Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαδηλώσεις και εκβιασμοί στη Λευκορωσία εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο

Το «Ατέ­χνως» παρα­κο­λου­θεί με τη δέου­σα σοβα­ρό­τη­τα τα όσα συμ­βαί­νουν το τελευ­ταίο διά­στη­μα στη Λευ­κο­ρω­σία, μιας χώρας που βρί­σκε­ται κυριο­λε­κτι­κά στις «μυλό­πε­τρες» του εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών παρεμ­βά­σε­ων, με τη Ρωσία του Πού­τιν σε έναν ιδιαί­τε­ρο ρόλο

Belatus nazi flag

Με τη σημαία που χρη­σι­μο­ποιού­νταν και επί γερ­μα­νι­κής κατο­χής εμφα­νί­ζο­νται πολ­λοί αντι­πο­λι­τευό­με­νοι στη Λευκορωσία

Μετά από ένα διά­στη­μα σχε­τι­κής ηρε­μί­ας, η κινη­το­ποί­η­ση της Κυρια­κής 18-Οκτ, ήταν η πρώ­τη σε ευρεία κλί­μα­κα μετά το τελε­σί­γρα­φο που έδω­σε η ηγέ­τι­δα της αντι­πο­λί­τευ­σης Σβε­τλά­να Τιχα­νόφ­σκα­για στον Λου­κα­σέν­κο να παραι­τη­θεί μέχρι τις 25 Οκτω­βρί­ου. Σε δια­φο­ρε­τι­κή περί­πτω­ση, απει­λεί ότι θα καλέ­σει τους πολί­τες να κατέ­βουν σε γενι­κή απερ­γία.

Σε αντί­θε­ση με τις προη­γού­με­νες συγκε­ντρώ­σεις, οι δια­δη­λω­τές αυτή τη φορά δεν έκα­ναν πορεία στο κέντρο του Μινσκ αλλά σε μια οδι­κή αρτη­ρία στα νότια της πρω­τεύ­ου­σας, όπου βρί­σκο­νται πολ­λά εργο­στά­σια. Φώνα­ζαν «Απερ­γία» και συν­θή­μα­τα κατά του Λου­κα­σέν­κο και κατά της αστυ­νο­μί­ας. Οι αρχές προ­χώ­ρη­σαν σε περί­που 100 συλ­λή­ψεις, όπως δήλω­σε η εκπρό­σω­πος του ΥπΕσ, Όλγκα Σεμοντάνοβα.

Ο 66χρονος πρό­ε­δρος πάντως, παρά την πρω­το­φα­νή πίε­ση που δέχε­ται μετά τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της 9ης Αυγού­στου, δεν δεί­χνει καμία πρό­θε­ση να υπο­κύ­ψει στις απαι­τή­σεις των πολι­τι­κών αντι­πά­λων του.

Беларусь Александр Лукашенко

Από παλαιό­τε­ρη κινη­το­ποί­η­ση της αντιπολίτευσης

Ο αρχη­γός της KGB, Ιβάν Τέρ­τερ, υπο­στή­ρι­ξε το Σάβ­βα­το ότι έχει πλη­ρο­φο­ρη­θεί πως προ­ε­τοι­μά­ζε­ται μια «προ­βο­κά­τσια» με στό­χο την «απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση» της Λευκορωσίας.

Η Τιχα­νόφ­σκα­για, εκτός από το τελε­σί­γρα­φο προς τον Λου­κα­σέν­κο, απηύ­θυ­νε και νέο μήνυ­μα προς τους πολί­τες της χώρας, προ­τρέ­πο­ντάς τους … «Να συνε­χί­σουν να εκφρά­ζουν τις διεκ­δι­κή­σεις τους με απο­φα­σι­στι­κό και ειρη­νι­κό τρόπο».

«Δεν θα στα­μα­τή­σου­με παρά μόνο όταν θα απε­λευ­θε­ρω­θούν όλοι οι πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι, όταν οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας αρχί­σουν να προ­στα­τεύ­ουν τον λαό και επι­στρέ­ψουν στη Λευ­κο­ρω­σία ο νόμος και οι έντι­μες εκλο­γές», πρό­σθε­σε.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP & Reuters

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο