Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΕΘ-Συνέντευξη Τσίπρα: «Εποικοδομητική» αντιπολίτευση για να προχωρήσει το έργο του η κυβέρνηση της ΝΔ

Για «εποι­κο­δο­μη­τι­κή», «τεκ­μη­ριω­μέ­νη» και μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, «όπου χρειά­ζε­ται»… έκα­νε λόγο ο Αλέ­ξης Τσί­πρας στο πλαί­σιο της συνέ­ντευ­ξης τύπου που παρα­χώ­ρη­σε στη ΔΕΘ.

Δίνο­ντας το στίγ­μα της συναί­νε­σης και της στή­ρι­ξης στην ασκού­με­νη αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή, που απο­τε­λεί άλλω­στε συνέ­χεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στην οποία πατά η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ υπέρ του κεφα­λαί­ου και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, ανέ­φε­ρε ότι «από εμάς δεν πρό­κει­ται να ακού­σε­τε κατα­στρο­φο­λο­γία, κασ­σαν­δρι­κές προ­βλέ­ψεις και ψεύ­δη, αλλά θα ακο­λου­θή­σου­με τεκ­μη­ριω­μέ­νη και εποι­κο­δο­μη­τι­κή αντιπολίτευση»

Διευ­κρι­νί­ζο­ντας τα περί «μαχη­τι­κής αντιπολίτευσης…όπου χρεια­στεί» του ΣΥΡΙΖΑ, σημεί­ω­σε με νόη­μα ότι δεν τον ενδια­φέ­ρει να διχά­σει και ότι είμα­στε εδώ για να προ­στα­τεύ­σου­με και να μην γίνει το «ξήλω­μα των κατα­κτή­σε­ων», δηλα­δή να μην ξηλω­θεί η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή του ΣΥΡΙΖΑ, που, στα πλαί­σια της ΕΕ, έδω­σε πακτω­λό προ­νο­μί­ων, κινή­τρων και κερ­δών στο κεφά­λαιο και κάποια ελά­χι­στα «ψίχου­λα» στους εργα­ζό­με­νους και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα που και αυτά προ­ήλ­θαν από το εργα­τι­κό — λαϊ­κό ξεζούμισμα.

Σε άλλο σημείο υπε­ρα­μύν­θη­κε της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που ακο­λού­θη­σε επα­να­λαμ­βά­νο­ντας τα περί 37 δισ. που άφη­σε στα κρα­τι­κά ταμεία η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ στη σημε­ρι­νή της ΝΔ. Χρή­μα­τα, ωστό­σο, που προ­ο­ρί­ζο­νται για «ανα­πτυ­ξια­κές ανά­γκες και προ­ο­πτι­κές» του κεφα­λαί­ου και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και τα οποία προ­ήλ­θαν από τα βάρ­βα­ρα μνη­μό­νια, τους εκα­το­ντά­δες αντι­λαϊ­κούς εφαρ­μο­στι­κούς νόμους που είναι σε ισχύ, τα «ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα», την φορο­λο­γι­κή αφαί­μα­ξη, την επί­θε­ση σε μισθούς και συντά­ξεις κλπ.

Ανα­φο­ρι­κά με την «ανα­πτυ­ξια­κή» πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, ο πυρή­νας της κρι­τι­κής που άσκη­σε ο Αλ. Τσί­πρας είχε ως βάση και αφε­τη­ρία την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των επι­χει­ρή­σε­ων και των μονο­πω­λια­κών ομί­λων, ενώ παράλ­λη­λα άδρα­ξε την ευκαι­ρία να καλ­λιερ­γή­σει για μια ακό­μη φορά την επι­κίν­δυ­νη αυτα­πά­τη, περί «δίκαι­ης» ανά­πτυ­ξης, «καλού» και «κακού» επι­χει­ρη­μα­τία, «κρα­τι­κο­δί­αι­των» και «παρα­γω­γι­κών» επεν­δύ­σε­ων και επενδυτών.

Όπως ανέ­φε­ρε «ως ΣΥΡΙΖΑ θέλου­με τις επεν­δύ­σεις και τους επεν­δυ­τές αλλά με κανό­νες. Ναι, να κερ­δί­σουν οι επεν­δυ­τές αλλά να έχουν και μια μακρο­χρό­νια παρου­σία στη χώρα και όχι τη λογι­κή της αρπα­χτής». Παράλ­λη­λα, και ασκώ­ντας κρι­τι­κή στον «ανα­πτυ­ξια­κό» νόμο της ΝΔ περιό­ρι­σε την κρι­τι­κή του στα περί μιας σει­ράς «φωτο­γρα­φι­κών» δια­τά­ξε­ων υπέρ κλά­δων της οικο­νο­μί­ας που δεν είναι παρα­γω­γι­κοί και για δια­τά­ξεις που δεν έχουν «ανα­πτυ­ξια­κό προ­σα­να­το­λι­σμό» και «χαρα­κτή­ρα».

«Εμείς τα κάνα­με όλα αυτά, εμείς φέρα­με ανα­πτυ­ξια­κό νόμο, εμείς επι­δο­τή­σα­με παρα­γω­γι­κούς κλά­δους, όπως οι νέες τεχνο­λο­γί­ες» κατέ­λη­ξε ο πρω­θυ­πουρ­γός, εκφρά­ζο­ντας ουσια­στι­κά την αγω­νία του να μην δια­τα­ρα­χθεί αυτό το «συναι­νε­τι­κό» «φιλο­α­να­πτυ­ξια­κό» «φιλο­ε­πεν­δυ­τι­κό» οικο­δό­μη­μα της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο