Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίχτια προστασίας για επιχειρήσεις — μόνιμη θηλιά για τους εργαζόμενους

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

«Πολυεργαλείο» οι ΠΝΠ της κυβέρνησης για νέες σαρωτικές ανατροπές στα Εργασιακά, που επεκτείνονται και μετά το τέλος της επιδημίας του κορονοϊού

Μόνιμη θηλιά στους εργαζόμενους «για να ζήσουν οι επιχειρήσεις»

Κάθε μέρα που περ­νά, με κάθε νέα νομο­θε­τι­κή παρέμ­βα­ση και κάθε νέα «διευ­κρί­νι­ση» της κυβέρ­νη­σης, επι­βε­βαιώ­νε­ται όλο και πιο καθα­ρά ότι το περι­βό­η­το «δίχτυ προ­στα­σί­ας για εργα­ζό­με­νους και επι­χει­ρή­σεις» που δια­φη­μί­ζει απο­τε­λεί στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μόνι­μη θηλιά που πνί­γει τους εργα­ζό­με­νους και ό,τι έχει απο­μεί­νει από τα δικαιώ­μα­τά τους, λύνο­ντας παράλ­λη­λα ακό­μα παρα­πέ­ρα τα χέρια της εργο­δο­σί­ας ώστε να κλι­μα­κώ­σει την επί­θε­σή της και στην «επό­με­νη μέρα».

Επα­να­λαμ­βά­νο­ντας το γνω­στό σλό­γκαν ότι «για να δια­τη­ρη­θούν οι θέσεις εργα­σί­ας πρέ­πει να υπάρ­χουν επι­χει­ρή­σεις» — το οποίο επα­να­λαμ­βά­νε­ται κάθε φορά που το κεφά­λαιο επι­χει­ρεί να φορ­τώ­σει στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων τα «σπα­σμέ­να» από τους τζί­ρους και τα κέρ­δη του — ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας, Γ. Βρού­τσης, προ­χώ­ρη­σε σε «εξει­δί­κευ­ση» και «επε­ξή­γη­ση» όλων των αντερ­γα­τι­κών μέτρων που περι­λαμ­βά­νο­νται στην τελευ­ταία σχε­τι­κή Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιεχομένου.

Με στό­χο όπως είπε «να ζήσουν οι επι­χει­ρή­σεις», δίπλα στο όργιο απο­λύ­σε­ων που ακό­μα βρί­σκε­ται σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη, η κυβέρ­νη­ση δίνει στην εργο­δο­σία το ελεύ­θε­ρο να επι­βά­λει μειώ­σεις μισθών κατά 50% για του­λά­χι­στον 6 μήνες, να βάλει εργα­ζό­με­νους «στον πάγο» και να απαλ­λα­γεί από τη μισθο­δο­σία τους, προ­χω­ρώ­ντας σε ανα­στο­λή συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας, να επι­βά­λει μετα­κι­νή­σεις μετα­ξύ επι­χει­ρή­σε­ων του ίδιου ομί­λου χωρίς καμία δια­σφά­λι­ση των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των, να κάνει «λάστι­χο» το χρό­νο και το χώρο εργα­σί­ας, ανά­λο­γα με τα εκά­στο­τε συμ­φέ­ρο­ντά της.

«Στις επι­χει­ρή­σεις που έχουν πλη­γεί αλλά λει­τουρ­γούν δώσα­με εργα­λεία να αξιο­λο­γή­σουν το προ­σω­πι­κό τους και σε ένα τμή­μα να ανα­στεί­λουν τη σύμ­βα­ση εργα­σί­ας τους, ενώ στους άλλους δώσα­με το εργα­λείο της ευε­λι­ξί­ας. Να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν το προ­σω­πι­κό τους κατά 50% με μισές απο­δο­χές για να ζήσουν οι επι­χει­ρή­σεις», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Γ. Βρού­τσης, μιλώ­ντας στον «ΣΚΑΪ».

Στο φόντο της ανοι­χτής πλέ­ον παρα­δο­χής ότι τα προ­βλή­μα­τα στην καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία έρχο­νται πριν από την επι­δη­μία και θα παρα­μεί­νουν πολύ μετά από αυτήν, είναι σαφές ότι όλα τα παρα­πά­νω είναι μέτρα που επι­τα­χύ­νο­νται σήμε­ρα, ότι ήρθαν για να μείνουν.

Πολύ περισ­σό­τε­ρο, έρχο­νται να «κου­μπώ­σουν» στο τερά­στιο αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιο που έχουν δια­μορ­φώ­σει ήδη όλες οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ, δια­σφα­λί­ζο­ντας μετα­ξύ άλλων πλή­ρη απε­λευ­θέ­ρω­ση των απο­λύ­σε­ων για τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις, πλή­θος εργα­λεί­ων για την απο­γεί­ω­ση της «ευε­λι­ξί­ας», με το 30% των μισθω­τών να απα­σχο­λού­νται ήδη με μερι­κή απα­σχό­λη­ση και την πλειο­ψη­φία των νέων συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας παγιω­μέ­να πλέ­ον να κατέ­χουν οι συμ­βά­σεις μερι­κής απα­σχό­λη­σης, εκ περι­τρο­πής εργα­σί­ας και ορι­σμέ­νου χρόνου…

Μέσα σε αυτό το πλαί­σιο, ακό­μα και εκεί­να τα μέτρα που υπο­τί­θε­ται απευ­θύ­νο­νται στους εργα­ζό­με­νους, όπως το επί­δο­μα των 800 ευρώ για 45 μέρες, μετα­τρέ­πο­νται στο ανα­γκαίο «γρά­σο» για να λαδω­θεί η μηχα­νή της νέας κλι­μά­κω­σης της αντερ­γα­τι­κής επίθεσης.

✔️   Νέα όπλα στην αντεργατική φαρέτρα της εργοδοσίας

Προ­με­τω­πί­δα των νέων αντερ­γα­τι­κών παρεμ­βά­σε­ων είναι τα άρθρα 9 έως 12 της ΠΝΠ, με τα οποία η κυβέρ­νη­ση προ­σθέ­τει νέα σημα­ντι­κά όπλα στη φαρέ­τρα της εργο­δο­σί­ας απέ­να­ντι στους εργαζόμενους.

Συγκε­κρι­μέ­να:

  • Με το άρθρο 9 δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα στον εργο­δό­τη να ορί­ζει μονο­με­ρώς «προ­σω­πι­κό ασφα­λούς λει­τουρ­γί­ας της επι­χεί­ρη­σης», επι­βάλ­λο­ντας πρα­κτι­κά εκ περι­τρο­πής απα­σχό­λη­ση για του­λά­χι­στον 6 μήνες του­λά­χι­στον στο 50% του προ­σω­πι­κού. Η μεί­ω­ση του χρό­νου μηνιαί­ας απα­σχό­λη­σης μπο­ρεί να φτά­σει και τις δυο βδο­μά­δες, άρα ο εργα­τι­κός μισθός θα μειω­θεί κατά 50%!
  • Με το άρθρο 11 της ΠΝΠ, η κυβέρ­νη­ση δίνει τη δυνα­τό­τη­τα στις επι­χει­ρή­σεις που συνε­χί­ζουν τη λει­τουρ­γία τους να ανα­στεί­λουν τις συμ­βά­σεις εργα­σί­ας μέρους ή και όλου του προ­σω­πι­κού τους! Δίπλα δηλα­δή στα άλλα όπλα που δια­θέ­τουν οι επι­χει­ρή­σεις (δια­θε­σι­μό­τη­τα, εκ περι­τρο­πής εργα­σία κ.λπ.), τους δίνε­ται μία ακό­μα δυνα­τό­τη­τα να στεί­λουν μαζι­κά εργα­ζό­με­νους σπί­τι, να απαλ­λα­γούν από τη μισθο­δο­σία τους, κρα­τώ­ντας αυτό το εργα­τι­κό δυνα­μι­κό «παγω­μέ­νο», ώστε να μπο­ρέ­σουν όπο­τε θέλουν να το ξανα­χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν ή όχι, ανά­λο­γα με τα εκά­στο­τε επι­χει­ρη­μα­τι­κά τους συμφέροντα.
  • Με το άρθρο 10 οι επι­χει­ρή­σεις μπο­ρούν να μετα­φέ­ρουν προ­σω­πι­κό από επι­χεί­ρη­ση σε επι­χεί­ρη­ση του ίδιου ομί­λου, χωρίς καμία ρητή δέσμευ­ση για τη δια­σφά­λι­ση των δικαιω­μά­των τους, ούτε και για το ότι μετά την παν­δη­μία οι εργα­ζό­με­νοι θα επι­στρέ­ψουν στην αρχι­κή δου­λειά τους, με τα ίδια δικαιώματα.
  • Με το άρθρο 12 προ­βλέ­πε­ται η ανα­στο­λή της απα­γό­ρευ­σης πολι­τι­κής επι­στρά­τευ­σης και επί­τα­ξης απερ­γών. Πρό­κει­ται για απα­ρά­δε­κτη διά­τα­ξη, με στό­χευ­ση στο μέλ­λον, ενταγ­μέ­νη στην προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να δια­σφα­λί­σει ακό­μα πιο λυμέ­να χέρια για την εργο­δο­σία απέ­να­ντι στους εργα­τι­κούς αγώ­νες, όχι μόνο στην παρού­σα φάση αλλά, κυρί­ως, στο διά­στη­μα που θα ακολουθήσει.

✔️  Προστίθενται «κόφτες» και στα ανεπαρκή επιδόματα

Παράλ­λη­λα, η «εξει­δί­κευ­ση» των μέτρων και οι «εξη­γή­σεις» που δίνει το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας επι­βε­βαιώ­νουν ότι ακό­μα και σε εκεί­να τα ανε­παρ­κή μέτρα της κυβέρ­νη­σης που αφο­ρούν εργα­ζό­με­νους, απο­λυ­μέ­νους, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, προ­στί­θε­νται συνε­χώς «κόφτες» που απο­κλεί­ουν πολύ μεγά­λα τμή­μα­τά τους.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά:

  • Προ­σπα­θώ­ντας να «χρυ­σώ­σει το χάπι» για τους δεκά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους που προ­στέ­θη­καν τις τελευ­ταί­ες βδο­μά­δες στις ουρές των ανέρ­γων, η κυβέρ­νη­ση δια­φή­μι­ζε ότι απο­φά­σι­σε την έντα­ξή τους στο ειδι­κό επί­δο­μα των 800 ευρώ, για το διά­στη­μα μέχρι το τέλος Απρί­λη. Στις εξη­γή­σεις που έδω­σε το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας στη συνέ­χεια, όμως, διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι όσοι απο­λύ­θη­καν ή έχουν απο­χω­ρή­σει «οικειο­θε­λώς» από 1/3/2020 έως 20/3/2020 θα λάβουν το ειδι­κό επί­δο­μα των 800 ευρώ μόνο στην περί­πτω­ση που δεν δικαιού­νται να λάβουν επί­δο­μα ανερ­γί­ας! Από τη Σκύλ­λα στη Χάρυ­βδη δηλα­δή για τους απο­λυ­μέ­νους, με ανε­παρ­κή επι­δό­μα­τα, σε συν­θή­κες μάλι­στα που θα είναι πολύ δύσκο­λο να βρουν ξανά δου­λειά για πολύ και­ρό. Πρό­σθε­τα στα παρα­πά­νω, να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι και η προ­βλε­πό­με­νη παρά­τα­ση του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας ή των ανά­λο­γων βοη­θη­μά­των μέχρι τις 31/5 για όσους δικαιού­χους έλη­ξε ή θα λήξει το δικαί­ω­μα εντός του πρώ­του τρι­μή­νου του έτους 2020, δεν «πιά­νει» τους πάνω από 900.000 ανέρ­γους που δεν έπαιρ­ναν καθό­λου επί­δο­μα ανερ­γί­ας και πριν από τη σημε­ρι­νή κατάσταση.
  • Αντί­στοι­χα, με το άρθρο 8 της ΠΝΠ προ­βλέ­πο­νται μέτρα οικο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης για τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες και τους αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νους. Οπως όμως ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας, από το ειδι­κό επί­δο­μα εξαι­ρού­νται οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι των επι­στη­μο­νι­κών κλά­δων, όπως οικο­νο­μο­λό­γοι, λογι­στές, μηχα­νι­κοί, δικη­γό­ροι, ιατροί, εκπαι­δευ­τι­κοί και ερευνητές.
  • Τέλος, με βάση τις εξη­γή­σεις του υπουρ­γού Εργα­σί­ας, ενώ οι ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων και των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων είναι πιε­στι­κές, φαί­νε­ται ότι η από­δο­ση του ειδι­κού επι­δό­μα­τος θα γίνει στα­δια­κά και η κατα­βο­λή του για πολ­λούς δικαιού­χους μπο­ρεί να τρα­βή­ξει και μέχρι το τέλος Απρί­λη… Με δεδο­μέ­νο ότι οι επι­χει­ρή­σεις που με κρα­τι­κή εντο­λή στα­μά­τη­σαν τη λει­τουρ­γία τους και οι άλλες που εντάσ­σο­νται στους κλά­δους που πλήτ­το­νται θα δώσουν το Δώρο Πάσχα… το καλο­καί­ρι, προ­κύ­πτει το ερώ­τη­μα με τι θα ζήσουν τις επό­με­νες βδο­μά­δες και μήνες εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικογένειες.

Ανα­λώ­σι­μοι οι εργα­ζό­με­νοι για τον υπουρ­γό Εργα­σί­ας, την κυβέρ­νη­ση και το απάν­θρω­πο σύστη­μα που υπηρετούν!
Κυνι­κά ο υπουρ­γός Eργα­σί­ας Γιάν­νης Βρού­τσης δήλω­σε ότι «για να ζήσουν οι επι­χει­ρή­σεις» μπο­ρούν για έξι μήνες να απα­σχο­λούν το μισό προ­σω­πι­κό, πλη­ρώ­νο­ντας τον μισό μισθό, όπως προ­βλέ­πει η Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου (ΠΝΠ) με τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Μιλώ­ντας στον «ΣΚΑΪ» το πρωί της Τρί­της ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας δήλω­σε πως μετα­ξύ άλλων η κυβέρ­νη­ση έδω­σε στις επι­χει­ρή­σεις που λει­τουρ­γούν το «εργα­λείο της ευε­λι­ξί­ας», δηλα­δή ‑όπως είπε- μπο­ρούν «να χρη­σι­μο­ποιούν το 50% του προ­σω­πι­κού με τις μισές απο­δο­χές για να ζήσουν οι επι­χει­ρή­σεις». Επί της ουσί­ας παρέ­χε­ται η δυνα­τό­τη­τα στην εργο­δο­σία να φορ­τώ­σει και πάλι στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων τις επι­πτώ­σεις των μέτρων για τον κορο­νο­ϊό, όπως έγι­νε και στα χρό­νια των μνη­μο­νί­ων. Οι δηλώ­σεις του Γ. Βρού­τση περι­γρά­φουν ολο­κά­θα­ρα το κυβερ­νη­τι­κό σκε­πτι­κό για το πώς εννο­ούν την «επα­νεκ­κί­νη­ση της οικο­νο­μί­ας» μετά την πανδημία.

Με το ίδιο σκε­πτι­κό ο υπουρ­γός Εργα­σί­ας υπε­ρα­σπί­στη­κε τη σχε­τι­κή πρό­βλε­ψη της ΠΝΠ, λέγο­ντας πως  «βρι­σκό­μα­στε σε μια έκτα­κτη περί­ο­δο» και πως «για να δια­τη­ρη­θούν οι θέσεις εργα­σί­ας πρέ­πει να υπάρ­χουν επιχειρήσεις».

Η Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου και στο άρθρο 9 που αφο­ρά τη «λει­τουρ­γία επι­χει­ρή­σε­ων, με προ­σω­πι­κό ασφα­λούς λει­τουρ­γί­ας» ανα­φέ­ρει συγκεκριμένα:

«α) Κάθε εργα­ζό­με­νος μπο­ρεί να απα­σχο­λεί­ται κατ’ ελά­χι­στο δύο (2) εβδο­μά­δες με περί­ο­δο ανα­φο­ράς τον μήνα, συνε­χό­με­να ή διακεκομμένα.
β) Ο ανω­τέ­ρω τρό­πος οργά­νω­σης της εργα­σί­ας γίνε­ται ανά εβδο­μά­δα και εντάσ­σε­ται σε αυτόν του­λά­χι­στον το 50% του προ­σω­πι­κού της επιχείρησης.
γ) Εργο­δό­της που θα εφαρ­μό­σει αυτόν τον τρό­πο οργά­νω­σης της εργα­σί­ας υπο­χρε­ού­ται να δια­τη­ρή­σει τον ίδιο αριθ­μό εργα­ζο­μέ­νων που απα­σχο­λού­νταν κατά την έναρ­ξη εφαρ­μο­γής του».

Όπως ανα­φέ­ρει το άρθρο 9, η χρο­νι­κή διάρ­κεια της μεί­ω­σης του μισθού «δεν μπο­ρεί να υπερ­βαί­νει τους έξι (6) μήνες από την έναρ­ξη της παρούσας».

ℹ️  Σε ό,τι αφο­ρά την απα­γό­ρευ­ση των απο­λύ­σε­ων, που είναι για ένα μήνα, ο υπουρ­γός απέ­φυ­γε να δεσμευ­θεί για την επέ­κτα­ση του μέτρου, λέγο­ντας πως…
«πάμε σιγά — σιγά. 
Δεν νομο­θε­τού­με για το σύνο­λο της περιόδου.
Θα δού­με τι θα γίνει όταν τελειώ­σει ο μήνας
».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο