Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δανία: Ισοπεδώνουν τις εργατικές φτωχογειτονιές και δίνουν στους ιδιώτες την κρατική περιουσία

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Τα μεγα­λύ­τε­ρα κόμ­μα­τα της βου­λής της Δανί­ας όλων των απο­χρώ­σε­ων από τους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, Φιλε­λεύ­θε­ρους, Εθνι­κι­στές, Συντη­ρη­τι­κούς συμ­φώ­νη­σαν το 2018 στην απάν­θρω­πη «Συμ­φω­νία για τα Γκέτο».

Η συμ­φω­νία περι­λαμ­βά­νει 15 περιο­χές των μεγά­λων πόλε­ων της Δανί­ας που κατά την σύμ­φω­νη γνώ­μη των αστι­κών κομ­μά­των έχουν μετα­τρα­πεί σε Γκέ­το όπου μένουν μετα­νά­στες και Δανοί εργά­τες με χαμη­λά εισοδήματα.

Είναι εργα­τι­κές δημό­σιες ή δημο­τι­κές κατοι­κί­ες που χτί­στη­καν για οικο­γέ­νειες χαμη­λό­μι­σθων πριν πολ­λά χρό­νια. Η Συμ­φω­νία προ­βλέ­πει να γκρε­μι­στούν οι κατοι­κί­ες ή να που­λη­θούν σε ιδιώ­τες εργο­λά­βους ή σε απροσ­διό­ρι­στο χρό­νο να ξανα­χτι­στούν αλλά με άλλο εμπο­ρι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό, για νέους και ηλι­κιω­μέ­νους. Μέχρι το 2030 το 60% των κατοι­κιών θα έχουν εξα­φα­νι­στεί. Καμία εναλ­λα­κτι­κή λύση δεν προ­βλέ­πε­ται για αυτούς που ήδη μένουν σήμε­ρα στις κατοι­κί­ες. Σαν να μην υπάρχουν.

Η Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση καλεί­ται να εφαρ­μό­σει την συμ­φω­νία. Έδω­σε μάλι­στα εξου­σιο­δό­τη­ση στον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών μόνος του να απο­φα­σί­ζει αν θα κατε­δα­φι­στούν οι γει­το­νιές ή θα που­λη­θούν δίνο­ντας έτσι μαθή­μα­τα αντι­δη­μο­κρα­τι­κής αυθαι­ρε­σί­ας και συμπεριφοράς.

Για να πετύ­χουν τον σκο­πό τους αλλά­ζουν και όλη την νομο­θε­σία για πώλη­ση δημό­σιας περιου­σί­ας και για την προ­στα­σία των ενοί­κων. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά προ­βλέ­πε­ται πως αν η περιο­χή που­λη­θεί σε ιδιώ­τη η εκκέ­νω­ση θα γίνει άμε­σα και με βίαια μέσα. Η Συμ­φω­νία απα­γο­ρεύ­ει σε ανθρώ­πους με κοι­νω­νι­κά ή φοι­τη­τι­κά ή επι­δό­μα­τα στή­ρι­ξης προ­σφύ­γων να μετα­κο­μί­σουν στις 15 περιο­χές- “γκέ­το” ακό­μη και αν υπάρ­χουν μεγά­λες στε­γα­στι­κές ανά­γκες ακό­μη και αν δια­με­ρί­σμα­τα στέ­κουν άδεια.

Έτσι, μέσω της εκκα­θά­ρι­σης των περιο­χών από τους ανθρώ­πους που έχουν ανά­γκη, πετυ­χαί­νουν την συνερ­γα­σία της κρα­τι­κής εξου­σί­ας με το μεγά­λο κεφάλαιο.

Στον δήμο Κοπεγ­χά­γης θα που­λη­θούν 226 δια­με­ρί­σμα­τα σε πρώ­τη φάση. Μετα­ξύ αυτών είναι και 42 δια­με­ρί­σμα­τα που είναι δια­μορ­φω­μέ­να για άτο­μα με ειδι­κές ανά­γκες. Στην πόλη Άααρ­χους 900 δια­με­ρί­σμα­τα, 1000 από τα 2900 δημο­τι­κά δια­με­ρί­σμα­τα στην Οντέν­σα και 300 στην πόλη Χελνινγκγιόρ.

Παράλ­λη­λα, συγκε­ντρώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας και δια­δη­λώ­σεις ενά­ντια στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης διορ­γα­νώ­νο­νται σε όλη την χώρα.

Στις συγκε­ντρώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην Κοπεγ­χά­γη εκτός από τους κατοί­κους των περιο­χών συμ­με­τέ­χουν και στε­λέ­χη των Συν­δι­κά­των Οικο­δό­μων που υπό­σχο­νται στις ομι­λί­ες τους να δώσουν και αυτοί τον αγώ­να για να στα­μα­τή­σουν οι κατε­δα­φί­σεις και το ξεπού­λη­μα στους ιδιώ­τες. Για να καταρ­γη­θεί η επαί­σχυ­ντη αυτή Συμφωνία.

-Η στέ­γη είναι δικαί­ω­μα για όλους, χτί­ζου­με σπί­τια για τον λαό, δηλώνουν.

Οι διορ­γα­νω­τές ζητούν όχι μόνο το στα­μά­τη­μα της Συμ­φω­νί­ας αλλά συντή­ρη­ση των κτι­ρί­ων, περισ­σό­τε­ρη κοι­νω­νι­κή υπο­δο­μή σε παι­δι­κές χαρές, σχο­λεία και κοι­νό­χρη­στους χώρους στις περιο­χές-γκέ­το για την νεο­λαία και τις οικογένειες.

-Όχι σπί­τια μόνο για «καρ­χα­ρί­ες» της αγο­ράς και πλού­σιους, είναι ένα από τα συν­θή­μα­τα τους.

Οι 15 «περιο­χές-γκέ­το» δεν έχουν επι­λε­γεί τυχαία. Είναι περιο­χές φιλέ­τα στα κέντρα των πόλε­ων και ήρθε η επο­χή να δοθούν στο κεφά­λαιο για να κερδοσκοπήσει.

Έχουν αφε­θεί στην εγκα­τά­λει­ψη με την δικαιο­λο­γία του μεγά­λου κόστους συντή­ρη­σης και η συγκε­κρι­μέ­νη συγκυ­ρία ευνο­εί με την ύπαρ­ξη πολ­λών προ­σφύ­γων σε αυτές τις περιο­χές και τις εθνι­κι­στι­κές κραυ­γές που φορ­τώ­νουν όλα τα βάρη στους πρόσφυγες.

Έχου­με πάρει ήδη δείγ­μα­τα από τα σχέ­δια της πολι­τι­κής της Δανί­ας που σχε­δί­α­ζε να μετα­φέ­ρει τους πρό­σφυ­γες σε ένα μικρό απο­μο­νω­μέ­νο από τον υπό­λοι­πο κόσμο νησί.

Στο ΑΤΕΧΝΩΣ έχου­με ανα­φερ­θεί στο θέμα σε προη­γού­με­νη ανάρ­τη­ση. Οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες τότε στα­μά­τη­σαν τα απάν­θρω­πα σχέδια.

Τώρα η επί­θε­ση γίνε­ται ενά­ντια σε όλη την εργα­τι­κή τάξη και το δικαί­ω­μα της κατοι­κί­ας. Ας ευχη­θού­με οι αγώ­νες να στα­μα­τή­σουν και τους σημε­ρι­νούς απα­ρά­δε­κτους σχεδιασμούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο