Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημήτρης Κουτσούμπας: Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι για να βγει ο λαός γερός και δυνατός από την κρίση (+video)

Οι προ­τά­σεις του ΚΚΕ είναι για να βγει ο λαός γερός και δυνα­τός από την κρί­ση, ενώ τα σχέ­δια ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ αφο­ρούν το χρό­νο και τον τρό­πο σφα­γής του λαού για τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου, τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής για την ΠΝΠ που εκδό­θη­κε στις 20 Μάρ­τη, με τίτλο «Κατε­πεί­γο­ντα μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση των συνε­πειών του κιν­δύ­νου δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού COVID-19, τη στή­ρι­ξη της κοι­νω­νί­ας και της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και τη δια­σφά­λι­ση της ομα­λής λει­τουρ­γί­ας της αγο­ράς και της δημό­σιας διοί­κη­σης και άλλες διατάξεις».

Ανα­φε­ρό­με­νος στα παζά­ρια και στις μεγά­λες αντι­θέ­σεις μετα­ξύ των κρα­τών-μελών που εκδη­λώ­θη­καν στο Eurogroup, σημεί­ω­σε ότι κοι­νός παρα­νο­μα­στής είναι και αυτή την κρί­ση να την πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι, οι λαοί της Ευρώ­πης είτε η δανειο­δό­τη­ση των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων γίνει μέσω του ESM ή με ευρω-ομό­λο­γο. Έκα­νε εκτε­νή ανα­φο­ρά στα μέτρα που έχει προ­τεί­νει το ΚΚΕ για τους εργα­ζό­με­νους, τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, φτω­χούς αγρό­τες, τους ανθρώ­πους του Πολι­τι­σμού και για τους μαθη­τές. Ανέ­φε­ρε ότι πρέ­πει να παγώ­σουν ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές, χρέη και δόσεις, να ανα­στα­λούν πλει­στη­ρια­σμοί και κατα­σχέ­σεις, να μην κοπεί το ρεύ­μα και το νερό, να προ­στα­τευ­θούν γεωρ­γοί και κτη­νο­τρό­φοι από την κερ­δο­σκο­πία των μεσα­ζό­ντων, να δοθούν τάμπλετ στους μαθη­τές και να αυξη­θούν τα ποσά για τον Πολιτισμό.

Χαρα­κτή­ρι­σε ανε­ξά­ντλη­το αντερ­γα­τι­κό μενού το πακέ­το μέτρων που δια­μόρ­φω­σαν οι ΠΝΠ και οι σχε­τι­κές Υπουρ­γι­κές Απο­φά­σεις, σημειώ­νο­ντας πως η κυβέρ­νη­ση άνα­ψε το «πρά­σι­νο φως» στην εργο­δο­σία να κάνει ό,τι θέλει με απλή­ρω­τη εργα­σία, απο­λύ­σεις, μεί­ω­ση μισθών κατά 50% για έξι μήνες. Επί­σης, ζήτη­σε να ληφθούν τώρα ουσια­στι­κά μέτρα για πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες για την προ­στα­σία από τον κορο­νο­ϊό και για άμε­ση μετα­φο­ρά τους στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.

Ολό­κλη­ρη η ομιλία:

«Κυρί­ες και κύριοι βουλευτές,

Μπο­ρεί από το χθε­σι­νό Γιού­ρο­γκρουπ να μην έχει βγει ακό­μα λευ­κός καπνός και τα παζά­ρια ανά­με­σα στα κρά­τη-μέλη να συνε­χί­ζο­νται, μπο­ρεί οι αντι­θέ­σεις ανά­με­σα στα κρά­τη- μέλη να είναι μεγά­λες και στο τρα­πέ­ζι να έχουν πέσει διά­φο­ρα σχέ­δια. Όμως το σίγου­ρο είναι ότι κοι­νός παρα­νο­μα­στής όλων των δια­φο­ρε­τι­κών σχε­δί­ων από τα επι­τε­λεία της ΕΕ και των κρα­τών-μελών, υπό την ονο­μα­σία “Σχέ­διο Μάρ­σαλ”, είναι ότι και αυτή την κρί­ση θα την πλη­ρώ­σουν πάλι οι εργα­ζό­με­νοι, οι λαοί της Ευρώπης.

Κι αυτό δεν πρό­κει­ται να αλλά­ξει, ούτε εάν οι δανειο­δο­τή­σεις για τη στή­ρι­ξη της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας γίνουν μέσω ESM, μέσω ενός ευρω-ομο­λό­γου ή κορο­νο-ομό­λο­γου όπως λένε κάποιοι και στη χώρα μας, ούτε εάν προ­κύ­ψει κάποιος άλλος συμ­βι­βα­σμός, όπως κι αν τον ονο­μά­σουν αυτόν, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρεί ο καθέ­νας να λέει στη χώρα του τα δικά του για να απο­κοι­μί­σει το λαό του. Για­τί, εκτός των άλλων, είναι και τέτοιο το παι­γνί­δι που παίζεται.

Για­τί τα νέα δάνεια θα κατευ­θυν­θούν για τη στή­ρι­ξη των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων, για τη στή­ρι­ξη του κεφα­λαί­ου και ο “λογα­ρια­σμός” θα στα­λεί πάλι στους λαούς, με νέους αυστη­ρούς όρους και δεσμεύ­σεις. Όροι και δεσμεύ­σεις που ήδη προ­χω­ρά­νε στις διά­φο­ρες χώρες της ΕΕ και δοκι­μά­ζο­νται σήμε­ρα, μέσα στο δοκι­μα­στι­κό σωλή­να της “υγειο­νο­μι­κής κρί­σης”, ο οποί­ος έχει φτια­χτεί και εξε­λίσ­σε­ται μόνο με αφορ­μή τον κορονοϊό.

Η συζή­τη­ση βέβαια για τη στή­ρι­ξη της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας έχει ανοί­ξει και στη χώρα μας, με τα διά­φο­ρα σχέ­δια να έχουν κι εδώ πέσει στο τρα­πέ­ζι. Είναι πρώ­τα απ’ όλα το κυβερ­νη­τι­κό σχέ­διο της ΝΔ, αλλά και το σχέ­διο της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρά τις επι­μέ­ρους δια­φο­ρές τους κινού­νται στην ίδια ακρι­βώς κατεύθυνση.

Οι δια­φο­ρές των προ­τά­σε­ων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα αφο­ρούν μόνο τον χρό­νο και τον τρό­πο σφα­γής του λαού για να ανα­κάμ­ψει η κερ­δο­φο­ρία του κεφαλαίου.

Τέτοια π.χ. είναι η απο­πλη­ρω­μή των φόρων και των εισφο­ρών από τους μισθω­τούς και τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους μετά την περί­ο­δο ανα­στο­λής, όπως και η εκ νέου απο­πλη­ρω­μή των νέων δανεί­ων και των νέων μνη­μο­νί­ων για να συνε­χι­στούν οι κρα­τι­κές ενι­σχύ­σεις και η κάλυ­ψη των υπο­χρε­ώ­σε­ων του κρα­τι­κού χρέους.

Απο­τε­λεί όμως προ­σπά­θεια πολι­τι­κής εξα­πά­τη­σης η προ­βο­λή δήθεν δυνα­τό­τη­τας εξό­δου από μια καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση στο πλαί­σιο αυτού του συστή­μα­τος, χωρίς να επι­βα­ρυν­θεί ούτε το κεφά­λαιο ούτε οι εργα­ζό­με­νοι, ο λαός.

Έτσι, για παρά­δειγ­μα, δεν ήταν απο­τέ­λε­σμα της χρη­στής και απο­τε­λε­σμα­τι­κής δια­χεί­ρι­σης που έκα­νε ο ΣΥΡΙΖΑ το πολυ­δια­φη­μι­ζό­με­νο “μαξι­λά­ρι”. Για­τί αυτό το δήθεν θαυ­μα­τουρ­γό μαξι­λά­ρι προ­έ­κυ­ψε από την πολι­τι­κή των μνη­μο­νί­ων, τη φορο­λο­γι­κή αφαί­μα­ξη του λαού, τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα, το νόμο-λαι­μη­τό­μο Κατρού­γκα­λου, τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις και πάει λέγοντας.

Τι προτείνουν με το σχέδιο “μένουμε όρθιοι”;

Ένα πρό­γραμ­μα με ορί­ζο­ντα εξα­μή­νου, το οποίο κοστο­λο­γούν στα 26 δισ. Και προ­βάλ­λουν μάλι­στα ως δήθεν προ­ο­δευ­τι­κό μέτρο την πρό­νοια της κυβέρ­νη­σης για εθνι­κο­ποί­η­ση βασι­κών τομέ­ων της οικονομίας.

Όμως, κανέ­να μέτρο κρα­τι­κής παρο­χής ρευ­στό­τη­τας ‑μικρό­τε­ρο ή μεγα­λύ­τε­ρο- δεν μπο­ρεί τελι­κά να ματαιώ­σει την εκδή­λω­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, ακρι­βώς για­τί δεν μπο­ρεί να αναι­ρέ­σει την αιτία της.

Στη σημε­ρι­νή συγκυ­ρία του κορο­νοϊ­ού, η υπο­χρε­ω­τι­κή δια­κο­πή της παρα­γω­γής και γενι­κό­τε­ρα της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας ενι­σχύ­ει την τάση συρ­ρί­κνω­σης των επεν­δύ­σε­ων που προ­ϋ­πήρ­χε λόγω της επι­βρά­δυν­σης της διε­θνούς οικονομίας.

Ούτε και η λεγό­με­νη πολι­τι­κή των εθνι­κο­ποι­ή­σε­ων ή της νέας συμ­με­το­χής του κρά­τους σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς και τρα­πε­ζι­κούς ομί­λους, που λένε τόσο νεο­φι­λε­λεύ­θε­ροι όσο και σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και τα ασπά­ζο­νται και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, πρό­κει­ται να λύσουν κανέ­να ουσια­στι­κό πρό­βλη­μα, αφού μετα­κυ­λί­ουν απλώς τις ζημιές σε μισθω­τούς και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, που σηκώ­νουν μονί­μως το κύριο βάρος, για να παρα­δο­θούν ξανά στη συνέ­χεια στους ιδιώ­τες μετό­χους, δηλα­δή μόλις “εξυ­γιαν­θούν” από το κρά­τος, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν.

Δεν είναι και καμιά ουσια­στι­κή δια­φο­ρά μετα­ξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο χρό­νος που θα ληφθούν τα μέτρα.

Οι μεν λένε ότι τα μέτρα πρέ­πει να ληφθούν άμε­σα και ως μεγά­λο συνο­λι­κό πακέ­το, το οποίο ονο­μά­ζουν “εμπρο­σθο­βα­ρές πρό­γραμ­μα”, για­τί δια­φο­ρε­τι­κά θα χρεια­στούν πολύ περισ­σό­τε­ρα μέτρα και θα αυξη­θούν οι δυσκο­λί­ες επι­στρο­φής στην ανά­καμ­ψη της καπι­τα­λι­στι­κής κερδοφορίας.

Οι δε αντι­τεί­νουν ότι η πρό­τα­ση αυτή δεν υπο­λο­γί­ζει την ανα­με­νό­με­νη απώ­λεια κρα­τι­κών εσό­δων που θα ξεπε­ρά­σει τα 12 δισ., δεν υπο­λο­γί­ζει τη συρ­ρί­κνω­ση της παρα­γω­γής και του εμπο­ρί­ου, την καθί­ζη­ση του του­ρι­στι­κού τομέα, την επι­δεί­νω­ση της θέσης των τρα­πε­ζών και την ανα­με­νό­με­νη αύξη­ση του κρα­τι­κού χρέ­ους κλπ.

Μάλι­στα, ο κ. Μητσο­τά­κης επι­ση­μαί­νει τον κίν­δυ­νο ότι αν εξα­ντλη­θεί γρή­γο­ρα το “μαξι­λά­ρι”, η Ελλά­δα θα ανα­γκα­στεί να προ­σφύ­γει σε νέο δανει­σμό με βαρύ επι­τό­κιο και νέο επώ­δυ­νο μνημόνιο.

Τα όσα λέτε και οι κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την παρο­χή ρευ­στό­τη­τας, αφο­ρούν κυρί­ως την παρο­χή εγγυ­ή­σε­ων του ελλη­νι­κού δημο­σί­ου για τη στή­ρι­ξη μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων και ομί­λων που θα βγουν από την κρί­ση κατα­κτώ­ντας μεγα­λύ­τε­ρο μερί­διο της αγο­ράς, αφού εκεί κατευ­θύ­νε­ται η μερί­δα του λέο­ντος που τους προορίζετε.

Η πρό­τα­ση επί­σης για κάποια ανα­βο­λή των οφει­λών δεν απο­τε­λεί ουσια­στι­κή ελά­φρυν­ση για χιλιά­δες νοι­κο­κυ­ριά που θα αντι­με­τω­πί­σουν το νέο κύμα φτώ­χειας — ανερ­γί­ας. Η μόνη πρό­τα­ση που πραγ­μα­τι­κά ανα­κου­φί­ζει είναι η πρό­τα­ση που έχει κατα­θέ­σει το ΚΚΕ, για απαλ­λα­γή από τις υπο­χρε­ώ­σεις των επό­με­νων μηνών, η οποία είναι η μόνη πρό­τα­ση που θα δώσει πραγ­μα­τι­κή ανά­σα σε εργα­ζό­με­νους και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους επαγ­γελ­μα­τί­ες και επιστήμονες.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να προ­τεί­νου­με για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους με ετή­σιο εισό­δη­μα ως 12.000 ευρώ:

α) Να απαλ­λα­γούν από την κατα­βο­λή εισφο­ρών για την ατο­μι­κή τους ασφά­λι­ση για το επό­με­νο 4μηνο, χωρίς απώ­λεια των συντα­ξιο­δο­τι­κών τους δικαιωμάτων.

β) Να δια­μορ­φω­θεί αφο­ρο­λό­γη­το όριο στις 12.000 ευρώ και να μην κατα­βλη­θεί το τέλος επι­τη­δεύ­μα­τος, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σουν οι ίδιοι να αντε­πε­ξέλ­θουν στις οικο­νο­μι­κές συνέ­πειες που ήδη αυξάνονται.

Ταυ­τό­χρο­να έχου­με προ­τεί­νει για όσο διά­στη­μα χρεια­στεί, να ανα­στα­λούν προς το Δημό­σιο, τις τρά­πε­ζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλει­στη­ρια­σμοί και οι κατα­σχέ­σεις, κάθε είδους μέτρο ανα­γκα­στι­κής είσπρα­ξης, οι δια­κο­πές ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και νερού για όλους τους εργα­ζό­με­νους, τους συντα­ξιού­χους, αλλά και για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, με προ­τε­ραιό­τη­τα σε όσους έχουν ετή­σιο εισό­δη­μα κάτω των 12.000 ευρώ.

Κυρί­ες και Κύριοι βουλευτές,

Η προ­χθε­σι­νή μέρα, Παγκό­σμια Μέρα Υγεί­ας, ήταν και ταυ­τό­χρο­να μέρα δρά­σης για την Υγεία όπως οι ίδιοι οι υγειο­νο­μι­κοί, οι οποί­οι μέσω της ΟΕΝΓΕ, των σωμα­τεί­ων τους απο­φά­σι­σαν για να ανα­δεί­ξουν τα κρί­σι­μα ζητή­μα­τα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας του λαού μας.

Η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ, όλα τα στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος σε όλη τη χώρα, και εγώ προ­σω­πι­κά με την παρου­σία μου στο “Θριά­σιο”, εκφρά­σα­με την αλλη­λεγ­γύη, τη συμπα­ρά­στα­σή μας στον δίκαιο αγώ­να τους. Ενώ­σα­με τη φωνή μας με τη δική τους φωνή απαιτώντας:

  • Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μων για­τρών, νοση­λευ­τών και λοι­πών υγειονομικών.
  • Πλή­ρη επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών κλι­νών, κλι­νι­κών, κρε­βα­τιών ΜΕΘ, εξο­πλι­σμού εργα­στη­ρί­ων, του προ­σω­πι­κού του ιδιω­τι­κού τομέα της περί­θαλ­ψης και έντα­ξή του στο κρα­τι­κό σχέ­διο για την αντι­με­τώ­πι­ση αυτής της πανδημίας.
  • Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σί­ας για όλους τους υγειο­νο­μι­κούς μας.

Αυτή την θεω­ρού­με μια μικρή δική μας συνει­σφο­ρά στον τιτά­νιο αγώ­να που δίνουν αυτές τις μέρες για­τροί και νοση­λευ­τές για να σώσουν ζωές συναν­θρώ­πων μας.

Σε αντί­θε­ση με την κυβέρ­νη­ση που στα δίκαια αιτή­μα­τα των για­τρών και των νοση­λευ­τών πότε απα­ντά μόνο με χει­ρο­κρο­τή­μα­τα και ευχα­ρι­στί­ες και πότε στέλ­νει την ομά­δα ΔΙΑΣ μέσα στα νοσο­κο­μεία όπως έκα­νε στον “Ευαγ­γε­λι­σμό”.

Όσο για τις προ­σλή­ψεις που έχουν ανα­κοι­νω­θεί, αυτές ξέρε­τε πολύ καλά πως είναι πίσω από τις ανά­γκες όχι της παν­δη­μί­ας, ακό­μα και τις τρέ­χου­σες ανάγκες.

Ορι­σμέ­νοι, μάλι­στα, νομί­ζουν πως βρή­καν την ευκαι­ρία να συκο­φα­ντή­σουν τις συν­δι­κα­λι­στι­κές τους οργα­νώ­σεις, το δίκαιο αγώ­να τους. Η χυδαιό­τη­τα και η κατα­στο­λή ευτυ­χώς δεν πέρα­σε, παρά την αντί­θε­τη προ­σπά­θεια δια­φό­ρων ανε­γκέ­φα­λων σαλτιμπάγκων!!!

Η γύμνια του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας απο­κα­λύ­πτει τις ευθύ­νες όλων όσοι κυβερ­νή­σα­τε μέχρι σήμε­ρα αυτόν τον τόπο. Και με αυτήν τη γύμνια ο λαός μας δεν μπο­ρεί να συμβιβαστεί.

Και μην προ­σπα­θεί­τε να κρυ­φτεί­τε πίσω από την ευθύ­νη, την ωρι­μό­τη­τα, το υψη­λό επί­πε­δο και την επι­στη­μο­σύ­νη της ιατρι­κής κοι­νό­τη­τας, των επι­τε­λεί­ων που μοχθούν με αυτα­πάρ­νη­ση, προ­στα­τεύ­ο­ντας μέχρι τώρα ακό­μα κι εσάς.

Ξέρε­τε και κατα­λα­βαί­νε­τε πολύ καλά τι λέμε και τι εννο­ού­με. Ξέρε­τε επί­σης πολύ καλά ότι λόγω της κατά­στα­σης που έχει δημιουρ­γη­θεί έχουν ακυ­ρω­θεί ιατρι­κά ραντε­βού, χει­ρουρ­γεία, θερα­πεί­ες για ασθε­νείς με σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα, όπως είναι οι ογκο­λο­γι­κοί ασθε­νείς, για­τί όταν λέτε σε πολ­λούς απ’ αυτούς να μην πάνε στα νοσο­κο­μεία, πρέ­πει να τους πεί­τε και πού να πάνε, δώστε λύση τώρα!

Κυρί­ες και κύριοι,

Με αφορ­μή μέτρα για την παν­δη­μία, επι­χει­ρεί­τε ισχυ­ρό χτύ­πη­μα των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των και των μισθών, δοκι­μά­ζο­ντας μέτρα που είχα­τε έτσι κι αλλιώς στα σχέ­διά σας, μέτρα τα οποία βρί­σκο­νταν και στις κατευ­θύν­σεις του ΣΕΒ.

Με το “τυρά­κι” του επι­δό­μα­τος των 800 ευρώ για 45 μέρες, ένα μέτρο που πάρ­θη­κε σε συν­θή­κες όπου εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι στάλ­θη­καν από τις επι­χει­ρή­σεις και το κρά­τος σπί­τι τους ‑άλλοι απο­λυ­μέ­νοι, άλλοι απλή­ρω­τοι- επι­χει­ρεί­τε όχι μόνο να συσκο­τί­σε­τε τον χαρα­κτή­ρα και το στό­χο της επί­θε­σης, αλλά μιλά­τε και προ­κλη­τι­κά για “πρω­το­φα­νή μέτρα στή­ρι­ξης των εργαζομένων”!

Η αλήθεια, δυστυχώς, είναι πολύ διαφορετική.

Το “πακέ­το” που δια­μόρ­φω­σαν οι απα­νω­τές ΠΝΠ και οι Κοι­νές Υπουρ­γι­κές Απο­φά­σεις, που φέρα­τε τον τελευ­ταίο μήνα, είναι ένα ανε­ξά­ντλη­το αντερ­γα­τι­κό “μενού” για χάρη της μεγαλοεργοδοσίας.

Πολ­λά σωμα­τεία για το μικρό αυτό διά­στη­μα εφαρ­μο­γής των πρώ­των μέτρων είχαν τόσες καταγ­γε­λί­ες από χώρους και κλά­δους δου­λειάς που τις έκα­ναν τόμο με τίτλο “Η Μαύ­ρη Βίβλος της εργοδοσίας”.

Μάλι­στα είναι ο 1ος τόμος καθώς οι καταγ­γε­λί­ες για πάσης φύσε­ως εργο­δο­τι­κές πρα­κτι­κές, απει­λές και εκβια­σμούς πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται όσο περ­νούν οι μέρες.

Όλο αυτό το διά­στη­μα, δεκά­δες επι­χει­ρή­σεις “ξεφορ­τώ­νο­νται”, όπως λένε, προ­σω­πι­κό, βάζουν χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους “στον πάγο” με ανα­στο­λή συμ­βά­σε­ων και άλλους να τους ξεζου­μί­ζουν με φουλ την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας, άλλους τους “απα­σχο­λούν” ελά­χι­στες μέρες, αξιο­ποιώ­ντας το εργα­λείο της εκ περι­τρο­πής εργασίας.

Σε όλο αυτό το περι­βάλ­λον πλη­θαί­νουν οι καταγ­γε­λί­ες για απλή­ρω­τη εργα­σία, καθυ­στέ­ρη­ση δεδου­λευ­μέ­νων, απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες και ρεπό.

Την ίδια ώρα ανα­κοι­νώ­σα­τε πλή­θος μέτρων στή­ρι­ξης μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων, με διά­φο­ρες ενι­σχύ­σεις, “διευ­κο­λύν­σεις” και “χρη­μα­το­δο­τι­κά εργαλεία”.

Δώσα­τε στην εργο­δο­σία από νωρίς το πρά­σι­νο φως να κάνει ό,τι θέλει. Ήδη οι κατα­γε­γραμ­μέ­νες απο­λύ­σεις μέχρι τις 20/3 ήταν πάνω από 115.000, που εσείς τις θεω­ρεί­τε “περα­σμέ­νες — ξεχα­σμέ­νες”, χωρίς να τις θεω­ρεί­τε, όπως οφεί­λα­τε να πρά­ξε­τε, άκυρες.

Οι περι­βό­η­τες “ρήτρες προ­στα­σί­ας των θέσε­ων εργα­σί­ας”, οι οποί­ες απο­τε­λούν προ­ϋ­πό­θε­ση για να έχουν πρό­σβα­ση οι επι­χει­ρή­σεις στις κυβερ­νη­τι­κές ρυθ­μί­σεις, δεν αφο­ρούν ένα μεγά­λο τμή­μα εργαζομένων.

Ανα­φε­ρό­μα­στε, στις λεγό­με­νες οικειο­θε­λείς απο­χω­ρή­σεις, όπως βαφτί­ζο­νται οι ανα­γκα­στι­κές παραι­τή­σεις. Ή τις λήξεις συμ­βά­σε­ων ορι­σμέ­νου χρό­νου, με χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα τις εκα­το­ντά­δες απο­λύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων που δου­λεύ­ουν εδώ και χρό­νια στα αεροδρόμια.

Ρωτά­με: Ποια Επι­θε­ώ­ρη­ση Εργα­σί­ας ελέγ­χει σήμε­ρα αν η από­λυ­ση είναι “εξα­να­γκα­σμός” ή “οικειο­θε­λής παραί­τη­ση”, αφού με από­φα­σή σας έχε­τε βάλει λου­κέ­το σε κάθε ελεγ­κτι­κό μηχανισμό;

Αυτή τη στιγ­μή οι περισ­σό­τε­ροι κλά­δοι κατα­κλύ­ζο­νται από “παραι­τή­σεις”, αρκε­τές επι­χει­ρή­σεις μετα­βάλ­λουν σημα­ντι­κά τον αριθ­μό των εργα­ζο­μέ­νων που “απα­σχο­λούν” και φαί­νο­νται τυπι­κά “εντά­ξει”.

Παράλ­λη­λα, η συγκε­κρι­μέ­νη ρήτρα που έχε­τε βάλει, είναι διά­τρη­τη και για τα μάτια του κόσμου.

Οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες υπο­χρε­ώ­νο­νται να ξανα­πά­ρουν πίσω στη δου­λειά τους ίδιους εργα­ζό­με­νους που ανε­στά­λη η σύμ­βα­ση για όσο διά­στη­μα ισχύ­ουν τα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα για την παν­δη­μία, δηλα­δή για 45 μέρες.

Με λίγα λόγια, δίνε­τε τη δυνα­τό­τη­τα στις επι­χει­ρή­σεις να απο­σπά­σουν όλες τις ευνοϊ­κές ρυθ­μί­σεις απαλ­λα­γών και χρη­μα­το­δό­τη­σης, έχο­ντας το ελεύ­θε­ρο να απο­λύ­σουν εργα­ζο­μέ­νους σχε­δόν απευ­θεί­ας μόλις λήξουν τα μέτρα.

Τα αντερ­γα­τι­κά όπλα που έχε­τε δώσει στα χέρια της εργο­δο­σί­ας, της δίνουν τη δυνα­τό­τη­τα να επι­βά­λει μονο­με­ρώς εκ περι­τρο­πής εργα­σία, να επι­βά­λει ελεύ­θε­ρα και χωρίς περιο­ρι­σμούς μειώ­σεις στους μισθούς κατά 50% για του­λά­χι­στον 6 μήνες, δηλα­δή μισθούς που αντι­στοι­χούν σε 10 μέρες δου­λειά το μήνα.

Οι συγκε­κρι­μέ­νοι εργα­ζό­με­νοι, που απο­τε­λούν μεγά­λο κομ­μά­τι των εργα­ζο­μέ­νων, δεν εντάσ­σο­νται σε καμία απο­λύ­τως ρύθ­μι­ση ή προστασία.

Παράλ­λη­λα η τελευ­ταία ΠΝΠ ξεκα­θα­ρί­ζει ότι κάθε επι­χεί­ρη­ση μπο­ρεί να κάνει συν­δυα­σμέ­νη χρή­ση όλων των “εργα­λεί­ων ευελιξίας”.

Δηλα­δή, μια επι­χεί­ρη­ση μπο­ρεί ταυ­τό­χρο­να να επι­βάλ­λει μονο­με­ρώς εκ περι­τρο­πής εργα­σία σε τμή­μα του προ­σω­πι­κού, να ανα­στέλ­λει τις συμ­βά­σεις εργα­σί­ας άλλων εργα­ζο­μέ­νων, να συν­δυά­ζει αυτό το μέτρο και με τηλερ­γα­σία στον ίδιο εργαζόμενο.

Τέλος, μπο­ρεί να μετα­φέ­ρει άλλους εργα­ζό­με­νους από επι­χεί­ρη­ση σε επι­χεί­ρη­ση του ίδιου ομί­λου χωρίς να δια­σφα­λί­ζο­νται τα δικαιώ­μα­τά τους.

Η κυβερ­νη­τι­κή προ­πα­γάν­δα που ισχυ­ρί­ζε­ται ότι όλα τα παρα­πά­νω αντερ­γα­τι­κά μέτρα είναι τάχα “έκτα­κτα, ανα­γκαία και προ­σω­ρι­νού χαρα­κτή­ρα”, δεν πρέ­πει να ξεγε­λά­σει κανέναν.

Η εύλο­γη ανη­συ­χία των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων δεν πρέ­πει να συνυ­πάρ­ξει με ανα­μο­νή ή ανοχή!

Με κάθε τρό­πο και δια­θέ­σι­μο μέσο να κάνουν καθα­ρό σε κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία ότι δεν θα πλη­ρώ­σουν αυτοί ξανά το μάρμαρο…

Κυρί­ες και κύριοι,

Το μάρ­μα­ρο, βέβαια, εκτός από τους εργα­το­ϋ­πάλ­λη­λους, θα πλη­ρώ­σουν ξανά και οι φτω­χοί αγρό­τες, αφού η κυβέρ­νη­ση σε ό,τι αφο­ρά την αγρο­τι­κή παρα­γω­γή, τη μετα­ποί­η­σή της και την αλιεία κινεί­ται με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Από τη μια ενι­σχύ­ει τους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους με τη δικαιο­λο­γία ότι έχουν προ­βλή­μα­τα με τη διά­θε­ση της παρα­γω­γής τους και από την άλλη παρα­πέ­μπει σε ένα θολό μέλ­λον τη στή­ρι­ξη κλά­δων αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων γεωρ­γών και κτη­νο­τρό­φων, όπως των αιγο­προ­βα­το­τρό­φων, όπως και των παρα­γω­γών οπω­ρο­κη­πευ­τι­κών και λαϊ­κών αγορών.

Πρό­κει­ται για αγρο­τι­κούς κλά­δους που υφί­στα­νται τις συνέ­πειες των τάσε­ων αισχρο­κέρ­δειας που οξύ­νο­νται εν μέσω παν­δη­μί­ας και των προ­βλη­μά­των διά­θε­σης της παραγωγής.

Είναι ανα­γκαίο η κυβέρ­νη­ση να προ­χω­ρή­σει άμε­σα σε δέσμη μέτρων που να εξασφαλίζει:

  1. Διο­χέ­τευ­ση της εγχώ­ριας παρα­γω­γής αιγο­πρό­βειου γάλα­κτος στη μετα­ποί­η­ση, αμνο­ε­ρι­φί­ων, αυγών και ευπα­θών προ­ϊ­ό­ντων στη λαϊ­κή κατα­νά­λω­ση, χωρίς την κερ­δο­σκο­πία των δια­φό­ρων μεσα­ζό­ντων. Σε προ­σι­τές τιμές που να εγγυώ­νται στους παρα­γω­γούς ένα εισό­δη­μα επιβίωσης.
  2. Κάλυ­ψη από το κρά­τος του χαμέ­νου εισο­δή­μα­τος των αγρο­τών των κλά­δων που έχουν πλη­γεί και έκτα­κτο επί­δο­μα για τους παρα­γω­γούς που νοσούν ή που ανα­γκά­ζο­νται να παρα­μεί­νουν στο σπί­τι για τις ανά­γκες παι­διών ή ηλικιωμένων.
  3. Προ­στα­σία των παρα­γω­γών με ανα­στο­λή χρε­ών και κάθε είδους μέτρου ανα­γκα­στι­κής είσπρα­ξης, δια­κο­πών ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος και νερού, κατα­βο­λή των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών τους από το κρά­τος, για όσο διά­στη­μα διαρ­κέ­σει η κρί­ση, δωρε­άν χορή­γη­ση ζωο­τρο­φών στις απο­κλει­σμέ­νες περιοχές.
  4. Κατα­βο­λή στο 100% των απο­ζη­μιώ­σε­ων ΕΛΓΑ του έτους 2019, κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ σε μέσα και εφό­δια, είδη πρώ­της ανά­γκης, μεί­ω­ση της τιμής του αγρο­τι­κού ρεύ­μα­τος και χορή­γη­ση αφο­ρο­λό­γη­του πετρελαίου.

Κυρί­ες και κύριοι της κυβέρνησης,

Ένα άλλο ζήτη­μα επί­σης σοβα­ρό. Από το Φεβρουά­ριο σας είχα­με τονί­σει την ανά­γκη να παρ­θούν άμε­σα μέτρα απε­γκλω­βι­σμού στις προ­σφυ­γι­κές δομές και στα άθλια hot spots και λόγω του κιν­δύ­νου από την πανδημία.

Δεν κάνα­τε αρχι­κά τίπο­τα, στη συνέ­χεια ανα­κοι­νώ­σα­τε ημί­με­τρα που και αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί.

Τα κρού­σμα­τα σε Ριτσώ­να και Μαλα­κά­σα δεί­χνουν τις ευθύ­νες σας. Ό,τι ισχύ­ει για το γενι­κό πλη­θυ­σμό σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας πρέ­πει να ισχύ­σει και στις δομές προ­σφύ­γων — μεταναστών.

Είναι αστείο να μιλά­τε για μέτρα προ­στα­σί­ας στις δομές και στους τοπι­κούς πλη­θυ­σμούς με 2 και 3 χιλιά­δες ανθρώ­πους συνω­στι­σμέ­νους. Επι­τάξ­τε κλει­στά ξενο­δο­χεία σήμε­ρα, που ούτως ή άλλως είναι κλει­στά, ώστε να ισχύ­σουν αντί­στοι­χα μέτρα προ­στα­σί­ας και για τους πρό­σφυ­γες και τον συνο­λι­κό πληθυσμό.

Υλο­ποι­ή­στε τα άμε­σα μέτρα που ανέ­δει­ξαν οι βου­λευ­τές μας για την καρα­ντί­να στις δύο συγκε­κρι­μέ­νες δομές.

Η ΕΕ σας κάνει υπο­δεί­ξεις για τους πρό­σφυ­γες στα νησιά, ζητώ­ντας την άμε­ση μετα­φο­ρά τους στην ενδο­χώ­ρα. Εμείς ζητά­με την άμε­ση μετα­φο­ρά τους στις χώρες προ­ο­ρι­σμού τους.

Οι σύμ­μα­χοί σας, των οποί­ων τις συμ­φω­νί­ες πιστά τηρεί­τε, σας κου­νά­νε το δάχτυ­λο. Τώρα απαι­τεί­ται να μετα­κι­νη­θεί αυτός ο κόσμος στις χώρες που θέλει να κατα­θέ­σει αίτη­ση ασύ­λου, με άμε­σο απε­γκλω­βι­σμό του από τα νησιά.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Έρχο­μαι σε ένα ακό­μα πολύ σοβα­ρό ζήτη­μα. Όσα δώσα­τε για τον Πολι­τι­σμό είναι στα­γό­να στον ωκε­α­νό. Αν διαι­ρέ­σου­με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ διά των 100.000, που εσείς οι ίδιοι λέτε ότι είναι ο αριθ­μός των ανθρώ­πων του Πολι­τι­σμού, τότε αντι­στοι­χούν 150 ευρώ στον καθένα!

Αν πάλι τα διαι­ρέ­σου­με διά των επι­χει­ρή­σε­ων που σύμ­φω­να με τα δικά σας στοι­χεία είναι 43.000 αντι­στοι­χούν 348 ευρώ στην κάθε επιχείρηση.

Άλλω­στε ένα μεγά­λο μέρος των 15 εκατ. θα πάει σε δρά­σεις που ήδη “τρέ­χουν” και όχι σε νέες που προ­κύ­πτουν εκτά­κτως λόγω της πανδημίας.

Ταυ­τό­χρο­να, ακό­μη και από τα ανε­παρ­κή μέτρα στή­ρι­ξης που εξαγ­γεί­λα­τε τον Μάρ­τιο, αφή­νε­τε έξω το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των εργα­ζο­μέ­νων στον Πολι­τι­σμό, μου­σι­κούς, ηθο­ποιούς, σκη­νο­θέ­τες, εικα­στι­κούς, τεχνι­κούς και άλλες ειδικότητες.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να από τα μέτρα απο­κλεί­ο­νται όσοι εργα­ζό­με­νοι είχαν κλεί­σει συμ­φω­νί­ες συμ­με­το­χής σε παρα­γω­γές για τους επό­με­νους μήνες, δεν είχαν δηλα­δή εργα­στεί την προη­γού­με­νη σεζόν.

Επί­σης ένας σημα­ντι­κός αριθ­μός καλ­λι­τε­χνι­κών δρα­στη­ριο­τή­των (συναυ­λί­ες, παρα­γω­γές κλπ.) ακυ­ρώ­θη­καν πριν την 1η Μαρ­τί­ου, που είναι η ημε­ρο­μη­νία για την αρχή κατα­βο­λής του επιδόματος.

Ακό­μη ένα μέρος αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων καλ­λι­τε­χνών, όπως οι εικα­στι­κοί, λόγω της δυσβά­στα­κτης φορο­λο­γί­ας τους, έχει υπο­χρε­ω­θεί να κλεί­σει τα βιβλία του στην εφο­ρία και αρκεί­ται να εισπράτ­τει μικρά ετή­σια ποσά με από­δει­ξη δαπάνης.

Στα παρα­πά­νω πρέ­πει να προ­στε­θεί ότι στο χώρο του Πολι­τι­σμού, ιδιαί­τε­ρα μετά την κατάρ­γη­ση της υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τας των ΣΣΕ που συνέ­τρι­ψε κάθε εργα­σια­κό δικαί­ω­μα, έχει παγιω­θεί η μαύ­ρη και αδή­λω­τη εργα­σία καθώς και οι ευέ­λι­κτες μορ­φές απα­σχό­λη­σης, όπως εργα­σία με ημε­ρή­σιες προ­σλή­ψεις και απολύσεις.

Η μεγά­λη πλειο­νό­τη­τα εργά­ζε­ται λίγες μέρες το χρό­νο, σε αντι­κεί­με­να που προ­βλέ­πουν ωστό­σο πολ­λή — απλή­ρω­τη- εργα­σία, αφού οι λίγες αυτές μέρες προ­ϋ­πο­θέ­τουν μεγά­λο διά­στη­μα προ­ε­τοι­μα­σί­ας, δοκι­μών κλπ. συνή­θως χωρίς αμοιβή.

Παράλ­λη­λα, η ανερ­γία στο χώρο του Πολι­τι­σμού καλ­πά­ζει με απο­τέ­λε­σμα να εξαι­ρού­νται από τα μέτρα και όλοι οι άνερ­γοι καλλιτέχνες.

Τέλος, δεν θα πρέ­πει να παρα­λεί­ψου­με την κατη­γο­ρία των μικρών επι­χει­ρή­σε­ων στον Πολι­τι­σμό, όπως δρα­μα­τι­κών σχο­λών, σχο­λών χορού, ωδεία, οι οποί­ες δεν περι­λαμ­βά­νο­νται στα μέτρα επει­δή ανα­γκά­ζο­νται να απα­σχο­λούν με ολι­γό­ω­ρη εργα­σία (1–3 ώρες την εβδο­μά­δα) για να καλύ­πτουν πολ­λα­πλά αντι­κεί­με­να σπου­δών, περισ­σό­τε­ρους των 5 εργαζομένων.

Όλα τα παρα­πά­νω συνι­στούν μια ζοφε­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η οποία με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια οδη­γεί την πλειο­νό­τη­τα των καλ­λι­τε­χνών και άλλων εργα­ζό­με­νων στον Πολι­τι­σμό σε πλή­ρες οικο­νο­μι­κό αδιέξοδο.

Για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σι­μης αυτής κατά­στα­σης απαιτείται:

  • Καθο­λι­κή εφαρ­μο­γή του επι­δό­μα­τος για όλους τους ηθο­ποιούς, μου­σι­κούς, σκη­νο­θέ­τες, εικα­στι­κούς και εργα­ζό­με­νους στον κλά­δο, ανε­ξάρ­τη­τα από τις σχέ­σεις εργα­σί­ας τους ως το τέλος Απρί­λη και ανα­νέ­ω­σή του για όλη τη διάρ­κεια κρί­σης της επιδημίας.
  • Παρο­χή επι­δό­μα­τος ανερ­γί­ας στο σύνο­λο των ανέρ­γων μέχρι να ξεπε­ρα­στεί το πρό­βλη­μα του κορο­νοϊ­ού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Παρο­χή του επο­χι­κού επι­δό­μα­τος που δίνε­ται κατά τη διάρ­κεια του φθι­νο­πώ­ρου χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ασφα­λι­στι­κή ικα­νό­τη­τα για όλο τον κλάδο.
  • Έντα­ξη στα μέτρα όλων των μικρών επι­χει­ρή­σε­ων του τομέα με ετή­σιο εισό­δη­μα κάτω των 12.000 ευρώ, ανε­ξάρ­τη­τα από τη μορ­φή τους και τον αριθ­μό των εργα­ζο­μέ­νων που απασχολούν,
  • Προ­στα­σία της πρώ­της κατοι­κί­ας από πλει­στη­ρια­σμούς και εξώ­σεις και μη δια­κο­πή των παρο­χών ύδρευ­σης, ηλε­κτρι­κού και τηλε­φώ­νου και ειδι­κά για τους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους του κλά­δου όπως οι σκη­νο­θέ­τες — παρα­γω­γοί, εικα­στι­κοί κ.ά., απαλ­λα­γή τους από την κατα­βο­λή εισφο­ρών για την ατο­μι­κή ασφά­λι­ση το επό­με­νο 4μηνο χωρίς απώ­λεια συντα­ξιο­δο­τι­κών δικαιω­μά­των, δια­μόρ­φω­ση αφο­ρο­λό­γη­του ορί­ου στις 15.000 ευρώ και απαλ­λα­γή τους από το τέλος επιτηδεύματος.

Από­δο­ση πνευ­μα­τι­κών και συγ­γε­νι­κών δικαιω­μά­των στους συντε­λε­στές κάθε δια­δι­κτυα­κής ή τηλε­ο­πτι­κής προ­βο­λής θεα­τρι­κών, κινη­μα­το­γρα­φι­κών έργων, σει­ρών κλπ.

Κυρί­ες και κύριοι,

Θέλου­με για μια ακό­μη φορά να ανα­φερ­θού­με στα ζητή­μα­τα της εκπαί­δευ­σης που κυριο­λε­κτι­κά αφο­ρούν εκα­τομ­μύ­ρια μαθη­τές, φοι­τη­τές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Πέρα από την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας και τη δια­χεί­ρι­σή της από την κυβέρ­νη­ση, που ήδη έχου­με πει πολ­λά, απαι­τεί­ται με κρα­τι­κή ευθύ­νη και βού­λη­ση να αντι­με­τω­πι­στούν μια σει­ρά προβλήματα.

Κακά τα ψέμα­τα, τα παι­διά που θα δώσουν φέτος πανελ­λα­δι­κές αντι­με­τω­πί­ζο­νται, λίγο ως πολύ, σαν πειραματόζωα.

Ακού­νε, και οι υπο­ψή­φιοι και οι οικο­γέ­νειές τους, διά­φο­ρα σενά­ρια, για το πότε θα γίνουν οι εξε­τά­σεις, αν θα γίνουν, με τι ύλη θα δώσουν.

Σενά­ρια επί σενα­ρί­ων και πρω­το­σέ­λι­δα, αλλά τελι­κά αυτό που λεί­πει είναι σήμε­ρα, χθες, να ανα­κοι­νω­θεί αυτή η ρημά­δα η μεί­ω­ση της ύλης, ακό­μα και η ημε­ρο­μη­νία διε­ξα­γω­γής τους.

Να απο­κλεί­σε­τε τώρα το ενδε­χό­με­νο να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν τον Σεπτέμ­βρη. Εδώ είναι η κυβέρ­νη­ση, μπο­ρεί να απα­ντή­σει σήμερα.

Δεν αρκούν τα πανη­γύ­ρια και οι επι­κοι­νω­νια­κές ανα­φο­ρές σε αριθ­μούς παι­διών και εκπαι­δευ­τι­κών που έχουν εγγρα­φεί στο πανελ­λή­νιο σχο­λι­κό δίκτυο.

Το ερώτημα είναι τι πραγματικά κάνουν;

Κι αν δεν υπάρ­χει πρό­βλη­μα, για­τί το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας έστει­λε μόλις προ­χθές εγκύ­κλιο για να απο­τι­μη­θούν ‑λέει- οι ανά­γκες σε ηλε­κτρο­νι­κούς υπο­λο­γι­στές και τάμπλετ; Προ­φα­νώς, υπάρ­χει πρόβλημα!

Όμως δεν κάνε­τε ό,τι μπο­ρεί­τε, κύριοι της κυβέρ­νη­σης και του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας. Η εγκύ­κλιος που στεί­λα­τε λήγει σήμε­ρα το μεσημέρι.

Βάζε­τε το μαχαί­ρι στον λαι­μό των διευ­θυ­ντών μάλι­στα να επι­λέ­ξουν αυτοί ποια παι­διά χρειά­ζο­νται τάμπλετ ‑δανει­κά, ναι δανει­κά- και τους απει­λεί­τε μάλι­στα ότι αν δηλώ­σουν ότι έχουν ανά­γκη όλα τα παι­διά του σχο­λεί­ου τους δεν θα δώσε­τε κανέ­να τάμπλετ.

Ωραία παι­δα­γω­γι­κή αντι­με­τώ­πι­ση. Αυτός είναι ο ρόλος των εκπαι­δευ­τι­κών; Να απο­κλεί­ουν παι­διά από τη γνώ­ση; Πριν ανέ­βω στο βήμα με ενη­μέ­ρω­σαν, δεν ξέρω αν ισχύ­ει, ότι στάλ­θη­κε μόλις σήμε­ρα μια νέα ερμη­νευ­τι­κή εγκύ­κλιος ‑τώρα που έλη­γε δηλα­δή η προη­γού­με­νη- που λέει “ξέρε­τε δεν εννο­ού­σα­με ακρι­βώς τα φυσι­κά πρό­σω­πα, εκπαι­δευ­τι­κούς και μαθη­τές, αν έχουν τάμπλετ. Οι διευ­θυ­ντές να ονο­μά­σουν και να ορί­σουν ποιοι έχουν ελλεί­ψεις, αλλά εννο­ού­σα­με το σχο­λείο το ίδιο, τις τάξεις, τι ελλεί­ψεις έχουν…” δεν ξέρω αν ισχύ­ει, η υπουρ­γός κάπου θα είναι, θα ακού­ει, να απαντήσει.

Να σας πού­με, λοι­πόν, εμείς τις ανά­γκες, αν κι εσείς τις ξέρε­τε, αλλά πάτε πάλι με τη λογι­κή να δώσου­με κάτι σε λίγους και αυτά με δωρε­ές βεβαίως.

Η πλειο­ψη­φία των σπι­τιών των λαϊ­κών οικο­γε­νειών χρειά­ζο­νται τάμπλετ και ηλε­κτρο­νι­κούς υπο­λο­γι­στές. Τώρα, λοι­πόν, να δοθούν σε όλους, σε όλα τα σπί­τια! Δε χρειά­ζε­ται καμία ιδιαί­τε­ρη συζή­τη­ση ούτε στα­τι­στι­κή, ούτε ανά­λυ­ση, ούτε συγκέ­ντρω­ση στοι­χεί­ων, πρέ­πει να δοθούν σε όλα τα σπί­τια των παι­διών των λαϊ­κών οικο­γε­νειών και όχι δανεικά.

Αν δεν το κάνε­τε αυτό, άλλη μια φορά απο­κλεί­ε­τε ‑με δική σας ευθύ­νη- χιλιά­δες παι­διά από την κατ’ όνο­μα ισό­τι­μη πρό­σβα­ση στη δημό­σια εκπαίδευση.

Όπο­τε ανοί­ξουν τα σχο­λεία, χρειά­ζε­ται να κατα­νοη­θεί από όλους, ειδι­κά από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας, ότι οι μαθη­τές δεν βρί­σκο­νταν σε διακοπές.

Να βγουν βόλ­τα δεν μπο­ρούν, να δουν τους φίλους τους δεν μπο­ρούν, να αθλη­θούν δεν μπο­ρούν. Στα σπί­τια των περισ­σο­τέ­ρων υπάρ­χει άγχος, ανασφάλεια.

Το ελά­χι­στο που πρέ­πει να γίνει είναι να στη­ρι­χτούν τα παι­διά μας κοι­νω­νι­κά, ψυχο­λο­γι­κά. Να υπάρ­ξουν τέτοιες κρα­τι­κές δομές.

Φυσι­κά να μη δοθούν προ­α­γω­γι­κές εξε­τά­σεις στα Γυμνά­σια και στα Λύκεια.

Δεν τα λέει μόνο το ΚΚΕ αυτά. Ακού­στε τους εκπαι­δευ­τι­κούς, που κυριο­λε­κτι­κά με αίσθη­μα ευθύ­νης, είναι δίπλα στους μαθη­τές τους με όλα τα μέσα, αλλά ταυ­τό­χρο­να διεκ­δι­κούν μέτρα για να κάνουν σωστά τη δου­λειά τους, όσο κι αν γνω­ρί­ζουν ότι η σχέ­ση πρό­σω­πο με πρό­σω­πο είναι η καρ­διά της εκπαι­δευ­τι­κής διαδικασίας.

Ένα ακό­μα ζήτη­μα που πρέ­πει άμε­σα και με υπεύ­θυ­νο τρό­πο να δια­ψευ­στεί από το υπουρ­γείο Παιδείας.

Κυκλο­φο­ρούν δημο­σιεύ­μα­τα που υπο­στη­ρί­ζουν ότι το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας ετοι­μά­ζε­ται να κατα­θέ­σει νομο­σχέ­διο αυτές τις δύσκο­λες μέρες της παν­δη­μί­ας και της απα­γό­ρευ­σης κυκλοφορίας.

Βέβαια, και σε αυτό πρέ­πει να σας ανα­γνω­ρί­σου­με ότι μια χαρά τα πάτε, στην αντι­γρα­φή της πρα­κτι­κής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος κατέ­θε­σε νομο­σχέ­διο για τους μαθη­τές μέσα στη Μεγά­λη Εβδομάδα!

Τόσο μεγά­λο άγχος έχε­τε να περά­σε­τε την Τρά­πε­ζα Θεμά­των, που είναι κατα­δι­κα­σμέ­νη από τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των μαθη­τών, των εκπαι­δευ­τι­κών και των γονιών;

Τόσο μεγά­λο άγχος να κάνε­τε ακό­μα πιο πολύ το Λύκειο εξε­τα­στι­κό κέντρο;

Αποσύρετε κάθε τέτοια σκέψη τώρα!

Κυρί­ες και κύριοι βουλευτές,

Κρι­τή­ριό μας για τις συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις που κατα­θέ­του­με σήμε­ρα είναι να βγει ο λαός μας γερός και δυνα­τός από αυτή την περι­πέ­τεια, να μην πλη­ρώ­σει σήμε­ρα τα σπα­σμέ­να της παν­δη­μί­ας και αύριο τα σπα­σμέ­να της κρίσης.

Ενώ όλοι εσείς που σήμε­ρα μιλά­τε γενι­κά για την ανά­γκη να ληφθούν “περισ­σό­τε­ρα μέτρα” και να “καλυ­φθούν ελλεί­ψεις”, δεν λέτε για το ποιος τελι­κά πλη­ρώ­νει, ποιος τελι­κά ωφε­λεί­ται απ’ αυτά τα μέτρα: Η εργα­τι­κή τάξη, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα ή το μεγά­λο κεφά­λαιο, τα μονοπώλια.

Άρα, για κάθε τι που ακού­νε οι εργα­ζό­με­νοι, οι αυτο­πα­σχο­λού­με­νοι, οι φτω­χοί αγρό­τες από την κυβέρ­νη­ση αλλά και από τα άλλα κόμ­μα­τα, θα πρέ­πει πρώ­τα να ανα­ρω­τιού­νται ποιος θα το πλη­ρώ­σει, ποιος θα ωφεληθεί.

Πλέ­ον έχουν και το κρι­τή­ριο και την πεί­ρα μετά από 10 χρό­νια κρί­σης για να δώσουν την απάντηση.

Στο ερώ­τη­μα τι θα γίνει, οι προ­τά­σεις όλων σας αφο­ρούν μόνο τους επό­με­νους τέσ­σε­ρις — πέντε μήνες. Όμως η κρί­ση, που είναι προ των πυλών, δεν έχει δυστυ­χώς ημε­ρο­μη­νία λήξης τεσ­σά­ρων — πέντε μηνών.

Όπως εκτι­μούν τα ίδια τα διε­θνή επι­τε­λεία του συστή­μα­τος, ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ κλπ., το βάθος και η διάρ­κεια της κρί­σης στην Ελλά­δα θα είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρη απ’ τον κοι­νο­τι­κό μέσο όρο, λόγω και της διάρ­θρω­σης της ελλη­νι­κής οικο­νο­μί­ας (του­ρι­σμός, μετα­φο­ρές κλπ.).

Τώρα πια ο λαός μας, που πλή­ρω­σε την κρί­ση της προη­γού­με­νης δεκα­ε­τί­ας, πρέ­πει να δει καθα­ρά τα αδιέ­ξο­δα του συστή­μα­τος που όλοι σας υπηρετείτε.

Η φθο­ρά και η απα­ξί­ω­ση του ελλη­νι­κού λαού προς τα διά­φο­ρα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα, όπως είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, πρέ­πει να μετα­τρα­πεί σε συνει­δη­τή πάλη και θέλη­ση για ορι­στι­κή απο­δέ­σμευ­ση απ΄ αυτά και συνο­λι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση από το σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστημα.

Αυτή είναι και η μονα­δι­κή επι­λο­γή για να έχει ο λαός την υγειά του, τα δικαιώ­μα­τά του, τη ζωή του, την ευη­με­ρία του».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο