Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεκάδες νεκροί σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Πακιστάν

Ο ακό­μη προ­σω­ρι­νός απο­λο­γι­σμός των θυμά­των του σιδη­ρο­δρο­μι­κού δυστυ­χή­μα­τος στη νότια επαρ­χία Σιντχ του Πακι­στάν αυξή­θη­κε σε 36 νεκρούς, ενώ οι τραυ­μα­τί­ες είναι πάνω από 50, σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χους και μέσα ενη­μέ­ρω­σης της χώρας.

Ο Όμαρ Του­φέιλ, αξιω­μα­τι­κός της αστυ­νο­μί­ας, και για­τροί σε νοσο­κο­μεία της περιο­χής εξέ­φρα­σαν φόβους ότι ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των θα αυξη­θεί κι άλλο, διό­τι αρκε­τοί από τους τραυ­μα­τί­ες είναι σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Επι­βά­της δήλω­σε ότι υπάρ­χουν ακό­μη επι­βά­τες παγι­δευ­μέ­νοι σε βαγό­νια που μετα­τρά­πη­καν σε άμορ­φη μάζα.

Σύμ­φω­να με τον κ. Του­φέιλ, υπήρ­χαν του­λά­χι­στον 25 άνθρω­ποι μέσα στο ένα από τα βαγό­νια στα οποία δεν έχουν μπο­ρέ­σει να μπουν μέλη των σωστι­κών συνεργείων.

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες για τον τρό­πο που σημειώ­θη­κε το δυστύ­χη­μα είναι ακό­μη αντι­φα­τι­κές. Κατά μία εκδο­χή, ο ένας συρ­μός εκτρο­χιά­στη­κε και ο δεύ­τε­ρος έπε­σε πάνω του. Κατά μια δεύ­τε­ρη, ο ένας συρ­μός είχε ακι­νη­το­ποι­η­θεί στις σιδη­ρο­τρο­χιές, όλες οι προ­σπά­θειες των ελεγ­κτών να επι­κοι­νω­νή­σουν με δεύ­τε­ρο που ακο­λου­θού­σε απέ­τυ­χε και σημειώ­θη­κε η σύγκρουση.

Στον τόπο του δυστυ­χή­μα­τος εκτός από τα σωστι­κά συνερ­γεία έχουν σπεύ­σει μονά­δες της παρα­στρα­τιω­τι­κής δύνα­μης των Rangers με βαριά μηχανήματα.

Τα δύο τρέ­να που συγκρού­στη­καν εκτε­λού­σαν τα δρο­μο­λό­για Millat Express (Καρά­τσι-Σαρ­γκό­ντα) και Sir Syed Express (Καρά­τσι-Ραβαλ­πί­ντι).

Τα σιδη­ρο­δρο­μι­κά δυστυ­χή­μα­τα είναι συχνά στο Πακι­στάν, που κλη­ρο­νό­μη­σε χιλιά­δες χιλιό­με­τρα σιδη­ρο­τρο­χιών και συρ­μών από την επο­χή της αποι­κιο­κρα­τί­ας, όταν επι­κυ­ρί­αρ­χη δύνα­μη ήταν η Βρετανία.

Τον Οκτώ­βριο του 2019, του­λά­χι­στον 75 άνθρω­ποι είχαν βρει τον θάνα­το όταν εκδη­λώ­θη­κε πυρ­κα­γιά σε επι­βα­τι­κό συρ­μό ο οποί­ος εκτε­λού­σε δρο­μο­λό­γιο από το Καρά­τσι προς το Ραβαλπίντι.

Το 2016, σύγκρου­ση συρ­μών στο Καρά­τσι είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο