Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεκάδες αγνοούμενοι από νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο

Εξή­ντα τρεις μετα­νά­στες αγνο­ού­νται μετά το ναυά­γιο φου­σκω­τής βάρ­κας στα ανοι­κτά της Λιβύ­ης, δήλω­σε σήμε­ρα στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο εκπρό­σω­πος του λιβυ­κού Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, επι­κα­λού­με­νος μαρ­τυ­ρί­ες ανθρώ­πων που διασώθηκαν.

Σύμ­φω­να με τον ναύ­αρ­χο Αγιούμπ Κάσεμ, 41 μετα­νά­στες, που φορού­σαν σωσί­βια γιλέ­κα, μπό­ρε­σαν να διασωθούν.

Όπως ανέ­φε­ραν οι άνθρω­ποι που σώθη­καν, το πλε­ού­με­νο, στο οποίο είχαν επι­βι­βα­στεί 104 άνθρω­ποι, βού­λια­ξε στα ανοι­κτά της πόλης Γκα­ρά­μπου­λι, περί­που 50 χλμ. ανα­το­λι­κά της Τρίπολης.

Πέρα από αυτούς τους 41 δια­σω­θέ­ντες, πλοίο της λιβυ­κής ακτο­φυ­λα­κής μετέ­φε­ρε τη Δευ­τέ­ρα στην Τρί­πο­λη άλλους 235 μετα­νά­στες, ανά­με­σά τους 54 παι­διά και 29 γυναί­κες, που σώθη­καν σε δύο προη­γού­με­νες επι­χει­ρή­σεις στην ίδια περιοχή.

Το σκά­φος έφθα­σε στην Τρί­πο­λη με καθυ­στέ­ρη­ση σχε­δόν 24 ωρών εξαι­τί­ας μιας βλά­βης, εξή­γη­σε ο Κάσεμ.

Το νέο ναυά­γιο αυξά­νει σε του­λά­χι­στον 170 τον αριθ­μό των μετα­να­στών που κηρύ­χθη­καν αγνο­ού­με­νοι στη Μεσό­γειο από την Παρασκευή.

Την Παρα­σκευή ανα­σύρ­θη­καν τα πτώ­μα­τα τριών βρε­φών, ενώ περί­που 100 άνθρω­ποι κηρύ­χθη­καν αγνο­ού­με­νοι μετά το ναυά­γιο του πλε­ού­με­νου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί.

Δια­σώ­θη­καν 16 μετα­νά­στες, όλοι τους νεα­ροί άνδρες.

Η Λιβύη είναι χώρα προ­ο­ρι­σμού ή διέ­λευ­σης προς την Ευρώ­πη για δεκά­δες χιλιά­δες μετα­νά­στες, κυρί­ως από την Αφρι­κή και τη Μέση Ανατολή.

Πολ­λές εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι πεθαί­νουν κάθε χρό­νο στην προ­σπά­θειά τους να δια­πλεύ­σουν υπό ακραί­ες συν­θή­κες την κεντρι­κή Μεσό­γειο και να φθά­σουν στην Ιτα­λία από τις ακτές της Λιβύ­ης, όπου δρουν δίκτυα δια­κι­νη­τών που εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τη συνε­χι­ζό­με­νη πολι­τι­κή αστά­θεια στη χώρα αυτή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο