Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΕΗ: Νέο σύστημα διακανονισμών, μέχρι και 24 δόσεις

Νέο σύστη­μα δια­κα­νο­νι­σμών με μικρό­τε­ρη προ­κα­τα­βο­λή και μέχρι 24 δόσεις εφαρ­μό­ζει από σήμε­ρα η ΔΕΗ για τις ληξι­πρό­θε­σμες οφει­λές με στό­χο, όπως επι­ση­μαί­νει, να δώσει τη δυνα­τό­τη­τα σε εκα­τομ­μύ­ρια οφει­λέ­τες να κάνουν μια νέα αρχή.

Το ύψος της προ­κα­τα­βο­λής και οι δόσεις κλι­μα­κώ­νο­νται ανά­λο­γα με το ύψος της οφει­λής, ως εξής:

-Για χρέος έως 500 ευρώ, προ­κα­τα­βο­λή 10 % και 5 μηνιαί­ες δόσεις.

-Από 500 ως 1000 Euro, προ­κα­τα­βο­λή 10 % και 8 μηνιαί­ες δόσεις.

-Από 1000 ως 2000 Euro, προ­κα­τα­βο­λή 15 % και 12 μηνιαί­ες δόσεις.

-Από 2000 ως 3000 Euro, προ­κα­τα­βο­λή 20 % και 18 μηνιαί­ες δόσεις.

-Από 3000 Euro και πάνω υπάρ­χουν δύο εναλ­λα­κτι­κές: προ­κα­τα­βο­λή 20 % και 18 μηνιαί­ες δόσεις ή προ­κα­τα­βο­λή 30 % και 24 μηνιαί­ες δόσεις.

Έτσι, για οφει­λή 500 ευρώ η προ­κα­τα­βο­λή είναι 50 ευρώ και η μηνιαία δόση 90 ευρώ, για 1000 ευρώ προ­κα­τα­βο­λή 100 ευρώ και δόση 113 ευρώ κ.ο.κ.

Το νέο σύστη­μα δια­κα­νο­νι­σμών είναι απλού­στε­ρο σε σχέ­ση με αυτό που ίσχυε ως τώρα, το οποίο λάμ­βα­νε υπό­ψη και το ιστο­ρι­κό του κατα­να­λω­τή (αν ήταν συνε­πής, αν είχε κάνει δια­κα­νο­νι­σμούς και τους τηρού­σε, αν είχε κάνει ρευ­μα­το­κλο­πή κλπ.) και γι αυτές τις περι­πτώ­σεις έθε­τε ως προ­ϋ­πό­θε­ση μεγα­λύ­τε­ρη προ­κα­τα­βο­λή (έως 40 — 50 %) την οποία χιλιά­δες κατα­να­λω­τές αδυ­να­τού­σαν να καλύ­ψουν. Στο πλαί­σιο της απλού­στευ­σης προ­βλέ­πε­ται επί­σης αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νη δια­δι­κα­σία έγκρι­σης των αιτη­μά­των ρύθ­μι­σης η οποία θα γίνε­ται άμε­σα στα κατα­στή­μα­τα της ΔΕΗ με την υπο­βο­λή της αίτη­σης. Ο πελά­της θα χρειά­ζε­ται να προ­σκο­μί­σει μόνο τον τελευ­ταίο λογα­ρια­σμό του, την αστυ­νο­μι­κή του ταυ­τό­τη­τα και τον Αριθ­μό Φορο­λο­γι­κού Μητρώ­ου. Επι­πλέ­ον από την ερχό­με­νη Τρί­τη 8 Οκτω­βρί­ου θα μπο­ρούν να υπο­βάλ­λο­νται αιτή­σεις και τηλε­φω­νι­κά στο 11770 ενώ σε επό­με­νη φάση στό­χος είναι η δια­δι­κα­σία να διεκ­πε­ραιώ­νε­ται και ηλεκτρονικά.

Τα βασι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά της ρύθ­μι­σης έχουν ως εξής:

-Απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για να ισχύ­ει η ρύθ­μι­ση, είναι να εξο­φλού­νται εμπρό­θε­σμα οι δόσεις και οι τρέ­χο­ντες λογα­ρια­σμοί (λογα­ρια­σμοί που εκδί­δο­νται μετά τη ρύθμιση).

-Όποιος χάσει τη ρύθ­μι­ση, για να ενερ­γο­ποι­η­θεί εκ νέου θα πρέ­πει να κατα­βά­λει τις ληξι­πρό­θε­σμες δόσεις και τους τρέ­χο­ντες λογαριασμούς.

-Εφό­σον ο πελά­της είναι συνε­πής στην εξό­φλη­ση του δια­κα­νο­νι­σμού, δικαιού­ται και την έκπτω­ση συνέ­πειας στους τρέ­χο­ντες λογαριασμούς.

-Δικαί­ω­μα έντα­ξης στη ρύθ­μι­ση έχουν και πελά­τες, που σήμε­ρα είναι ενταγ­μέ­νοι σε άλλη ρύθ­μι­ση, ώστε να επω­φε­λη­θούν από μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό δόσεων.

-Στους πελά­τες που είναι ενταγ­μέ­νοι στο Κοι­νω­νι­κό Οικια­κό Τιμο­λό­γιο και στο Μητρώο των Ευά­λω­των Πελα­τών, εφαρ­μό­ζε­ται ο Κώδι­κας Προ­μή­θειας, δηλ. κάθε δόση δια­μορ­φώ­νε­ται στο μισό του Μέσου Μηνιαί­ου Λογαριασμού.

Παρά­δειγ­μα 1: Οφει­λή 1 έτους, ποσού 1.200Euro — 24 δόσεις των 50Euro, προ­κα­τα­βάλ­λε­ται η 1η δόση.

Παρά­δειγ­μα 2: Οφει­λή 2 ετών, ποσού 3.600Euro — 48 δόσεις των 75Euro, προ­κα­τα­βάλ­λε­ται η 1η δόση.

-Όσοι πελά­τες δεν έχουν πλέ­ον σύμ­βα­ση με τη ΔΕΗ, αλλά έχουν ανε­ξό­φλη­τους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος, θα μπο­ρούν να υπο­βά­λουν αίτη­μα για εξα­το­μι­κευ­μέ­νη ρύθ­μι­ση, ανά­λο­γα με το ύψος της οφει­λής και τις οικο­νο­μι­κές τους δυνατότητες.

Οι ληξι­πρό­θε­σμες οφει­λές προς τη ΔΕΗ στο πρώ­το εξά­μη­νο ήταν 2,792 δισ. ευρώ εκ των οποί­ων τα 2.474 δισ. ευρώ δεν έχουν διακανονιστεί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο