Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεκάδες πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν στις λιβυκές ακτές

Τα πτώ­μα­τα μετα­να­στών που πνί­γη­καν προ­σπα­θώ­ντας να δια­σχί­σουν την Μεσό­γειο κατευ­θυ­νό­με­νοι προς την Ευρώ­πη ξεβρά­στη­καν σε ακτή της Λιβύ­ης, ανα­κοί­νω­σαν το λιβυ­κό υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών και η τοπι­κή Ερυ­θρά Ημισέληνος.

Η Ερυ­θρά Ημι­σέ­λη­νος στην πόλη Χουμς, λιμά­νι της δυτι­κής Λιβύ­ης, ανα­κοί­νω­σε ότι 17 πτώ­μα­τα, ανά­με­σά τους και ενός βρέ­φους, ανα­σύρ­θη­καν από κοντι­νή ακτή και ότι άλλα 10 πτώ­μα­τα βρέ­θη­καν σε άλλη ακτή της περιοχής.

Σύμ­φω­να με το λιβυ­κό υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών, που κάνει λόγο για 14 νεκρούς, προ­έρ­χο­νται από ομά­δα 60 μετα­να­στών που αγνο­ού­νται στην θάλασσα.

Βρί­σκο­νταν στην θάλασ­σα για περί­που μία ημέ­ρα, δήλω­σε ο διευ­θυ­ντής του νοσο­κο­μεί­ου της Χουμς.

Η Λιβύη είναι σημείο διέ­λευ­σης των μετα­να­στών από αφρι­κα­νι­κές χώρες που κατευ­θύ­νο­νται προς την Ευρώπη.

Μεγά­λος αριθ­μός ανθρώ­πων προ­σπά­θη­σαν φέτος να δια­σχί­σουν την Μεσό­γειο έπει­τα από τους σχε­τι­κά μειω­μέ­νους αριθ­μούς που ακο­λού­θη­σαν την μετα­να­στευ­τι­κή κρί­ση του 2015. Περί­που 1.500 πνί­γη­καν κατά την διάρ­κεια του 2021, σύμφω­να με τον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Μετα­νά­στευ­σης του ΟΗΕ.

Το πέρα­σμα της κεντρι­κής Μεσο­γεί­ου είναι ο φονι­κό­τε­ρος δρό­μος της παγκό­σμιας μετα­νά­στευ­σης, με περισ­σό­τε­ρους των 17.000 νεκρούς και αγνο­ού­με­νους από το 2014.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο