Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε»!

Αυτό είναι το μήνυ­μα που στέλ­νουν τα Σωμα­τεία Εργα­ζο­μέ­νων στο χώρο του Πολι­τι­σμού και καλούν σε κινη­το­ποί­η­ση αύριο Πέμ­πτη στις 12 το μεση­μέ­ρι έξω από τη Βου­λή, κλι­μα­κώ­νο­ντας τον αγώ­να τους. Επί­σης αύριο, το Παράρ­τη­μα Θεσ­σα­λο­νί­κης του Πανελ­λή­νιου Μου­σι­κού Συλ­λό­γου καλεί σε κινη­το­ποί­η­ση στις 7.30 μ.μ. στο ΚΘΒΕ.

Απαι­τούν από την κυβέρ­νη­ση καθο­λι­κή στή­ρι­ξη των εργα­ζο­μέ­νων στον Πολι­τι­σμό, που πλήτ­το­νται με ιδιαί­τε­ρη έντα­ση σε αυτές τις συν­θή­κες. Αυτήν τη στιγ­μή οι εργα­ζό­με­νοι του χώρου στην πλειο­ψη­φία τους εξαι­ρού­νται ακό­μα και από αυτά τα ανε­παρ­κή μέτρα που έχουν εξαγ­γελ­θεί και αντι­με­τω­πί­ζουν πλέ­ον σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα επι­βί­ω­σης, χωρίς να γνω­ρί­ζουν πότε θα ξαναδουλέψουν.

Η στά­ση της κυβέρ­νη­σης φάνη­κε κατά τη δια­δι­κτυα­κή συνά­ντη­ση που είχαν σωμα­τεία του χώρου με τον γγ Σύγ­χρο­νου Πολι­τι­σμού, Νικό­λα Γιατρομανωλάκη.
Η ηγε­σία του ΥΠΠΟ δεν δεσμεύ­τη­κε σε κανέ­να από τα αιτή­μα­τα των σωμα­τεί­ων, ενώ εξήγ­γει­λε αόρι­στες προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης για έντα­ξη κάποιων λίγων ακό­μα εργα­ζο­μέ­νων στα μέτρα στή­ρι­ξης, εξαγ­γε­λί­ες οι οποί­ες υπο­λεί­πο­νται κατά πολύ από τις πραγ­μα­τι­κές και επεί­γου­σες ανά­γκες των εργα­ζο­μέ­νων του χώρου.

Ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος, το Σωμα­τείο Ελλή­νων Ηθο­ποιών, το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στο Θέα­μα — Ακρό­α­μα και το Πανελ­λή­νιο Σωμα­τείο Ελλή­νων Τρα­γου­δι­στών με κοι­νή τους ανα­κοί­νω­ση καλούν την κυβέρ­νη­ση να αφή­σει τους επι­κοι­νω­νια­κούς τακτι­κι­σμούς και να απα­ντή­σει στα αιτή­μα­τά τους.

Στο κάλε­σμα των τεσ­σά­ρων σωμα­τεί­ων έχουν αντα­πο­κρι­θεί μέχρι στιγ­μής η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Θεά­μα­τος — Ακρο­ά­μα­τος, το Επι­με­λη­τή­ριο Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος, τα σωμα­τεία συν­θε­τών — στι­χουρ­γών ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ, το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής και ο Σύλ­λο­γος Σπου­δα­στών Σχο­λών Χορού, Θεά­τρου και Κινηματογράφου.

ΚΑΛΕΣΜΑ σε ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Καλλιτεχνών & δημιουργών και εργαζομένων στο χώρο της Τέχνης
Πέμπτη 7 Μάη στη Βουλή-Ώρα 12.00
Θεσσαλονίκη στις 7.30 μ.μ. στο ΚΘΒΕ

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καλεί να συμ­με­τέ­χου­με ενερ­γά, στην κινη­το­ποί­η­ση που συν­διορ­γα­νώ­νου­με φορείς της τέχνης και του λόγου, την Πέμ­πτη 7 Μαϊ­ου στις 12.00 στη Βου­λή με αίτη­μα τη στή­ρι­ξη των καλ­λι­τε­χνών, των λογο­τε­χνών και των εργα­ζο­μέ­νων στο χώρο της τέχνης …
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ αντα­πο­κρί­θη­κε στο κάλε­σμα προς όλους τους χώρους των καλ­λι­τε­χνών-δημιουρ­γών, τους εικα­στι­κούς, τους λογο­τέ­χνες, τους χορευ­τές και χορο­γρά­φους, τους τεχνι­κούς, προς όλα τα σωμα­τεία και τους συλ­λο­γι­κούς φορείς της τέχνης και του πολι­τι­σμού, που απηύ­θη­ναν ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος, το Σωμα­τείο Ελλή­νων Ηθο­ποιών, το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων στο Θέα­μα Ακρό­α­μα, το Πανελ­λή­νιο Σωμα­τείο Ελλή­νων Τρα­γου­δι­στών, για να κινη­το­ποι­η­θούν οι κλά­δοι μας που πλήτ­το­νται ιδιαί­τε­ρα λόγω των έκτα­κτων μέτρων που πάρ­θη­καν λόγω της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, και να διεκ­δι­κή­σου­με λύσεις στα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα επι­βί­ω­σης που αντιμετωπίζουμε :
Η παν­δη­μία χτύ­πη­σε το χώρο της Τέχνης και του πολι­τι­σμού αρκε­τά πριν τη λήψη των ανα­γκαί­ων μέτρων περιο­ρι­σμού, που επέ­βαλ­λε η Κυβέρ­νη­ση. Από την πρώ­τη στιγ­μή καλ­λι­τέ­χνες και εργα­ζό­με­νοι του χώρου συμ­βά­λα­με με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνά­μεις, για να κρα­τη­θεί ψηλά το ηθι­κό της κοινωνίας .
Μεί­να­με σπί­τι, αλλά ΔΕΝ μεί­να­με σιωπηλοί!
Από την πρώ­τη στιγ­μή διεκ­δι­κή­σα­με όλοι οι συνά­δελ­φοι να εντα­χθούν στα ελά­χι­στα μέτρα στή­ρι­ξης, τα σωμα­τεία των καλ­λι­τε­χνών μάζε­ψαν χιλιά­δες υπο­γρα­φές, πήραν καλ­λι­τε­χνι­κές πρω­το­βου­λί­ες, έκα­ναν κινη­το­ποι­ή­σεις. Είναι θετι­κό ότι σε αυτές τις συν­θή­κες εκα­το­ντά­δες συνά­δελ­φοι απευ­θύν­θη­καν, γρά­φτη­καν και έδρα­σαν μέσα από τα σωμα­τεία τους, για­τί ο καθέ­νας μόνος του, είναι ανίσχυρος.
Εκφρά­σα­με τη συμπα­ρά­στα­ση μας στο δύσκο­λο αγώ­να που δίνουν οι υγειο­νο­μι­κοί για να σώσουν ανθρώ­πι­νες ζωές. Ενώ­σα­με τις φωνές μας με τις διεκ­δι­κή­σεις τους για ένα καλύ­τε­ρο δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, που μας αφο­ρά όλους.
Πρω­το­στα­τή­σα­με συντο­νι­σμέ­να με χιλιά­δες συνα­δέλ­φους, ώστε σε συν­θή­κες που η μια ΠΝΠ μετά την άλλη οδη­γού­σε σε χιλιά­δες απο­λύ­σεις, να διεκ­δι­κή­σου­με δεδου­λευ­μέ­να του Γενά­ρη, Φλε­βά­ρη από μεγά­λες παραγωγές.
Όλες αυτές οι κινή­σεις και η δυνα­μι­κή που δημιουρ­γή­θη­κε άσκη­σε πίε­ση προς την Κυβέρ­νη­ση και τα Υπουρ­γεία, τους ανά­γκα­σε να ανα­κοι­νώ­σουν επέ­κτα­ση του επι­δό­μα­τος σε περισ­σό­τε­ρους συνα­δέλ­φους, παρό­λα αυτά το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του χώρου της τέχνης έμει­νε έξω από τις προ­δια­γρα­φές που σκό­πι­μα τέθηκαν.
Η πλειο­νό­τη­τα των εργα­ζό­με­νων σε όλους τους χώρους του πολι­τι­σμού και σε όλες τις ειδι­κό­τη­τες έχουν μεί­νει, χωρίς κανέ­να εισό­δη­μα. Ηθο­ποιοί, μου­σι­κοί, χορευ­τές, εικα­στι­κοί, σκη­νο­θέ­τες, κινη­μα­το­γρα­φι­στές, λογο­τέ­χνες, θεα­τρι­κοί συγ­γρα­φείς, σκη­νο­γρά­φοι, ενδυ­μα­το­λό­γοι , τεχνι­κοί, εργα­ζό­με­νοι στις εται­ρεί­ες παρα­γω­γής κ.α, δεν ξέρου­με πότε θα ξανα­δου­λέ­ψου­με, πότε θα έχου­με και πάλι εισόδημα.
Με βάση τις οδη­γί­ες των επι­στη­μό­νων οι χώροι που εργα­ζό­μα­στε εξα­κο­λου­θούν να παρα­μέ­νουν κλειστοί.
Φαί­νε­ται ότι ο κόσμος της Τέχνης θα είναι από τους τελευ­ταί­ους που θα γυρί­σει στην «κανο­νι­κή» λει­τουρ­γία. Η τελευ­ταία αμοι­βή για τους περισ­σό­τε­ρους ήταν το Φλε­βά­ρη και η επό­με­νη πιθα­νά να είναι το 2021.
Οι καλ­λι­τέ­χνες και οι εργα­ζό­με­νοι του χώρου αδυ­να­τού­με να επιβιώσουμε.
Από την πρώ­τη στιγ­μή τα Σωμα­τεία των καλ­λι­τε­χνών και οι το ΕΕΤΕ επε­σή­μα­ναν στην Κυβέρ­νη­ση την ανά­γκη μέτρων που θα εξα­σφα­λί­ζουν την επι­βί­ω­ση όλων μας, την ανά­γκη να λάβει υπό­ψη της τη φύση της καλ­λι­τε­χνι­κής εργα­σί­ας. Η Κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται συστη­μα­τι­κά να μιλή­σει ακό­μα και τηλε­φω­νι­κά στους εκπρο­σώ­πους μας και προ­χω­ρά σε προ­πα­γαν­δι­στι­κού τύπου εξαγ­γε­λί­ες που μιλούν για δήθεν επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των μας.
Καλού­με σε κινη­το­ποί­η­ση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολι­τι­σμού με αιτήματα:

  1. Επί­δο­μα ενί­σχυ­σης ύψους 535 ευρώ μηνιαία, για όλους τους μισθω­τούς, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες καλ­λι­τέ­χνες και εργα­ζό­με­νους στο Θέα­μα Ακρό­α­μα και στο χώρο της τέχνης γενι­κό­τε­ρα, με επι­πλέ­ον ποσό για κάθε παι­δί και για όσο διά­στη­μα δεν θα μπο­ρέ­σου­με να εργα­στού­με λόγω των συνε­πειών της επιδημίας.
  2. Άμε­ση και καθο­λι­κή ενί­σχυ­ση χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις όσων καλ­λι­τε­χνών και εργα­ζο­μέ­νων δεν έλα­βαν τα 800 ευρώ της πρώ­της φάσης στή­ρι­ξης, αναδρομικά.
  3. Κατάρ­γη­ση του φόρου Επι­τη­δεύ­μα­τος και της προ­κα­τα­βο­λής φόρου για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και τους μικρούς επαγ­γελ­μα­τί­ες στο χώρο της τέχνης.
  4. Μέτρα στή­ρι­ξης, όπως επι­δό­τη­ση ενοι­κί­ου, φορο­ε­λα­φρύν­σεις, ανα­στο­λή πλη­ρω­μής φόρων και δανεί­ων για όλους τους εργα­ζό­με­νους στο χώρο του πολι­τι­σμού, μισθω­τούς, με μπλο­κά­κι, με εργό­ση­μο, ή όσους εισπρά­τουν με από­δει­ξη δαπά­νης (τίτλο κτήσης).
  5. Κατο­χύ­ρω­ση πνευ­μα­τι­κών και συγ­γε­νι­κών δικαιω­μά­των για όσο διά­στη­μα αξιο­ποιού­νται δια­δι­κτυα­κές παρα­γω­γές παλιό­τε­ρες ή και νέες εν μέσω καρα­ντί­νας, αλλά και μετά.
  6. Αγο­ρές και ανα­θέ­σεις καλ­λι­τε­χνι­κών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλ­λι­τε­χνι­κών υπη­ρε­σιών από το κρά­τος και τους φορείς του με Ανοι­χτή πρό­σκλη­ση ενδια­φέ­ρο­ντος ή με Πανελ­λή­νιους Καλ­λι­τε­χνι­κούς Δια­γω­νι­σμούς που που θα απευ­θύ­νο­νται στους ίδιους τους καλ­λι­τέ­χνες και τους δημιουρ­γούς χωρίς μεσάζοντες..

🔻       #mazi_dynatoi     🔻
Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας.
«Δεν σταματάμε μέχρι να δικαιωθούμε!»

Αύριο Πέμπτη, στην Αθήνα στις 12 μ. έξω από τη Βουλή και στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 μ.μ. στο ΚΘΒΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο