Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Όταν βγήκε από το νοσοκομείο, δεν μπορούσε να φάει, έτρωγε με καλαμάκι, δεν μπορούσε να μιλήσει, να δουλέψει…»

Με την κατά­θε­ση του μάρ­τυ­ρα Μοχά­μεντ Αμπου­χα­μέντ, που υπέ­στη μαζί με τους άλλους Αιγύ­πτιους αλιερ­γά­τες την άγρια δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση του τάγ­μα­τος εφό­δου της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής Χρυ­σής Αυγής στο σπί­τι τους στο Πέρα­μα, συνε­χί­στη­κε η δίκη.

Ο μάρ­τυ­ρας έχει ανα­γνω­ρί­σει, και το επι­βε­βαί­ω­σε και στο δευ­τε­ρο­βάθ­μιο δικα­στή­ριο, τους κατη­γο­ρου­μέ­νους ναζι­στές Αν. Παντα­ζή, Μάρ. Ευγε­νι­κό, Θ. Μαρία και Κ. Παπα­δό­που­λο, Δημ. Αγριο­γιάν­νη. Ο μάρ­τυ­ρας έχει δεί­ξει τον πυρη­νάρ­χη Περά­μα­τος Αν. Παντα­ζή, ως εκεί­νον που φώνα­ζε όταν το τάγ­μα εφό­δου βρέ­θη­κε έξω από το σπί­τι τους.

Ο Αιγύ­πτιος αλιερ­γά­της περι­γρά­φο­ντας την κατά­στα­ση του συγκα­τοί­κου του Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ που υπέ­στη την άγρια δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση είπε: «Είχε αίμα­τα παντού… Τον είχα­με βάλει στο σπί­τι και περι­μέ­να­με το ασθε­νο­φό­ρο, όταν βγή­κε από το νοσο­κο­μείο, δεν μπο­ρού­σε να φάει, έτρω­γε με καλα­μά­κι, δεν μπο­ρού­σε να μιλή­σει, να δου­λέ­ψει…». Νωρί­τε­ρα κατέ­θε­σε για τα πέντε — δέκα λεπτά της επί­θε­σης που τον τρο­μο­κρά­τη­σαν: «(…) Άκου­σα χτυ­πή­μα­τα, κου­νιό­ταν το σπί­τι σαν να γινό­ταν σει­σμός… Ήταν χτυ­πή­μα­τα με ξύλα και σίδε­ρα, στην πόρ­τα και τα παρά­θυ­ρα. (…) Η Χρυ­σή Αυγή ήλθε να μας σκο­τώ­σει (…) Είχα ακού­σει ότι υπάρ­χει η Χρυ­σή Αυγή που χτυ­πά­ει ξένους στην Αθή­να, στην Καλ­λι­θέα, για να τους διώ­ξει από τη χώρα, αλλά δεν πίστευα ότι θα μπο­ρού­σαν να έρθουν στο σπί­τι και να μας βγά­λουν από το σπί­τι μας μέσα στη νύχτα», εξή­γη­σε ο μάρ­τυς και συνέ­χι­σε την περι­γρα­φή: «Άνοι­ξα το παρά­θυ­ρό μου και άρχι­σα να φωνά­ζω, είδα δέκα άτο­μα περί­που, κοντο­κου­ρε­μέ­νους, νέοι, με μαύ­ρες μπλού­ζες με γράμ­μα­τα μπρο­στά, μεγά­λα γράμ­μα­τα, “χρυ­σά”».

- Πρ: Όταν τους είδα­τε κατα­λά­βα­τε ότι είναι ΧΑ;

- Μοχά­μεντ: Ένιω­σα, αλλά το επι­βε­βαί­ω­σε και ο Έλλη­νας ο γεί­το­νας ότι είναι ΧΑ.

Ο Αιγύ­πτιος αλιερ­γά­της είπε επί­σης, ότι φεύ­γο­ντας το τάγ­μα εφό­δου έσπα­σε και τ’ αυτο­κί­νη­τά τους και το τρίκυκλο.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι την αντί­δρα­ση των συνη­γό­ρων των Αιγύ­πτιων αλιερ­γα­τών προ­κά­λε­σαν απα­ξιω­τι­κές εκφρά­σεις για τον μάρ­τυ­ρα από τους υπε­ρα­σπι­στές. Όπως ανα­φέρ­θη­κε σε σχε­τι­κή δήλω­ση προς το δικα­στή­ριο «η επα­να­λη­πτι­κή υπο­βο­λή των ίδιων ερω­τή­σε­ων και η υπο­τι­μη­τι­κή ανα­φο­ρά στο θρή­σκευ­μα του μάρ­τυ­ρα με φρά­σεις “σας ήρθε η επι­φοί­τη­ση του Αλλάχ” και “δεν είμα­στε Αδελ­φοί Μου­σουλ­μά­νοι”, ερω­τή­σεις που δεν απα­γο­ρεύ­τη­καν από το δικα­στή­ριο, συνι­στούν προ­σβλη­τι­κή εξέ­τα­ση του μάρ­τυ­ρα, απο­τε­λούν προ­σβο­λή του θρη­σκεύ­μα­τός του και παρα­βιά­ζουν τη Σύμ­βα­ση για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα σχε­τι­κά με εξευ­τε­λι­στι­κή μετα­χεί­ρι­ση. Ζητά­με την κατα­γρα­φή της συγκε­κρι­μέ­νης δήλω­σης, προ­κει­μέ­νου να κάνου­με μετα­γε­νέ­στε­ρη χρήση».

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο