Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Ακόμα και οι ανοχές μπορούν να μετατραπούν σε αγωνιστικό πείσμα αντίστασης και ριζικών αλλαγών

Όταν το ΚΚΕ μιλά­ει για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών του λαού με βάση τις παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας, λέτε ότι αυτά δεν είναι ρεα­λι­στι­κά, όμως τα ζήσα­με τα δικά σας τα ρεα­λι­στι­κά και οι αντο­χές και οι ανο­χές κάπο­τε τελειώ­νουν και μετα­τρέ­πο­νται σε αγω­νι­στι­κό πεί­σμα αντί­στα­σης και ριζι­κών αλλα­γών, τόνι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας από το βήμα της Βουλής.

Ανέ­φε­ρε πως ό,τι κερ­δή­θη­κε στην παν­δη­μία έγι­νε με τις θυσί­ες πρώ­τα από όλα του λαού, τονί­ζο­ντας ότι η ατο­μι­κή ευθύ­νη πρέ­πει να ακου­μπά σε ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο κρα­τι­κό σχέ­διο προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των όλων των εργα­ζο­μέ­νων. «Αφή­στε στην άκρη αυτή την ανθυ­γιει­νή δια­χεί­ρι­ση της μιζέ­ριας», σημεί­ω­σε προς την κυβέρ­νη­ση και πρό­σθε­σε ότι είναι επεί­γου­σα η ανά­γκη ενί­σχυ­σης του συστή­μα­τος Υγεί­ας, με μαζι­κές μόνι­μες προ­σλή­ψεις και με προ­μή­θεια των απα­ραί­τη­των υλι­κών και ανέ­δει­ξε τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης που το άφη­σαν σε κατά­στα­ση κατάρ­ρευ­σης. Υπο­γράμ­μι­σε ότι το τέλος της καρα­ντί­νας θα δεί­ξει πως είναι εντε­λώς απρο­ε­τοί­μα­στοι οι χώροι εργα­σί­ας και εκπαί­δευ­σης, όπως και τα ΜΜΜ. Πρό­σθε­σε ότι τα μέτρα προ­στα­σί­ας στα­μα­τούν έξω από εργο­στά­σια, σού­περ μάρ­κετ και νοσο­κο­μεία όπου υπάρ­χει μεγά­λος συνω­στι­σμός. Σημεί­ω­σε ότι τα σχο­λεία δεν πρέ­πει να ανοί­ξουν χωρίς τους απα­ραί­τη­τους όρους προ­στα­σί­ας και καυ­τη­ρί­α­σε το γεγο­νός ότι το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας φέρ­νει νομο­σχέ­διο που αυξά­νει τον αριθ­μό των μαθη­τών στις αίθουσες.

Για τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα τόνι­σε πως η άρση της καρα­ντί­νας θα δεί­ξει ότι έχουν δεχθεί συντρι­πτι­κό πλήγ­μα και έκα­νε λόγο για προ­κλη­τι­κή στή­ρι­ξη της μεγά­λης εργο­δο­σί­ας, ενώ σημεί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση έχει το θρά­σος να μιλά­ει για δήθεν πρω­το­φα­νή μέτρα στή­ρι­ξης των εργα­ζο­μέ­νων. Υπο­γράμ­μι­σε ότι σε δύο μήνες πέρα­σαν τόσα αντερ­γα­τι­κά μέτρα όσα δεν πέρα­σαν τα χρό­νια των μνη­μο­νί­ων, ενώ σημεί­ω­σε ότι ο καπι­τα­λι­σμός φέρ­νει την κρί­ση και ο κορο­νο­ϊ­ός την επι­τα­χύ­νει και πως στην Ελλά­δα θα είναι βαθύ­τε­ρη λόγω του μοντέ­λου της εξω­στρέ­φειας που στή­ρι­ξαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υπεν­θύ­μι­σε ότι το ΚΚΕ έγκαι­ρα προει­δο­ποιού­σε και από τη ΔΕΘ το 2019. Ανα­φέρ­θη­κε στη στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­ση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην υπη­ρε­σία ενός σάπιου και διε­φθαρ­μέ­νου συστή­μα­τος, επι­ση­μαί­νο­ντας πως καμία αλλα­γή στο μείγ­μα δια­χεί­ρι­σης, κανέ­να «σχέ­διο Μάρ­σαλ», κανέ­νας ψηφια­κός εκσυγ­χρο­νι­σμός δεν απο­τε­λούν «προ­ο­δευ­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση» του συστή­μα­τος που να υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού. Δεν μεταρ­ρυθ­μί­ζε­ται, μόνο εκ βάθρων ανα­τρέ­πε­ται ο καπιταλισμός.

Ολό­κλη­ρη η ομιλία:

«Κυρί­ες και κύριοι βουλευτές,

Το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή αντι­με­τώ­πι­σε αυτή την πρω­τό­γνω­ρη υγειο­νο­μι­κή κρί­ση με υψη­λό αίσθη­μα ευθύ­νης. Προ­σαρ­μό­σα­με τη δρά­ση μας, έτσι ώστε να συμ­βά­λου­με από τη δική μας μεριά στην προ­στα­σία της δημό­σιας υγείας.
Το ίδιο βέβαια έκα­νε και ο λαός μας. Προ­σάρ­μο­σε τη ζωή του για να προ­στα­τευ­τεί και να προ­στα­τεύ­σει, τήρη­σε τις οδη­γί­ες των ειδι­κών επι­στη­μό­νων με πει­θαρ­χία και αποφασιστικότητα.
Ό,τι κερ­δή­θη­κε μέχρι τώρα, κερ­δή­θη­κε πρώ­τα από όλα με τις δικές του θυσίες.
Ταυ­τό­χρο­να, όμως, είπα­με ότι η ατο­μι­κή ευθύ­νη πρέ­πει να στη­ρί­ζε­ται σε ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο κρα­τι­κό σχέ­διο προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, για­τί αν η πρω­ταρ­χι­κή, βασι­κή κρα­τι­κή ευθύ­νη δεν στέ­κε­ται στο ύψος των μεγά­λων απαι­τή­σε­ων της περιό­δου, εάν — πολύ περισ­σό­τε­ρο — δεν αξιο­ποι­η­θεί ο χρό­νος που κερ­δή­θη­κε μέχρι σήμε­ρα, για τη θωρά­κι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, το οποίο, όπως εσείς οι ίδιοι έχε­τε παρα­δε­χθεί και οι ίδιοι οι για­τροί και νοση­λευ­τές μαρ­τυ­ρούν, βρί­σκε­ται σε πολύ άσχη­μο επί­πε­δο, η κατά­στα­ση μπο­ρεί να γίνει ανε­ξέ­λεγ­κτη, ειδι­κά μάλι­στα ενό­ψει ενός πιθα­νού νέου κύμα­τος παν­δη­μί­ας το επό­με­νο διά­στη­μα και κυρί­ως από το φθι­νό­πω­ρο, όπως προ­βλέ­πουν οι ειδι­κοί. Μιλά­με για τον δημό­σιο τομέα Υγεί­ας, τον οποίο όλοι σας, και σεις κύριοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ πριν, και εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αφή­σα­τε αθω­ρά­κι­στο, στα πρό­θυ­ρα της κατάρ­ρευ­σης, με τους υγειο­νο­μι­κούς να δίνουν τη μάχη με αυτοθυσία.

Δεν κιν­δυ­νο­λο­γού­με, αλλά σας ρωτάμε:

Μπο­ρεί­τε να απο­κλεί­σε­τε ότι τα αυξη­μέ­να θύμα­τα σε αριθ­μό που υπήρ­ξαν σε άλλα κρά­τη ‑σε σχέ­ση με τον συνο­λι­κό πλη­θυ­σμό- αυτό το τρα­γι­κό απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­ξει και στην Ελλά­δα απλά σε περισ­σό­τε­ρο βάθος χρόνου;
Κανείς σας δεν μπο­ρεί να το απο­κλεί­σει. Γι’ αυτό απο­κτά επεί­γο­ντα χαρα­κτή­ρα η ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, με μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μων για­τρών, νοση­λευ­τών και λοι­πών υγειο­νο­μι­κών και προ­μή­θεια φυσι­κά με Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σί­ας για όλους τους εργα­ζό­με­νους στα νοσοκομεία.
Ο τερ­μα­τι­σμός της καρα­ντί­νας θα απο­κα­λύ­ψει επί­σης ότι μια σει­ρά κρί­σι­μοι χώροι και δομές, όπως χώροι εργα­σί­ας, εκπαί­δευ­σης, τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, είναι εντε­λώς απρο­ε­τοί­μα­στοι. Δεν μπο­ρεί, δεν επι­τρέ­πε­ται τα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας των εργα­ζο­μέ­νων να στα­μα­τούν έξω από τις πύλες των εργο­στα­σί­ων, των σού­περ μάρ­κετ, των νοσο­κο­μεί­ων, άλλων χώρων δου­λειάς, εκεί που υπάρ­χει όντως μεγά­λος συνω­στι­σμός. Δεν μπο­ρεί οι εργα­ζό­με­νοι να στρι­μώ­χνο­νται καθη­με­ρι­νά στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, προ­κει­μέ­νου να μετα­κι­νη­θούν για τη δου­λειά τους, λόγω των μειω­μέ­νων δρο­μο­λο­γί­ων, τα οποία ‑μην κοροϊ­δευό­μα­στε μετα­ξύ μας- δεν πρό­κει­ται να αυξη­θούν και πολύ… Δεν μπο­ρεί τα σχο­λεία, και τα Λύκεια και τα Γυμνά­σια ή ακό­μα και τα Δημο­τι­κά, να ανοί­ξουν χωρίς τους απα­ραί­τη­τους όρους προ­στα­σί­ας, χωρίς τα απα­ραί­τη­τα μέτρα και μέσα τα οποία εκπαι­δευ­τι­κοί και μαθη­τές πρέ­πει να προ­μη­θευ­τούν δωρεάν.

Δικαιο­λο­γη­μέ­να, λοι­πόν, γονείς, εκπαι­δευ­τι­κοί και μαθη­τές, φοι­τη­τές έχουν ανη­συ­χία για το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων. Και η ανη­συ­χία τους αυτή, ξέρε­τε, δεν βρί­σκε­ται στον αέρα.
Εδώ εσείς, μέσα στην παν­δη­μία, κατα­θέ­σα­τε νομο­σχέ­διο που ανε­βά­ζει ‑αν είναι δυνα­τόν- τον αριθ­μό των μαθη­τών του Νηπια­γω­γεί­ου και του Δημο­τι­κού ανά σχο­λι­κή αίθου­σα σε 26 άτο­μα. Μάλι­στα, 26 άτο­μα! Αντί να τα μειώνει…

Σας λέμε καθαρά: Αφήστε επιτέλους στην άκρη αυτή την ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας. Σταματήστε να παίζετε με τις αγωνίες του κόσμου.

Τα σχο­λεία πρέ­πει να πλη­ρούν όλες τις συν­θή­κες υγεί­ας και ασφά­λειας.

  • Με συνε­χή δυνα­τό­τη­τα για καθα­ριό­τη­τα κατά τη διάρ­κεια του σχο­λι­κού ωραρίου.
  • Με ιδιαί­τε­ρη φρο­ντί­δα για όσους από τους εκπαι­δευ­τι­κούς ‑ακό­μα και με ειδι­κή άδεια- και σε όσους από τους μαθη­τές ανή­κουν σε ευπα­θείς ομάδες.
  • Ακό­μα και μαζι­κά τεστ πρέ­πει να δεί­τε για να είναι όλος ο κόσμος της εκπαί­δευ­σης πιο σίγουρος.

Ο κόσμος της εκπαι­δευ­τι­κής κοι­νό­τη­τας, λοι­πόν, έχει συγκε­κρι­μέ­να αιτή­μα­τα και ανά­γκες για το σήμερα.

Και γνω­ρί­ζει από τα μέσα την κατά­στα­ση, για­τί έχει βιώ­σει το σχο­λείο των κενών και του στρι­μώγ­μα­τος των παι­διών σαν σαρ­δέ­λες μέσα σε μια τάξη. Είναι και δικό σας έργο, κύριοι της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποί­ος μπο­ρεί να είπε να μην ανοί­ξουν τα σχο­λεία, χωρίς να προ­βά­λει ούτε ένα μέτρο διεκ­δί­κη­σης, για­τί έχει “λερω­μέ­νη τη φωλιά” του για αυτά που ζού­με σήμερα.

Παραπέρα: Η άρση της καραντίνας θα αποκαλύψει πολύ περισσότερο ότι τα εργασιακά δικαιώματα έχουν δεχτεί συντριπτικό πλήγμα.

Ό,τι αντερ­γα­τι­κό μέτρο είχα­τε στη φαρέ­τρα σας, εσείς και ο ΣΕΒ, το δοκι­μά­σα­τε! Κι έχε­τε το θρά­σος να μιλά­τε για δήθεν “πρω­το­φα­νή μέτρα στή­ρι­ξης των εργαζομένων”!

Οι εργα­ζό­με­νοι από κλά­δους και χώρους δου­λειάς που καταγ­γέλ­λουν καθη­με­ρι­νά τις άθλιες συν­θή­κες εργα­σί­ας, τις πάσης φύσε­ως εργο­δο­τι­κές πρα­κτι­κές, απει­λές και εκβια­σμούς, το μόνο που βλέ­πουν είναι η προ­κλη­τι­κή στή­ρι­ξη της μεγαλοεργοδοσίας.

Είστε προκλητικοί!

Κάνε­τε πως δεν ξέρε­τε ότι όλο αυτό το διά­στη­μα εκα­το­ντά­δες επι­χει­ρή­σεις ξεφορ­τώ­νουν προ­σω­πι­κό, βάζουν χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους στον πάγο με ανα­στο­λή συμ­βά­σε­ων! Κάνε­τε πως δεν ξέρε­τε ότι με εργα­λείο την εκ περι­τρο­πής εργα­σία, την απα­σχό­λη­ση λίγων ημε­ρών, ξεζου­μί­ζουν εργα­ζό­με­νους με εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργασίας!
Αλή­θεια, δεν έχε­τε ακού­σει τίπο­τα για την απλη­ρω­σιά, την καθυ­στέ­ρη­ση δεδου­λευ­μέ­νων, τις υπε­ρω­ρί­ες και τα ρεπό που δεν πληρώνονται;
Αλλά σε ποιον, αλή­θεια, τα λέμε; Εδώ εσείς δεν πλη­ρώ­νε­τε τις εφη­με­ρί­ες στους ‑κατά τα άλλα- ήρω­ες νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς! Τι να περι­μέ­νει κανείς από τους μεγα­λο­ερ­γο­δό­τες του ιδιω­τι­κού τομέα;
Την ίδια στιγ­μή, οι εργα­ζό­με­νοι στην καθα­ριό­τη­τα σε νοσο­κο­μεία παρα­μέ­νουν απλή­ρω­τοι για μήνες, τελειώ­νουν οι συμ­βά­σεις τους, αυτούς που εσείς ονο­μά­ζε­τε “ήρω­ες” στα διαγ­γέλ­μα­τα, αυτούς που “βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή”, τους οφεί­λε­τε δεδου­λευ­μέ­να και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας.

Για αυτούς, αλή­θεια, λέτε ότι τους κοι­τά­τε στα μάτια;

Δεν ξέρε­τε ότι με τα μέτρα στή­ρι­ξης των επι­χει­ρή­σε­ων, δηλα­δή τις διά­φο­ρες ενι­σχύ­σεις, “διευ­κο­λύν­σεις” και τα “χρη­μα­το­δο­τι­κά εργα­λεία”, λύσα­τε τα χέρια σε μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες καρχαρίες;
Χωρίς να υπο­λο­γί­ζε­ται ο Απρί­λης, με βάση τα επί­ση­μα στοι­χεία, έγι­ναν πάνω από 145.000 απο­λύ­σεις, είτε απευ­θεί­ας, είτε με συμ­βά­σεις που λήγουν, είτε με τις λεγό­με­νες οικειο­θε­λείς απο­χω­ρή­σεις όπως βαφτί­ζο­νται οι ανα­γκα­στι­κές παραιτήσεις…
Δεν έχε­τε ακου­στά για τις εκα­το­ντά­δες απο­λύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων που δού­λευαν εδώ και χρό­νια στα αεροδρόμια;
Ποιος μπο­ρεί αυτή τη στιγ­μή να ελέγ­ξει τι γίνε­ται στους χώρους δου­λειάς, αφού ακό­μα και αυτό τον ελλι­πή ελεγ­κτι­κό μηχα­νι­σμό της Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας τον βάλα­τε στον πάγο;

Και μη μας πεί­τε για τους όρους που πρέ­πει να τηρούν οι επιχειρήσεις…

Ξέρε­τε πολύ καλά πως οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες υπο­χρε­ώ­νο­νται να ξανα­πά­ρουν πίσω στη δου­λειά τους ίδιους εργα­ζό­με­νους που ανε­στά­λη η σύμ­βα­ση για όσο διά­στη­μα ισχύ­ουν τα κυβερ­νη­τι­κά μέτρα για την παν­δη­μία, δηλα­δή για 45 μέρες. Σε απλά ελλη­νι­κά, δηλα­δή, αυτό που κάνε­τε είναι να τους διευ­κο­λύ­νε­τε να απο­λύ­σουν αυτούς τους εργα­ζό­με­νους, αφού πρώ­τα κάνουν χρή­ση των ευνοϊ­κών ρυθ­μί­σε­ων απαλ­λα­γών και χρη­μα­το­δό­τη­σης. Μέσα σε δύο μήνες δώσα­τε τόσα αντερ­γα­τι­κά όπλα στην εργο­δο­σία, όσα δεν της δώσα­τε σε τόσα χρό­νια μνημονίων.

Και, φυσι­κά, η άρση της καρα­ντί­νας θα απο­κα­λύ­ψει ότι η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία μπαί­νει σε βαθιά και αβέ­βαιη, ως προς το χρό­νο και τη διάρ­κεια της, κρίση.
Μάλι­στα, αυτή την αλή­θεια, μετά από πολύ και­ρό, ακού­σα­με και από εσάς, κύριε Μητσοτάκη.
Μετά από εβδο­μά­δες προ­σπά­θειας να πεί­σε­τε τον ελλη­νι­κό λαό πως η οικο­νο­μι­κή κρί­ση είναι μια μικρή παρέν­θε­ση στην κανο­νι­κό­τη­τα και στην ανά­πτυ­ξη, τώρα δεν μπο­ρεί­τε παρά να παρα­δε­χτεί­τε το προ­φα­νές. Πως η πολυα­γα­πη­μέ­νη σας ελευ­θε­ρία της καπι­τα­λι­στι­κής αγο­ράς ‑και όχι βέβαια ο σοσια­λι­σμός, η κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νη παρα­γω­γή, το κεντρι­κό επι­στη­μο­νι­κό σχέ­διο της οικο­νο­μί­ας που ξορ­κί­ζε­τε- είναι που έφε­ρε μια ακό­μα οικο­νο­μι­κή κρί­ση, που τώρα, με τα δικά σας λόγια, θα είναι βαθιά και παγκό­σμια. Ο πολυα­γα­πη­μέ­νος σας καπι­τα­λι­σμός τα φέρ­νει όλα αυτά, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τη σαπί­λα του και όλη την απαν­θρω­πιά του.
Το επι­χεί­ρη­μα που προ­σπα­θεί­τε να σερ­βί­ρε­τε είναι πως “φταί­ει ο κορο­νο­ϊ­ός”, που πάγω­σε την οικο­νο­μία, για την κρίση.

Όμως τα γεγονότα είναι πιο πεισματάρικα.

Για­τί ήδη το 2019, η παγκό­σμια οικο­νο­μία βρι­σκό­ταν σε κατά­στα­ση επι­βρά­δυν­σης και η οικο­νο­μία της ΕΕ πρα­κτι­κά σε στα­σι­μό­τη­τα, ενώ οι προ­βλέ­ψεις για το 2020 μίλα­γαν ουσια­στι­κά για επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης σε ΕΕ, ΗΠΑ και Κίνα.

Τα έχου­με πει σε όλους σας, από αυτό εδώ το βήμα, επα­νει­λημ­μέ­να, αλλά από το ένα αυτί σας έμπαι­ναν από το άλλο σας έβγαιναν…

Ο κορο­νο­ϊ­ός, αγα­πη­τοί κύριοι και αγα­πη­τές κυρί­ες, απλά έφε­ρε στην επι­φά­νεια, με έναν έντο­νο και βίαιο τρό­πο οπωσ­δή­πο­τε, τις τερά­στιες αντι­θέ­σεις του καπι­τα­λι­σμού και την μεγά­λης κλί­μα­κας υπερ­συσ­σώ­ρευ­ση κεφα­λαί­ων που δεν μπο­ρούν να επεν­δυ­θούν. Στη χώρα μας, η οικο­νο­μι­κή κρί­ση δεν απο­κλεί­ε­ται να είναι και πολύ βαθύ­τε­ρη ξανά. Ο λόγος είναι πως η ανά­πτυ­ξη της εγχώ­ριας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας βασί­στη­κε στην περι­βό­η­τη “εξω­στρέ­φεια” που μεθο­δι­κά καλ­λιερ­γή­σα­τε, τόσο εσείς όσο και η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, ακο­λου­θώ­ντας πάντα πιστά τις οδη­γί­ες του ΣΕΒ και των υπό­λοι­πων εργο­δο­τι­κών οργανώσεων.

Εμείς ως ΚΚΕ προειδοποιούσαμε τόσο εσάς όσο και τον κ. Τσίπρα πως η πορεία που έχετε χαράξει είναι αντιλαϊκή και επικίνδυνη.

Σας λέγα­με, μόλις μερι­κούς μήνες πριν, απ’ τη Θεσ­σα­λο­νί­κη στη ΔΕΘ, όταν τσα­κω­νό­σα­σταν με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος απ’ τους δύο είχε τη μεγα­λύ­τε­ρη συμ­βο­λή στην “εξω­στρέ­φεια”, πως η πορεία αυτή που ακο­λου­θεί­τε και οι δύο στην οικο­νο­μία εκθέ­τει πολ­λα­πλά­σια την εγχώ­ρια οικο­νο­μία και μεσο­πρό­θε­σμα και μακροπρόθεσμα.
Την εκθέ­τει πολύ στις διε­θνείς δια­κυ­μάν­σεις και σας επι­ση­μαί­να­με πως αν εκδη­λω­θεί μια κρί­ση το επό­με­νο διά­στη­μα θα είναι πολύ οξυ­μέ­νη στην ελλη­νι­κή οικο­νο­μία, στην οποία ο του­ρι­σμός και οι μετα­φο­ρές έχουν πολύ σημα­ντι­κό ρόλο.
Και επιβεβαιωθήκαμε.
Ακό­μη και τα νομο­σχέ­δια που φέρα­τε για την Παι­δεία και το Περι­βάλ­λον είναι αποκαλυπτικά.
Το “περι­βαλ­λο­ντι­κό” νομο­σχέ­διο πρα­κτι­κά το έγρα­ψαν οι ίδιοι οι βιο­μή­χα­νοι ένα χρό­νο πριν, για να μπο­ρούν να παίρ­νουν “περι­βαλ­λο­ντι­κές” αδειο­δο­τή­σεις από ιδιώτες.
Χιλιά­δες αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι μικρο­ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες στο εμπό­ριο, στην εστί­α­ση, στον του­ρι­σμό βλέ­πουν να συμπιέ­ζο­νται, με αφορ­μή και τον κορο­νο­ϊό, από τις μεγά­λες επιχειρήσεις.
Το ηλε­κτρο­νι­κό εμπό­ριο σαρώ­νει και συγκε­ντρώ­νει την εμπο­ρι­κή κίνηση.
Στα ξενο­δο­χεία, κλεί­νε­τε τα μικρά ξενο­δο­χεία και τα δωμά­τια, προ­κει­μέ­νου να κατα­λά­βουν λιγό­τε­ρο την κρί­ση στον του­ρι­σμό οι μεγά­λοι ξενο­δο­χεια­κοί όμι­λοι, η εστί­α­ση θα λει­τουρ­γεί με ασφυ­κτι­κούς όρους και χιλιά­δες μικρές επι­χει­ρή­σεις θα βάλουν λουκέτο.

Ακού­με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως επι­βε­βαιώ­νε­ται η δική του θεώ­ρη­ση, πως απαι­τεί­ται μεγά­λος κρα­τι­κός παρεμ­βα­τι­σμός και πως εσείς, της ΝΔ, δεν μπο­ρεί­τε να τον κάνε­τε, για­τί είστε “νεο­φι­λε­λεύ­θε­ροι”!
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει καλά πως το μείγ­μα αστι­κής δια­χεί­ρι­σης που επι­λέ­γε­ται κάθε φορά, δεν καθο­ρί­ζε­ται από τις ιδιαί­τε­ρες πολι­τι­κές από­ψεις κάθε ξεχω­ρι­στής τέτοιας κυβέρ­νη­σης, αλλά από τις ανά­γκες και τις προ­τε­ραιό­τη­τες του κεφα­λαί­ου σε μια δεδο­μέ­νη στιγμή.

Είναι ειρω­νι­κό αν το σκεφτείτε…

Εσείς κύριοι της ΝΔ καταγ­γέλ­λα­τε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εφάρ­μο­ζε νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρες λύσεις, αλλά πως δεν πίστευε στον νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό και γι’ αυτό δεν ήταν αρκε­τά απο­τε­λε­σμα­τι­κός και αυτός σας απα­ντού­σε πως επει­δή δεν τον πιστεύ­ει, μπο­ρεί να τον εφαρ­μό­σει με “φιλο­λαϊ­κό τρό­πο”. Και τώρα έχου­με μια κάποια αντι­στρο­φή των ρόλων. Εμάς δεν μας εντυπωσιάζει.

Αν μη τι άλλο, αυτή η ειρω­νεία δεί­χνει ένα πράγ­μα: Τη στρα­τη­γι­κή σύγκλι­σή σας ταγ­μέ­νη στην υπη­ρε­σία ενός καθ΄ όλα σάπιου και διε­φθαρ­μέ­νου συστή­μα­τος. Ανά­λο­γα με την περί­ο­δο, το μείγ­μα στην οικο­νο­μία πρέ­πει να είναι περισ­σό­τε­ρο ή λιγό­τε­ρο επε­κτα­τι­κό, για αυτό και το χρώ­μα του πολι­τι­κού δια­χει­ρι­στή έχει πολύ μικρή τελι­κά σημα­σία, για­τί, σε τελευ­ταία ανά­λυ­ση, το αστι­κό κρά­τος και η πολι­τι­κή του δεν μπο­ρεί να είναι φιλο­λαϊ­κή σε οποιασ­δή­πο­τε συν­θή­κες στο πλαί­σιο αυτού του συστή­μα­τος. Δεν μπο­ρεί να κάνει καν τις παρα­χω­ρή­σεις που έκα­νε στο παρελ­θόν, με άλλο διε­θνή συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων, σε άλλες συνθήκες.

Τι λέει επί­σης ο ΣΥΡΙΖΑ; Πως η λύση μπο­ρεί να δοθεί μέσα από τα ευρω­ο­μό­λο­γα που θα φέρει μια “προ­ο­δευ­τι­κή ΕΕ”, όμως τα ευρω­ο­μό­λο­γα δεν μπο­ρούν να αλλά­ξουν ούτε το στρα­τη­γι­κό στό­χο της ΕΕ, που είναι η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των μονο­πω­λια­κών ομί­λων της, ούτε να ματαιώ­σουν την κρίση.
Η δια­πά­λη για τα ευρω­ο­μό­λο­γα ‑ή τα κορο­νο­ο­μό­λο­γα- εκφρά­ζει απλά τις αντι­θέ­σεις ανά­με­σα στους ομί­λους των δια­φο­ρε­τι­κών κρα­τών για το ποιος θα χάσει περισ­σό­τε­ρο από’ την κρί­ση. Οι Γάλ­λοι και οι Ιτα­λοί φωνά­ζουν στους Γερ­μα­νούς να πλη­ρώ­σουν περισ­σό­τε­ρο αυτοί.
Ξανα­θυ­μη­θή­κα­τε και τις “κυβερ­νή­σεις των χωρών του Νότου”, οι οποί­ες εγκλη­μά­τη­σαν σε βάρος των λαών όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια και τώρα την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας βλέ­πε­τε Ισπα­νία, βλέ­πε­τε Ιτα­λία, με δια­φο­ρε­τι­κά μείγ­μα­τα δια­χεί­ρι­σης, αλλά το ίδιο απο­τέ­λε­σμα! Έλε­ος πια.
Δια­πραγ­μα­τεύ­ε­στε με την ΕΕ, τους “θεσμούς” για μια ολι­γό­μη­νη καθυ­στέ­ρη­ση των πλει­στη­ρια­σμών και των κατα­σχέ­σε­ων, αυτά που μας είπα­τε σήμερα.

Τσου­βα­λιά­ζε­τε στους στρα­τη­γι­κούς “κακο­πλη­ρω­τές” χιλιά­δες νοι­κο­κυ­ριά και πολύ μικρές επι­χει­ρή­σεις, τα οποία στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι θύμα­τα της προη­γού­με­νης κρί­σης και της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής των μνη­μο­νί­ων και δεν μπο­ρούν να πληρώσουν.
Συνε­χί­ζε­τε στο δρό­μο της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκί­νη­σε το ξήλω­μα των ελλι­πών μέτρων προ­στα­σί­ας και προ­χώ­ρη­σε στους ηλε­κτρο­νι­κούς πλειστηριασμούς.
Η ρύθ­μι­ση κρα­τι­κής επι­δό­τη­σης ορι­σμέ­νων δανεί­ων μετα­φέ­ρει τα μεγά­λα βάρη στους φορο­λο­γού­με­νους, μισθω­τούς και αυτοαπασχολούμενους.
Δυστυ­χώς, δεν υπάρ­χουν μαγι­κές λύσεις που να μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τή­σουν ταυ­τό­χρο­να και τα συμ­φέ­ρο­ντα των δανει­στών και των τρα­πε­ζών, που θέλουν να απαλ­λα­γούν από τα κόκ­κι­να δάνεια από τη μια μεριά, και των υπερ­χρε­ω­μέ­νων νοι­κο­κυ­ριών και των φορο­λο­γού­με­νων εργα­ζο­μέ­νων από την άλλη.

Πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων αποτελεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε έγκαιρα το ΚΚΕ και την οποία εσείς όλοι απορρίψατε. Αυτή την πρόταση έπρεπε να ψηφίσει η Βουλή.

Η “Σκύλ­λα” της δημο­σιο­νο­μι­κά σφι­κτής ΕΕ δεν δια­φέ­ρει για τους λαούς απ’ τη “Χάρυ­βδη” των ευρω­ο­μο­λό­γων, της ομο­σπον­δί­ας της ΕΕ, που επι­θυ­μεί είπε ξανά η κυρία Γεν­νη­μα­τά ως εναλ­λα­κτι­κή λύση, με έναν ενιαίο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και την ακό­μα περισ­σό­τε­ρη παρά­δο­ση της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας σ’ αυτήν.
Καμία αλλα­γή στο μείγ­μα μετα­ξύ δημο­σιο­νο­μι­κής και νομι­σμα­τι­κής πολι­τι­κής, κανέ­να νέο “σχέ­διο Μάρ­σαλ”, κανέ­νας ψηφια­κός εκσυγ­χρο­νι­σμός κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών δεν απο­τε­λούν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα “προ­ο­δευ­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση” του συστή­μα­τος που να έχει απο­τε­λέ­σμα­τα για το λαό μας και να υπη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντά του και βεβαί­ως δεν απαλ­λάσ­σουν αυτό το σύστη­μα σε καμία περί­πτω­ση όλα αυτά αν γίνουν ή κάποια απ’ αυτά από τα τερά­στια αδιέ­ξο­δά του και από την επερ­χό­με­νη κρί­ση. Όπως συνέ­βη και το 2009.

Ο καπι­τα­λι­σμός υπο­λο­γί­ζει τη ζωή και τις ανά­γκες των ανθρώ­πων κυρί­ως με βάση το κέρ­δος των μονο­πω­λί­ων, των λίγων. Αυτό είναι στο DNA του.
Γι’ αυτό και λέμε ότι δεν μεταρ­ρυθ­μί­ζε­ται με κάποια μικρά μερε­μέ­τια, μόνο ανα­τρέ­πε­ται εκ βάθρων. Έτσι απλά και ειλικρινά.
Αυτό, όμως, που κυρί­ως θα απο­κα­λύ­ψει το τέλος της καρα­ντί­νας είναι αυτό που φανέ­ρω­σε και η ίδια η πανδημία:

Το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, τα τεράστια αδιέξοδα του σημερινού συστήματος και δρόμου ανάπτυξης που ακολουθείται.

Θα θέσει ακόμη πιο επιτακτικά το ερώτημα: Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;

Και σ’ αυτό το ερώ­τη­μα έχε­τε όλοι σας απα­ντή­σει, κύριοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Έχε­τε απα­ντή­σει με τα έργα σας και ως κυβέρ­νη­ση εναλ­λάξ, αλλά και ως αντι­πο­λί­τευ­ση πάλι εναλ­λάξ και οι δύο κάνα­τε και στην αντι­πο­λί­τευ­ση και στην κυβέρνηση.

  • Επι­λο­γή δική σας ήταν η υπο­βάθ­μι­ση, η εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, με τα ΣΔΙΤ να οργιά­ζουν, τον ιδιω­τι­κό τομέα να γιγαντώνεται.
  • Επι­λο­γή δική σας ήταν η Ελλά­δα να μην έχει κρα­τι­κό φορέα φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας και να είναι έρμαιο στα διε­θνή παζά­ρια για την προ­μή­θεια υγειο­νο­μι­κού υλικού.
  • Επι­λο­γή δική σας ήταν οι συγ­χω­νεύ­σεις σχο­λεί­ων, τα 25άρια τμή­μα­τα στα σχο­λεία, οι στρα­τιές των ανα­πλη­ρω­τών εκπαι­δευ­τι­κών. Τα Voucher μέσω των ιδιω­τι­κών δομών κατάρτισης.
  • Επι­λο­γή δική σας είναι η ευε­λι­ξία στην αγο­ρά εργα­σί­ας και όποιος αντέξει…
  • Επι­λο­γή δική σας ήταν η υπο­νό­μευ­ση των παρα­γω­γι­κών δυνα­το­τή­των της χώρας, βιο­μη­χα­νι­κών μονά­δων όπως η ΛΑΡΚΟ, η υπο­νό­μευ­ση της αγρο­τι­κής παρα­γω­γής για να ανοί­ξει ο δρό­μος ‑υπο­τί­θε­ται- για την “εξω­στρέ­φεια” της οικο­νο­μί­ας, δηλα­δή η μεγά­λη εξάρ­τη­ση από τον του­ρι­σμό και τη ναυ­τι­λία, γενι­κό­τε­ρα τις μετα­φο­ρές, η οποία μεγα­λώ­νει τους κιν­δύ­νους μπρο­στά στην κρίση.
  • Επι­λο­γή δική σας ήταν τα μνη­μό­νια, αυτά τα “χρή­σι­μα εργαλεία»“σε και­ρό κρί­σης για το κεφά­λαιο, ώστε να μεί­νουν και στη φάση μιας πιθα­νής ανά­καμ­ψης αν έρθει.
  • Επι­λο­γή δική σας είναι η στρα­τη­γι­κή της ΕΕ, που τώρα απο­δει­κνύ­ει πόσο απο­μο­νω­μέ­νη μπο­ρεί να είναι μία χώρα σε τέτοιες συν­θή­κες, όταν μέσα στον αντα­γω­νι­σμό ψάχνει απε­γνω­σμέ­να ακό­μα και υγειο­νο­μι­κό υλι­κό, αλλά και άλλα εφόδια.
  • - Επι­λο­γή δική σας είναι ο εγκλω­βι­σμός των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στη χώρα μας για να μη συγκρου­στεί­τε με την ΕΕ και τους άλλους συμ­μά­χους σας.
  • - Επι­λο­γή δική σας είναι η συμ­με­το­χή στους σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιο­χή που μας κοστί­ζουν κι από πάνω 4 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ το χρόνο.

Κι όταν εμείς μιλού­σα­με για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες που μπο­ρεί να ικα­νο­ποι­ή­σει ο λαός με βάση τις παρα­γω­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της χώρας, λέγα­τε ότι όλα αυτά είναι “μαξι­μα­λι­στι­κά”, ότι δεν είναι ρεα­λι­στι­κά, ότι είναι ουτοπικά.

Τα δικά σας “μινι­μα­λι­στι­κά” και ρεα­λι­στι­κά τα ζήσα­με και τα ζει όλος ο ελλη­νι­κός λαός χρό­νια τώρα.

Συνε­χώς σας δίνει πίστω­ση χρό­νου, κάνει υπο­μο­νή, προ­σπα­θεί να αντέξει.

Ως πότε όμως;
Κάπο­τε και οι αντο­χές τελειώ­νουν και κυρί­ως οι ανο­χές μετα­τρέ­πο­νται σε αγω­νι­στι­κό πεί­σμα αντί­στα­σης, αλλα­γών και ανα­τρο­πών ριζι­κών».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο