Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα επόμενα βήματα, πότε η απόφαση για το αν οδηγηθούν στη φυλακή οι ναζί

Τη Δευ­τέ­ρα το πρωί το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των θα ανα­κοι­νώ­σει την κρί­ση του για το πλέ­ον σημα­ντι­κό ζήτη­μα για τους κατη­γο­ρου­μέ­νους που κρί­θη­καν ένο­χοι στην υπό­θε­ση της Χρυ­σής Αυγής. Το θέμα των ελα­φρυ­ντι­κών είναι ο πιο καθο­ρι­στι­κός παρά­γο­ντας για την επό­με­νη φάση της δια­δι­κα­σί­ας καθώς από αυτό κρί­νο­νται οι ποι­νές που θα επι­βλη­θούν σε καθέ­ναν από τους καταδικασθέντες.

Οι δικα­στές μετά από διά­σκε­ψη που είχαν την Παρα­σκευή το από­γευ­μα θα γνω­στο­ποι­ή­σουν την από­φα­ση τους για τις ελα­φρυ­ντι­κές περι­στά­σεις που ζήτη­σαν οι συνή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης των 50 κατα­δι­κα­σθέ­ντων για εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση (7 για διεύ­θυν­ση και 43 για έντα­ξη) και των 7 που κρί­θη­καν ένο­χοι για πλημ­μέ­λη­μα. Από το αν θα δεχθούν ελα­φρυ­ντι­κά ή αν θα κρί­νουν πως οι κατα­δι­κα­σθέ­ντες, λόγω επι­κιν­δυ­νό­τη­τας δρά­στη και δρά­σης κ.ά. δεν δικαιού­νται, θα προσ­διο­ρι­στεί και το ύψος των ποινών.

Το πλαί­σιο των ποι­νών για εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση είναι 5- 15 έτη για την ηγε­τι­κή ομά­δα και 5–10 έτη για τα μέλη. Οι ποι­νές αν ανα­γνω­ρι­στούν ελα­φρυ­ντι­κά μειώ­νο­νται σε 1–5 για τα μέλη και 2–8 για τους διευ­θυ­ντές. Για τους κατα­δι­κα­σθέ­ντες που αντι­με­τω­πί­ζουν κατη­γο­ρία για την ανθρω­πο­κτο­νία Φύσ­σα ‑εκτός του Γιώρ­γου Ρου­πα­κιά- και την από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε βάρος των Αιγύ­πτιων ψαρά­δων οι ποι­νές που προ­βλέ­πο­νται φθά­νουν τα 10 έτη χωρίς ελα­φρυ­ντι­κό. Ο δρά­στης της δολο­φο­νί­ας του μου­σι­κού είναι αντι­μέ­τω­πος ακό­μη και με ισό­βια κάθειρ­ξη αν δεν του ανα­γνω­ρι­στεί ελαφρυντικό.

Η εκφώ­νη­ση της από­φα­σης του δικα­στη­ρί­ου για το αν συντρέ­χουν ή όχι λόγοι ανα­γνώ­ρι­σης ελα­φρυ­ντι­κών, οδη­γεί τη δια­δι­κα­σία στην επό­με­νη φάση .

Αμέ­σως μετά λαμ­βά­νει τον λόγο η Εισαγ­γε­λέ­ας η οποία υπο­βά­λει την πρό­τα­ση της επί των ποι­νών και ακο­λου­θούν οι αγο­ρεύ­σεις των συνη­γό­ρων υπεράσπισης.

Την Δευ­τέ­ρα ανα­μέ­νε­ται πως η δια­δι­κα­σία δεν θα προ­χω­ρή­σει στην ανα­κοί­νω­ση των ποινών.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε ο ευρω­βου­λευ­τής, ένο­χος για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, Γιάν­νης Λαγός θα προ­σέλ­θει τη Δευ­τέ­ρα στο δικαστήριο.

Η από­φα­ση επί των ποι­νών πιθα­νό­τα­τα θα ληφθεί την Τρί­τη οπό­τε είναι πιθα­νό να εξε­τα­στεί και το επό­με­νο κρί­σι­μο ζήτη­μα που αφο­ρά το αν θα έχει ή όχι ανα­σταλ­τι­κή δύνα­μη η έφε­ση. Αν δηλα­δή θα τεθεί και για ποιους κατα­δι­κα­σθέ­ντες θέμα κρά­τη­σης στην φυλακή.

Εφό­σον το δικα­στή­ριο δεν χορη­γή­σει ανα­σταλ­τι­κό απο­τέ­λε­σμα στην έφε­ση, εκδί­δει από­σπα­σμα της από­φα­σης του για κάθε κατα­δι­σκα­σθέ­ντα που πρέ­πει να οδη­γη­θεί στη φυλα­κή το οποίο απο­στέλ­λε­ται στην Αστυ­νο­μία ώστε να προ­χω­ρή­σει σε σύλ­λη­ψη του.

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο