Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημήτρης Κουτσούμπας: Προπαγανδιστικό παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ τα περί «τέλους των μνημονίων»

Σκλη­ρή κρι­τι­κή στην κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκη­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας μιλώ­ντας σήμε­ρα στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό “Alpha 9,89”. Ο γεν. γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ κατη­γό­ρη­σε την συγκυ­βέρ­νη­ση ότι παί­ζει επι­κοι­νω­νια­κά παι­χνί­δια, δίνο­ντας υπο­σχέ­σεις χωρίς αντί­κρι­σμα, με σκο­πό να υπο­κλέ­ψει την ψήφο του ελλη­νι­κού λαού. 

Χαρα­κτή­ρι­σε “προ­πα­γαν­δι­στι­κό παι­χνί­δι” τα περί «τέλους των μνη­μο­νί­ων» και «δίκαι­ης» ανά­πτυ­ξης, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η κυβέρ­νη­ση κρύ­βει από το λαό το γεγο­νός ότι οι μνη­μο­νια­κοί νόμοι θα παρα­μεί­νουν, ότι θα συνε­χί­σει τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις που επι­βάλ­λει ο ΣΕΒ και η ΕΕ γονα­τί­ζο­ντας έτσι την κοι­νω­νία με ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα. Αυτή η ιστο­ρία περί «δίκαι­ης ανά­πτυ­ξης» και «τέλους των μνη­μο­νί­ων» θα λει­τουρ­γεί κυρί­ως τον Αύγου­στο και το Σεπτέμ­βρη, σημεί­ω­σε ο Δημ. Κου­τσού­μπας και δεν απέ­κλει­σε το ενδε­χό­με­νο διε­ξα­γω­γής πρό­ω­ρων εκλο­γών το προ­σε­χές φθινόπωρο. 

Ανα­φο­ρι­κά με τις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, επι­σή­μα­νε πως μόνο το ΚΚΕ είχε υιο­θε­τή­σει και είχε κατα­θέ­σει ‑ως πρό­τα­ση νόμου, από το 2016- κεί­με­νο για τις ΣΣΕ που υπο­γρά­φουν 513 σωμα­τεία, από τα πλέ­ον μαζι­κά της χώρας, πρό­τα­ση την οποία η κυβέρ­νη­ση δεν έφε­ρε ποτέ για συζή­τη­ση στην Βου­λή. Ο Δ.Κουτσούμπας σημεί­ω­σε ακό­μη πως πρέ­πει να γίνει επα­να­φο­ρά των κλα­δι­κών ΣΣΕ και να υπο­γρα­φεί Εθνι­κή Γενι­κή Σύμ­βα­ση, που να κατο­χυ­ρώ­νει τον κατώ­τα­το μισθό στα 751 ευρώ. 

Ανα­φο­ρι­κά με την σημε­ρι­νή κατά­θε­ση λου­λου­διών εκ μέρους του πρω­θυ­πουρ­γού στο σημείο όπου δολο­φο­νή­θη­κε ο Γρη­γό­ρης Λαμπρά­κης στην Θεσ­σα­λο­νί­κη, ο γεν. γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνι­σε  ότι «καλό και θεμι­τό είναι να κατα­θέ­τει κανείς λου­λού­δια», επι­ση­μαί­νο­ντας στη συνέ­χεια, ότι το αντι­ϊ­μπε­ρια­λι­στι­κό φιλει­ρη­νι­κό κίνη­μα στην Ελλά­δα βάδι­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα με τις πορεί­ες που διορ­γά­νω­σε σε όλη τη χώρα στα βήμα­τα του Γρη­γό­ρη Λαμπρά­κη, την στιγ­μή που ο ΣΥΡΙΖΑ λείπει.

Ο Δημ. Κου­τσού­μπας κατη­γό­ρη­σε τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρ­νη­ση ότι «αξιο­ποιούν τους νεκρούς των λαϊ­κών αγώ­νων για επι­κοι­νω­νια­κούς-δια­φη­μι­στι­κούς λόγους», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας ανι­στό­ρη­τη τη σύγκρι­ση που επι­χει­ρή­θη­κε από τον Αλέ­ξη Τσί­πρα μετα­ξύ του Γιάν­νη Μπου­τά­ρη και του Γρη­γό­ρη Λαμπρά­κη. «Η επί­θε­ση στον Γιάν­νη Μπου­τά­ρη είναι κατα­δι­κα­στέα και φασι­στι­κή και ως εκεί», πρόσθεσε.

Όπως εκτί­μη­σε ο γεν. γραμ­μα­τέ­ας του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θώ­ντας να κάμ­ψουν τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια, εξαι­τί­ας της πολι­τι­κής τους θα επι­χει­ρή­σουν να χρή­ζουν υπο­ψή­φιους δημάρ­χους ανά τη χώρα πρό­σω­πα που ανή­κουν στον ευρύ­τε­ρο πολι­τι­κό χώρο. Εκτί­μη­σε δε, ότι αυτή η τακτι­κή «δεν θα πάει μακριά», για­τί η τοπι­κή διοί­κη­ση είναι τμή­μα του κρά­τους και εφαρ­μό­ζει αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Σε αντι­δια­στο­λή με αυτό, ο Δ.Κουτσούμπας ανα­φέρ­θη­κε στο παρά­δειγ­μα αγω­νι­στών δημάρ­χων που τιμούν την ψήφο του λαού, όπως ο δήμαρ­χος Πάτρας, Κώστας Πελε­τί­δης, και ανα­λαμ­βά­νουν πρω­το­βου­λί­ες που στο­χεύ­ουν στην ανα­κού­φι­ση των λαϊ­κών στρω­μά­των από τα βάρη που υφί­στα­νται, όπως τις απει­λές πλειστηριασμών.

Για το ονο­μα­το­λο­γι­κό, τους έλλη­νες στρα­τιω­τι­κούς και την Τουρκία

Ανα­φο­ρι­κά με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας σημεί­ω­σε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «έχουν στρι­μώ­ξει και την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και την κυβέρ­νη­ση της γει­το­νι­κής χώρας, η οποία έχει επι­λέ­ξει την έντα­ξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Εκτί­μη­σε ότι στη συνέ­χεια θα γίνουν συμ­βι­βα­σμοί, καθώς στο­χεύ­ουν σε συμ­φω­νία, τονί­ζο­ντας ότι «δεν θα είναι σε όφε­λος των λαών».

Ο Δ. Κου­τσού­μπας, σημεί­ω­σε ότι το ΚΚΕ αντι­με­τω­πί­ζει το ζήτη­μα, σε αντί­θε­ση με όλους τους άλλους, ξεκι­νώ­ντας, όχι από το όνο­μα, αλλά από την μη έντα­ξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και την απο­δέ­σμευ­ση της Ελλά­δας από αυτούς τους οργα­νι­σμούς. Υπο­γράμ­μι­σε ότι προ­ϋ­πό­θε­ση απο­τε­λεί η συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση στη γει­το­νι­κή χώρα με απά­λει­ψη κάθε αλυ­τρω­τι­σμού και πρό­σθε­σε ότι κατό­πιν αυτών ακο­λου­θεί το θέμα της ονο­μα­σί­ας η οποία πρέ­πει να είναι με αυστη­ρά γεω­γρα­φι­κό προσδιορισμό.

Με αφορ­μή την παρο­χή ασύ­λου στον ένα εκ των οκτώ Τούρ­κων στρα­τιω­τι­κών και το τι μέλ­λει γενέ­σθαι με τους δύο Έλλη­νες αξιω­μα­τι­κούς, τόνι­σε ότι είναι απα­ρά­δε­κτος οποιοσ­δή­πο­τε συμ­ψη­φι­σμός μετα­ξύ των 8 Τούρ­κων που ζήτη­σαν πολι­τι­κό άσυ­λο και των δύο Ελλή­νων που κρα­τού­νται παρά­νο­μα στην Τουρ­κία, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την κρά­τη­σή τους σκό­πι­μη ενέρ­γεια που καθο­ρί­ζε­ται από πολι­τι­κούς στό­χους. Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτη­σε να ληφθούν πιο δρα­στή­ριες πρω­το­βου­λί­ες για την επι­στρο­φή των Ελλή­νων αξιωματικών.

Μιλώ­ντας πάντα για την Τουρ­κία, εκτί­μη­σε ότι δεν θα παρα­μεί­νει στις φρα­στι­κές ‑και όχι μόνο- επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας και της Κυπρια­κής ΑΟΖ, αλλά θα περά­σει και σε πρά­ξεις συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των στρα­τιω­τι­κών. Συμπε­ριέ­λα­βε στις επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες της Τουρ­κί­ας την απει­λή για εγκα­τά­στα­ση γεω­τρύ­πα­νου στην Κυπρια­κή ΑΟΖ και τις ανα­φο­ρές σε αλλα­γές στην Συν­θή­κη της Λοζά­νης, ενώ, απα­ντώ­ντας στην ερώ­τη­ση περί θερ­μού επει­σο­δί­ου απά­ντη­σε: «δεν θα το αποφύγουμε».

Κλη­θείς να σχο­λιά­σει το εμπάρ­γκο πώλη­σης αερο­σκα­φών F‑35 από τις ΗΠΑ στην Τουρ­κία, είπε ότι αυτή η κίνη­ση των ΗΠΑ δεν αφο­ρά ούτε την υπο­στή­ρι­ξη των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της Ελλά­δας, ούτε συνι­στά καμία μεγά­λη αντί­θε­ση ΗΠΑ-Τουρ­κί­ας. «Πρό­κει­ται για λυκο­συμ­μα­χί­ες. Επει­δή η Τουρ­κία έχει προ­σεγ­γί­σει την Ρωσία, οι ΗΠΑ κάνουν τις θιγ­μέ­νες. Αυτές οι συμ­μα­χί­ες αλλά­ζουν άρδην» ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, τονί­ζο­ντας ότι «πρέ­πει να τις απο­φεύ­γου­με όπως ο διά­βο­λος το λιβά­νι. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μόνο δει­νά επέ­φε­ραν στον ελλη­νι­κό λαό». ‘Αρα πρέ­πει να κρα­τά­με και μικρό καλά­θι, αλλά να είμα­στε προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι και για τα χει­ρό­τε­ρα από τέτοιους συμ­μά­χους» επισήμανε.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε επί­σης ότι στην Αερο­πο­ρι­κή Βάση Αρά­ξου έχουν ολο­κλη­ρω­θεί οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες, ώστε να μπο­ρεί να δεχθεί απο­θή­κευ­ση πυρη­νι­κών όπλων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τα οποία θα μετα­φερ­θούν από την στρα­τιω­τι­κή βάση του Ιντσιρ­λίκ στην Τουρ­κία. Με αφορ­μή και ρεπορ­τάζ του σημε­ρι­νού φύλ­λου του “Ριζο­σπά­στη” συμπλή­ρω­σε ότι, στις 17/5, συνο­δευό­με­νος από αρμό­δια στε­λέ­χη του ΝΑΤΟ, επι­σκέ­φτη­κε την 116 Πτέ­ρυ­γα Μάχης στον Αρα­ξο ο Φρεντ Φρέ­ντρικ­σον, επι­κε­φα­λής της Πυρη­νι­κής Πολι­τι­κής του ΝΑΤΟ. Ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι η χώρα πρέ­πει να απο­δε­σμευ­θεί από τέτοιες λυκο­συμ­μα­χί­ες και τέτοιες συμφωνίες.

Εξου­σία για εμάς δεν σημαί­νει καρέκλες

Τέλος, υπο­γράμ­μι­σε τη δυνα­τό­τη­τα συσπεί­ρω­σης με το ΚΚΕ και κάλε­σε σε ολό­πλευ­ρη ισχυ­ρο­ποί­η­ση του Κόμ­μα­τος. Ερω­τη­θείς “και στην εξου­σία;” Απά­ντη­σε: «βεβαί­ως και στην εξου­σία, αλλά εξου­σία για εμάς δεν σημαί­νει καρέ­κλες, σημαί­νει με τον λαό πραγ­μα­τι­κά στην εξου­σία και υλο­ποί­η­ση του Προ­γράμ­μα­τος του ΚΚΕ».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο