Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου την Κυριακή

Μία δακτυ­λιοει­δής έκλει­ψη Ηλί­ου θα συμ­βεί το πρωί της Κυρια­κής 21 Ιου­νί­ου, η οποία θα είναι ορα­τή και από την Ελλά­δα ως μερι­κή έκλει­ψη. Η έκλει­ψη αυτού του είδους συμ­βαί­νει όταν η Σελή­νη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύ­ψει τελεί­ως τον δίσκο του Ήλιου, με απο­τέ­λε­σμα να δημιουρ­γεί­ται ένας φωτει­νός δακτύ­λιος γύρω από το σκο­τει­νια­σμέ­νο φεγγάρι.

Το «μονο­πά­τι» της ολι­κής έκλει­ψης θα αρχί­σει στην κεντρι­κή Αφρι­κή και θα ταξι­δέ­ψει μέσω της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας προς την Ινδία και τη νότια Κίνα, προ­τού τελειώ­σει κάπου στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό. Οι γει­το­νι­κές περιο­χές σε αυτήν τη στε­νή ζώνη ‑μετα­ξύ των οποί­ων και η χώρα μας- θα δουν εν μέρει το φαι­νό­με­νο. Σημειώ­νε­ται, ότι στις 21 Ιου­νί­ου θα υπάρ­χει Νέα Σελή­νη και το φεγ­γά­ρι δεν θα είναι ορα­τό στον νυχτε­ρι­νό ουρανό.

Στην Ελλά­δα, όπου η έκλει­ψη θα ξεκι­νή­σει λίγο πριν τις 8:00, εκτι­μά­ται ότι η κάλυ­ψη του ηλια­κού δίσκου θα είναι μεγα­λύ­τε­ρη στα νότια και στα ανα­το­λι­κά της χώρας (περί­που 30% στη Ρόδο) και μικρό­τε­ρη στα βόρεια και στα δυτι­κά (13% στην Κέρ­κυ­ρα). Στην Αθή­να, σύμ­φω­να με το AstroVox, η κάλυ­ψη θα φθά­σει περί­που το 11% επί της φαι­νό­με­νης ηλια­κής επιφάνειας.

Στην πρω­τεύ­ου­σα της Ελλά­δας, όπου το φαι­νό­με­νο θα διαρ­κέ­σει μία ώρα και 23 λεπτά, η έναρ­ξη της μερι­κής έκλει­ψης θα γίνει στις 7:48, θα φθά­σει στο μέγι­στο στις 8:28 και θα ολο­κλη­ρω­θεί στις 9:11.

Επι­ση­μαί­νε­ται ότι, όπως πάντα, η παρα­τή­ρη­ση της έκλει­ψης πρέ­πει να γίνει μόνο με ειδι­κά ηλια­κά φίλ­τρα και όχι με γυμνά μάτια, επει­δή υπάρ­χει σοβα­ρός κίν­δυ­νος για την υγεία.

Περί­που μία ημέ­ρα μετά, το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας 22 Ιου­νί­ου (συγκε­κρι­μέ­να στις 00:44 ώρα Ελλά­δας της Τρί­της) θα υπάρ­ξει θερι­νό ηλιο­στά­σιο και θα ξεκι­νή­σει και τυπι­κά το καλο­καί­ρι στο βόρειο ημι­σφαί­ριο, ενώ αντί­στοι­χα στο νότιο ημι­σφαί­ριο θα υπάρ­ξει χει­με­ρι­νό ηλιο­στά­σιο και θα ξεκι­νή­σει ο χειμώνας.

Στη χώρα μας μετά το θερι­νό ηλιο­στά­σιο, όπου υπάρ­χει η μικρό­τε­ρη νύχτα του έτους, οι ημέ­ρες θα αρχί­σουν σιγά-σιγά να μικραί­νουν, εως ότου σχε­δόν εξι­σω­θούν με τις νύχτες κατά τη φθι­νο­πω­ρι­νή ιση­με­ρία, ενώ στο χει­με­ρι­νό ηλιο­στά­σιο του Δεκεμ­βρί­ου θα υπάρ­χει πια η μικρό­τε­ρη ημέρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο