Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεύτερη ομάδα εθελοντών συμμετέχει στη διαδικασία ελέγχου του Soberana

Είναι μετα­ξύ 60 και 80 ετών και απο­τε­λούν μέρος της δεύ­τε­ρης ομά­δας εθε­λο­ντών που θα λάβουν την πρώ­τη δόση αυτής της ελπι­δο­φό­ρας πρό­τα­σης, που επι­διώ­κει να κερ­δί­σει τη μάχη ενά­ντια στην παν­δη­μία που παίρ­νει καθη­με­ρι­νά ζωές.

Άλλοι είκο­σι Κου­βα­νοί εντά­χθη­καν από τις 2‑Σεπ  στη δια­δι­κα­σία των τεστ «Soberana 01», το εμβό­λιο της Κού­βας κατά του COVID-19, σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα της Naturaleza Secreta.
Αυτό, μετά από αρκε­τά προη­γού­με­να βήμα­τα, όλα εξαι­ρε­τι­κά οργα­νω­μέ­να, σχε­δια­σμέ­να ως μέρος μιας απα­ραί­τη­της μελέ­της στην οποία όλοι οι Κου­βα­νοί κατευ­θύ­νουν τα βλέμ­μα­τά τους και εύχο­νται επι­τυ­χία για να ανο­σο­ποι­ή­σουν στη συνέ­χεια ολό­κλη­ρο τον πλη­θυ­σμό από το νέο κοροναϊό.

Στο πλαί­σιο αυτής της κλι­νι­κής δοκι­μής ήδη εξη­γή­θη­καν τα πάντα διε­ξο­δι­κά, ακο­λου­θώ­ντας τα καθιε­ρω­μέ­να πρω­τό­κολ­λα, σε όλους τους πιθα­νούς εθε­λο­ντές που θα ενσωματώνονταν.
Η κλι­νι­κή δοκι­μή είναι μια μελέ­τη, είναι μια έρευ­να που γίνε­ται σε εθε­λο­ντές και ότι αυτή τη φορά έχει δύο φάσεις.
Ξεχω­ρί­σα­με δύο ομά­δες, μία από εθε­λο­ντές μετα­ξύ 19 και 59 ετών και μια άλλη μετα­ξύ 60 και 80 ετών. Κάθε ομά­δα, με τη σει­ρά της, θα χωρι­στεί τυχαία σε τρεις υπο­ο­μά­δες για τις δια­φο­ρε­τι­κές δόσεις του ερευ­νη­τι­κού προ­ϊ­ό­ντος ή για το προ­ϊ­όν ελέγ­χου, το οποίο είναι το εμβό­λιο VA-MENGOC-BC, σύμ­φω­να με τις εξη­γή­σεις της Dr. Sonia Pérez Rodríguez.

Το υπο­ψή­φιο εμβό­λιο Sovereign 01 εφαρ­μό­ζε­ται σε δύο δόσεις: την πρώ­τη ημέ­ρα, η οποία ονο­μά­ζε­ται χρό­νος μηδέν και, στη συνέ­χεια, μια δεύ­τε­ρη δόση χορη­γεί­ται σε 28 ημέρες.
Η έρευ­να λήγει 28 ημέ­ρες μετά την εφαρ­μο­γή της δεύ­τε­ρης δόσης, δηλα­δή συνο­λι­κά μετά από 59 ημέρες.

Ο σκο­πός αυτής της δοκι­μής είναι να προσ­διο­ρί­σει εάν το εμβό­λιο είναι ασφα­λές, ώστε να μπο­ρεί να εξα­πλω­θεί σε μια μεγα­λύ­τε­ρη ομά­δα εθε­λο­ντών συμ­με­τε­χό­ντων και στη συνέ­χεια στον πληθυσμό.

«Είναι ένα προ­λη­πτι­κό εμβό­λιο, είναι ένα μόνο πρω­τό­κολ­λο που έχει αυτήν την πρώ­τη φάση, όπου πρέ­πει να μετρή­σου­με την ασφά­λεια του προ­ϊ­ό­ντος. Αυτό σημαί­νει όλα όσα συμ­βαί­νουν με τους εθε­λο­ντές να καταγράφονται.
Εάν το εμβό­λιο απο­δει­χθεί ασφα­λές, προ­χω­ρά­με στην έρευνα.
Με την αξιο­λό­γη­ση δύο δόσε­ων του προ­ϊ­ό­ντος, καθώς προ­χω­ρά η έρευ­να, θα απο­δει­χθεί η πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή και ασφα­λέ­στε­ρη και σ΄αυτή θα παρα­μεί­νου­με για τα επό­με­να στά­δια των κλι­νι­κών δοκι­μών»
, δήλω­σε η αρμό­δια Δρ Ροντρίγκεζ.

Το Soberana 01 είναι το 30ό υπο­ψή­φιο εμβό­λιο στον κόσμο και το πρώ­το στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή που έλα­βε άδεια για κλι­νι­κές δοκιμές.
Στις 24-Αυγ, χορη­γή­θη­κε σε 20 άτο­μα μετα­ξύ 19 και 59 ετών, ξεκι­νώ­ντας την πρώ­τη φάση της κλι­νι­κής δοκιμής.

Πηγή granma.cu-soberana

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο