Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεν τους «βγήκε» το πραξικόπημα των ΗΠΑ και απροκάλυπτα προσπαθούν να δημιουργήσουν κατάσταση χάους στη Βενεζουέλα

Κλι­μα­κώ­νουν την απρο­κά­λυ­πτη επέμ­βα­ση τους οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους στη Βενε­ζου­έ­λα καλώ­ντας ανοι­χτά πλέ­ον σε ανα­τρο­πή του προ­έ­δρου της χώρας Νικο­λάς Μαδού­ρο για να εγκα­τα­στή­σουν μια κυβέρ­νη­ση μαριονέτα.

Οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις μάλι­στα έφτα­σαν στο σημείο να ζητούν από το στρα­τό να ανα­τρέ­ψει με πρα­ξι­κό­πη­μα το Μαδού­ρο, προ­κα­λώ­ντας την αντί­δρα­ση του υπουρ­γού Άμυ­νας της χώρας, Βλα­δί­μιρ Παντρί­νο, ο οποί­ος τόνι­σε ότι οι ένο­πλες δυνά­μεις απορ­ρί­πτουν την από­φα­ση του προ­έ­δρου του κοι­νο­βου­λί­ου της Βενε­ζου­έ­λας, του Χουάν Γκουαϊ­δό, να αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί μετα­βα­τι­κός πρό­ε­δρος της Βενεζουέλας.

«Η απελ­πι­σία και η μισαλ­λο­δο­ξία επι­τί­θε­νται στην ειρή­νη του έθνους μας. Εμείς, οι στρα­τιώ­τες της πατρί­δας, δεν θα απο­δε­χθού­με έναν πρό­ε­δρο επι­βε­βλη­μέ­νο στη σκιά σκο­τει­νών συμ­φε­ρό­ντων, ούτε αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νο στο περι­θώ­ριο του νόμου. Ο στρα­τός υπε­ρα­σπί­ζε­ται το Σύνταγ­μά μας και είναι εγγυ­η­τής της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας», ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός μέσω Twitter.

Παράλ­λη­λα χθες χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν στο Καρά­κας και αλλού, εκφρά­ζο­ντας την υπο­στή­ρι­ξή τους στον Μαδού­ρο και την αντί­θε­σή τους στα απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κά σχέ­δια της αντι­δρα­στι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης που έχει στη στή­ρι­ξη των ιμπεριαλιστών.

Στα συλ­λα­λη­τή­ρια συμ­με­τεί­χε με δικό του μπλοκ και πλαί­σιο το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας, προ­τρέ­πο­ντας σε λήψη επα­να­στα­τι­κών μέτρων για την αντι­με­τώ­πι­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης σε όφε­λος των εργα­ζο­μέ­νων. Επί­σης ζήτη­σε αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος του τερά­στιου πλη­θω­ρι­σμού μέσα από ένα άμε­σο δια­τρο­φι­κό πρό­γραμ­μα που θα είναι κάτω από τον έλεγ­χο των εργα­ζο­μέ­νων, των αγρο­τών και λαϊ­κών επα­να­στα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων, μέτρα για τον άμε­σο έλεγ­χο των αυξή­σε­ων στις τιμές των βασι­κών προ­ϊ­ό­ντων, δίω­ξη των διε­φθαρ­μέ­νων υπαλ­λή­λων όπου κι αν βρί­σκο­νται. Ταυ­τό­χρο­να, οι κομ­μου­νι­στές κατήγ­γει­λαν τις κυβερ­νη­τι­κές πρα­κτι­κές στην επαρ­χία της Αρά­γκουα, όπου διώ­κο­νται εργά­τες συν­δι­κα­λι­στές στην εται­ρεία «Agropatria» οι οποί­οι διεκ­δί­κη­σαν τα δικαιώ­μα­τά τους.

Διε­θνή μέσα ενη­μέ­ρω­σης παρου­σιά­ζουν τα συλ­λα­λη­τή­ρια στο σύνο­λό τους ως αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις, ενώ ελεγ­χό­με­να από την αντι­πο­λί­τευ­ση ΜΜΕ και ΜΚΟ κάνουν λόγο για νεκρούς.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι εξε­λί­ξεις στη Βενε­ζου­έ­λα έχουν προ­κα­λέ­σει ποι­κί­λες αντι­δρά­σεις και στη λεγό­με­νη διε­θνή κοινότητα.

Η Ρωσία, μέσω της εκπρο­σώ­που του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας Μαρί­ας Ζαχά­ρο­βα υπο­στή­ρι­ξε ότι «οι εξε­λί­ξεις στη Βενε­ζου­έ­λα δεί­χνουν πολύ καλά πώς η προ­ο­δευ­τι­κή δυτι­κή κοι­νω­νία μετα­χει­ρί­ζε­ται στ’ αλή­θεια το διε­θνές δίκαιο, την εθνι­κή κυριαρ­χία και τη μη-επέμ­βα­ση σε άλλες χώρες».

Η κυβέρ­νη­ση της Κού­βας εξέ­φρα­σε την Τετάρ­τη την «υπο­στή­ρι­ξη και αλλη­λεγ­γύη στον πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο μπρο­στά στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές προ­σπά­θειες να δυσφη­μι­στεί και να απο­στα­θε­ρο­ποι­η­θεί η μπο­λι­βα­ρια­νή επα­νά­στα­ση», ενώ ο πρό­ε­δρος της Βολι­βί­ας Έβο Μορά­λες εξέ­φρα­σε την αλλη­λεγ­γύη του στη Βενε­ζου­έ­λα «σε αυτές τις ώρες απο­φα­σι­στι­κής σημα­σί­ας, που τα νύχια του ιμπε­ρια­λι­σμού προ­σπα­θούν ξανά να κατα­φέ­ρουν θανά­σι­μο πλήγ­μα στη δημο­κρα­τία και την αυτο­διά­θε­ση των λαών της Νότιας Αμε­ρι­κής», προ­σθέ­το­ντας ότι «δεν θα γίνου­με ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

Από την πλευ­ρά της, η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση απηύ­θυ­νε την Τετάρ­τη έκκλη­ση να ακου­στεί η «φωνή» του λαού της Βενε­ζου­έ­λας και να προ­κη­ρυ­χθούν «ελεύ­θε­ρες» εκλο­γές, χωρίς όμως σε αυτό το στά­διο να ακο­λου­θή­σει τα βήμα­τα των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμε­ρι­κής, που ανα­γνώ­ρι­σαν τον Χουάν Γκουαϊ­δό, τον πρό­ε­δρο της Βου­λής, ως τον μετα­βα­τι­κό πρό­ε­δρο της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης χώρας.

«Την 23η Ιανουα­ρί­ου, ο λαός της Βενε­ζου­έ­λας απαί­τη­σε μαζι­κά δημο­κρα­τία και τη δυνα­τό­τη­τα να απο­φα­σί­σει ελεύ­θε­ρα για το μέλ­λον του. Η φωνή του δεν μπο­ρεί να αγνοη­θεί», ανέ­φε­ρε η Ύπα­τη Εκπρό­σω­πος της ΕΕ Φεντε­ρί­κα Μογκε­ρί­νι, εξ’ ονό­μα­τος των 28.

Τέλος, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος εξέ­φρα­σε ανοι­χτά την στή­ρι­ξή του στον Μαδού­ρο. Σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο του πρό­ε­δρου Ιμπρα­ήμ Καλίμ, ο Ερντο­γάν τηλε­φώ­νη­σε στον εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας και του είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Αδερ­φέ μου Μαδού­ρο! Στά­σου στο ύψος σου! Είμα­στε μαζί σου!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο