Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΑΝΙΑ: Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με θέσεις που ζηλεύει η ακροδεξιά…

Σε μειο­ψη­φι­κή κυβέρ­νη­ση προ­σα­να­το­λί­ζε­ται το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμ­μα, θεω­ρώ­ντας δεδο­μέ­νη τη στή­ρι­ξή του από όλα τα κοι­νο­βου­λευ­τι­κά κόμματα
Αλλα­γή στην κυβερ­νη­τι­κή «σκυ­τά­λη» σημα­το­δό­τη­σαν οι εθνι­κές εκλο­γές της Τετάρ­της στη Δανία για τις 179 έδρες του Κοι­νο­βου­λί­ου, με τους σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες να ανα­δει­κνύ­ο­νται στην πρώ­τη θέση και την Μέτε  Φρέ­ντρικ­σεν να είναι η επό­με­νη πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας. Από το 2015 στη Δανία συγκυ­βερ­νού­σε το Φιλε­λεύ­θε­ρο Κόμ­μα (Venstre) του απερ­χό­με­νου πρω­θυ­πουρ­γού, Λαρς Λέκε Ράσμου­σεν, με τη Φιλε­λεύ­θε­ρη Συμ­μα­χία και το Συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα και την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή στή­ρι­ξη του ευρω­σκε­πτι­κι­στι­κού — εθνι­κι­στι­κού Δανέ­ζι­κου Λαϊ­κού Κόμματος.
Στη Δανία εναλ­λάσ­σο­νται στην κυβέρ­νη­ση εδώ και πολ­λά χρό­νια το «μπλε μπλοκ» με κορ­μό το Venstre (κεντρο­δε­ξιά και δεξιά κόμ­μα­τα) και το «κόκ­κι­νο μπλοκ» με κορ­μό το Socialdemokratiske parti Danmark —  Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα  (σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κά και οικο­λο­γι­κά κόμματα).
Το «κόκ­κι­νο μπλοκ» (ΣΣ |>rød blok) συγκε­ντρώ­νει 82,6% & 91 έδρες και συγκε­κρι­μέ­να: Το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα με 25,9% και 48 έδρες, το Σοσια­λι­στι­κό Φιλε­λεύ­θε­ρο Κόμ­μα με 8,6% και 16 έδρες, το Σοσια­λι­στι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα με 7,7% και 14 έδρες, η «Κόκ­κι­νη — Πρά­σι­νη Συμ­μα­χία» με 6,9% και 13 έδρες.
Το «μπλε μπλοκ» συγκε­ντρώ­νει 75 έδρες. Συγκε­κρι­μέ­να το Venstre, με 23,4% και 43 έδρες, το Δανέ­ζι­κο Λαϊ­κό Κόμ­μα με 8,7% και 16 έδρες, η Φιλε­λεύ­θε­ρη Συμ­μα­χία με 2,3% και 4 έδρες, το Συντη­ρη­τι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα με 6,6% και 12 έδρες.
Το οικο­λο­γι­κό κόμ­μα «Εναλ­λα­κτι­κή» έλα­βε 3% και 5 έδρες, ενώ το νεο­εμ­φα­νι­ζό­με­νο κόμ­μα «Νέα Δεξιά» έλα­βε 2,4% και 4 έδρες. Άλλες 4 έδρες κατα­λαμ­βά­νουν εκπρό­σω­ποι από τη Γροι­λαν­δία και τα νησιά Φερόε.
Το αστι­κό πολι­τι­κό σκη­νι­κό της Δανί­ας απο­τε­λεί χαρα­κτη­ρι­στι­κή περί­πτω­ση εγκλω­βι­σμού του λαού και προ­σφέ­ρε­ται για πολύ ενδια­φέ­ρο­ντα συμπε­ρά­σμα­τα. Οι εξε­λί­ξεις επι­βε­βαιώ­νουν τη μεγά­λη ανά­γκη της ισχυ­ρο­ποί­η­σης κομ­μου­νι­στι­κών δυνά­με­ων, ώστε οι εργα­ζό­με­νοι να απε­γκλω­βί­ζο­νται από την αστι­κή διαχείριση.

Μετα­ξύ των υπο­τι­θέ­με­νων «προ­ο­δευ­τι­κών» και «συντη­ρη­τι­κών» δυνά­με­ων, οι δια­φο­ρές είναι αχνές έως ανύ­παρ­κτες και τα κοι­νο­βου­λευ­τι­κά κόμ­μα­τα όλου του φάσμα­τος συμπί­πτουν ή αλλη­λο­συ­μπλη­ρώ­νο­νται για να προ­χω­ρά­νε οι πολι­τι­κές επι­λο­γές του δανέ­ζι­κου κεφα­λαί­ου και τα αντι­λαϊ­κά μέτρα, η συμ­με­το­χή στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις. Ολοι μαζί έχουν συμ­βά­λει στη συντη­ρη­τι­κο­ποί­η­ση του λαού, ώστε να διο­χε­τεύ­ει την οργή του για τις απα­νω­τές περι­κο­πές στις κοι­νω­νι­κές δαπά­νες, την υψη­λή φορο­λο­γία, τα αντερ­γα­τι­κά μέτρα κ.ά., προς τους μετα­νά­στες και τους πρόσφυγες.


Σκληρή αντιλαϊκή και αντιμεταναστευτική γραμμή

Είναι πολύ χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι οι σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες έχουν υιο­θε­τή­σει από τα προη­γού­με­να χρό­νια την πιο σκλη­ρή αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή και αντι­προ­σφυ­γι­κή πολι­τι­κή και τις προ­τά­σεις τους θα τις ζήλευαν ακό­μη και τα πιο ακρο­δε­ξιά — ρατσι­στι­κά κόμ­μα­τα. Στή­ρι­ξαν τις προ­τά­σεις της «κεντρο­δε­ξιάς — φιλε­λεύ­θε­ρης» κυβέρ­νη­σης και του ακρο­δε­ξιού Δανέ­ζι­κου Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος για πολύ μεγα­λύ­τε­ρη κατα­στο­λή στα σύνο­ρα και για δήμευ­ση των τιμαλ­φών από τους αιτού­ντες άσυ­λο πρό­σφυ­γες, με σκο­πό να αντι­σταθ­μί­σουν το κόστος για το κρά­τος για το χρό­νο που θα παρα­μεί­νουν στη Δανία! Επί­σης, το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα έχει προ­τεί­νει οι πρό­σφυ­γες να μην έχουν πλέ­ον τη δυνα­τό­τη­τα να ζητούν άσυ­λο στα σύνο­ρα ή στα κέντρα ασύ­λου της Δανί­ας. Οσοι έρχο­νται «αυθόρ­μη­τα» στη Δανία να απο­στέλ­λο­νται σε στρα­τό­πε­δα εκτός Ευρώ­πης, για παρά­δειγ­μα στη Βόρεια Αφρι­κή, ενώ εξε­τά­ζε­ται το αίτη­μά τους.
«Οι ψηφο­φό­ροι που μας είχαν εγκα­τα­λεί­ψει τα τελευ­ταία χρό­νια, επει­δή θεω­ρού­σαν ότι η μετα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή μας ήταν λάθος, επέ­στρε­ψαν αυτήν τη φορά. Αυτό μου είπαν πολ­λοί», δήλω­σε η Φρέ­ντρικ­σεν τη μέρα των εκλογών. 
Οσοι ψηφο­φό­ροι δια­φω­νού­σαν με την αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή ρητο­ρι­κή των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών φαί­νε­ται να μετα­κι­νή­θη­καν προς τα άλλα κόμ­μα­τα — δορυ­φό­ρους, τους Σοσια­λι­στές Φιλε­λεύ­θε­ρους (+8 έδρες στο Κοι­νο­βού­λιο) και το Σοσια­λι­στι­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα (+7 έδρες), τα οποία είτε θα κυβερ­νή­σουν με το ΣΚ, είτε θα στη­ρί­ξουν την πολι­τι­κή του στη Βουλή.
Αντί­στοι­χη, βέβαια, είναι και η συμπό­ρευ­ση των κομ­μά­των όλου του φάσμα­τος σε άλλα μέτρα στή­ρι­ξης των δανέ­ζι­κων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, στις περι­κο­πές των κοι­νω­νι­κών δαπα­νών, στις πλη­ρω­μές και την υπο­βάθ­μι­ση στην Υγεία, σε αντερ­γα­τι­κά μέτρα, στην αύξη­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, που στη Δανία έχει φτά­σει στα 67 χρό­νια και οι σημε­ρι­νοί νέοι εργα­ζό­με­νοι θα πάρουν σύντα­ξη στα 74 και 77 τους χρόνια!
Εξάλ­λου, η Μ. Φρέ­ντρικ­σεν δήλω­σε πως προ­σα­να­το­λί­ζε­ται στον σχη­μα­τι­σμό μιας κυβέρ­νη­σης μειο­ψη­φί­ας, αφού θεω­ρεί δεδο­μέ­νη την κατά περί­πτω­ση στή­ρι­ξη των κομ­μά­των όλου του φάσμα­τος μέσα στο Κοι­νο­βού­λιο… Ενδει­κτι­κή της σύμπλευ­σης στα βασι­κά στρα­τη­γι­κά ζητή­μα­τα είναι και η πρό­τα­ση του Λ. Λέκε Ράσμου­σεν προς τους σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες για κυβέρ­νη­ση μεγά­λου συνα­σπι­σμού μετα­ξύ τους, αν και απορ­ρί­φθη­κε στην παρού­σα φάση — όπως ανα­με­νό­ταν — από την Φρεντέρικσεν.
Μετά από όλα αυτά, ο ευρω­βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Δημή­τρης Παπα­δη­μού­λης βλέ­πει «καλά νέα από τις κάλ­πες στη Δανία!». Κι επει­δή σίγου­ρα δεν έχει άγνοια, επι­λέ­γει εσκεμ­μέ­να να κορυ­φώ­σει την κοροϊ­δία περί «προ­ο­δευ­τι­κών συμ­μα­χιών»: «Το “κόκ­κι­νο μπλοκ” συγκε­ντρώ­νει 91 στις 180 έδρες. Φεύ­γει η συγκυ­βέρ­νη­ση δεξιάς — ακρο­δε­ξιάς. Η δε ακρο­δε­ξιά υπο­χω­ρεί από το 21% στο 8,7%! Ανοί­γει ο δρό­μος για Προ­ο­δευ­τι­κή Συμ­μα­χία!». Να τους χαί­ρο­νται τους «προ­ο­δευ­τι­κούς» συμ­μά­χους τους, που πήραν επά­ξια τη θέση της ακροδεξιάς…

[πηγή]


Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο