Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δανία, αναθέτει σε δύο ιδιωτικές εταιρείες τον έλεγχο του τι θα βλέπουν οι Δανοί στο Facebook!!!

 

   Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η Δανέ­ζι­κη εται­ρεία MandagMorgen έχει κατα­λή­ξει σε συμ­φω­νία με το Facebook να αξιο­λο­γεί για τους Δανούς χρή­στες τι είναι «αλη­θι­νό» ή «ψευ­δές». Πίσω από αυτή είναι o οίκος Altinget. Υπερ­γο­λά­βος η TjekDet. Δύο ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες ενη­μέ­ρω­σης θα έχουν το δικαί­ω­μα να ταξι­νο­μούν τις ειδή­σεις που θα βλέ­πουν οι Δανοί στο Facebook. Αυτά γρά­φει η εφη­με­ρί­δα Arbejderen του ΚΚ Δανίας.

Το Facebook, το μεγα­λύ­τε­ρο μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης θα ασκεί έλεγ­χο για λογα­ρια­σμό των Δανών χρη­στών στο τι είναι «ψεύ­τι­κο» ή ακό­μη και είδη­ση «χει­ρα­γώ­γη­σης» μέσω των υπερ­γο­λά­βων. Η Δανία ειναι η 18η χώρα στον κόσμο που ο έλεγ­χος των ειδή­σε­ων ανα­τί­θε­ται σε ιδιω­τι­κές εται­ρί­ες μέσων ενη­μέ­ρω­σης για να ελέγ­χουν την πιστό­τη­τα των ειδήσεων.

Έχουν προη­γη­θεί η Αργε­ντι­νή, Βρα­ζι­λία, Κανα­δάς, Κολομ­βία, Γαλ­λία, Ινδία, Ινδο­νη­σία, Ιρλαν­δία, Ιτα­λία, Γερ­μα­νία, Μεξι­κό, Ολλαν­δία, Πακι­στάν, Φιλ­λι­πί­νες, Σου­η­δία, Τουρ­κία, και οι ΗΠΑ φυσι­κά, με πάνω από μια εται­ρεία ελέγ­χου κάθε χώρα. Οι 25 συνο­λι­κά εται­ρί­ες-ελεγ­κτές δέχο­νται ακό­μη και καταγ­γε­λί­ες χρη­στών για έλεγ­χο ειδή­σε­ων που «φαί­νο­νται» ψευ­δείς. Η Ελλά­δα δεν υπάρ­χει ακό­μη στον κατά­λο­γο ανκαι  ανά­με­σα στις 60 εται­ρεί­ες που συμ­με­τεί­χαν στην πρό­σφα­τη ημε­ρί­δα της ΕΕ για τον έλεγ­χο των ειδή­σε­ων, υπάρ­χει και μια Ελληνική! 

Μυστικές συμφωνίες

Το περιε­χό­με­νο της συμ­φω­νί­ας είναι απόρ­ρη­το, αλλά η πρό­θε­ση είναι η «ενί­σχυ­ση της κατα­πο­λέ­μη­σης της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης και της ξένης παρέμ­βα­σης στις επερ­χό­με­νες εκλο­γές στο Κοι­νο­βού­λιο της Δανίας».

Η διευ­θύ­ντρια της TjekDet, η Lisbeth Knudsen, θεω­ρεί ως «ένα φυσι­κό καθή­κον» να συνερ­γά­ζο­νται με το Facebook για να «συμ­βάλ­λουν ώστε κατα­σκευα­σμέ­νοι ισχυ­ρι­σμοί και ψευ­δείς ιστο­ρί­ες δεν θα υπο­νο­μεύ­σουν ένα από τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της Δημο­κρα­τί­ας, την ελευ­θε­ρη επι­λο­γή για βασι­σμέ­νες σε καλή πλη­ρο­φό­ρη­ση επεν­δυ­τι­κές απο­φά­σεις».

«Δεν πρέ­πει να είμα­στε υπερ-δικα­στές πολι­τι­κών από­ψε­ων και γνω­μών, αλλά έχου­με μέσω της τακτι­κής συνερ­γα­σί­ας με το Facebook, το δημο­σιο­γρα­φι­κό καθή­κον να ελέγ­χου­με το περιε­χό­με­νο χει­ρα­γώ­γη­σης και τις σκο­πί­μως παρα­πλα­νη­τι­κές από­ψεις, που μπο­ρούν να δια­δο­θούν στο Facebook», συμπληρώνει.

facebok1

Χει­ρα­γώ­γη­ση

Διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία.

Η νέα συνερ­γα­σία σημαί­νει ότι το Facebook θα δώσει δια­θέ­σι­μα ψηφια­κά εργα­λεία (!), έτσι ώστε TjektDet να «έχει καλύ­τε­ρη επι­σκό­πη­ση από τον τερά­στιο όγκο πλη­ρο­φο­ριών που δια­δί­δο­νται από λεπτό προς λεπτό στο Facebook», γρά­φουν στην ιστο­σε­λί­δα της εται­ρεί­ας και προ­σθέ­τουν ότι θα επι­κε­ντρω­θούν «στη δημό­σια συζή­τη­ση σε συγκε­κρι­μέ­να κοι­νω­νικά μέσα μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης. (!)

Ελπί­ζουν να μειώ­σουν τον συνο­λι­κό όγκο της πλη­ρο­φό­ρη­σης όταν αφαι­ρε­θούν οι ψευ­δείς και πλα­στές ειδή­σεις. Ιστο­σε­λί­δες που δια­κι­νούν τέτοιο υλι­κό δεν θα έχουν το δικαί­ω­μα να δια­φη­μή­σουν αυτές τις ειδή­σεις και να εξοι­κο­νο­μή­σουν χρή­μα­τα από αυτές.

Ηθικά διλήμματα

Ο ερευ­νη­τής στα μίντια στο Πανε­πι­στή­μιο του Aarhus, Michael Bang Petersen, δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα Arbejderen, ότι θεω­ρεί πως όλη η συζή­τη­ση σχε­τι­κά με τον έλεγ­χο των στοι­χεί­ων ανοί­γει μια σει­ρά από σημα­ντι­κά πολι­τι­κά και ηθι­κά διλήμ­μα­τα, όπως:

-Ποιός απο­φα­σί­ζει πόση θα είναι η έκτα­ση όλων των από­ψε­ων την οποία οι άνθρω­ποι δικαιού­νται σε μια συζήτηση;

-Κάνου­με τους ανθρώ­πους πιο ανθε­κτι­κούς κατά της παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης, όταν την απο­κρύ­πτου­με με αυτόν τον τρόπο;

-Υπάρ­χουν μια σει­ρά από θέμα­τα – για παρά­δειγ­μα, στη σύγκρου­ση Ισραήλ/Παλαιστίνη, όπου είναι δύσκο­λο να μάθει κανείς ποιά είναι η «αλή­θεια» σχε­τι­κά με τη διένεξη.

-Η έννοια της «ψεύ­τι­κης είδή­σης- fake news» καθιε­ρώ­θη­κε επει­δή ο Τραμπ την χρη­σι­μο­ποιεί για να επι­τε­θεί στα καθιε­ρω­μέ­να μέσα ενημέρωσης.

-Στις συνη­θι­σμέ­νες συζη­τή­σεις η έκφρα­ση «fake news» χρη­σι­μο­ποιεί­ται σαν πολι­τι­κό, ρητο­ρι­κή εργα­λείο όταν κάποιος δεν συμ­φω­νεί και τίπο­τα παραπάνω.

 

facebok2

Κρί­θη­κε πορ­νο­γρα­φι­κό. 22000–24000 χρό­νια μνη­μείο τέχνης

Τα παραδείγματα είναι ανύπαρκτα 

Ο Mark Ørsten, ερευ­νη­τής μίντια στο Πανε­πι­στή­μιο του ROSKILDE, είναι επί­σης προ­βλη­μα­τι­σμέ­νος για τον έλεγ­χο των στοι­χεί­ων από το Facebook.

– Μπο­ρεί κανείς να ελέγ­ξει τα γεγο­νό­τα. Αλλά δεν μπο­ρεί να ελέγ­ξει τις από­ψεις για τα γεγο­νό­τα, όπως και τις δια­φο­ρε­τι­κές θέσεις για τις διά­φο­ρες συγκρού­σεις στον κόσμο, δηλώ­νει στην εφη­με­ρί­δα Arbejderen.

Στην έρευ­να του έχει συγκρί­νει τον βαθ­μό ανη­συ­χί­ας μετα­ξύ των πολι­τών δέκα χωρών για «πλα­στές ειδή­σεις» στα καθιε­ρω­μέ­να μέσα ενημέρωσης.

Στη Δανία είναι μόνο το 36% του πλη­θυ­σμού που ανη­συ­χεί, το 69% στην Ισπα­νία, το 62% στην Γαλ­λία, και 64% στη Σου­η­δία, απο­φαί­νε­ται στην έρευ­να του.

-Δεν φαί­νε­ται τα fake news να είναι κάποιο πρό­βλη­μα στην Δανία για τα καθιε­ρω­μέ­να μέσα πλη­ρο­φό­ρη­σης. Η συζή­τη­ση μετα­ξύ των πολι­τι­κών σχε­τι­κά με τα fake news πιά­νει πολύ χώρο, αλλά τα παρα­δείγ­μα­τα των ψευ­δών ειδή­σε­ων ενά­ντια στη Δανία είναι σχε­δόν ανύ­παρ­κτα, εξη­γεί ο Mark Ørsten.

facebok3

Κρί­θη­κε πορ­νο­γρα­φι­κό 500 χρό­νια μνημείο

- Έχου­με έναν μορ­φω­μέ­νο πλη­θυ­σμό. Και η εικό­να μας για τα μέσα μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης είναι δια­φο­ρε­τι­κή από ότι, για παρά­δειγ­μα, στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες. Στη Δανία έχουν τα δημό­σια μέσα ενη­μέ­ρω­σης μία πολύ μεγα­λύ­τε­ρη συνο­χή. Τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης δεν είναι τόσο πολω­μέ­να όπως πχ. στις Ηνω­μέ­νες Πολιτείες.

Παρό­λο που η συμ­φω­νία είναι απόρ­ρη­τη, τα λένε μόνοι τους μέσα από τις γραμ­μές επι­κα­λού­με­νοι τάχα το κυνή­γι ενά­ντια στις ψευ­δείς ειδή­σεις. Στό­χος τους είναι: Η χει­ρα­γώ­γη­ση της πλη­ρο­φό­ρη­σης ώστε να εξασφαλίζεται:

Η ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή για βασι­σμέ­νες σε καλή πλη­ρο­φό­ρη­ση επεν­δυ­τι­κές απο­φά­σεις. Έτσι επι­κε­ντρώ­νουν το ενδια­φέ­ρον «στη δημό­σια συζή­τη­ση σε συγκε­κρι­μέ­να κοι­νω­νι­κά μέσα μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης». Απο­φα­σί­ζουν ποιές και πόση θα είναι η έκτα­ση των από­ψε­ων την οποία οι άνθρω­ποι δικαιού­νται σε μια συζή­τη­ση. Τιμω­ρούν “διό­τι δεν συνε­μορ­φώ­θει προς τας υπο­δεί­ξεις». Αυτή ειναι η αστι­κή ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης που θέλουν να επι­βάλ­λουν σε όλο τον πλα­νή­τη για να θωρα­κί­σουν ακό­μη περισ­σό­τε­ρο την κυριαρ­χία του καπι­τα­λι­σμού δια­μορ­φώ­νο­ντας ακό­μη πιο απο­χαυ­νω­μέ­νους, φοβι­σμέ­νους και χει­ρα­γω­γη­μέ­νους πολίτες!

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο