Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΕΘ 2019 — Ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη: Έταξε «ανάπτυξη για όλους» τους επιχειρηματικούς ομίλους, στα συντρίμμια των λαϊκών δικαιωμάτων

Το κάλ­πι­κο για το λαό «αφή­γη­μα» της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης «για όλους» παρου­σί­α­σε εκ νέου ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στην ομι­λία του στο Βελ­λί­δειο, στο πλαί­σιο της ΔΕΘ, το βρά­δυ του Σαββάτου.

Ανά­με­σα στα άλλα ο πρω­θυ­πουρ­γός παρου­σί­α­σε εκ νέου τις νέες φορο­α­παλ­λα­γές που δρο­μο­λο­γεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, με τη μεί­ω­ση του φορο­λο­γι­κού συντε­λε­στή κατά οκτώ ποσο­στιαί­ες μονά­δες, από το 28% που είναι σήμε­ρα στο 20%, σε δύο δόσεις, «έργο» που είχε ξεκι­νή­σει η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, όπως επί­σης και τη μεί­ω­ση του φόρου για τα μερί­σμα­τα από το 10% στο 5%. Είπε ακό­μη πως ο φόρος για τα «αγρο­τι­κά σχή­μα­τα» θα πάει στο 10%, και ότι άμε­σα θα έρθει στη βου­λή νέος νόμος για τους αγρο­τι­κούς συνε­ται­ρι­σμούς, με στό­χο τη συγκέ­ντρω­ση της παρα­γω­γής σε όλο και λιγό­τε­ρα χέρια.

Ως υπο­τι­θέ­με­νο «αντι­στάθ­μι­σμα» για τα νέα προ­κλη­τι­κά προ­νό­μια, ο πρω­θυ­πουρ­γός κάλε­σε τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες «να προ­χω­ρή­σουν σε επεν­δύ­σεις, δημιουρ­γώ­ντας νέες καλά αμει­βό­με­νες θέσεις εργα­σί­ας», και να… σεβα­στούν τη βάρ­βα­ρη εργα­τι­κή νομο­θε­σία που είναι κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη στα μέτρα της κερ­δο­φο­ρί­ας τους, την ώρα μάλι­στα που κυβέρ­νη­ση και κεφά­λαιο ετοι­μά­ζουν και νέα επί­θε­ση στα συν­δι­κά­τα, με τις νέες αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές στο συν­δι­κα­λι­στι­κό νόμο, το φακέ­λω­μα και τις υπό­λοι­πες ανα­τρο­πές για να βάλουν τα συν­δι­κά­τα στο «γύψο».

Παράλ­λη­λα στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειας να καλ­λιερ­γη­θούν κάλ­πι­κες προσ­δο­κί­ες για την υπο­τι­θέ­με­νη «ανά­πτυ­ξη για όλους», ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­κοί­νω­σε τη μεί­ω­ση του εισα­γω­γι­κού φορο­λο­γι­κού συντε­λε­στή, από το 22% που είναι σήμε­ρα στο 9%, για εισο­δή­μα­τα ως 10.000 ευρώ, «δια­φή­μι­σε» μέτρα όπως τα ψίχου­λα της μεί­ω­σης στον ΕΝΦΙΑ που κατά τα άλλα θα καταρ­γού­νταν, όπως και τη ρύθ­μι­ση των 120 δόσε­ων για τα χρέη από τη φορο­λη­στεία προ­κει­μέ­νου τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα που δεν μπο­ρούν έτσι κι αλλιώς να αντα­πε­ξέλ­θουν, να «στραγ­γι­στούν» μέχρι τέλους.

Εξαγ­γε­λί­ες και μέτρα που βέβαια σε τίπο­τα δεν αλλά­ζουν το γεγο­νός ότι τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα θα συνε­χί­ζουν να ματώ­νουν από τη φορο­λη­στεία, να πλη­ρώ­νουν το 95% των άμε­σων και έμμε­σων φόρων, για να απο­λαμ­βά­νει φορο­α­συ­λία το μεγά­λο κεφά­λαιο, ενώ το όποιο όφε­λος θα προ­κύ­ψει για τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά θα είναι αμε­λη­τέο και θα εξαϋ­λώ­νε­ται μέσα στο πλή­θος των αντι­λαϊ­κών μέτρων που παρα­μέ­νουν σε ισχύ, δημιουρ­γώ­ντας συσ­σω­ρευ­μέ­νες υπο­χρε­ώ­σεις για την πλειο­ψη­φία των λαϊ­κών οικο­γε­νειών σε εφο­ρία, οργα­νι­σμούς παρο­χής υπη­ρε­σιών, ασφα­λι­στι­κά ταμεία κ.ο.κ.

Παράλ­λη­λα παρέ­πεμ­ψε στις καλέν­δες την κατάρ­γη­ση -«μεσο­πρό­θε­σμα» και πάντως «όχι το 2020»- του φόρου επι­τη­δεύ­μα­τος και της εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύ­ης, ενώ είπε πως δια­τη­ρεί­ται το έκτα­κτο επί­δο­μα — ψίχου­λο για τους συντα­ξιού­χους που θα καταρ­γη­θεί στο τέλος του 2020, με ευχο­λό­για ότι «ελπί­ζου­με σύντο­μα να πάρει μια πιο μόνι­μη μορφή».

Ξεχω­ρι­στή ανα­φο­ρά έκα­νε στα μέτρα προς όφε­λος μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στις κατα­σκευ­ές, εξαγ­γέλ­λο­ντας ανα­στο­λή για τρία χρό­νια του ΦΠΑ στις νέες οικο­δο­μές, έκπτω­ση 40% σε δαπά­νες για ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση κτι­ρί­ων και ανα­στο­λή του φόρου υπε­ρα­ξί­ας ακινήτων.

Για το επερ­χό­με­νο φορο­λο­γι­κό νομο­σχέ­διο, εστί­α­σε στη «συγκέ­ντρω­ση των διά­σπαρ­των φορο­λο­γι­κών κινή­τρων», όπως επί­σης και τα κίνη­τρα που περι­λαμ­βά­νει για τους κατα­σκευα­στι­κούς ομί­λους, παρου­σιά­ζο­ντας τη φιλο­δο­ξία η χώρα να απο­τε­λέ­σει «έδρα μεγά­λων εται­ρειών που καλύ­πτουν την περιο­χή μας, Αν. Μεσό­γειο, Β. Αφρι­κή», είπε πως βελ­τιώ­νει τα χαρ­το­φυ­λά­κια των τρα­πε­ζών με νέες εγγυ­ή­σεις, αλλά και ότι θα περι­λαμ­βά­νει νέα δώρα στους ομί­λους όπως π.χ. «κίνη­τρα για παρο­χή σε είδος» προς τους εργα­ζό­με­νους, που θα αντι­κα­θι­στούν προ­φα­νώς κομ­μά­τι του μισθού, όπως και για τις υπεραποσβέσεις.

Σε ό,τι αφο­ρά την προ­σέλ­κυ­ση των νέων «επεν­δύ­σε­ων» που παρου­σί­α­σε ως προ­ϋ­πό­θε­ση για τη δημιουρ­γία τάχα «πολ­λών και καλών θέσε­ων εργα­σί­ας», ξεκα­θά­ρι­σε ότι αυτή θα βασι­στεί στις «σαρω­τι­κές παρεμ­βά­σεις» στα «εμπό­δια» μπαί­νουν στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, φέρ­νο­ντας ως σχε­τι­κό παρά­δειγ­μα και το ίδιο το έργο των πρώ­των ημε­ρών της κυβέρ­νη­σης ΝΔ, επι­κα­λού­με­νος τις υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις για το Ελλη­νι­κό, την υπο­γρα­φή των τριών απο­φά­σε­ων για την Ελντο­ρά­ντο Γκολντ, με την οποία όπως είπε η κυβέρ­νη­ση συζη­τά­ει την ανα­θε­ώ­ρη­ση της σύμ­βα­σης ώστε να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί και νέα επέν­δυ­ση, το νέο «πιο επι­θε­τι­κό» σχέ­διο της Cosco.

Αλλά και «καλω­σο­ρί­ζο­ντας» τις νέες επεν­δύ­σεις των φαρ­μα­κο­βιο­μη­χά­νων, ανα­φε­ρό­με­νος ονο­μα­στι­κά στην Πφάι­ζερ (και τη δημιουρ­γία στη Θεσ­σα­λο­νί­κη κέντρου ανά­λυ­σης τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης και big data), και σπεύ­δο­ντας να τους προ­σφέ­ρει ένα ακό­μα δωρά­κι και συγκε­κρι­μέ­να τη δυνα­τό­τη­τα να συμ­ψη­φί­σουν μέρος των επεν­δύ­σε­ων τους ‑ως 50 εκατ.- με τις υπο­χρε­ώ­σεις τους για το claw — back.

Ανα­φο­ρές έκα­νε και στα σχέ­δια για Σκα­ρα­μα­γκά και Ελευ­σί­να, στη στή­ρι­ξη των μεγα­λο­ξε­νο­δό­χων, ενώ επι­χεί­ρη­σε να παρου­σιά­σει και ότι ωφε­λη­μέ­νοι τάχα θα είναι και οι επαγγελματίες.

«Σαρώ­στε τα αντι­κί­νη­τρα για επεν­δύ­σεις ακού­με να μας λέει η αγο­ρά και αυτό ακρι­βώς κάνου­με», σημεί­ω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός χαρα­κτη­ρι­στι­κά και ανα­φέρ­θη­κε στα νέα προ­κλη­τι­κά προ­νό­μια που «αμπα­λά­ρει» η κυβέρ­νη­ση για τη στή­ρι­ξη της κερ­δο­φο­ρί­ας τους, και συγκε­κρι­μέ­να τον νέο «ανα­πτυ­ξια­κό» νόμο που φέρ­νει εντός τον ημε­ρών με «απλο­ποί­η­ση» των περι­βαλ­λο­ντι­κών όρων «κατά τα ευρω­παϊ­κά πρό­τυ­πα», ώστε οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι να μη δίνουν λογα­ρια­σμό για την κατα­στρο­φή του περι­βάλ­λο­ντος και της υγεί­ας του λαού, με νέες διευ­κο­λύν­σεις για επι­χει­ρη­μα­τι­κά πάρ­κα, «εκσυγ­χρο­νι­σμό» της νομο­θε­σί­ας για τα ΣΔΙΤ κ.ά.

Μίλη­σε ακό­μα για «γεν­ναίο σχέ­διο για τη μεί­ω­ση των κόκ­κι­νων δανεί­ων», με έντα­ση των εκβια­σμών και πλει­στη­ρια­σμών για τα λαϊ­κά σπί­τια, νέο σύστη­μα εγγυ­ή­σε­ων για τις τρά­πε­ζες «κατά το ιτα­λι­κό πρό­τυ­πο» και «απλο­ποί­η­ση της πτω­χευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας», προ­φα­νώς με ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη επι­δεί­νω­ση των όρων για τους εργα­ζό­με­νους και τα δικαιώ­μα­τά τους. Όλα αυτά ώστε, όπως σημεί­ω­σε, οι τρά­πε­ζες «να επι­τε­λέ­σουν το ρόλο τους», να τρο­φο­δο­τή­σουν με ζεστό χρή­μα και φτη­νό δανει­σμό ένα νέο γύρο καπι­τα­λι­στι­κής κερδοφορίας.

Σε ό,τι αφο­ρά τα εργα­σια­κά, προ­α­νήγ­γει­λε το νέο γύρο επέ­λα­σης στους εργα­ζό­με­νους, βαφτί­ζο­ντας ξανά τα δικαιώ­μα­τά τους και την υπε­ρά­σπι­ση τους «ξεπε­ρα­σμέ­νες ιδε­ο­λη­ψί­ες» και υπεύ­θυ­νους για την… αντί­δρα­ση της αγο­ράς που «αντι­δρά με ευέ­λι­κτες σχέ­σεις, μετα­φέ­ρο­ντας τους σε υπο­δη­λω­μέ­νη εργα­σία» και λέγο­ντας πως «η χώρα χρειά­ζε­ται σύγ­χρο­νη ασφα­λή και ευέ­λι­κτη αγο­ρά εργα­σί­ας», συνέ­χι­ση δηλα­δή της εργα­σια­κής ζού­γκλας και των γκέ­το της εργοδοσίας.

Στο πλαί­σιο αυτό υπε­ρα­μύν­θη­κε της κατάρ­γη­σης του αιτιο­λο­γη­μέ­νου λόγου απο­λύ­σε­ων, ακό­μα και γι’ αυτή την τυπι­κή προ­στα­σία των εργα­ζό­με­νων, εξήγ­γει­λε τη μεί­ω­ση των εισφο­ρών της εργο­δο­σί­ας από 1/1/2020, στα­δια­κά κατά 5 μονά­δες ως το 2023, «μόνο για τους μισθω­τούς πλή­ρους απα­σχό­λη­σης», την προ­σαύ­ξη­ση στην αμοι­βή των ευέ­λι­κτα απα­σχο­λού­με­νων κατά 10% την ώρα για την υπε­ρω­ρια­κή απα­σχό­λη­ση που ακού­γε­ται μόνο ως ανέκ­δο­το με τη ζού­γκλα των δεκά­δων δια­φο­ρε­τι­κών συμ­βά­σε­ων εργα­σί­ας, τα «παρα­θυ­ρά­κια» που προ­σφέ­ρει η αντερ­γα­τι­κή νομο­θε­σία και φυσι­κά την παντε­λή έλλει­ψη ελέγ­χων, όπως και «προ­σαρ­μο­γή» των ΣΣΕ «στα ευρω­παϊ­κά δεδο­μέ­να», λέγο­ντας ότι από τις κλα­δι­κές συμ­βά­σεις θα εξαι­ρού­νται μόνο επι­χει­ρή­σεις υπό ανα­διάρ­θρω­ση ή «διά­σω­ση».

Δεν παρέ­λει­ψε φυσι­κά να ανα­φερ­θεί και στα σχέ­δια για να βάλουν στο «γύψο» τα Συν­δι­κά­τα, μιλώ­ντας για «εκσυγ­χρο­νι­σμό» του συν­δι­κα­λι­στι­κού νόμου.

Παρου­σί­α­σε επί­σης μια σει­ρά από μέτρα για το «ψηφια­κό κρά­τος» στην υπη­ρε­σία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, την έντα­ση της κατα­στο­λής, τις ανα­διαρ­θρώ­σεις στην Υγεία όπου μίλη­σε για «εξορ­θο­λο­γι­σμό των προ­μη­θειών», ηλε­κτρο­νι­κή συντα­γο­γρά­φη­ση και νέους «κόφτες» στις ανά­γκες των ασθε­νών, αλλά και προ­σλή­ψεις 2000 νοση­λευ­τών, «στα­γό­να στον ωκε­α­νό» των τερά­στιων ελλεί­ψε­ων, όπως επί­σης και για την κατάρ­γη­ση του πανε­πι­στη­μια­κού ασύ­λου ώστε να απο­λαμ­βά­νουν «άσυ­λο» οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι, την «πλή­ρη ανα­θε­ώ­ρη­ση» της τεχνι­κής εκπαί­δευ­σης, το «νοι­κο­κύ­ρε­μα» της δημό­σιας διοί­κη­σης με προ­ώ­θη­ση της κινη­τι­κό­τη­τας, και «διαρ­κή κατάρ­τι­ση υπαλλήλων».

Ενώ σε άλλο σημείο της ομι­λί­ας του τόνι­σε πως «αν ξεχώ­ρι­ζα μια θεσμι­κή πρω­το­βου­λία — θα ήταν μία και μόνο, η ψήφος των Ελλή­νων του εξω­τε­ρι­κού από τον τόπο δια­μο­νής τους και την επι­στο­λι­κή ψήφο», προ­α­ναγ­γέλ­λο­ντας πως σύντο­μα θα έρθει το σχε­τι­κό νομο­σχέ­διο στη βουλή.

Σε ό,τι αφο­ρά τις υπο­δο­μές και τα μεγά­λα έργα ξεχώ­ρι­σε τις υπο­δο­μές που προ­τάσ­σει το κεφά­λαιο σε Ενέρ­γεια και «πρά­σι­νες» μπίζ­νες, λέγο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση θα παρου­σιά­σει το επό­με­νο διά­στη­μα τη σχε­τι­κή στρα­τη­γι­κή, με βάρος στις ΑΠΕ για νέες μπίζ­νες των «πρά­σι­νων» αρπακτικών.

Σημεί­ω­σε ακό­μη πως το σχέ­διο «διά­σω­σης» της ΔΕΗ κινεί­ται προς αυτή την κατεύ­θυν­ση, έδω­σε υπο­σχέ­σεις χωρίς αντί­κρι­σμα στο λαό της Δ. Μακε­δο­νί­ας για το επερ­χό­με­νο λου­κέ­το στις λιγνι­τι­κές μονά­δες, μίλη­σε για επι­τά­χυν­ση των περι­βαλ­λο­ντι­κών αδειο­δο­τή­σε­ων. Σχε­τι­κά με το έτε­ρο «χρυ­σω­ρυ­χείο» για τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες, αυτό της δια­χεί­ρι­σης σκου­πι­διών είπε γενι­κά κι αόρι­στα πως δεν θα δεχτεί άλλο το «στοί­βαγ­μα» των σκου­πι­διών, την ώρα που στη Δυτι­κή Αττι­κή στή­νε­ται νέα χωμα­τε­ρή, και μίλη­σε για «νέες συνερ­γα­σί­ες με τον ιδιω­τι­κό τομέα» και για νέα τρε­λά κέρδη.

Ειδι­κά για τη Β. Ελλά­δα, είπε πως από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα προ­στα­σία μακε­δο­νι­κών προ­ϊ­ό­ντων, με δημιουρ­γία «brand», ο τομέ­ας αγρο­τι­κών μετα­φο­ρών με δημιουρ­γία ψυχό­με­νων απο­θη­κών, οι συν­δέ­σεις του λιμα­νιού της Θεσ­σα­λο­νί­κης με αυτο­κι­νη­το­δρό­μους και σιδη­ρο­δρο­μι­κό δίκτυο ώστε αυτό «να ανα­λά­βει το νέο του ρόλο», ως κεντρι­κός μετα­φο­ρι­κός κόμ­βος για ΝΑ Ευρώ­πη και Βαλ­κά­νια, η ολο­κλή­ρω­ση των κάθε­των συν­δέ­σε­ων της Εγνα­τί­ας, η ανά­πλα­ση της ΔΕΘ για την οποία προ­α­νήγ­γει­λε ως το τέλος του έτους σχε­τι­κό ΠΔ, τη δημιουρ­γία νέου τεχνο­λο­γι­κού πάρ­κου που θα δημιουρ­γη­θεί όπως είπε από την ιδιω­τι­κή πρω­το­βου­λία, αλλά και τη δημιουρ­γία στο στρα­τό­πε­δο Γκό­νου Ειδι­κής Οικο­νο­μι­κής Ζώνης για εξα­γω­γι­κές επι­χει­ρή­σεις που θα απαλ­λάσ­σο­νται ακό­μα και από τις ελά­χι­στες υπο­χρε­ώ­σεις που έχουν οι επι­χει­ρή­σεις εκτός, η «αξιο­ποί­η­ση» του Π. Μελά «προς άλλη κατεύ­θυν­ση», φιλο­ξε­νώ­ντας 3 μου­σεία — για τη δημιουρ­γία «του­ρι­στι­κού πόλου», την ανά­πλα­ση του γηπέ­δου του ΠΑΟΚ, από­σπα­ση και επα­να­το­πο­θέ­τη­ση των ευρη­μά­των για την ολο­κλή­ρω­ση του ΜΕΤΡΟ, για τον ΟΑΣΘ προ­α­νήγ­γει­λε μίσθω­μα λεω­φο­ρεί­ων από τα ΚΤΕΛ.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο