Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δελτίο Τύπου της πρεσβείας για τις χτεσινές εκλογές στη Βενεζουέλα

Λάβα­με από την πρε­σβεία της Βενε­ζου­έ­λας το ακό­λου­θο Δελ­τίο Τύπου που ανα­φέ­ρε­ται στις χτε­σι­νές (30 Ιου­λί­ου) εκλο­γές για την Εθνι­κή Συντα­κτι­κή Συνέλευση.

***

Δελτίο Τύπου

Ολο­κλη­ρώ­θη­καν χτες Κυρια­κή 30 Ιου­λί­ου 2017 οι εκλο­γές για την Εθνι­κή Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση. Η συμ­με­το­χή του κόσμου στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία άγγι­ξε το 41,5%.

Αξί­ζει να γίνει μια μικρή ανα­δρο­μή στις εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες των τελευ­ταί­ων χρό­νων, ώστε το ελλη­νι­κό κοι­νό, που ενδε­χο­μέ­νως παρα­κο­λου­θεί την κατά­στα­ση στην λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη χώρα από τα συστη­μι­κά μέσα που παρου­σιά­ζουν μια δια­στρε­βλω­μέ­νη εικό­να της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, να έχει μια πιο σφαι­ρι­κή παρου­σί­α­ση των γεγονότων.

Το 2013 υπήρ­ξε μια χρο­νιά που σημά­δε­ψε την ιστο­ρία της χώρας, φυσι­κά λόγω του θανά­του του Προ­έ­δρου Ούγκο Τσά­βες στις 5 Μαρ­τί­ου 2013. Οι εκλο­γές του Απρι­λί­ου 2013 έδω­σαν ένα ξεκά­θα­ρο προ­βά­δι­σμα στο Νικο­λάς Μαδού­ρο με 7.505.338 ψήφους ένα­ντι 7.270.403 ψήφων υπέρ του υπο­ψή­φιου της αντι­πο­λί­τευ­σης, Ενρί­κε Καπρί­λες. Το ποσο­στό της συμ­με­το­χής έφτα­σε το 79,83%.

Δύο χρό­νια οικο­νο­μι­κής, πολι­τι­κής και μιντια­κής επί­θε­σης ενα­ντί­ον της δημο­κρα­τι­κά εκλεγ­μέ­νης κυβέρ­νη­σης του Νικο­λάς Μαδού­ρο, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν οι κοι­νο­βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του Δεκεμ­βρί­ου 2015, όπου ο συνα­σπι­σμός MUD (Στρογ­γυ­λή Τρά­πε­ζα Δημο­κρα­τι­κής Ενό­τη­τας) επι­κρά­τη­σε με 7.726.066 ψήφους ενα­ντί­ον του συνα­σπι­σμού Μεγά­λος Πατριω­τι­κός Πόλος Σιμόν Μπο­λί­βαρ που συγκέ­ντρω­σε 5.622.844 ψήφους. Σε αυτές τις εκλο­γές η συμ­με­το­χή έφτα­σε το 74,17%.

Δύο χρό­νια σαμπο­τάζ ενα­ντί­ον της σοσια­λι­στι­κής κυβέρ­νη­σης του Νικο­λάς Μαδού­ρο μας φέρ­νουν στη χθε­σι­νή εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία. Η αντι­πο­λί­τευ­ση προ­σπά­θη­σε να πλή­ξει το νόμι­μο χαρα­κτή­ρα των εκλο­γών, καλώ­ντας τους οπα­δούς της να μην συμ­με­τά­σχουν στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία. Παρ’ όλα αυτά, η συμ­με­το­χή έφτα­σε τις 8.089.320 ψήφους, δηλα­δή το 41,5% του εκλο­γι­κού σώμα­τος. Συνυ­πο­λο­γί­ζο­ντας πως, κατά μέσο όρο, τα τελευ­ταία χρό­νια το ποσο­στό συμ­με­το­χής στις βενε­ζου­ε­λά­νι­κες εκλο­γές φτά­νει το 77%, αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε πως τα χθε­σι­νά εκλο­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα είναι μια νίκη για την κυβέρ­νη­ση του Νικο­λάς Μαδού­ρο, ιδιαι­τέ­ρως σε μια δύσκο­λη συγκυ­ρία για τον βενε­ζου­ε­λά­νι­κο λαό.

Στις χθε­σι­νές εκλο­γές, οι οποί­ες σαμπο­τα­ρί­στη­καν από τμή­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης, με τον εμπρη­σμό 100 εκλο­γι­κών μηχα­νη­μά­των, το αυθαί­ρε­το κλεί­σι­μο εκλο­γι­κών κέντρων σε πλού­σιες συνοι­κί­ες, ο λαός έφτα­σε στα αντί­στοι­χα εκλο­γι­κά κέντρα απο­φεύ­γο­ντας τη βία, ακό­μα και δια­σχί­ζο­ντας ποτά­μια για να ασκή­σει το δικαί­ω­μά του. Πρό­κει­ται για μια ιστο­ρι­κή ημέ­ρα που τα διε­θνή μέσα, οργα­νώ­σεις και κυβερ­νή­σεις της δεξιάς θα προ­σπα­θή­σουν να απο­νο­μι­μο­ποι­ή­σουν, θέλο­ντας να απο­κρύ­ψουν τις πάνω από 8 εκα­τομ­μύ­ρια βου­λή­σεις που ακού­στη­καν τη χθε­σι­νή ημέρα.

Έγι­νε φανε­ρό πως η Βενε­ζου­έ­λα θέλει ειρή­νη και πως παρά τις 100 ημέ­ρες βίας, το σχέ­διο για τη χώρα που προ­τά­θη­κε από την Κυβέρ­νη­ση έχει τη στή­ρι­ξη ενός πλειο­ψη­φι­κού τμή­μα­τος της χώρας.

Η Εθνι­κή Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση θα ξεκι­νή­σει σύντο­μα τις εργα­σί­ες της που θα οδη­γή­σουν στη μερι­κή ή ολι­κή τρο­πο­ποί­η­ση του Συντάγματος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο