Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημήτρης Κουτσούμπας: Καταψηφίζουμε τη συμφωνία γιατί δεν θέλουμε νέο Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, πραξικοπήματα, καραβιές προσφύγων…

Καταψηφίζουμε τη συμφωνία, γιατί δεν θέλουμε νέο Ιράκ, νέο Αφγανιστάν, νέα Συρία, νέα Λιβύη, νέα Γιουγκοσλαβία, νέα Υεμένη, νέα Παλαιστίνη, νέα Ουκρανία, νέα Κύπρο, νέα Ίμια, νέα πραξικοπήματα, νέες καραβιές προσφύγων, νέα σφαγεία με θύματα το λαό μας και άλλους λαούς

Αυτό υπο­γράμ­μι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κου­τσού­μπας στην ομι­λία του στη Βου­λή για την επι­κύ­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας Ελλά­δας-ΗΠΑ για τις βάσεις.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας χαρα­κτή­ρι­σε ψεύ­τι­κο τον τίτλο της συμ­φω­νί­ας ως αμυ­ντι­κής, προ­σθέ­το­ντας “έρχε­στε εδώ για να δικαιώ­σε­τε το “ευχα­ρι­στού­με τους Αμε­ρι­κά­νους” της αλή­στου μνή­μης κυβέρ­νη­σης Σημί­τη, να συνε­χί­σε­τε την ανα­βάθ­μι­ση της ελλη­νι­κής εμπλο­κής στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, όπως αυτή απο­τυ­πώ­θη­κε στην κυβέρ­νη­ση Τσί­πρα”.

Ανέ­φε­ρε ότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι “δεδο­μέ­νοι και προ­βλέ­ψι­μοι για τους σχε­δια­σμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ” και αμφό­τε­ροι δέσμιοι του δόγ­μα­τος “όσο περισ­σό­τε­ρα δίνου­με στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ τόσο καλύ­τε­ρα προ­στα­τεύ­ε­ται η χώρα”, δόγ­μα “το οποίο έχει χρεοκοπήσει”.

Είπε ότι η ΝΔ με συνέ­πεια και συνέ­χεια ακο­λου­θεί την πολι­τι­κή δεκα­ε­τιών ως πιστή φίλη και εταί­ρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πολι­τι­κή την οποία όμως “με συνέ­πεια και συνέ­χεια κατήγ­γει­λαν οι αρι­στε­ρές, ριζο­σπα­στι­κές δυνάμεις”.

Σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ δεν είχε καμία αυτα­πά­τη πως η ΝΔ θα αλλά­ξει ρότα στην εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή, ανα­φέ­ρο­ντας στη συνέ­χεια ότι “η στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί­νη που προ­κα­λεί και το αίσθη­μα και τη λογι­κή του λαού μας και των γει­το­νι­κών λαών που έχουν υπο­φέ­ρει πολ­λά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ”.

Σήμε­ρα ο ΣΥΡΙΖΑ προ­κα­λεί για δύο επι­πλέ­ον λόγους: Πρώ­τον σηκώ­νει την σημαία δήθεν των ανταλ­λαγ­μά­των την ώρα που εκφρα­σμέ­νη στρα­τη­γι­κή των ΗΠΑ είναι να κρα­τη­θεί η Τουρ­κία πάση θυσία στο ΝΑΤΟ, να δια­τη­ρη­θεί η ΝΑΤΟϊ­κή συνο­χή στην Α. Μεσόγειο”.

Είπε ότι αν η Τουρ­κία δεν κόψει τις “παρ­τί­δες” με τη Ρωσία, “υπάρ­χει κίν­δυ­νος η Ελλά­δα να μετα­τρα­πεί σε στρα­τιω­τι­κή αιχ­μή του δόρα­τος ενά­ντια στην Τουρ­κία, ενώ αν συμ­βεί αυτό που επι­διώ­κουν, σημαί­νει ότι η Τουρ­κία θα πάρει τέτοια ανταλ­λάγ­μα­τα που θα αφο­ρούν σίγου­ρα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας μας”.

Σε ό,τι αφο­ρά το δεύ­τε­ρο επι­χεί­ρη­μα του ΣΥΡΙΖΑ περί ανα­στο­λής ψήφι­σης της συμ­φω­νί­ας, επι­σή­μα­νε ότι πρό­κει­ται για “διπλή κοροϊ­δία” αφού δεν βάζει καν ζήτη­μα ανα­στο­λής λει­τουρ­γί­ας των βάσε­ων, ενώ ακό­μα και αν η συμ­φω­νία ψηφι­στεί αργό­τε­ρα οι βάσεις θα εξα­κο­λου­θή­σουν να είναι ορμη­τή­ρια επι­θέ­σε­ων και μαγνή­τες επι­θέ­σε­ων, και να σπέρ­νουν τον όλε­θρο και να φέρ­νουν προ­σφυ­γι­κά ρεύματα”.

Είπε ότι η ΝΔ χρη­σι­μο­ποιώ­ντας δρα­μα­τι­κούς τόνους επι­χει­ρεί να πεί­σει τον ελλη­νι­κό λαό να απο­δε­χθεί “την πιο βαθιά και άμε­ση εμπλο­κή του στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά δολο­φο­νι­κά σχέ­δια”.

Ανα­φο­ρι­κά με το επιχεί­ρη­μα ότι όσο περισ­σό­τε­ρες βάσεις έχει η Ελλά­δα, τόσο περισ­σό­τε­ρα εμπό­δια στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, είπε “αν είναι έτσι πως γίνε­ται και τα τελευ­ταία τρία χρό­νια που έχει διευ­ρυν­θεί το αμε­ρι­κα­νι­κό απο­τύ­πω­μα στην Ελλά­δα να κλι­μα­κώ­νε­ται η τούρ­κι­κη επι­θε­τι­κό­τη­τα;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο