Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΕΘ 2019: Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και το διεκδικητικό πλαίσιο

ΔΕΘ 2019:  Με το σύν­θη­μα «Αγώ­νας ενω­τι­κός, μαζι­κός, ταξι­κός για σύγ­χρο­νους όρους δου­λειάς και αμοι­βής για ζωή με δικαιώ­μα­τα», η Εκτε­λε­στι­κή Γραμ­μα­τεία του Πανερ­γα­τι­κού Αγω­νι­στι­κού Μετώ­που (ΠΑΜΕ) έδω­σε σήμε­ρα συνέ­ντευ­ξη Τύπου στο Εργα­τι­κό Κέντρο Θεσ­σα­λο­νί­κης και επι­και­ρο­ποί­η­σε το πλαί­σιο των αιτη­μά­των και διεκ­δι­κή­σε­ων του ΠΑΜΕ με αιχ­μή την κατάρ­γη­ση των «αντι­λαϊ­κών νόμων και μέτρων», αυξή­σεις σε μισθούς, συντά­ξεις και κοι­νω­νι­κές παρο­χές, απα­γό­ρευ­ση πλει­στη­ρια­σμών για την εργα­τι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια, αγώ­να ενά­ντια σε ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλ­λη­λα απηύ­θυ­νε κάλε­σμα συσπεί­ρω­σης προς όλους και συμ­με­το­χής στο συλ­λα­λη­τή­ριο που προ­γραμ­μα­τί­ζει αύριο Σάβ­βα­το 7 Σεπτεμ­βρί­ου, στις 6 το από­γευ­μα στην Πλα­τεία Αρι­στο­τέ­λους, ενό­ψει της Διε­θνούς Έκθε­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης. Σε αυτό το κάλε­σμα αγώ­να με συσπεί­ρω­ση σωμα­τεί­ων, ομο­σπον­διών, συν­δι­κα­λι­στών και εργα­ζο­μέ­νων έδω­σε έμφα­ση ο επι­κε­φα­λής της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ Γιώρ­γος Πέρ­ρος ο οποί­ος υπο­γράμ­μι­σε πως «δεν μπο­ρεί να υπάρ­χει πίστω­ση χρό­νου», σημειώ­νο­ντας πως «τα μέτρα που ήδη εξήγ­γει­λε ο κ. Μητσο­τά­κης και αυτά που θα παρου­σιά­σει στη ΔΕΘ θα επι­δει­νώ­σουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τη ζωή του εργα­ζό­με­νου λαού. Ο κ. Πέρ­ρος επι­σή­μα­νε ότι «η επί­θε­ση στους συντα­ξιού­χους και τα δικαιώ­μα­τα των ασφα­λι­σμέ­νων περ­νά­ει σε νέα φάση, προ­χω­ρώ­ντας παρα­πέ­ρα την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, σε συνέ­χεια των ανα­τρο­πών που έφε­ρε με το “ νόμο λαι­μη­τό­μο” ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο επι­κε­φα­λής της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ τόνι­σε ότι «δεν είναι “ κανο­νι­κό­τη­τα” οι αντερ­γα­τι­κές ανα­τρο­πές, η περι­στο­λή των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των, των συν­δι­κα­λι­στι­κών και λαϊ­κών ελευ­θε­ριών», συμπλη­ρώ­νο­ντας σε άλλο σημείο ότι «η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ δεν κρύ­βει την πρό­θε­σή της να τσα­κί­σει τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, να βάλει τα σωμα­τεία στο γύψο» και κατη­γό­ρη­σε την ηγε­σία της ΓΣΕΕ για «αφω­νία». «Επι­βε­βαιώ­νε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο ότι στο πρό­σω­πο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, η πλειο­ψη­φία της ΓΣΕΕ βρή­κε τον καλύ­τε­ρο υπε­ρα­σπι­στή της. Ο στό­χος της αστι­κής τάξης, της κυβέρ­νη­σής της για να μπο­ρέ­σει να περά­σει τη νέα αντερ­γα­τι­κή επί­θε­ση, θέλει υπο­ταγ­μέ­να ή άφω­να Συν­δι­κά­τα» σχο­λί­α­σε μετα­ξύ άλλων ο κ. Πέρρος.

Τόνι­σε δε ότι το ΠΑΜΕ «απευ­θύ­νει ανοι­κτό κάλε­σμα ενό­τη­τας και δρά­σης» για ένα συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα ζωντα­νό που θα σφυ­ρη­λα­τεί την ενό­τη­τα των εργα­ζό­με­νων και που θα έχει την ενερ­γή συμ­με­το­χή τους. Έκα­νε μάλι­στα ανα­φο­ρά στη χθε­σι­νή σύσκε­ψη σωμα­τεί­ων στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, δίνο­ντας το στίγ­μα ότι αυτή είναι η αρχή για συζη­τή­σεις και ζυμώ­σεις με στό­χο τη συμπό­ρευ­ση εργα­ζό­με­νων, συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων και νεο­λαί­ας. «Με βάση αυτό (τη χθε­σι­νή σύσκε­ψη), χθες δόθη­κε η σκυ­τά­λη στην Αθή­να, για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τις επό­με­νες μέρες νέα μεγά­λη σύσκε­ψη με το ίδιο περιε­χό­με­νο, την ανά­γκη δηλα­δή ενω­τι­κού, μαζι­κού, ταξι­κού αγώ­να ενά­ντια στους σχε­δια­σμούς της κυβέρ­νη­σης» είπε ο κ. Πέρρος.

Συμ­με­το­χή αγρο­τών και κτη­νο­τρό­φων στο συλ­λα­λη­τή­ριο του Σαβ­βά­του ανα­κοί­νω­σε από τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου στην οποία συμ­με­τεί­χε και το μέλος της γραμ­μα­τεί­ας της Πανελ­λα­δι­κής Επι­τρο­πής Μπλό­κων, Ρίζος Μαρού­δας. «Να δώσου­με μία ηχη­ρή απά­ντη­ση, σαν αφε­τη­ρία του νέου κύκλου κινη­το­ποι­ή­σε­ων», τόνι­σε για να προ­σθέ­σει ότι «και το τελευ­ταίο διά­στη­μα παρα­μέ­νει ίδια η κατά­στα­ση που βιώ­νουν μικρο­με­σαί­οι αγρό­τες κι κτη­νο­τρό­φοι με χαμη­λές τιμές στα προ­ϊ­ό­ντα, που φτά­νουν πέντε και έξι φορές ακρι­βό­τε­ρα στη λαϊ­κή κατα­νά­λω­ση». Σημεί­ω­σε δε ότι «κάποιοι έμπο­ροι κερ­δο­σκο­πούν σε βάρος των αγρο­τών και των κατα­να­λω­τών», ενώ παράλ­λη­λα «οι αγρό­τες έχουν τερά­στιο κόστος παραγωγής».

Συμ­με­το­χή στο συλ­λα­λη­τή­ριο ανα­κοί­νω­σε και ο Σύλ­λο­γος Μικρών και Αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων Εμπό­ρων Θεσ­σα­λο­νί­κης όπως ανέ­φε­ρε η πρό­ε­δρός του Ράνια Καπε­ταν­γιώρ­γη. «Περί­τρα­να φαί­νε­ται», υπο­γράμ­μι­σε η κ. Καπε­ταν­γιώρ­γη, πως οι κυβερ­νή­σεις αλλά­ζουν αλλά η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή μένει στα­θε­ρή [ .. ]παρα­πέ­μπο­ντας μέτρα στις καλέν­δες που θα μπο­ρού­σαν να ανα­κου­φί­σουν τους επαγ­γελ­μα­τί­ες όπως η επα­νέ­ντα­ξή μας στο αφο­ρο­λό­γη­το, η κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ, η δια­γρα­φή χρε­ών που έχου­με συσ­σω­ρεύ­σει τα χρό­νια της κρίσης».

Κοι­νό βημα­τι­σμό με σωμα­τεία συν­δι­κά­τα και εργα­ζό­με­νους θα έχουν και φοι­τη­τές μέλη του Μετώ­που Αγώ­να Σπου­δα­στών όπως ανέ­φε­ρε στη συνέ­ντευ­ξη τύπου το μέλος της εκτε­λε­στι­κής γραμ­μα­τεί­ας του ΜΑΣ, Δημή­τρης Περ­δί­κης. Κάλε­σμα για συμ­με­το­χή στο συλ­λα­λη­τή­ριο του ΠΑΜΕ απηύ­θυ­νε και η Ηλέκτρα Ραΐ­ζη, μέλος του ΔΣ της Ομο­σπον­δί­ας Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ).

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Κατά τη διάρ­κεια της συνέ­ντευ­ξης Τύπου της ΕΓ του ΠΑΜΕ την Παρα­σκευή στη Θεσ­σα­λο­νί­κη παρου­σιά­στη­κε το πλαί­σιο διεκ­δι­κή­σε­ων το οποίο έχει ως εξής:

Διεκ­δι­κού­με:

1. Κατάρ­γη­ση όλων των αντι­λαϊ­κών νόμων και μέτρων, των μνη­μο­νί­ων των ΕΕ — ΔΝΤ — ΕΚΤ και των άλλων ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών. Αυξή­σεις στους μισθούς, στις συντά­ξεις, στις κοι­νω­νι­κές παρο­χές. Άμε­ση επα­να­φο­ρά του κατώ­τα­του μισθού στα 751 ευρώ. Κατάρ­γη­ση του αντερ­γα­τι­κού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώ­τα­τος μισθός ρυθ­μί­ζε­ται με Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση. Να καταρ­γη­θεί όλο το αντερ­γα­τι­κό πλαί­σιο που αφο­ρά τις ΣΣΕ. Επα­να­φο­ρά της υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τας των ΣΣΕ για όλους τους εργα­ζό­με­νους. Να ισχύ­ουν για όλους, ανε­ξάρ­τη­τα από εργα­σια­κή σχέ­ση. Μόνι­μη στα­θε­ρή εργα­σία για όλους, με 7ωρο — 35ωρο — 5ήμερο, καθο­ρι­σμέ­νο ωρά­ριο με βάση τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις. Νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση της κυρια­κά­τι­κης αργίας.

2. Απα­γό­ρευ­ση πλει­στη­ρια­σμών για την εργα­τι­κή — λαϊ­κή οικο­γέ­νεια. Κατάρ­γη­ση του νόμου που απε­λευ­θε­ρώ­νει τις κατα­σχέ­σεις για χρέη προς τις τρά­πε­ζες και το Δημό­σιο, ακό­μα και για 500 ευρώ. Πλή­ρης προ­στα­σία της κύριας κατοικίας.

3. Αγώ­νας ενά­ντια στις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, στην παρά­δο­ση του δημό­σιου πλού­του στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, στις απο­λύ­σεις και την έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων, στην αύξη­ση τιμών για τη λαϊ­κή οικο­γέ­νεια σε ηλε­κτρι­κό, νερό, εισι­τή­ρια, τηλέ­φω­νο, βασι­κά αγαθά.

4. Πλή­ρη κατάρ­γη­ση του ΕΝΦΙΑ, των χαρα­τσιών, της φορο­λη­στεί­ας. Αφο­ρο­λό­γη­το ατο­μι­κό όριο 20.000 ευρώ, προ­σαυ­ξα­νό­με­νο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παι­δί. Να φορο­λο­γού­νται με 45% τα κέρ­δη και τα περιου­σια­κά στοι­χεία του μεγά­λου κεφαλαίου.

5. Άμε­ση κάλυ­ψη και επι­δό­τη­ση όλων των ανέρ­γων για όσο διαρ­κεί η ανερ­γία. Αύξη­ση του επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας στα 600 ευρώ, δηλα­δή στο 80% του κατώ­τα­του μισθού των 751 ευρώ που διεκ­δι­κεί το ταξι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα. Κανέ­νας άνερ­γος χωρίς ασφα­λι­στι­κή κάλυ­ψη. Καμία δια­κο­πή ρεύ­μα­τος, νερού, στα­θε­ρού τηλε­φώ­νου, σε ανέρ­γους, απλή­ρω­τους εργα­ζό­με­νους. Ανα­στο­λή κάθε υπο­χρέ­ω­σης προς τρά­πε­ζες και Δημό­σιο. Δια­γρα­φή των χρε­ών από τόκους. Όσο διαρ­κεί η ανερ­γία, οι άνερ­γοι και τα μέλη της οικο­γέ­νειάς τους να έχουν πλή­ρη και δωρε­άν ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη, χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέρ­γων στα χέρια της εργο­δο­σί­ας. Να στα­μα­τή­σει η επι­δό­τη­ση των εργο­δο­τών με «ζεστό» χρήμα.

6. Απο­κλει­στι­κά δημό­σια δωρε­άν Υγεία. Κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης. Να γίνουν τώρα χιλιά­δες προ­σλή­ψεις στα δημό­σια νοσο­κο­μεία, στα σχο­λεία, μόνι­μων, πλή­ρους απα­σχό­λη­σης υγειο­νο­μι­κών και εκπαι­δευ­τι­κών όλων των ειδι­κο­τή­των, για να καλυ­φθούν οι τερά­στιες ελλεί­ψεις σε Υγεία και Παι­δεία. Μονι­μο­ποί­η­ση των συμ­βα­σιού­χων, επι­κου­ρι­κών, ανα­πλη­ρω­τών. Να λει­τουρ­γή­σουν Κέντρα Υγεί­ας, κλι­νι­κές νοσο­κο­μεί­ων, όσες υπο­δο­μές έκλει­σαν λόγω περικοπών.

7. Άμε­σες προ­σλή­ψεις στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, στους ελεγ­κτι­κούς μηχα­νι­σμούς, στο ΕΚΑΒ, σε κοι­νω­νι­κές δομές και ιδρύ­μα­τα Πρό­νοιας. Κατάρ­γη­ση των περι­κο­πών και των πλα­φόν στις δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις, στα φάρ­μα­κα, στα εμβό­λια, στις φυσι­κο­θε­ρα­πεί­ες και στις ιατρι­κές επι­σκέ­ψεις. Να παρέ­χο­νται σε όλους δωρε­άν με χρη­μα­το­δό­τη­ση από το κρά­τος, με επι­στη­μο­νι­κά και όχι με λογι­στι­κά κριτήρια.

8. Κανέ­να παι­δί έξω από τους παι­δι­κούς σταθ­μούς. Δωρε­άν σίτι­ση και στέ­γα­ση για όλους τους φοι­τη­τές και σπου­δα­στές σε σύγ­χρο­νες, ασφα­λείς εστίες.

9. Υπο­δο­μές και μέτρα προ­στα­σί­ας του λαού. Αντι­πλημ­μυ­ρι­κά, αντι­σει­σμι­κά, αντι­πυ­ρι­κά έργα εδώ και τώρα. Χωρίς καμία χρο­νο­τρι­βή να υπάρ­ξουν άμε­σος σχε­δια­σμός, γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση για την υλο­ποί­η­ση εκτε­τα­μέ­νων αντι­πλημ­μυ­ρι­κών και αντι­πυ­ρι­κών έργων με ευθύ­νη του κρά­τους, σε όλη τη χώρα.

10. Να παρ­θούν μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων από κάθε φυσι­κό φαι­νό­με­νο. Οι εργο­δό­τες να καταρ­τί­σουν σχέ­διο δια­φυ­γής και διά­σω­σης από το χώρο εργα­σί­ας, το οποίο να δοκι­μά­ζε­ται τακτι­κά με ασκή­σεις. Άμε­σα να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί έλεγ­χος όλων των χώρων δου­λειάς από τις αρμό­διες κρα­τι­κές, περι­φε­ρεια­κές και δημο­τι­κές υπηρεσίες.

11. Κατάρ­γη­ση όλων των αντια­σφα­λι­στι­κών νόμων. Κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης στην Ασφά­λι­ση. Κάλυ­ψη των απω­λειών σε συντά­ξεις, κύριες και επι­κου­ρι­κές. Να μην εφαρ­μο­σθεί και να καταρ­γη­θεί ο νόμος Κατρού­γκα­λου. Να μη γίνει ο επα­νυ­πο­λο­γι­σμός στις συντά­ξεις, να μην καταρ­γη­θεί η «προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά», να απο­δο­θούν χωρίς καθυ­στε­ρή­σεις, αιτή­σεις και προ­α­παι­τού­με­να τα παρα­κρα­τη­θέ­ντα ποσά. Κατώ­τε­ρη κύρια σύντα­ξη στα 600 ευρώ. Τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης για τους μισθω­τούς, τους αγρό­τες, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους να μην ξεπερ­νούν τα 60 χρό­νια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναί­κες, τα 55 και τα 50 αντί­στοι­χα για τους εργα­ζό­με­νους στα Βαρέα και Ανθυ­γιει­νά Επαγγέλματα.

12. Κατάρ­γη­ση των αντερ­γα­τι­κών νόμων που απε­λευ­θε­ρώ­νουν τις ομα­δι­κές απο­λύ­σεις. Να στα­μα­τή­σει εδώ και τώρα κάθε άμε­ση και έμμε­ση προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης και της εργο­δο­σί­ας για την κατάρ­γη­ση της αποζημίωσης.

13. Κατάρ­γη­ση των ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης και μετα­τρο­πή των συμ­βά­σε­ών τους σε αορί­στου χρό­νου. Να στα­μα­τή­σει το αίσχος των εργο­λα­βι­κών και υπερ­γο­λα­βι­κών εργαζομένων.

14. Λήψη όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων για την πρό­λη­ψη εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των και επαγ­γελ­μα­τι­κών ασθε­νειών, με ουσια­στι­κό έλεγ­χο της εργο­δο­τι­κής ευθύ­νης. Απο­φα­σι­στι­κή ενί­σχυ­ση του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού και της υλι­κο­τε­χνι­κής υπο­δο­μής του ΣΕΠΕ και δημιουρ­γία κρα­τι­κού Σώμα­τος Τεχνι­κών Ασφα­λεί­ας και Για­τρών Εργα­σί­ας και υπη­ρε­σιών ΥΑΕ ενταγ­μέ­νων στο απο­κλει­στι­κά δημό­σιο σύστη­μα Υγείας.

15. Υπε­ρά­σπι­ση και διεύ­ρυν­ση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλά­δους και ειδι­κό­τη­τες (σε ιδιω­τι­κό και δημό­σιο τομέα) που δου­λεύ­ουν σε ομοιο­γε­νείς συν­θή­κες, άμε­ση επα­νέ­ντα­ξη στο θεσμό των κλά­δων που εξαι­ρέ­θη­καν το 2011.

16. Σωμα­τεία ανε­ξάρ­τη­τα, ελεύ­θε­ρα από το κρά­τος, την εργο­δο­σία και τους μηχα­νι­σμούς τους. Κατάρ­γη­ση των νόμων που επι­βάλ­λουν την παρέμ­βα­ση του κρά­τους στην εσω­τε­ρι­κή λει­τουρ­γία των σωμα­τεί­ων, στο δικαί­ω­μα στην απερ­γία και στη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση. Κανέ­νας συμ­βι­βα­σμός με το φακέ­λω­μα της συν­δι­κα­λι­στι­κής δράσης.

17. Ανα­σύ­στα­ση των ΟΕΚ — ΟΕΕ, με το σύνο­λο των αρμο­διο­τή­των τους. Να ξεκι­νή­σει και να ενι­σχυ­θεί το κατα­σκευα­στι­κό πρό­γραμ­μα, να ξεκι­νή­σουν όλα τα προ­γράμ­μα­τα που καταρ­γή­θη­καν, να διευ­ρυν­θούν τα προ­γράμ­μα­τα κοι­νω­νι­κού του­ρι­σμού. Δημό­σιες και δωρε­άν υπο­δο­μές αθλη­τι­σμού και πολι­τι­σμού, δημό­σιες και δωρε­άν κατα­σκη­νώ­σεις για τους εργα­ζό­με­νους, τους ανέρ­γους και τις οικο­γέ­νειές τους.

18. Επα­να­φο­ρά του επι­δό­μα­τος τοκε­τού, για όλες τις γυναί­κες χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση για Παι­δεία, Υγεία, Πρόνοια.

19. Καμιά συμ­με­το­χή στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους εκτός συνό­ρων. Απο­δέ­σμευ­ση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Καμία εμπλο­κή στα σφα­γεία τους. Να κλεί­σουν όλες οι ξένες βάσεις και στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλ­κά­νια. Να γυρί­σουν πίσω οι φαντά­ροι και οι στρα­τιω­τι­κοί που βρί­σκο­νται έξω από τα σύνορα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο