Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δανία, Νορβηγία, Ιταλία διακόπτουν την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Δανί­ας και της Νορ­βη­γί­ας ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι δια­κό­πτουν προ­σω­ρι­νά την χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca, έπει­τα από ανα­φο­ρές για εμφά­νι­ση θρόμ­βων σε ορι­σμέ­να από τα άτο­μα που εμβο­λιά­σθη­καν, ενώ παράλ­λη­λα η ιτα­λι­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή φαρ­μά­κων ανα­κοί­νω­σε ότι δια­κό­πτει την χορή­γη­ση εμβο­λί­ων από την παρ­τί­δα που ήταν σε χρή­ση στην Αυστρία.

Η Αυστρία διέ­κο­ψε την χρή­ση εμβο­λί­ων από συγκε­κρι­μέ­νη παρ­τί­δα της AstraZeneca για όσο διαρ­κεί η έρευ­να για έναν θάνα­το από θρόμ­βω­ση και ένα περι­στα­τι­κό πνευ­μο­νι­κής εμβολής.
Τέσ­σε­ρις ακό­μη χώρες — η Εσθο­νία, η Λιθουα­νία, το Λου­ξεμ­βούρ­γο και η Λετο­νία — έχουν δια­κό­ψει την χρή­ση εμβο­λί­ων της παρ­τί­δας αυτής για όσο θα συνε­χί­ζο­νται οι έρευνες.

Η συχνότητα των περιστατικών στα εμβολιασμένα άτομα είναι αντίστοιχη με την συχνότητα στον γενικό πληθυσμό

Ειδι­κοί του τομέα υγεί­ας δηλώ­νουν ότι δεν υπάρ­χουν ικα­νά στοι­χεία που να υπο­δει­κνύ­ουν ότι το εμβό­λιο της AstraZeneca δεν πρέ­πει να χορη­γεί­ται και ότι τα περι­στα­τι­κά εμφά­νι­σης θρόμ­βων αντι­στοι­χούν στο ποσο­στό εμφά­νι­σης τέτοιων περι­στα­τι­κών στον γενι­κό πληθυσμό.

«Πρό­κει­ται για υπερ­βο­λι­κά προ­σε­κτι­κή προ­σέγ­γι­ση που βασί­ζε­ται σε ορι­σμέ­να μεμο­νω­μέ­να περι­στα­τι­κά στην Ευρώ­πη», δήλω­σε ο Stephen Evans, καθη­γη­τής Φαρ­μο­α­κο­ε­πι­δη­μιο­λο­γί­ας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

«Το πρό­βλη­μα με τα σπο­ρα­δι­κά περι­στα­τι­κά για ύπο­πτες παρε­νέρ­γειες σε ένα εμβό­λιο είναι η τερά­στια δυσκο­λία διά­κρι­σης ανά­με­σα σε μία άμε­ση συνέ­πεια και την σύμ­πτω­ση», είπε προ­σθέ­το­ντας ότι η Covid-19 έχει ισχυ­ρή σύν­δε­ση με την δημιουρ­γία θρόμβων.

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (EMA) ανα­κοί­νω­σε χθες ότι δεν υπάρ­χουν μέχρι στιγ­μής στοι­χεία που να συν­δέ­ουν το εμβό­λιο της AstraZeneca με τα δύο περι­στα­τι­κά στην Αυστρία.

Ο EMA ανα­κοί­νω­σε ότι η συχνό­τη­τα των θρομ­βο­εμ­βο­λι­κών περι­στα­τι­κών σε ανθρώ­πους που έχουν λάβει το εμβό­λιο της AstraZeneca δεν είναι υψη­λό­τε­ρη από την συχνό­τη­τα που παρα­τη­ρεί­ται στον γενι­κό πλη­θυ­σμό, με 22 τέτοια περι­στα­τι­κά μετα­ξύ των 3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ατό­μων που είχαν λάβει το εμβό­λιο μέχρι την 9η Μαρτίου.

Σουηδία και Ισπανία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς

Οι σου­η­δι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι δεν έχουν στην διά­θε­σή τους αρκε­τά στοι­χεία για να δια­κό­ψουν τον εμβο­λια­σμό. Η Σου­η­δία εντό­πι­σε δύο περι­στα­τι­κά θρομ­βο­εμ­βο­λι­κών επει­σο­δί­ων σε άτο­μα εμβο­λια­σμέ­να με το εμβό­λιο της AstraZeneca και δέκα περι­στα­τι­κά σε άτο­μα εμβο­λια­σμέ­να με το εμβό­λιο των Pfizer-BioNTech.

«Δεν βρί­σκου­με λόγο να ανα­θε­ω­ρή­σου­με την έγκρι­ση», δήλω­σε η Βερό­νι­κα Αρτουρ­σον, επι­κε­φα­λής της Σου­η­δι­κής Υπη­ρε­σί­ας Φαρ­μα­κευ­τι­κών Προ­ϊ­ό­ντων. «Δεν υπάρ­χει τίπο­τε που να δεί­χνει ότι αυτό το εμβό­λιο προ­κα­λεί αυτό το είδος των θρόμβων».

Η Ισπα­νία δεν έχει κατα­γρά­ψει περι­στα­τι­κά σχη­μα­τι­σμού θρόμ­βων που να σχε­τί­ζο­νται με το εμβό­λιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 μέχρι στιγ­μής και θα συνε­χί­σει την χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου, ανα­κοί­νω­σε η υπουρ­γός Υγεί­ας Καρο­λί­να Νταρίας.

Η υπουρ­γός δήλω­σε ότι ενη­με­ρώ­θη­κε για περι­στα­τι­κά σχη­μα­τι­σμού θρόμ­βων μετα­ξύ ατό­μων που εμβο­λιά­σθη­καν πρό­σφα­τα στην Αυστρία, αλλά πρό­σθε­σε ότι «μέχρι στιγ­μής, δεν έχει απο­δει­χθεί συσχέ­τι­ση ανά­με­σα στο εμβό­λιο και τα περι­στα­τι­κά εμφά­νι­σης θρόμ­βων» και ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (EMA ) αξιο­λο­γεί την κατάσταση.

EMA: «Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό»

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (EMA) ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι τίπο­τε δεν παρα­πέ­μπει μέχρι σήμε­ρα σε κίν­δυ­νο εμφά­νι­σης αιμα­τι­κών θρόμ­βων στα άτο­μα που έχουν εμβο­λια­σθεί κατά της Covid-19.

«Τα μέχρι σήμε­ρα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία δεί­χνουν ότι ο αριθ­μός των θρομ­βο­εμ­βο­λι­κών επει­σο­δί­ων μετα­ξύ των εμβο­λια­σμέ­νων ατό­μων δεν είναι υψη­λό­τε­ρος αυτού που έχει παρα­τη­ρη­θεί στον γενι­κό πλη­θυ­σμό», ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση της ευρω­παϊ­κής ρυθ­μι­στι­κής αρχής.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο