Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεύτερη η Ελλάδα στο…μπότοξ!

Το ρεπορ­τάζ της εφη­με­ρί­δας ΤΟ ΒΗΜΑ (23/7) με τίτλο «Χρυ­σω­ρυ­χείο της τοξί­νης» σημειώ­νει; «Στην Ελλά­δα της κρί­σης, έναν χρό­νο μετά το πρώ­το Μνη­μό­νιο, τα νού­με­ρα έδει­χναν ότι αντι­στοι­χού­σαν 2,8 εφαρ­μο­γές μπό­τοξ ανά 1.000 κατοί­κους, επί­δο­ση που μας έφε­ρε δεύ­τε­ρους μετά τη Νότια Κορέα στην παγκό­σμια κατάταξη».

Όσο δε  αφο­ρά την γενι­κό­τε­ρη εικό­να τόνι­ζε: «Η παγκό­σμια βιο­μη­χα­νία του μπό­τοξ έκα­νε τζί­ρο 2,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ τον περα­σμέ­νο χρό­νο και ανα­μέ­νε­ται να φτά­σει τα 2,9 το 2018». Εδώ προ­φα­νώς γίνε­ται λόγω κυρί­ως για το μπό­τοξ που δεν γίνε­ται για ιατρι­κούς λόγους και στο μεγα­λύ­τε­ρο ποσο­στό του αφο­ρά γυναίκες..

Φυσι­κά αυτό είναι μία ενδει­κτι­κή πλευ­ρά της περί­φη­μης «βιο­μη­χα­νί­ας της ομορ­φιάς». Σύμ­φω­να με το Forbes η «βιο­μη­χα­νία» αυτή (δηλα­δή εται­ρεί­ες που ασχο­λού­νται με προ­ϊ­ό­ντα καλ­λω­πι­σμό) είχαν συνο­λι­κές πωλή­σεις 445 δισ. το 2016.

Στο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα που ζού­με όλα είναι εμπο­ρεύ­μα­τα. Το ίδιο συμ­βαί­νει και με την «ομορ­φιά» είτε αφο­ρά τη δια­τή­ρη­σή της, είτε την από­κτη­σή της.

Άλλω­στε τα  «μηνύ­μα­τα» που προ­βάλ­λει με τους μηχα­νι­σμούς το σύστη­μα είναι ότι οι γυναί­κες κάθε ηλι­κί­ας πρέ­πει να μοιά­σουν τα μοντέ­λα και τηλε­ο­πτι­κές δια­ση­μό­τη­τες που σπα­τα­λούν το χρό­νο τους σε ατέρ­μο­νες δίαι­τες, γυμνα­στή­ρια, οίκους μόδας και ινστι­τού­τα αισθη­τι­κής για να παρου­σια­στούν ως οι τέλειες γυναί­κες, οι γυναί­κες «που δεν τις αγγί­ζει ο χρό­νος». Η περί­φη­μη «γυναι­κεία ψυχο­λο­γία» γίνε­ται έρμαιο της καλά οργα­νω­μέ­νης δια­φή­μι­σης στο όνο­μα της ωραιο­πά­θειας και της ματαιοδοξίας…

Ένας κόσμος «φαντα­στι­κός και ονει­ρε­μέ­νος» που τα πρό­τυ­πα του απαι­τούν φυσι­κά και ανά­λο­γες «θυσί­ες» με «θύμα­τα» όμως όχι μόνο γυναί­κες (και εδώ είναι και το πρό­βλη­μα…) των ανώ­τε­ρων κοι­νω­νι­κών τάξεων…

Ένας κόσμος όμως βαθύ­τα­τα «φθη­νός» από αξί­ες και ιδα­νι­κά, ένας κόσμος «σάπιος» που προ­σπα­θεί να «κρύ­ψει» με  τεχνη­τό τρό­πο ότι έχει «γερά­σει» γι’αυτό και δεν αρκεί το «μπό­τοξ» για να τον για­τρέ­ψει, αλλά απαι­τεί­ται η ριζι­κή ανα­τρο­πή του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο