Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε»… Πέτρος Τατσόπουλος

Τι παρά­γε­ται όταν η ανα­ξιο­πρέ­πεια και ο πολι­τι­κός τυχο­διω­κτι­σμός συνα­ντιού­νται στον από­πα­το της δια­νό­η­σης; Δημιουρ­γού­νται κάτι μικρά ανθρω­πά­κια, το ηθι­κό και πολι­τι­κό μπόι των οποί­ων είναι αντι­στρό­φως ανά­λο­γο της μπό­χας που παράγουν.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα τέτοιου ανθρω­πά­κου, βου­τηγ­μέ­νου από την κορυ­φή ως τα νύχτα στο βούρ­κο της ιδε­ο­λο­γι­κής σαπί­λας, είναι ο Τατσό­που­λος. Ο γνω­στός Πέτρος Τατσό­που­λος που έχει κατα­γρα­φεί στην ιστο­ρία του τόπου για την αλή­στου μνή­μης δήλω­ση του περί «μισής Αθήνας»…

Το θυμί­ζου­με αυτό διό­τι οι δηλώ­σεις του εν λόγω κυρί­ου έχουν ιδιαί­τε­ρη βαρύ­τη­τα. Πριν από πέντε χρό­νια, σε συνέ­ντευ­ξη του σε ένθε­το εφη­με­ρί­δας, σημεί­ω­νε πως «δεν είναι πολι­τι­κός γυρο­λό­γος». Έκτο­τε κατά­φε­ρε να περά­σει από τρία κόμ­μα­τα (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτά­μι, Νέα Δημο­κρα­τία) απο­δει­κνύ­ο­ντας στην πρά­ξη τι σημαί­νει πολι­τι­κός καιροσκόπος.

Ο Τατσό­που­λος, όμως, απέ­δει­ξε και κάτι άλλο. Την χρη­σι­μό­τη­τα που έχουν κάτι τέτοια ανθρω­πά­κια της «δια­νό­η­σης» για το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα. Πρό­κει­ται για εκεί­νη τη χρη­σι­μό­τη­τα που τους κάνει δια­θέ­σι­μους να μετα­πη­δούν απ’ το ένα αστι­κό κόμ­μα στο άλλο, χωρίς προ­σχή­μα­τα, με μόνη ιδε­ο­λο­γία τους την αυτο­προ­βο­λή και τη δημιουρ­γία εντυ­πώ­σε­ων. Όσο πιο άδειος ο τενε­κές άλλω­στε, τόσο μεγα­λύ­τε­ρο θόρυ­βο κάνει.

Αυτός λοι­πόν ο πολι­τι­κός τενε­κές — ο Τατσό­που­λος- είχε το θρά­σος να σχο­λιά­σει ειρω­νι­κά, σε πρό­σφα­τη ανάρ­τη­ση του, ένα τρα­γού­δι για τα 100 χρό­νια του ΚΚΕ. Δεν είναι η πρώ­τη φορά που ερε­θί­ζο­νται τα αντα­να­κλα­στι­κά του. Όταν η Νατάσ­σα Μπο­φί­λιου δήλω­σε ότι ψηφί­ζει ΚΚΕ, τη χαρα­κτή­ρι­σε χαζο­βιό­λα. Δεν εκπλήσ­σει κανέ­ναν ο φθη­νός και δύσο­σμος αντι­κομ­μου­νι­σμός του, ούτε περι­μέ­να­με κάτι λιγό­τε­ρο από έναν πολι­τι­κά ομό­στα­βλο των Γεωρ­γιά­δη­δων, των Βορί­δη­δων και των Κυρανάκηδων.

«Δεν έφται­γεν ο ίδιος, τόσος ήτα­νε» που έγρα­φε κι ο ποιητής…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο