Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημήτρης Ροντήρης, μορφή του ελληνικού θεάτρου

Ο Δημή­τρης Ροντή­ρης, ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους σκη­νο­θέ­τες του προ­πο­λε­μι­κού και μετα­πο­λε­μι­κού ελλη­νι­κού θεάτρου.

Είχε μια δια­δρο­μή εξή­ντα χρό­νων στο ελλη­νι­κό θέα­τρο, η οποία άφη­σε βαθιά ίχνη στην ιστο­ρία του και γενι­κό­τε­ρα στη θεα­τρι­κή παι­δεία του τόπου. Είναι ο άνθρω­πος ο οποί­ος δια­μόρ­φω­σε τη φυσιο­γνω­μία του Εθνι­κού Θεά­τρου κατά τη δεκα­ε­τία του ’30, επέ­βα­λε το σκη­νο­θε­τι­κό ύφος στη σύγ­χρο­νη παρου­σί­α­ση της αρχαί­ας τρα­γω­δί­ας και συνέ­βα­λε στην προ­βο­λή του αρχαί­ου δρά­μα­τος σε όλο τον κόσμο.

Γεν­νή­θη­κε το 1899 στον Πει­ραιά. Μετά τις σπου­δές του στη Νομι­κή και Φιλο­σο­φι­κή Σχο­λή άρχι­σε να ασχο­λεί­ται με το θέα­τρο σαν ηθο­ποιός πρω­τα­γων­στώ­ντας σε μεγά­λους θιά­σους: Ο Ροντή­ρης πρω­το­βγή­κε στη σκη­νή το 1919. Το 1923 εντά­χθη­κε στο θία­σο της Μαρί­κας Κοτο­πού­λη και το 1928 έκα­νε το επί­ση­μο σκη­νο­θε­τι­κό του ντε­μπού­το με το μου­σι­κό δρά­μα του Καλο­μοί­ρη «Το δαχτυ­λί­δι της μάνας».

Το 1930 πάει στη Βιέν­νη και σπου­δά­ζει σκη­νο­θε­σία δίπλα στον Μαξ Ράιν­χαρντ. Τρία χρό­νια αργό­τε­ρα γυρί­ζει στην Αθή­να και με υπο­στή­ρι­ξη του Φώτου Πολί­τη, σκη­νο­θε­τεί στο νεοϊ­δρυ­θέν τότε Εθνι­κό Θέα­τρο, ανα­λαμ­βά­νο­ντας τον επό­με­νο χρό­νο το ρόλο του πρώ­του σκη­νο­θέ­τη του Θεάτρου.

Το 1936 στο Ηρώ­δειο, και το 1938 για πρώ­τη φορά στα νεό­τε­ρα χρό­νια στην Επί­δαυ­ρο, παρου­σί­α­σε την Ηλέ­κτρα του Σοφο­κλή, βάζο­ντας τα θεμέ­λια της ερμη­νευ­τι­κής αντί­λη­ψης πάνω στο αρχαίο δρά­μα, που επι­κρά­τη­σε για πολ­λά χρόνια.

Μετα­πο­λε­μι­κά ανέ­λα­βε διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού στις περιό­δους 1946–1950 και 1953–1955, φεύ­γο­ντας τελι­κά πικρα­μέ­νος από το θέα­τρο που τον καθιέρωσε.

Στο μετα­ξύ το 1954 εγκαι­νί­α­σε το Φεστι­βάλ Επι­δαύ­ρου με τον «Ιππό­λυ­το».

Το 1957 νιδρύ­ει το Πει­ραϊ­κό θέα­τρο με το οποίο απέ­κτη­σε διε­θνή φήμη, χάρη στις παρα­στά­σεις στο εξω­τε­ρι­κό με αρχαίο δράμα.

Από το 1968 μέχρι και το θάνα­τό του έζη­σε μακριά από το θέα­τρολ αλλά αγα­πώ­ντας και μιλώ­ντας για θέα­τρο μέχρι την τελευ­ταία στιγμή.

Ο Δημή­τρης Ροντή­ρης πέθα­νε στις 20 Δεκεμ­βρί­ου 1981

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο