Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ως… πρόσκοπος προσπάθησε να παρουσιαστεί ένας απ΄τους κατηγορούμενους για το φόνο του Παύλου Φύσσα

Ως μια … προ­σκο­πι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα προ­σπά­θη­σε να παρου­σιά­σει τη δρά­ση της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής ο κατη­γο­ρού­με­νος Ιωάν­νη Καζαν­τζό­γλου στη σημε­ρι­νή του απο­λο­γία. Και με επι­λε­κτι­κά κενά μνήμης.

Εκδρο­μές, δια­νο­μές τρο­φί­μων, αθλο­παι­δί­ες, ιδε­ο­λο­γι­κές συζη­τή­σεις, αρχαιο­ελ­λη­νι­κές τελε­τές με δάδες και ανά­γνω­ση του όρκου των Σαλα­μι­νο­μά­χων. Αυτά περιε­λάμ­βα­νε η συμ­με­το­χή του Ιωάν­νη Καζαν­τζό­γλου στις δρα­στη­ριό­τη­τες της Χρυ­σής Αυγής, σύμ­φω­να με την απο­λο­γία του στη δίκη για την εγκλη­μα­τι­κή οργάνωση.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος ως άμε­σος συνερ­γός του Γιώρ­γου Ρου­πα­κιά στη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα βρέ­θη­κε στο βήμα του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των απο­λο­γού­με­νος, σε πρώ­τη φάση, για τη δρά­ση της εγκλη­μα­τι­κή οργάνωσης.

Η δια­δι­κα­σία ξεκί­νη­σε με την απο­λο­γία του Ιω. Καζαν­τζό­γλου, η οποία χωρί­στη­κε σε δύο σκέ­λη. Αρχι­κά, η πρό­ε­δρος, Μαρία Λεπε­νιώ­τη, ρώτη­σε σχε­τι­κά με τις υπό­λοι­πες υπο­θέ­σεις, στις οποί­ες εμπλέ­κε­ται ο Καζαν­τζό­γλου ώστε να απο­λο­γη­θεί στο τέλος για τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσσα.

Απα­ντώ­ντας σε ερω­τή­σεις της προ­έ­δρου, ο Ιωάν­νης Καζαν­τζό­γλου είπε πως μπή­κε στην Χρυ­σή Αυγή από το 2011 και ότι από τον Ιού­λιο του 2013 είχε την ευθύ­νη για την πολι­τι­κή δρά­ση στην Τοπι­κή της Νίκαιας, με υπεύ­θυ­νο τον συγκα­τη­γο­ρού­με­νό του Γιώρ­γο Πατέ­λη, τον οποίο ήξε­ρε από μικρή ηλικία.

Το μέλος της Χρυ­σής Αυγής, που ήταν συνο­δη­γός στο όχη­μα του Γ. Ρου­πα­κιά τη νύχτα της δολο­φο­νί­ας του Π. Φύσ­σα, ανέ­φε­ρε πως μετά τη θέση που του έδω­σαν στην Τοπι­κή της Νίκαιας, τον έβα­λαν να εργα­στεί στην υπο­δο­χή στα κεντρι­κά της Χρυ­σής Αυγής, θέση για την οποία είχε μισθό και ασφάλιση.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος ρωτή­θη­κε για όλα όσα περι­λαμ­βά­νο­νται στο υλι­κό της δικο­γρα­φί­ας, όπως για τα επει­σό­δια στον Μελι­γα­λά το 2012, τα οποία χαρα­κτή­ρι­σε ως φρα­στι­κό επει­σό­διο. Επί­σης, δεν μπο­ρού­σε να θυμη­θεί τίπο­τα για τις αιμα­τη­ρές επι­θέ­σεις στο ΠΑΜΕ και στον κοι­νω­νι­κό χώρο «Συνερ­γείο».

Συγκε­κρι­μέ­να είπε για:

-το Μελι­γα­λά το 2012: Χαρα­κτή­ρι­σε τα επει­σό­δια μία «μικρο­δια­φο­ρά με ένα άλλο κίνη­μα» τονί­ζο­ντας: «ψιλο­βρι­στή­κα­νε και ο δήμαρ­χος μας ψιλο­μί­λη­σε. Αυτό μόνο. Μια έντα­ση μόνο. Σε μήνυ­μα είχα γρά­ψει ότι είχαν πέσει κάτι ψιλές. Όχι κάτι το αξιο­ση­μεί­ω­το δηλα­δή». Ανέ­φε­ρε δε ότι η ενδυ­μα­σία δεν ήταν συγκε­κρι­μέ­νη: «Είχε ξεκι­νή­σει για να υπάρ­χει μια ομοιο­μορ­φία για­τί άρε­σε και πού­λα­γε. Είπα­με να το στα­μα­τή­σου­με αλλά πρό­λα­βαν τα γεγονότα..».

- την κατα­σκή­νω­ση στον ποτα­μό Νέδα: ο κατη­γο­ρού­με­νος είπε πως ήταν μία εκδρο­μή που οργά­νω­σε ο πυρη­νάρ­χης της Νίκαιας, Γ. Πατέ­λης, και περιε­λάμ­βα­νε αναρ­ρί­χη­ση, κάποια ιδε­ο­λο­γι­κή επι­και­ρό­τη­τα και όπλα, «αερο­βό­λα στην ουσία με πλα­στι­κές σφαί­ρες», τα οποία «δεν τα χρη­σι­μο­ποι­ή­σα­με για­τί είχαν χαλά­σει». Σύμ­φω­να με τον Καζαν­τζό­γλου, έλα­βαν χώρα και κάποιες «ετοι­μα­σί­ες του τελε­τουρ­γι­κού», όπου ο Γ. Τσα­κα­νί­κας (κατη­γο­ρού­με­νος) διά­βα­σε τον όρκο των Σαλα­μι­νο­μά­χων. Για το ζήτη­μα ερω­τή­θη­κε επι­στα­μέ­να από το δικα­στή­ριο, διευ­κρι­νί­ζο­ντας: «Ανά­ψα­με δύο δάδες και μερι­κά κεριά σαν τους αρχαί­ους Έλλη­νες. Μία αντι­γρα­φή αρχαί­ας τελε­τουρ­γί­ας ήταν. Πήρα­με και έναν όρκο που δια­βί­βα­σε ο Τσακανίκας».

Ανα­φο­ρι­κά με τις φωτο­γρα­φί­ες στο Νέδα όπου ο κατη­γο­ρού­με­νος με άλλα άτο­μα στέ­κο­νται μπρο­στά από μια σημαία των SS και την ελλη­νι­κή, κρα­τώ­ντας όπλα, ο ίδιος ανέ­φε­ρε ότι ήταν για «χλευα­σμό».

Πρό­ε­δρος: Πού βρή­κα­τε τη σημαία;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Έφτα­σε ένα δέμα και μέσα είχε τη σημαία και ένα σημεί­ω­μα με περι­φρο­νη­τι­κό περιε­χό­με­νο. «Να το δεί­ξε­τε στον πυρη­νάρ­χη σας να σας πει ποιοι είστε» έγρα­φε.. Εμείς τη σηκώ­σα­με χλευα­στι­κά. Ήταν σε ένα συρ­τά­ρι τόσο καιρό.

Πρό­ε­δρος: Για­τί το πήρα­τε μαζί σας στην εκδρο­μή και μάλι­στα να βγά­λε­τε φωτο­γρα­φί­ες; Κατη­γο­ρού­με­νος: ήταν για χλευα­σμό προς αυτόν που το έκα­νε. Είπα­με να βρού­με ποιος είναι για να του στεί­λου­με τη φωτο­γρα­φία, αλλά ποτέ δεν τον βρήκαμε.

- την επί­θε­ση κατά του χώρου «Συνερ­γείο», κατά την οποία κατη­γο­ρού­με­νος εμφα­νί­ζε­ται να έχει καλέ­σει το Ι. Καζαν­τζό­γλου για να μεσο­λα­βή­σει ο βου­λευ­τής Λαγός: «Κάποιος με είχε πάρει τηλέ­φω­νο, δεν θυμά­μαι ποιος, ότι τον είχαν συλ­λά­βει να ειδο­ποι­ή­σω κάποιον..

Πρό­ε­δρος: Ποιον;

Κατη­γο­ρού­με­νος: Δεν θυμά­μαι… νομί­ζω το Λαγό… Δεν έκα­τσα να ασχο­λη­θώ. Δεν έκα­να τίπο­τα.. το άφη­σα πίσω.

Πρό­ε­δρος: Σας θεω­ρού­σαν από τα πλέ­ον υπεύ­θυ­να άτο­μα στο χώρο. Δεν ήσα­σταν τυχαί­ος. Σας καλού­σαν, σας ενη­μέ­ρω­ναν ακό­μα και για το αν θα έρθουν. Σας θεω­ρού­σαν από τα πιο βασι­κά άτο­μα στο χώρο.

Κατη­γο­ρού­με­νος: θα μπο­ρού­σαν να καλέ­σουν τον οποιον­δή­πο­τε. Το κινη­τό μου ήταν αναρ­τη­μέ­νο στα γραφεία.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο θέμα των στο­λών που χρη­σι­μο­ποιού­σαν τα μέλη της Χρυ­σής Αυγής ο Καζαν­τζό­γλου είπε πως η ενδυ­μα­σία δεν ήταν συγκε­κρι­μέ­νη: «Είχε ξεκι­νή­σει για να υπάρ­χει μια ομοιο­μορ­φία για­τί άρε­σε και πού­λα­γε. Είπα­με να το στα­μα­τή­σου­με αλλά μας πρό­λα­βαν κάποια γεγονότα… ».

Αυτή την ώρα ο κατη­γο­ρού­με­νος εξε­τά­ζε­ται για τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα, όπου φέρε­ται να ενη­με­ρώ­θη­κε από τον Ιω. Άγγο για την ύπαρ­ξη της παρέ­ας του μου­σι­κού στην καφε­τέ­ρια «Κοράλ­λι», ενώ αργό­τε­ρα εμφα­νί­ζε­ται ως συνο­δη­γός στο αυτο­κί­νη­το του Γ. Ρουπακιά.

Ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Κακουρ­γη­μά­των επρό­κει­το να βρε­θεί σήμε­ρα για την απο­λο­γία του ο Γιώρ­γος Δήμου, ωστό­σο, σύμ­φω­να με το γραμ­μα­τέα του δικα­στη­ρί­ου, στά­θη­κε αδύ­να­τον να επι­κοι­νω­νή­σουν τόσο με τον ίδιο όσο και με τον συνή­γο­ρό του.

diki4

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο