Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δανία: Οι εκτροφείς μινκ κατέβασαν τα τρακτέρ στους δρόμους. Παράνομη η θανάτωση των μινκ.

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Πάνω από 500 τρα­κτέρ συγκε­ντρώ­θη­καν στους δρό­μους της Κοπεγ­χά­γης το Σάβ­βα­το 21 Νοεμ­βρί­ου, σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατά των χει­ρι­σμών της Δανέ­ζι­κης κυβέρ­νη­σης ανα­φο­ρι­κά με την μόλυν­ση των μινκ από κορονοιό.

Τα οχή­μα­τα κατευ­θύν­θη­καν, μετά από δια­δρο­μή μέσα από τους δρό­μους και τα στε­νά της πόλης στην περιο­χή του λιμα­νιού Langelinie.

Παρό­μοια συγκέ­ντρω­ση με 300 τρα­κτέρ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο κέντρο της πόλης Århus .

Η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης στις 4 Νοεμ­βρί­ου για την θανά­τω­ση και των υγιών μινκ μαζί με τα άρρω­στα απο­δεί­χθη­κε πως ήταν παρά­νο­μη και αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή. Η απο­κά­λυ­ψη έγι­νε από την εφη­με­ρί­δα Berlingske στις 8 Νοεμ­βρί­ου σε άρθρο που τόνι­ζε πως δεν υπάρ­χει νομι­κή βάση για την θανά­τω­ση των υγιών ζώων. 

Ο υπουρ­γός τρο­φί­μων Mogens Jensen (Σοσιαλ­δη­μο­κρά­της) ήταν γνώ­στης της παρά­νο­μης από­φα­σης από τις 7 Νοεμ­βρί­ου αλλά δεν εμπό­δι­σε την θανά­τω­ση παρά μόνον στις 10 Νοεμ­βρί­ου όταν ειδο­ποί­η­σε τους εκτρο­φείς να σταματήσουν. 

Εκα­τομ­μύ­ρια ζώα θανα­τώ­θη­καν λόγω μιας παρά­νο­μης απόφασης.

Μια μετέ­πει­τα έκθε­ση έδει­ξε ότι οι υπη­ρε­σί­ες και οι αρχές γνώ­ρι­ζαν νωρί­τε­ρα ότι η από­φα­ση δεν είχε νομι­κή βάση αλλά δεν το κοινοποίησαν.

Στις 4 Νοεμ­βρί­ου, η Δανέ­ζι­κη κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε την από­φα­σή της να θανα­τώ­σει όλα τα μινκ στη χώρα – περί­που 15–17 εκα­τομ­μύ­ρια – αφού βρέ­θη­κε μια μεταλ­λαγ­μέ­νη παραλ­λα­γή του ιού της κορό­νας ανά­με­σα σε μολυ­σμέ­να βιζόν.

Η πρώ­τη περί­πτω­ση μόλυν­σης με Covid-19 σε ένα Δανέ­ζι­κο αγρό­κτη­μα μινκ ανα­κα­λύ­φθη­κε τον Ιού­νιο του τρέ­χο­ντος έτους και τώρα έχουν πλέ­ον μολυν­θεί περί­που 284 αγροκτήματα.

Μια μετάλ­λα­ξη του ιού της κορό­νας βρέ­θη­κε μετα­ξύ μολυ­σμέ­νων μινκ το φθι­νό­πω­ρο και η μεταλ­λαγ­μέ­νη παραλ­λα­γή είχε εξα­πλω­θεί επί­σης σε ανθρώπους.

Ένα μεταλ­λαγ­μέ­νος ιός θα μπο­ρού­σε ενδε­χο­μέ­νως να έχει σοβα­ρές συνέ­πειες σε ένα επερ­χό­με­νο εμβο­λια­σμό για την προ­στα­σία από covid-19 — τόσο στη Δανία αλλά και σε όλο τον κόσμο, σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Ινστι­τού­το Ορών και Εμβολιασμών.

Ως απο­τέ­λε­σμα ήταν η από­φα­ση για την θανά­τω­ση τους, μολυ­σμέ­να και υγιή. Μεσο­λά­βη­σαν οι απο­κα­λύ­ψεις και η παρα­δο­χή με μεγά­λη καθυ­στέ­ρη­ση του Υπουρ­γού που ήταν επί­σης και Υπουρ­γός Ισό­τη­τας των Φύλων, Αλιεί­ας και Σκαν­δι­να­βι­κής Συνερ­γα­σί­ας, που τελι­κά παραι­τή­θη­κε από την θέση του στις 18 Νοεμβρίου.

Η Δανία είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος παρα­γω­γός γού­νας βιζόν στον κόσμο και υπάρ­χουν πάνω από 1.100 αγρο­κτή­μα­τα μινκ στη χώρα.

Η γνω­στο­ποί­η­ση πως η από­φα­ση ήταν παρά­νο­μη αλλά και η μη έγκαι­ρη ενη­μέ­ρω­ση κινη­το­ποί­η­σε τους εκτρο­φείς και κατέ­βα­σαν τα τρα­κτέρ στους δρόμους.

Η κινη­το­ποί­η­ση του Σαβ­βά­του είναι η τελευ­ταία σε μια σει­ρά ενέρ­γειες δυσα­ρέ­σκειας από τους αγρότες.

-Είναι μια δια­δή­λω­ση για τη δημο­κρα­τία και για το Σύνταγμα,το ζήτη­μα με τα βιζόν είναι μόνο το έναυ­σμα. Εξό­ντω­σαν ένα ολό­κλη­ρο επάγ­γελ­μα με μια υπο­γρα­φή, εντε­λώς χωρίς καμία νομι­κή βάση, δήλω­σε ο αγρό­της Knud Jeppesen που συμ­με­τεί­χε στη δια­δή­λω­ση του Σαβ­βά­του, στην εφη­με­ρί­δα Landbrugsavisen.

-Αυτό που συνέ­βη στο θέμα του βιζόν ήταν παρα­βί­α­ση του Συντάγ­μα­τος. Εάν συνε­χί­σου­με έτσι, θα κατα­λή­ξου­με μπα­να­νία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποί­ους λέμε μέχρις εδώ, φτά­νει,”, λέει ο χοι­ρο­τρό­φος Malene Snedgaard, ο οποί­ος συμ­με­τεί­χε και αυτός στη διαδήλωση.

Οι αγρό­τες και οι εκτρο­φείς δια­μαρ­τύ­ρο­νται για το χαμέ­νο τους εισό­δη­μα και φυσι­κά έχουν το δίκιο με το μέρος τους αφού απο­δεί­χθη­κε πως η από­φα­ση για την θανά­τω­ση υγιών ζώων δεν έχει νομι­κή βάση. Η παρού­σα ανάρ­τη­ση δεν κρί­νει την σκο­πι­μό­τη­τα για την ύπαρ­ξη αυτών των εκτροφείων.

Το μεγα­λύ­τε­ρο ερώ­τη­μα όμως είναι ποιος μόλυ­νε τα ζωά­κια; Φυσι­κά το προ­σω­πι­κό της φάρ­μας. Ίσχυ­σαν μέτρα προ­στα­σί­ας; Από ότι φαί­νε­ται όχι. Πως τα μινκ μόλυ­ναν με την σει­ρά τους τους ανθρώ­πους που τα φρό­ντι­ζαν, με τον μεταλ­λαγ­μέ­νο ιό;

Πάλι από την έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας. Έχει διπλή ευθύ­νη το κρά­τος και η κυβέρ­νη­σή του για την παρα­νο­μία και την έλλει­ψη πλη­ρο­φό­ρη­σης αλλά και την έλλει­ψη ελέγ­χου να τηρη­θούν μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς. Την ίδια ευθύ­νη για την μη τήρη­ση των μέτρων την έχουν φυσι­κά και οι Δανοί εργο­δό­τες, όπως  οι αντί­στοι­χοι και στην χώρα μας.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο