Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεν περιέθαλψαν μετανάστρια επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ!

Την προη­γού­με­νη Παρα­σκευή (22/11), στο Πανε­πι­στη­μια­κό Γενι­κό Νοσο­κο­μείο Ηρα­κλεί­ου, δεν παρα­σχέ­θη­κε υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη σε ανα­σφά­λι­στη ογκο­λο­γι­κή ασθε­νή μετα­νά­στρια επει­δή δεν είχε ΑΜΚΑ…

Το γεγο­νός κατήγ­γει­λε άμε­σα ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου Εργα­ζο­μέ­νων ΠΑΓΝΗ, Δημή­τρης Βρύ­σα­λης: «Το περι­στα­τι­κό απο­τε­λεί περί­τρα­νη από­δει­ξη ότι το υπουρ­γείο Υγεί­ας, η ΔΥΠΕ και η διοί­κη­ση, δυστυ­χώς θεω­ρούν τα νοσο­κο­μεία επι­χει­ρή­σεις και τους ασθε­νείς πελά­τες (…) Πάγια τακτι­κή και αυτής και της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης είναι να προ­σπα­θεί σε αυτήν την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή να κάνει συνέ­νο­χους τους εργα­ζό­με­νους στην Υγεία, υπο­χρε­ώ­νο­ντάς τους να γίνουν οι ίδιοι εισπρά­κτο­ρες ή αρνη­τές θερα­πειών, εξε­τά­σε­ων, νοση­λειών κ.ά., υπο­χρε­ώ­νο­ντάς τους στην ουσία να καταρ­γούν τον φυσι­κό και ηθι­κό τους ρόλο, που είναι η υπε­ρά­σπι­ση και η προ­α­γω­γή της υγεί­ας των ανθρώ­πων και η παρο­χή περί­θαλ­ψης και φρο­ντί­δας δίχως περιο­ρι­σμούς και προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Δηλώ­νου­με λοι­πόν ξεκά­θα­ρα ότι οι υγειο­νο­μι­κοί τη μόνη υπο­χρέ­ω­ση που ανα­γνω­ρί­ζουν είναι απέ­να­ντι στους ασθε­νείς και στους συγ­γε­νείς τους, να τους παρέ­χουν δηλα­δή δωρε­άν και δίχως άλλους περιο­ρι­σμούς ό,τι καλύ­τε­ρο είναι δυνα­τό σύμ­φω­να με τα επι­τεύγ­μα­τα της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας, χωρίς αστε­ρί­σκους και προϋποθέσεις».

💥  Είναι η ίδια πολιτική που ξηλώνει όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων

Την ανά­γκη η Υγεία και η Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση να γίνουν υπό­θε­ση όλου του λαού τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή της η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Ηρα­κλεί­ου του ΚΚΕ και καλεί στο συλ­λα­λη­τή­ριο που διορ­γα­νώ­νε­ται αύριο Σάβ­βα­το στις 11 π.μ., στην πλα­τεία Ελευ­θε­ρί­ας, από συντα­ξιου­χι­κά και εργα­τι­κά σωματεία.

Οπως ανα­φέ­ρει: «Το πρό­σφα­το περι­στα­τι­κό (…) δεί­χνει με τον πιο εύγλωτ­το τρό­πο τα απο­τε­λέ­σμα­τα μιας πολι­τι­κής που βασί­ζε­ται στην πλή­ρη εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας — Πρόνοιας.

Έρχε­ται ως επα­κό­λου­θο της πρό­σφα­της εγκυ­κλί­ου του υφυ­πουρ­γού Υγεί­ας, σύμ­φω­να με την οποία τα νοσο­κο­μεία πρέ­πει να εισπράτ­τουν το κόστος για παρο­χές φρο­ντί­δας και περί­θαλ­ψης από ανα­σφά­λι­στους ασθε­νείς τρί­των χωρών, καθώς και εγγρά­φου του υπουρ­γού Εργα­σί­ας το οποίο καταρ­γού­σε κάποιες διευ­κο­λύν­σεις στη χορή­γη­ση ΑΜΚΑ σε ξένους υπη­κό­ους, θέτο­ντας σε σοβα­ρό κίν­δυ­νο την υγεία χιλιά­δων ανα­σφά­λι­στων προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στη χώρα μας καθώς και άλλες κατη­γο­ρί­ες ασθενών.

✔️  Ολα αυτά έρχο­νται ως απο­τέ­λε­σμα συνε­χών μειώ­σε­ων της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης της Υγεί­ας — Πρό­νοιας που ακο­λου­θούν τόσο η σημε­ρι­νή όσο και η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση, με στό­χο η κρα­τι­κή ευθύ­νη να περιο­ρι­στεί στην παρο­χή στοι­χειω­δών μόνο υπη­ρε­σιών, πέρα από τις οποί­ες η Υγεία θα απο­τε­λεί ατο­μι­κή υπό­θε­ση, που πωλεί­ται από τις ιδιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νες δομές και αγο­ρά­ζε­ται από τους ασθε­νείς — πελά­τες ανά­λο­γα με την οικο­νο­μι­κή δυνα­τό­τη­τα του καθενός.

✔️  Είναι η ίδια πολι­τι­κή που ξηλώ­νει καθη­με­ρι­νά όλες τις κατα­κτή­σεις που δια­σφα­λί­ζουν στους εργα­ζό­με­νους ένα στοι­χειώ­δες επί­πε­δο δια­βί­ω­σης. Σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση προ­χω­ρούν και με το Ασφα­λι­στι­κό, όπου επι­διώ­κουν να περιο­ρί­σουν το κόστος για κρά­τος και εργο­δο­σία, μετα­κυ­λί­ο­ντας το κόστος και την ευθύ­νη στον κάθε εργαζόμενο.

Η οργά­νω­ση της πάλης του εργα­τι­κού και λαϊ­κού κινή­μα­τος για τη διεκ­δί­κη­ση για όλο το λαό, με βάση τις ανά­γκες του, ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης, πρό­λη­ψης, απο­κλει­στι­κά δημό­σιας Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης, ανά­κτη­σης των απω­λειών που έχουν οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες λόγω των περι­κο­πών και των “πλα­φόν” στις παρο­χές, απο­τε­λεί μονό­δρο­μο. Κανέ­νας ανα­σφά­λι­στος δεν πρέ­πει να μεί­νει εκτός δημό­σιας δωρε­άν περίθαλψης».


ΣΣ |> Κατά τ’ άλλα μας ενη­με­ρώ­νουν ότι …
Robots “προ­σγειώ­θη­καν” στη Γραμ­μα­τεία Τακτι­κών Εξω­τε­ρι­κών Ιατρεί­ων (ΤΕΙ)
Στα πλαί­σια της διαρ­κούς ανα­βάθ­μι­σης των υπη­ρε­σιών, σύμ­φω­να με τη στο­χο­θε­σία που έχει τεθεί σε όλα τα τμή­μα­τα, μια ακό­μα πανελ­λή­νια και­νο­το­μία εφαρ­μό­σθη­κε στο Νοσοκομείο:

Για πρώ­τη φορά στα Ελλη­νι­κά νοσο­κο­μεια­κά χρο­νι­κά, ένα νοσο­κο­μείο, εφαρ­μό­ζει ηλε­κτρο­νι­κό σύστη­μα εξυ­πη­ρέ­τη­σης πολι­τών στη γραμ­μα­τεία των εξω­τε­ρι­κών ιατρεί­ων, χωρίς ανθρώ­πι­νη παρέμ­βα­ση (sic!!).
Ο πολί­της μέσω ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­νων ηλε­κτρο­νι­κών δια­δρα­στι­κών μηχα­νών, μπο­ρεί να εξυ­πη­ρε­τη­θεί, χωρίς να χρειά­ζε­ται να περι­μέ­νει στην ουρά της γραμματείας.
Αντί­στοι­χα συστή­μα­τα υπάρ­χουν εδώ και και­ρό στο τρα­πε­ζι­κό σύστη­μα (τα γνω­στά ATMs) ή στα αερο­δρό­μια και εξυ­πη­ρε­τούν πλή­θος κόσμου, αλλά ποτέ δεν είχαν εφαρ­μο­στεί σε νοσο­κο­μεια­κό χώρο, καθώς είναι ιδιαί­τε­ρα εξειδικευμένος.

Όπως έλε­γε ο παλιός καλός Χάρ­ρυ Κλύνν “Δοξά­στε τους” !

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο