Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημήτρης Κουτσούμπας και Κεμάλ Οκουγιάν σε πολιτική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη στις 10/7

Η ΚΝΕ πραγ­μα­το­ποιεί το 30ο Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό Διή­με­ρό της, στις 9–11 Ιού­λη, στη Μυτι­λή­νη, με σύν­θη­μα: «Σε Ελλά­δα και Τουρ­κία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ — κυβερ­νή­σεις — καπι­τα­λι­σμός! Ο σοσια­λι­σμός είναι το μέλλον!».

Οι εκδη­λώ­σεις του Διη­μέ­ρου θα κορυ­φω­θούν με μεγά­λη πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση το Σάβ­βα­το 10 Ιού­λη, στις 20.00, στην πλα­τεία Σαπ­φούς στη Μυτι­λή­νη, με ομι­λη­τή τον Νίκο Αμπα­τιέ­λο, γραμ­μα­τέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Χαι­ρε­τι­σμό θα απευ­θύ­νουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, καθώς και ο ΓΓ της ΚΕ του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας, Κεμάλ Οκου­γιάν.

Ανα­λυ­τι­κά, το πρό­γραμ­μα των εκδη­λώ­σε­ων του 30ού Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Διη­μέ­ρου της ΚΝΕ έχει ως εξής: 

Πέμπτη 8 Ιουλίου

8 μ.μ. Βρά­βευ­ση των νικη­τών του Καλ­λι­τε­χνι­κού Δια­γω­νι­σμού της Τομε­α­κής Οργά­νω­σης Λέσβου της ΚΝΕ ενά­ντια στον πόλε­μο, τον ρατσι­σμό, την προσφυγιά.

8.15 μ.μ. Συναυ­λία με το «Ξεκούρ­δι­στο Μήλο».

9.30 μ.μ. Αφιέ­ρω­μα στο ρεμπέ­τι­κο τρα­γού­δι με τους Γιάν­νη Κακ­κα­ρώ­νη και Στέ­λιο Σπυριδάκη.

10.30 μ.μ. Λαϊ­κό γλέ­ντι με τους Αλέ­ξαν­δρο Κεντρή, Κώστα Γκρα­νό­που­λο, Γεωρ­γία Χατζη­μπα­λά­ση, Φραν­τζέ­σκο Βεντού­ρη, Αγγε­λι­κή Βισβάρ­δη — Μπουγά.

Παρασκευή 9 Ιουλίου

8:30 π.μ. Εκδρο­μή – πεζο­πο­ρία στα Αμπριά του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Λέσβου

12 μ. Aντι­προ­σω­πεία της ΚΝΕ θα παρα­δώ­σει είδη πρώ­της ανά­γκης στους πρό­σφυ­γες στη δομή προ­σφύ­γων στο Καρά Τεπέ. Αντί­στοι­χα, θα μοι­ρά­σει στα προ­σφυ­γό­που­λα την έκδο­ση που έχει επι­με­λη­θεί και αφο­ρά σε ένα διή­γη­μα για μικρές ηλι­κί­ες με θέμα το προσφυγικό.

5.30 μ.μ. Εκδή­λω­ση στο Μαθη­τι­κό Στέ­κι του Διη­μέ­ρου με θέμα: «Θέλου­με ένα σχο­λείο που να τα δίνει όλα σε όλους και όχι λίγα στους λίγους», με αφορ­μή το νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης που κατη­γο­ριο­ποιεί σχο­λεία και εντεί­νει τους ταξι­κούς φραγμούς.

7.30 μ.μ. Eκδή­λω­ση με τίτλο: «Σε Ελλά­δα και Τουρ­κία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ — κυβερ­νή­σεις — καπι­τα­λι­σμός. Ο σοσια­λι­σμός είναι το μέλ­λον!». Συμ­με­τέ­χουν στε­λέ­χη της ΚΝΕ και της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Τουρ­κί­ας (ΤΚG), όπου θα μετα­φέ­ρουν ζωντα­νή πεί­ρα από τη δρά­ση των δύο Οργα­νώ­σε­ων και τους αγώ­νες που ανέ­πτυ­ξαν ενά­ντια στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή στις δύο χώρες κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας οι νέοι εργα­ζό­με­νοι, οι φοι­τη­τές και οι μαθητές.

9 μ.μ. Μου­σι­κό αφιέ­ρω­μα σε τρα­γού­δια ‑ανέκ­δο­τα και μη- της δεκα­ε­τί­ας του ’40, στη σκη­νή του Διημέρου.

9.15 μ.μ. Θεα­τρι­κό από­σπα­σμα «Το ΣΟΥΦΛΕΛ, η ανταρ­το­μά­να της Αγιά­σου» σε σκη­νο­θε­σία της Μαρί­ας Αϊβα­λιώ­του, στον συναυ­λια­κό χώρο του Κάστρου της Μυτιλήνης.

10 μ.μ. Χαι­ρε­τι­σμός από την Τομε­α­κή Οργά­νω­ση Λέσβου της ΚΝΕ.

10.30 μ.μ. Συναυ­λία με τους «RAD MUSIC International»

12 π.μ. Νησιώ­τι­κο γλέ­ντι με το σχή­μα «La Muzica». Στην έναρ­ξη θα γίνει παρου­σί­α­ση παρα­δο­σια­κών χορών από τον πολι­τι­στι­κό λαο­γρα­φι­κό σύλ­λο­γο «Αρί­ων».

Σάββατο 10 Ιουλίου

10 π.μ. Ιστο­ρι­κός περί­πα­τος των Μαθη­τι­κών Οργα­νώ­σε­ων της ΚΝΕ στο κέντρο της Μυτι­λή­νης. Οι μαθη­τές κατα­σκη­νω­τές θα έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να επι­σκε­φτούν σημεία με τη δική τους ξεχω­ρι­στή ιστο­ρία στο κέντρο της πόλης.

8 μ.μ. Μεγά­λη πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Σαπφούς.

Χαι­ρε­τι­σμό θα απευ­θύ­νουν οι:

  • Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλάδας
  • Κεμάλ Οκου­γιάν, Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας (ΤΚP)

Θα μιλή­σει ο:

  • Νίκος Αμπα­τιέ­λος, Γραμ­μα­τέ­ας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

10 μ.μ. Μου­σι­κό αφιέ­ρω­μα της ΚΝΕ και της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Τουρ­κί­ας στη μελο­ποι­η­μέ­νη ποί­η­ση των κομ­μου­νι­στών ποι­η­τών Ναζίμ Χικ­μέτ και Γιάν­νη Ρίτσου, με τίτλο: «Τίπο­τα πιο ωραίο, τίπο­τα πιο αλη­θι­νό, απ’ τη ζωή δεν είναι…».

Συμε­τέ­χουν: Δημή­τρης Ανδρο­νιά­δης: πιά­νο, ακορ­ντε­όν, επι­μέ­λεια αφιε­ρώ­μα­τος. Παύ­λος Παπα­να­στα­σά­τος: κιθά­ρα, Περι­κλής Μαλα­κα­τές: μπά­σο, Χρή­στος Γκόν­τζος: μπου­ζού­κι, Λίνα Ζάχα­ρη: σαξό­φω­νο, Πανα­γιώ­της Βήτος: κρουστά

Ερμη­νεία: Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λί­δης, Πολυ­ξέ­νη Καράκογλου

Και οι: Mevhibe Kardelen Pınar: Βιο­λί, Günselin Seda Çetinkaya: φωνή, Volkan Bora Uğur: κιθά­ρα, Güneş Yüzak: κλασ­σι­κή κιθάρα.

11 μ.μ. Συναυ­λία με τους «Κοι­νούς Θνητούς».

12 π.μ. Παρα­δο­σια­κό — λαϊ­κό γλέ­ντι με τους Βασι­λι­κή Τσι­φτσή, Πανα­γιώ­τη Κάι­τα­τζη, Γιάν­να Μαϊ­στρέλ­λη, Erdem Gureler.

Στο χώρο θα λειτουργεί:

  • Έκθε­ση φωτο­γρα­φί­ας για τα 30 χρό­νια του Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Διη­μέ­ρου της ΚΝΕ με τίτλο «30 χρό­νια — ένας προ­ο­ρι­σμός: Οι λαοί θα νικήσουν!»
  • Έκθε­ση για τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και την κατά­στα­ση στην περιοχή
  • Έκθε­ση βιβλί­ου της «Σύγ­χρο­νης Εποχής»
  • Μαθη­τι­κό Στέκι

Τη δική τους θέση θα έχουν, για άλλη μια χρο­νιά, στο Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κό Διή­με­ρο της ΚΝΕ, οι φίλοι του περιο­δι­κού «Κόκ­κι­νο Αερό­στα­το» από όλη τη χώρα. Για 9η χρο­νιά θα λει­τουρ­γή­σει στο πλαί­σιο του Διη­μέ­ρου παι­δι­κή κατα­σκή­νω­ση για παι­διά των μεγα­λύ­τε­ρων τάξε­ων του Δημο­τι­κού και παι­διά Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα της παιδικής κατασκήνωσης

  • Την Πέμ­πτη περι­λαμ­βά­νει δρά­ση εαι­σθη­το­ποί­η­σης για το Προ­σφυ­γι­κό, αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, πάρ­τι για τα 20 τεύ­χη του «Κόκ­κι­νου Αερό­στα­του» κ.ά.
  • Την Παρα­σκευή θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί εκδρο­μή στο Μαντα­μά­δο, με επί­σκε­ψη σε παρα­δο­σια­κά εργα­στή­ρια κερα­μι­κής τέχνης και συμ­με­το­χή σε δρα­στη­ριό­τη­τες με πηλό. Ακό­μα, θα παρου­σια­στεί η θεα­τρι­κή παρά­στα­ση «Ο μικρός Π» από την ομά­δα «πασπΑ­RΤού». Θα ακο­λου­θή­σουν πάρ­τι και συναυλία.
  • Το Σάβ­βα­το το πρό­γραμ­μα περι­λαμ­βά­νει δημιουρ­γι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, επί­σκε­ψη στο μου­σείο Terriade και στο μου­σείο του Θεό­φι­λου, βόλ­τα στην πόλη της Μυτι­λή­νης, συμ­με­το­χή στη μεγά­λη πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση, συναυ­λία και προ­βο­λή ταινίας.
  • Την Κυρια­κή τα παι­διά θα συμ­με­τά­σχουν σε παι­χνί­δια στο Μαθη­τι­κό Στέ­κι της ΚΝΕ και θα επι­σκε­φτούν το κάστρο της Μυτιλήνης.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο