Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό πριν τα 60

Ο τύπος (ομά­δα) αίμα­τος ενός ανθρώ­που συν­δέ­ε­ται με μεγα­λύ­τε­ρο ή μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο πρό­ω­ρου εγκε­φα­λι­κού πριν την ηλι­κία των 60 ετών, δεί­χνει μια νέα αμε­ρι­κα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή μελέ­τη. Η ομά­δα Ο έχει τον μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο, ενώ η Α τον μεγα­λύ­τε­ρο. Η δια­πί­στω­ση αυτή μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε νέες μεθό­δους πρό­βλε­ψης και πρό­λη­ψης των εγκε­φα­λι­κών σε νεα­ρούς ενή­λι­κες, τα οποία συμ­βαί­νουν ολο­έ­να συχνό­τε­ρα σε αυτές τις ηλικίες.

Οι ερευ­νη­τές της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου του Μέρι­λαντ, με επι­κε­φα­λής τους καθη­γη­τές Μπράξ­τον Μίτσελ και Στί­βεν Κίτ­νερ, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο περιο­δι­κό «Neurology» της Αμε­ρι­κα­νι­κής Ακα­δη­μί­ας Νευ­ρο­λο­γί­ας, αξιο­λό­γη­σαν στοι­χεία από 48 έρευ­νες που αφο­ρού­σαν συνο­λι­κά σχε­δόν 17.000 ανθρώ­πους με ισχαι­μι­κό εγκε­φα­λι­κό (από τους οποί­ους οι 5.825 πριν τα 60) και 576.353 χωρίς εγκεφαλικό.

Η μελέ­τη (μετα-ανά­λυ­ση) δεί­χνει ότι οι άνθρω­ποι με ομά­δα αίμα­τος Α έχουν 16% μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο πρώ­ι­μου εγκε­φα­λι­κού πριν τα 60 τους, ενώ εκεί­νοι με ομά­δα Ο έχουν 12% μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο πρώ­ι­μου εγκε­φα­λι­κού, σε σχέ­ση με τις άλλες ομά­δες αίματος.

«Οι τύποι αίμα­τος πλην Ο έχουν στο παρελ­θόν συν­δε­θεί με κίν­δυ­νο πρό­ω­ρου εγκε­φα­λι­κού. Τα ευρή­μα­τα της μετα-ανά­λυ­σης μας δεί­χνουν μια ισχυ­ρό­τε­ρη σχέ­ση ανά­με­σα σε αυτούς τους τύπους αίμα­τος και σε πρώ­ι­μο εγκε­φα­λι­κό, σε σχέ­ση με εγκε­φα­λι­κό μετά τα 60, και ο κίν­δυ­νος αφο­ρά κυρί­ως τον τύπο αίμα­τος Α», δήλω­σε ο Μίτσελ.

Οι ερευ­νη­τές βρή­καν ότι οι άνθρω­ποι που έπα­θαν εγκε­φα­λι­κό πριν την ηλι­κία των 60 ετών, ήταν πιθα­νό­τε­ρο να έχουν τύπο αίμα­τος Α και λιγό­τε­ρο πιθα­νό να έχουν Ο, σε σχέ­ση με αυτούς που έπα­θαν εγκε­φα­λι­κό μετά τα 60 και εκεί­νους που ποτέ δεν έπα­θαν εγκε­φα­λι­κό. Το 48% των ανθρώ­πων με πρώ­ι­μο εγκε­φα­λι­κό είχαν τύπο αίμα­τος Α ένα­ντι 45% όσων έπα­θαν εγκε­φα­λι­κό μετά τα 60 και 44% όσων δεν έπα­θαν ποτέ εγκε­φα­λι­κό. Επί­σης το 35% των ανθρώ­πων με εγκε­φα­λι­κό πριν τα 60 είχαν τύπο αίμα­τος Ο ένα­ντι 39% των ανθρώ­πων με εγκε­φα­λι­κό μετά τα 60 και 41% όσων ποτέ δεν έπα­θαν εγκεφαλικό.

Οι ερευ­νη­τές τόνι­σαν ότι ο αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος για την ομά­δα αίμα­τος Α είναι πάντως πολύ μικρός και όσοι έχουν αυτή την ομά­δα, δεν πρέ­πει να ανη­συ­χούν ότι έχουν μεγά­λη πιθα­νό­τη­τα να πάθουν πρό­ω­ρα εγκε­φα­λι­κό, ούτε χρειά­ζε­ται να μπουν στον κόπο να κάνουν χωρίς λόγο έξτρα ιατρι­κές εξετάσεις.

«Δεν γνω­ρί­ζου­με ακό­μη την αιτία που η ομά­δα αίμα­τος Α έχει υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο, αλλά πιθα­νώς έχει να κάνει με τους παρά­γο­ντες πήξης του αίμα­τος όπως τα αιμο­πε­τά­λια και τα κύτ­τα­ρα στην επι­φά­νεια των αιμο­φό­ρων αγγεί­ων, καθώς επί­σης με πρω­τε­ΐ­νες που κυκλο­φο­ρούν στο αίμα και παί­ζουν ρόλο στην ανά­πτυ­ξη θρόμ­βων», δήλω­σε ο δρ Κίτνερ.

Προη­γού­με­νες μελέ­τες είχαν δεί­ξει ότι οι άνθρω­ποι με ομά­δα αίμα­τος Α έχουν ελα­φρώς μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο για εμφά­νι­ση θρόμ­βων στα πόδια (εν τω βάθει φλε­βι­κή θρόμβωση).

Σύν­δε­σμος για την επι­στη­μο­νι­κή δημο­σί­ευ­ση: ΕΔΩ

 

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο