Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημήτρης Καμπερίδης, εξαιρετική παρουσία στο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση

Στις 12 Σεπτεμ­βρί­ου 2010 πέθα­νε ο ηθο­ποίο Δημή­τρης Καμπε­ρί­δης, σε ηλι­κία 64 χρόνων.

Ο Δημή­τρης Καμπε­ρί­δης γεν­νή­θη­κε στη Δρά­μα, το 1946. Φοί­τη­σε στις Δρα­μα­τι­κές Σχο­λές του Εθνι­κού Θεά­τρου και του Πέλου Κατσέ­λη. Συμ­με­τεί­χε, σπου­δα­στής ακό­μα, σε παρα­στά­σεις του Εθνι­κού Θεά­τρου και του ΚΘΒΕ, αλλά και ως χορευ­τής στην ομά­δα «Χορι­κά» της Ζου­ζούς Νικο­λού­δη. Πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στο Λαϊ­κό Θέα­τρο του Μάνου Κατρά­κη και υπήρ­ξε ιδρυ­τι­κό μέλος του πυρή­να που δημιούρ­γη­σε το Ελεύ­θε­ρο Θέα­τρο. Εχει συνερ­γα­στεί με το Θέα­τρο Τέχνης, το Αμφι­θέ­α­τρο του Σπύ­ρου Ευαγ­γε­λά­του, το Εθνι­κό Θέα­τρο, το Κρα­τι­κό Θέα­τρο Βορεί­ου Ελλά­δος κ.ά. Η τελευ­ταία θεα­τρι­κή του εμφά­νι­ση έγι­νε στα «Μάτια τέσ­σε­ρα» του Γιάν­νη Τσί­ρου, στο Θέα­τρο Τέχνης (2009 — 2010).

Αξιο­ση­μεί­ω­τη υπήρ­ξε η συμ­με­το­χή του Δημή­τρη Καμπε­ρί­δη στον κινη­μα­το­γρά­φο και την τηλε­ό­ρα­ση. Συμ­με­τεί­χε στις ται­νί­ες «Ο θία­σος» και οι «Κυνη­γοί» του Θόδω­ρου Αγγε­λό­που­λου, «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» του Παντε­λή Βούλ­γα­ρη, «Μάθε παι­δί μου γράμ­μα­τα» του Θόδω­ρου Μαρα­γκού, «Οστρια» του Ανδρέα Θωμό­που­λου, «Θεό­φι­λος» του Λάκη Παπα­στά­θη κ.ά.

Η πρώ­τη τηλε­ο­πτι­κή του εμφά­νι­ση ήταν στον «Συμ­βο­λαιο­γρά­φο» (1979, ΕΡΤ), μια σει­ρά βασι­σμέ­νη στην ομώ­νυ­μη νου­βέ­λα του Ραγκα­βή, και η τελευ­ταία στην «Πόντια πεθε­ρά» των «7 θανά­σι­μων πεθε­ρών» (2007–2008, Mega). Ενδιά­με­σα συμ­με­τεί­χε σε καμιά τρια­ντα­ριά δρα­μα­τι­κές και κωμι­κές σει­ρές, πολ­λές από τις οποί­ες στη­ρί­ζο­νταν σε σημα­ντι­κά ελλη­νι­κά μυθι­στο­ρή­μα­τα («Αργώ», «Χαμέ­νη άνοι­ξη», «Ο πρί­γκι­πας», «Υστε­ρα ήρθαν οι μέλισ­σες» κ.ά.), ενώ αρκε­τές είχαν σημειώ­σει μεγά­λη εμπο­ρι­κή επι­τυ­χία («Ανα­στα­σία», «Λένη» κ.ά.).

Τέλος, έλα­βε μέρος και σε θεα­τρι­κά έργα που προ­βλή­θη­καν στην τηλε­ό­ρα­ση από το «Θέα­τρο της Δευτέρας».

Εγρα­ψε επί­σης τη νου­βέ­λα «Η κιβω­τός της Πελα­γί­ας» και συνερ­γά­στη­κε στη συγ­γρα­φή του βιβλί­ου — ντο­κου­μέ­ντου του δήμου Δρά­μας, «Εν Δράμα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο