών παι­διών του. «Αν εκτί­σει την ποι­νή του, εγώ τελεί­ω­σα», είπε ο πατέ­ρας του.

Πρό­ε­δρος: Οταν ήταν στην Αθή­να ως βου­λευ­τής, εσάς ποιος σας κοίταγε;

Ηλ. Μπαρ­μπα­ρού­σης: Το 2017 επι­δει­νώ­θη­κε το πρό­βλη­μα υγεί­ας μου

Πρό­ε­δρος: Η σύζυ­γός σας τι ηλι­κί­ας είναι;

Ηλ. Μπαρ­μπα­ρού­σης: 63

Συνά­δελ­φος του Μάρ­κου Ευγε­νι­κού κατέ­θε­σε ότι «δου­λεύ­ουν μαζί τα τελευ­ταία δυό­μι­σι χρό­νια, είναι συνε­πής στη δου­λειά του, δεν είναι άτο­μο που κάνει φασα­ρί­ες και η σχέ­ση του με ξένους συνα­δέλ­φους είναι πολύ καλές». Στον Μάρ­κο Ευγε­νι­κό επι­βλή­θη­κε ποι­νή ετών για την από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας των Αιγύ­πτιων αλιερ­γα­τών και για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση. Του ανα­γνω­ρί­στη­κε το ελα­φρυ­ντι­κό της μετε­φη­βι­κής ηλικίας.

Ο Λέων Τσα­λί­κης κατα­δι­κά­στη­κε για συνέρ­γεια στη δολο­φο­νία Φύσ­σα και για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση και του επι­βλή­θη­κε ποι­νή εννιά ετών. Η αδερ­φή του κατέ­θε­σε ότι «ο Λ. Τσα­λί­κης εργά­ζε­ται από το 2018 σε εται­ρεία μετα­φο­ρών» και ότι αντι­με­τω­πί­ζει προ­βλή­μα­τα υγείας.

«Τα πραγ­μα­τι­κά περι­στα­τι­κά της ζωής του και όσα συνο­δεύ­ουν την οικο­γέ­νειά του, που απέ­χουν πολύ από το να χαρα­κτη­ρι­στούν ευχά­ρι­στα, θα βοη­θή­σουν το δικα­στή­ριό σας στην από­φα­σή του», σημεί­ω­σε ο συνή­γο­ρος του Γιώρ­γου Τσα­κα­νί­κα, ο οποί­ος κατα­δι­κά­στη­κε με ποι­νή έξι ετών για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση και αθω­ώ­θη­κε λόγω αμφι­βο­λιών για συνέρ­γεια στη δολο­φο­νία Φύσ­σα. Πρό­κει­ται για τον τότε γραμ­μα­τέα της Τοπι­κής Οργά­νω­σης της Χρυ­σής Αυγής στη Νίκαια. «Εδώ και ενά­μι­ση μήνα είναι έγγα­μος», είπε ο συνή­γο­ρος και εξή­γη­σε ότι «ενώ μέχρι τον γάμο του ο Τσα­κα­νί­κας είχε να θρέ­φει τρία στό­μα­τα (τον ίδιο, τη μητέ­ρα του και τη για­γιά του), τώρα έχει και τη σύζυ­γό του». Είπε επί­σης ότι η για­γιά του αντι­με­τω­πί­ζει σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας και ότι ο Γ. Τσα­κα­νί­κας εργά­ζε­ται από την ηλι­κία των 21 ετών.

Ο συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης του Ανα­στά­σιου Μιχά­λα­ρου (κατα­δι­κά­στη­κε για συνέρ­γεια στη δολο­φο­νία Φύσ­σα και για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση και του επι­βλή­θη­κε ποι­νή 9 ετών και δύο μηνών) τονί­ζει: «Αυτό που βρί­σκε­ται τον πυρή­να του αιτή­μα­τός μας για ανα­στο­λή της ποι­νής είναι ένα πολύ συγκε­κρι­μέ­νο γεγο­νός: ότι η υπε­ρά­σπι­ση από την πρώ­τη στιγ­μή αμφι­σβή­τη­σε σθε­να­ρά το κατη­γο­ρη­τή­ριο για το αδί­κη­μα της έντα­ξης σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση. Αμφι­σβη­τή­σα­με και την ύπαρ­ξη της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης και τη συμ­με­το­χή του Μιχά­λα­ρου σε αυτήν. Όσο για το αδί­κη­μα της συνέρ­γειας στην ανθρω­πο­κτο­νία Φύσ­σα, αμφι­σβη­τή­σα­με την παρου­σία του στο Κερα­τσί­νι εκεί­νο το βράδυ».

Ωστό­σο, για την παρου­σία του Μιχά­λα­ρου έξω από την καφε­τέ­ρια «Κοράλ­λι» το βρά­δυ της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου έχουν κατα­θέ­σει τρεις αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες που περιέ­γρα­ψαν το χαρα­κτη­ρι­στι­κό τατουάζ που έχει στο μπρά­τσο του. Κατά την απο­λο­γία του ο Μιχά­λα­ρος είχε ισχυ­ρι­στεί ότι στο τατουάζ «είναι ο μαί­αν­δρος με το δελ­φι­κό Ε, το σύμ­βο­λο του φωτός».

Ο συνή­γο­ρός του υπο­στη­ρί­ζει επί­σης ότι ο εντο­λέ­ας του από τις 2.10.2013 «τηρεί ευλα­βι­κά» τους περιο­ρι­στι­κούς όρους που του επι­βλή­θη­καν (απα­γό­ρευ­ση εξό­δου από τη χώρα και εμφά­νι­ση τρεις φορές τον μήνα στο αστυ­νο­μι­κό τμή­μα), είναι μόνι­μος κάτοι­κος Κερα­τσι­νί­ου, εργά­ζε­ται στη Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή Ζώνη και η οικο­γέ­νειά του συντη­ρεί­ται απο­κλει­στι­κά από τη δου­λειά του.

Ο συνή­γο­ρος του Κων­στα­ντί­νου Κορ­κο­βί­λη (κατα­δι­κά­στη­κε σε κάθειρ­ξη εννιά ετών για συνέρ­γεια στη δολο­φο­νία Φύσ­σα και για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση) υπο­στη­ρί­ζει ότι «ο εντο­λέ­ας μου ουδέ­πο­τε εκρί­θη ύπο­πτος φυγής ή ότι θα τελέ­σει παρά­νο­μες πρά­ξεις και γι’ αυτό μετά την ανά­κρι­σή του αφέ­θη ελεύ­θε­ρος με τον περιο­ρι­στι­κό όρο εμφά­νι­σης στο Αστυ­νο­μι­κό Τμή­μα δύο φορές τον μήνα». «Η έκτι­ση της ποι­νής θα επι­φέ­ρει μεγά­λη ζημία στην προ­σω­πι­κή του ζωή και στην οικο­γέ­νειά του για­τί είναι ο μόνος που στη­ρί­ζει οικο­νο­μι­κά την υπέρ­γη­ρη μητέ­ρα του, η οποία για λόγους υγεί­ας δεν μπο­ρεί να αυτο­συ­ντη­ρη­θεί (…) Είναι πατέ­ρας μιας κόρης, 20 ετών, της οποί­ας έχει ανα­λά­βει τη φρο­ντί­δα μετά το δια­ζύ­γιό του».

Ο αδερ­φός του Ιωάν­νη Κομια­νού, που κατα­δι­κά­στη­κε σε κάθειρ­ξη εννιά ετών για συνέρ­γεια στη δολο­φο­νία Φύσ­σα και για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, είναι ο πρώ­τος μάρ­τυ­ρας που κατα­θέ­τει. Σύμ­φω­να με τον μάρ­τυ­ρα, «εδώ και ένα μήνα ο αδερ­φός μου μετα­κό­μι­σε στην Κέρ­κυ­ρα και χθες προ­σλή­φθη­κε ως καθα­ρι­στής σε νηπια­γω­γείο», ενώ «από το 2013 δεν έχει καμία σχέ­ση με τη Χρυ­σή Αυγή».

 

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο