Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεκατέσσερις νεκροί και μεγάλες υλικές καταστροφές από τα καταστροφικά καιρικά γεγονότα του 2020

Στη διάρ­κεια του 2020, άλλης μιας χρο­νιάς με ισχυ­ρά και­ρι­κά φαι­νό­με­να, κατα­γρά­φη­καν 25 ζημιο­γό­να και­ρι­κά γεγο­νό­τα, από τα οποία τα εννέα είχαν σοβα­ρές κοι­νω­νι­κές και οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις, σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή ανα­σκό­πη­ση από τη μετε­ω­ρο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών.

Βέβαια τόσο οι υλι­κές κατα­στρο­φές από τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να όσο και οι νεκροί είναι κυρί­ως απο­τέ­λε­σμα των ανύ­παρ­κτων έργων προ­στα­σί­ας, των παρα­λεί­ψε­ων και της ολι­γω­ρί­ας του κράτους.

Τα και­ρι­κά φαι­νό­με­να προ­κά­λε­σαν συνο­λι­κά 14 ανθρώ­πι­νες απώ­λειες, εκ των οποί­ων οι 12 οφεί­λο­νται σε πλημ­μύ­ρες που εκδη­λώ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια δύο επει­σο­δί­ων, της “Θάλειας” και του “Ιανού”, ενώ τα άλλα δύο ήταν θύμα­τα κεραυ­νών (στη Μαγνη­σία και στη Λάρισα).

Τα εννέα σοβα­ρό­τε­ρα και­ρι­κά γεγο­νό­τα του 2020 ήταν:

    * 6–8 Ιανουα­ρί­ου: Η κακο­και­ρία “Ηφαι­στί­ω­νας” εκδη­λώ­νε­ται με θυελ­λώ­δεις ανέ­μους που προ­κα­λούν σοβα­ρές ζημιές στο δίκτυο ηλε­κτρο­δό­τη­σης σε περιο­χές της Αττι­κής, στη Βοιω­τία, σε νησιά των Κυκλά­δων και στα Χανιά.

    * 4–7 Απρι­λί­ου: Σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης κηρύσ­σο­νται Σκιά­θος, Σκό­πε­λος, Νότιο Πήλιο και Ζαγο­ρά λόγω σοβα­ρών πλημ­μυ­ρι­κών επεισοδίων.

* 26 Μάιος: Στην Σκό­πε­λο κεραυ­νός προ­κα­λεί το θάνα­το 52χρονης γυναί­κας και τον σοβα­ρό τραυ­μα­τι­σμό του συζύ­γου της.

    * 1 Ιου­νί­ου: Στη Λέρο ισχυ­ρές βρο­χο­πτώ­σεις προ­κα­λούν υπερ­χεί­λι­ση χει­μάρ­ρων και σοβα­ρές ζημιές σε κτί­ρια και στο οδι­κό δίκτυο. Το νησί κηρύσ­σε­ται σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανάγκης.

    * 10 Ιου­νί­ου: Στην Κρή­νη του δήμου Φαρ­σά­λων ένας άνδρας χάνει τη ζωή του από κεραυνό.

    * 5–9 Αυγού­στου: Η κακο­και­ρία “Θάλεια” εκδη­λώ­νε­ται με πλημ­μύ­ρες και κατο­λι­σθή­σεις, αφή­νο­ντας πίσω της οκτώ νεκρούς, ζημιές σε 2.500 σπί­τια και εκτε­τα­μέ­νες κατα­στρο­φές στην Εύβοια. Η Πυρο­σβε­στι­κή καλεί­ται να απε­γκλω­βί­σει πάνω από 100 άτο­μα. Η κακο­και­ρία πλήτ­τει επί­σης τον Λαγκα­δά Θεσ­σα­λο­νί­κης και την Κέρκυρα.

    * 17–20 Σεπτεμ­βρί­ου: Ο Μεσο­γεια­κός Κυκλώ­νας ‘Ιανός’ απο­δει­κνύ­ε­ται κατα­στρο­φι­κός, με εκτε­τα­μέ­νες πλημ­μύ­ρες, μετα­φο­ρά λάσπης και φερ­τών και ανυ­πο­λό­γι­στες κατα­στρο­φές σε Ιόνιο και Θεσ­σα­λία. Τρεις άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στην Καρ­δί­τσα και ένας στη Λάρι­σα. Περί­που 5.000 κτή­ρια υφί­στα­νται ζημιές, ενώ σοβα­ρά είναι τα προ­βλή­μα­τα σε υπο­δο­μές, ηλε­κτρο­δό­τη­ση, και υδρο­δό­τη­ση. Πάνω από 2.500 είναι οι κλή­σεις στην Πυρο­σβε­στι­κή για παρο­χή βοήθειας.

    * 19–22 Οκτω­βρί­ου: Ραγδαί­ες βρο­χο­πτώ­σεις και χαλα­ζο­πτώ­σεις προ­κα­λούν πλημ­μύ­ρες, κατο­λι­σθή­σεις, ροή φερ­τών υλι­κών και προ­βλή­μα­τα σε υπο­δο­μές και στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση στα βόρεια τμή­μα­τα των νομών Ηρα­κλεί­ου και Χανί­ων. Κιν­δύ­νε­ψαν άνθρω­ποι στον Καρ­τε­ρό Ηρα­κλεί­ου και στη Σούδα.

    * 10 Νοεμ­βρί­ου: Νέες κατα­στρο­φι­κές πλημ­μύ­ρες με ροή μεγά­λου όγκου φερ­τών υλι­κών στο δήμου Χερ­σο­νή­σου του νομού Ηρα­κλεί­ου και σε περιο­χές του νομού Ρεθύ­μνου. Σοβα­ρές είναι οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευ­σης, σε καλ­λιέρ­γειες και υποδομές.

Παράλ­λη­λα, το 2020 κατα­γρά­φη­καν 96 σίφω­νες ξηράς και θαλάσ­σης, εκ των οποί­ων επτά ανε­μο­στρό­βι­λοι προ­κά­λε­σαν ζημιές και τραυ­μα­τι­σμούς. Ο ανε­μο­στρό­βι­λος που έπλη­ξε το Νέο Ηρά­κλειο Αττι­κής στις 13 Οκτω­βρί­ου, προ­κά­λε­σε σοβα­ρές υλι­κές ζημιές και τρεις άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν. Στο Γιαν­νι­τσο­χώ­ρι Ηλεί­ας στις 24 Σεπτεμ­βρί­ου μια Αγγλί­δα του­ρί­στρια τραυ­μα­τί­στη­κε σοβα­ρά από πτώ­ση δέντρου κατά τη διάρ­κεια ανε­μο­στρό­βι­λου που εκδη­λώ­θη­κε στην περιο­χή όπου παρα­θέ­ρι­ζε. Υλι­κές ζημιές προ­κλή­θη­καν από ανε­μο­στρό­βι­λους στον Αστα­κό Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, στον Αγιό­κα­μπο Λάρι­σας, στο Κατά­κο­λο, στον Ρωμα­νό Μεσ­ση­νί­ας και στον Ν. Μαρ­μα­ρά Χαλ­κι­δι­κής. Μερι­κοί ακό­μη υδρο­σί­φω­νες κινή­θη­καν και στη στε­ριά προ­κα­λώ­ντας μικρές υλι­κές ζημιές.

   Ο αριθ­μός των συνο­λι­κών κατα­γρα­φών σιφώ­νων το 2020 κυμάν­θη­κε κοντά στον μέσο όρο της δεκα­ε­τί­ας 2010–2019, δηλα­δή περί­που 100 ανά έτος. Πάντως η μικρή έκτα­ση και χρο­νι­κή διάρ­κεια των σιφώ­νων δυσκο­λεύ­ει την παρα­τή­ρη­ση και κατα­γρα­φή τους, έτσι οι κατα­γρα­φές που υπάρ­χουν, εκτι­μά­ται ότι απο­τε­λούν ένα μέρος του συνο­λι­κού αριθ­μού των σιφώ­νων που εκδη­λώ­νο­νται στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Από την άλλη, η διά­δο­ση των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και η χρή­ση «έξυ­πνων» κινη­τών τηλε­φώ­νων έχει βοη­θή­σει σε μεγά­λο βαθ­μό την κατα­γρα­φή όλων των και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα είναι ότι οι χρή­στες του Facebook και Twitter του meteo.gr ανέ­φε­ραν το 49% των σιφώ­νων στην Ελλά­δα το 2020.

 

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο