Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη χώρα μας

Δεύ­τε­ρο κρού­σμα ευλο­γιάς των πιθή­κων εντο­πί­στη­κε στη χώρα μας. Σύμ­φω­να με τον ΕΟΔΥ, σήμε­ρα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Κεντρι­κό Εργα­στή­ριο Δημό­σιας Υγεί­ας, έλεγ­χος δείγ­μα­τος ασθε­νούς με κλι­νι­κή εικό­να συμ­βα­τή με ευλο­γιά των πιθή­κων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκα­τα­λέ­γε­ται και ο ιός της ευλο­γιάς των πιθή­κων και ήταν θετικός.

Πρό­κει­ται για το δεύ­τε­ρο εισα­γό­με­νο περι­στα­τι­κό της νόσου στη χώρα μας και αφο­ρά σε ασθε­νή 47 ετών με πρό­σφα­το ταξί­δι στην Ισπανία.

Γενε­τι­κό υλι­κό θα στα­λεί στο εργα­στή­ριο Μικρο­βιο­λο­γί­ας της Ιατρι­κής Σχο­λής του ΑΠΘ για την ταυ­το­ποί­η­ση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαι­τέ­ρω φυλο­γε­νε­τι­κη ανάλυση.

Ο ασθε­νής νοση­λεύ­ε­ται σε απο­μό­νω­ση, σε στα­θε­ρή κατάσταση.

Σύμ­φω­να με τα έως τώρα δια­θέ­σι­μα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να ο κίν­δυ­νος για το γενι­κό πλη­θυ­σμό εξα­κο­λου­θεί να είναι χαμη­λός, καθώς η νόση­ση είναι συνή­θως ήπια και αυτο­πε­ριο­ρι­ζό­με­νη και το νόση­μα χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από μικρή σχε­τι­κά μετα­δο­τι­κό­τη­τα, ανα­φέ­ρει ο ΕΟΔΥ.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι δεν έχει βρε­θεί μέχρι στιγ­μής στη χώρα μας περι­στα­τι­κό της νόσου με εγχώ­ρια μετάδοση.

Εφε­ξής η ενη­μέ­ρω­ση σχε­τι­κά με τα περι­στα­τι­κά ευλο­γιάς των πιθή­κων στη χώρα, θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε εβδο­μα­διαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο